Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
MyIstanbul

#1101 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

što se tiče trećeg dana, i mislila sam tim redoslijedom, samo sam onako pobrojala..
Što se tiče noćne vožnje Bosforom, voze je samo ljeti :sad:
Voljela bih otići i do leventa ali vidjet ćemo(kojim busom, kako)...toliko toga ima...nisam shopping ubacila :-D :-D valjalo bi otići u taj GRAND Chevahir :-) :-D pohvatala sam tramvaj i metro, ali autobuse nemam pojma, koji gdje vozi
Nadam se da cemo lijepim tempom stići sve obići u 6 dana(avion smo izabrali da imamo svih 6:))

Eo opet mi nešto naumpade da te pitam :-) :) :) prpa mi je malo kad se budemo vraćali na aerodromu...gdje se tačno nalazi terminal? Na spratu, prizemlju? Ili da se obratimo nekom službeniku pa da nas uputi...
Eniac

#1102 Re: Istanbul

Post by Eniac »

MyIstanbul wrote:što se tiče trećeg dana, i mislila sam tim redoslijedom, samo sam onako pobrojala..
Što se tiče noćne vožnje Bosforom, voze je samo ljeti :sad:
Voljela bih otići i do leventa ali vidjet ćemo(kojim busom, kako)...toliko toga ima...nisam shopping ubacila :-D :-D valjalo bi otići u taj GRAND Chevahir :-) :-D pohvatala sam tramvaj i metro, ali autobuse nemam pojma, koji gdje vozi
Nadam se da cemo lijepim tempom stići sve obići u 6 dana(avion smo izabrali da imamo svih 6:))

Eo opet mi nešto naumpade da te pitam :-) :) :) prpa mi je malo kad se budemo vraćali na aerodromu...gdje se tačno nalazi terminal? Na spratu, prizemlju? Ili da se obratimo nekom službeniku pa da nas uputi...
Prvo, dodjite na aerodrom barem sat i po, ili 2 sata prije polijetanja. Ataturk nije prevelik aerodrom (kao na primjer Pariz, Frankfurt itd) ali je dovoljno veliki i veoma je prometan, puno je putnika, pa mogu biti velike guzve na cekiranju i pasoskoj kontroli.

Evo ti link za informacije o svemu sto bi vas prakticno moglo interesovati: http://www.ataturkairport.com/en-EN/pre ... light.aspx

Link za mapu za odlazne (Departure)terminale: http://www.ataturkairport.com/tr-TR/ucu ... /gidis.pdf

Mapu mozes downloadovati pa otvoriti u PDF readeru, to je brze nego je otvarati direktno u browseru.

Otvorice ti se mapa odlaznog dijela aerodroma i terminala. Vidjeces da nije uopste tesko snaci se na aerodromu. Uglavnom, kada prodjete cekiranje karte i pasosku kontrolu nastavite pravo, prodjete prodavnice i restorane, popnete se uz nekoliko stepenica (ili su stepenice prije prodavnica i restorana, vise se ne sjecam ali ne mijenja stvar) i tada mozete ici samo lijevo ili desno. Vidite na kojoj je strani vas terminal (gate) i ako je na primjer desno, krente desno i samo pratite putokaze do svog terminala. Obicno su letovi za BiH na terminalima desno od pasoske kontrole (barem su bili desno uvijek kada sam ja isao). Ako slucajno trebate na terminal lijevo, ista stvar samo idete lijevo. Kada prodjete pasosku kontrolu samo trazite oznake koje pokazuju kuda se ide do terminala. Pratite te oznake i nema problema, kao sto se vidi na mapi aerodrom je jednostavnog tlocrta, tako da nema puno skretanja, penjanja i spustanja, prilicno je jednostavan. Uglavnom, kada prodjete pasosku kontrolu samo pravo i doci cete na dio gdje su putokazi za terminale i tada samo pratite putokaze za vas terminal.

Ako treba nekoga pitati, ima na mapi plavi kruzic sa slovom "i" u kruzicu sto je, naravno, oznaka info-pulta i tamo ce vam reci gdje da idete. Jedan info-pult se nalazi izmedju saltera za cekiranje i pasoske kontrole, drugi je iza pasoske kontrole. Oba info pulta se nalaze blizu pasoske kontrole koja je uz desne saltere za cekiranje (vidi napomenu na kraju posta).

Putokazi se nalaze iznad glava, i dok su putokazi kada vec dodjete na terminalni dio pa gdje je koji terminal veoma cesti i dobro vidljivi, putokazi kada se prodje pasoska kontrola koji govore gdje se ide na terminalni dio su manje cesti i manje vidljivi pa to mozda da pazljivo gledate.

Napomena: Kada udjete na vrata aerodroma (odmah je sigurnosna kontrola na ulazu pa to prvo prodjete) salteri za cekiranje karte se nalaze cijelom duzinom (na mapi aerodroma su salteri oznaceni kao bijeli praovugaonici sa plavim kruzicem u kojem je lik covjeka sa koferom, ima ih osam). Odmah pogledajte u kojem smjeru je salter za cekiranje vase karte jer ako odete na primjer lijevo a vas salter je desno, dok se snadjete i odete gdje treba mozete se bezveze nahodati i izgubiti vrijeme.
MyIstanbul

#1103 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Nadam se da sam sve pohvatala, sad me blago hvata trema :-) idem se polako pakovati hehe...napokon došlo i to vrijeme :run:
Ne znam treba li mi recept od dr. za ove standardne tablete..tkz.putna apoteka(kafetin, paracetamol,bosaurin ako utrtam haha)
Hvala ti još jednom puno, na zaista korisnim informacijama, ima dosta toga na netu ali sam od tebe dobila detalje koji rijetko gdje pišu.HVALA :!: :thumbup:
Eniac

#1104 Re: Istanbul

Post by Eniac »

MyIstanbul wrote:Nadam se da sam sve pohvatala, sad me blago hvata trema :-) idem se polako pakovati hehe...napokon došlo i to vrijeme :run:
Ne znam treba li mi recept od dr. za ove standardne tablete..tkz.putna apoteka(kafetin, paracetamol,bosaurin ako utrtam haha)
Hvala ti još jednom puno, na zaista korisnim informacijama, ima dosta toga na netu ali sam od tebe dobila detalje koji rijetko gdje pišu.HVALA :!: :thumbup:
Za Bosaurin nije lose imati recept. U principu, za sve lijekove za koje moras u apoteci imati recept, nosi ga i na put. Ili nalaz ljekara da ti je taj lijek redovna terapija. A to narocito vazi za psihotike, tipa Apaurin (Bosaurin), Lexilium, Xanax a da ne govorim o tezim lijekovima.

Lijekovi koji se kupuju bez recepta (paracetamol, aspirin, enterofuril, kafetin, itd) idu bez problema bez recepta preko granice.

Nisam siguran za antihistamike (lijekovi protiv alergija). Ja sam alergican na polen pa ih nosim kada putujem u proljece, ali ne znam kako je sa njima. Znam da neki mogu biti klasificirani kao narkotici, pa ne bi bilo lose imati recept.

Ja nosim Lexilium 1,5 mg i uvijek nosim potvrdu ljekara da mi je to redovna terapija. Nikada do sada nisam bio pitan za lijekove, ali ne znaci da necu biti. Znam osobu koja je vracena sa granice, platila kaznu u vrijednosti oko 1000 KM i bio joj zabranjen ulaz u jednu zemlju na 5 godina zbog table Lexilijuma nadjene u torbici.

Obrati paznju na tecnosti, ne mozes unijeti u kabinu aviona vise od 100ml tecnosti koja mora biti u providnoj posudi. Ako nosis lijek u tecnom stanju ili neki neophodnu tecnost prije leta sa sluzbama sigurnosti na aerodromu rijesi te stvari. Boca vode je takodje zabranjena. Ijekove i slicno nosi u providnoj kesici (imas u DM-u providne kesice za zatvaracem bas za upotrebu u avionu) i to tako da table lijekova izvadis iz kartonskih kutija i tako nosis.

Naravno, ako lijekove ne nosis sa sobom nego ih nosis u koferu koji predajes na shekiranju karte, onda ne moras mislita na to kako sec ih nositi, ali imaj sa sobom recepte za lijekove za koje treba.

Slicno ti vazi i za kozmeticke makazice, grickalice za nokte i slicno. Sve to ti preporucujem da stavis u kofer koji predajes pri cekiranju karte, ne unosi te stvari sa sobom u rucnom prtljagu. Neces imati problema zbog tih stvari ali ces ostati bez njih, takve stvari na pregledu samo izvade iz tasne i bace u kantu za smece.

Ja sam prosle godine lijepo kada sam dosao u grad u koji sam isao kupio sebi noz da gulim voce, otvarac za vinske cepove i slicne stvari, nisam ih nosio sa sobom. Svuda u svijetu ima kineskih nozeva za 2 KM kupiti, ne treba za tu sicu rizikovati izdvajanje iz reda i ostalo :) Kada krenes kuci samo ih ili ostavis ili bacis u kantu za smece.
MyIstanbul

#1105 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Hajmo da ponovim gradivo :-D imam za obići:
Topkapi, Hipodrom, Bazilika cisterna, Hagia Sophia, Plava džamija, Grand baazar, Sulejmanija džamija, hamam;
Dolmabahče, Ortakoy, Taksim, Istiklal, Galata kula;
Krstarenje...
Čevahir...
Azijska strana? Kadikoy? Bagdatska ulica..
Ako ima još kakav prijedlog, bila bih zahvalna (ali i kako stići tamo, koji prevozom :)
Zadnje pripreme :-D :run:
Eniac

#1106 Re: Istanbul

Post by Eniac »

MyIstanbul wrote:Hajmo da ponovim gradivo :-D imam za obići:
Topkapi, Hipodrom, Bazilika cisterna, Hagia Sophia, Plava džamija, Grand baazar, Sulejmanija džamija, hamam;
Dolmabahče, Ortakoy, Taksim, Istiklal, Galata kula;
Krstarenje...
Čevahir...
Azijska strana? Kadikoy? Bagdatska ulica..
Ako ima još kakav prijedlog, bila bih zahvalna (ali i kako stići tamo, koji prevozom :)
Zadnje pripreme :-D :run:
U 6 dana koliko cete vi biti tamo, da polako sve obidjete, taj spisak je dobar. Ako malo "stisnete" mogli biste obici jos ponesto, ali to bi bile stvari koje necete pozaliti sto niste obisli, pa nemorate ispustiti dusu da bi ste kroz sva ta mjesta potrcali. Na primjer, ja sam se toliko naslusao o Pier Lotiju, i kada sam otisao tamo bio je antiklimaks. Sreca pa smo se vracali od Eyup dzamije prema Eminonu da obidjemo nesto drugo. Da sam otisao samo zbog Pier Lotija, to bi mi bio propao dan. Ali nekima se svidja i to. A u blizini je i Miniaturk. Ima na putu od Eyup dzamije prema Eminonu nekh mjesta za obici, ali to su uglavnom mjesta vjerskog turizma, to uglavnom obilaze turisti hriscani. Ima nekoliko crkava, Grcka patrijarsija, kada se prodju rimske zidine ima Chora (Kariye) muzej sa cuvenim ikonama. Kazu da je to on medju 30 must see muzeja u svijetu, ja sam bio tamo ali nisam ulazio i ne mogu reci vrijedi li posjetiti ga. Pa koga to interesuje, ili Miniaturk, isplati se tu ici, ko nije za to zainteresovan, ne mora da se trudi ni do Pier Lotija da ide.

Ima nekoliko malih, slatkih mjesta koja su meni draga ali njih ljubomorno cuvam za sebe :)

U Istiklal ulici, kada od Taksima idete prema drugom kraju, sa lijeve strane cete naici na licej (gimnaziju). Desno od ulaza u gimnaziju je strma ulica. Sa obje strane ulice su umjetnicke i zanatske radionice i prodavnice (lijevo su telefonske govornice, desno u jednom pasazu je Ara kafe, kafe koji je ime dobio po najpoznatijem turskom fotografu Ara Guleru koji zivi u zgradi u kojoj je taj kafe) a nakon pasaza u toj ulici desno je posta (ako vam trebaju razglednice). Krenete niz ulicu i skrenete cini mi se u drugu ulicu lijevo (vidite na google maps). Nakon 10-20 metara ulice u koju ste skrenuli iz ove strme ulice, sa lijeve strane je ulaz u jednu )opet) strmu ulicu koja se penje i koja je napravljena od stepenika. Sa obje strane te ulice su kafici uredjeni u francuskom stilu. Uglavnom se pusta dzez i bluz u tim kaficima. Ulica se, naravno, zove Francuska ulica (Fransız Sokağı). Lijepa je, inetersantna i preskupa. Recimo caj kosta standardno 2 TL a u toj ulici kosta 8 TL. Mozete misliti koliko onda kosta kafa (koje je u Istanbulu inace skupa), sok, pivo ili nesto jos skuplje. Ako imate novca za provod nije lose tu sjesti i nesto popiti.

Opet, kada od Taksima krenete Istikala ulicom i dodjete do kraja, na Istiklal se nastavlja malo strmija ulica koja vodi do Galata tornja. Spoj je tamo gdje Istiklal (tramvaj) skrece desno, tu se nastavlja ta ulica o kojoj pisem. Sa obje strane te ulice su prodavnice muzickih instrumenata. A na samom spoju Istiklal i te ulice sa desne strane obratite paznju na jednu interesantnu prodavnicu.

Azijska strana, dakle imas Camlica vidikovac koji neki spominju kao mjesto koje treba obici dok drugi ne, ja nisam tamo bio. Bagdat ulica je za shopping, ali vecinu toga sto ima u Bagdat ulici imas u drugim trznim centrima. Kako je to podugacka ulica, treba puno vremena, pa ako imas bas jedan cijeli dan ili barem pola dana onda idite tamo, ako nemate toliko vremena, neces nista propustiti ako i ne odes. A i nije bas blizu tako da treba i podosta vremena da se dodje do Bagdat ulice. A i malo je komplokovano doci do Bagdat ulice pa i to je razlog zbog cega ja ne preporucujem da se tamo ide osim ako bas imate vremena ili bas, bas hocete tamo. Iskreno meni je za setnju mnogo ljepsi Bebek i setnica od Rumeli hisari prema Ortakoyu. Na Kabatasu udjes u autobus i ides do Rumeli tvrdjave. Onda pjeske nazad :)

Ako cete biti smjesteni na Sultanahmetu ili u blizini, imate preko puta Yerbatana (Bazilika cisterne) turisticki biro (izmedju cisterne i Aja Sofije). Tu mozete dobiti informacije na primjer koji broj autobusa ide na mjesto koje zelite posjetiti. Autobus je najgore prevozno sredstvo u Istanbulu, ali je nekada jedini nacin da se do necega dodje. Na primjer hocete do Ortakoya. Tramvaj ide do Kabatasa. Od Kabatasa mozete ili taksijem sto je skupo a moze dugo trajati zbog guzvi, ili pjeske sto je nekoliko sati hoda ili autobusom sto je kada su guzve opet dugotrajno. Ali je autobusom krace nego pjeske, a jeftinije od taksija :)

Na Kadikoyu ima i balon za razgledanje grada ali on vise ne radi nego sto radi. Ima i jos Moda tramvaj, mozda i to da probate. Azijska strana je moderni dio grada, tui nema "must see" mjesta, to se obilazi kada se dodje drugi ili treci put u Istanbul ili ako se ostaje duze pa ima vremena. Rijetko ko obilazi Azijsku stranu kada je u Istanbulu krace od 7 dana.

Stalno se nesto gradi ili rekonstruise. Nemoj da te izneneadi ako krenes na jedno mjesto i dodjes do tamo kad ono rekonstrukcija i ne mozes uci. Meni se to desilo sa Ortakoy dzamijom, Sulejmanijom, Aja Sofijom (doduse moglo se uci ali dio je bio nedostupan zbog rekonstrukcije) i jos nekim mjestima. Sreca da sam isao nekoliko puta, pa sam uspio sve obici sto sam zelio. Ali mi je trebalo nekoliko posjeta Istanbulu :)

I jos nesto. Sjetih se vezano za lijekove. Antibiotici takodje trebaju recept za prenosenje preko granice. Za psihotike i antibiotike su na mnogim granicama prilicno strogi ako nekoga uhvate da ih nose bez recepta ili ljekarskog nalaza da im je to terapija.

Sretno, i kada se vratite, da citamo utiske.
MyIstanbul

#1107 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Ooopss, kako misliš od Kabatasa do Ortakoya nekoliko sati? Piše 3,4 km... mislila sam ići autobusom, ali ne vjerujem da ima toliko opet.
Što se tiče azijskog dijela, naravno imamo želju otići, tek toliko da znamo da smo bili u aziji hahha lol :lol: a skontala sam prevoz brodom. Ovo je zasad onda dovoljno, onako lagano baš da uživamo, mislim da će biti još slobodnog vremena pa možda ubacimo i Miniaturk. A za francusku ulicu sam čula, znam odprilike na maps gdje dođe, ali je ne mogu tačno naći,
pa ću lijepo isprintati sve tvoje riječi hahha na kojima ti se, po ko zna koji put, PUNO ZAHVALJUJEM!

Naravno, da ću javiti utiske svježe! :-D :lol:
Eniac

#1108 Re: Istanbul

Post by Eniac »

MyIstanbul wrote:Ooopss, kako misliš od Kabatasa do Ortakoya nekoliko sati? Piše 3,4 km... mislila sam ići autobusom, ali ne vjerujem da ima toliko opet.
Što se tiče azijskog dijela, naravno imamo želju otići, tek toliko da znamo da smo bili u aziji hahha lol :lol: a skontala sam prevoz brodom. Ovo je zasad onda dovoljno, onako lagano baš da uživamo, mislim da će biti još slobodnog vremena pa možda ubacimo i Miniaturk. A za francusku ulicu sam čula, znam odprilike na maps gdje dođe, ali je ne mogu tačno naći,
pa ću lijepo isprintati sve tvoje riječi hahha na kojima ti se, po ko zna koji put, PUNO ZAHVALJUJEM!

Naravno, da ću javiti utiske svježe! :-D :lol:
Ne znam sta pise, imas otprilike 5 autobuskih stanica od Kabatasa do Besiktasa, a od Besiktasa do Ortakoya otprilike 10 autobuskih stanica. To ti je barem 1,5 sati hoda ako ne i dva. Moguce je da sam zaboravio jer sam poodavno tu relaciju prolazio pjeske, ali sigurno je trajalo oko 2 sata. Doduse, ja sam isao od Ortakoya prema Kabatasu, pa sam skrenuo u Yildiz park i tu proveo oko sat, i moguce je da su mi se pomijesala vremena onda. Uglavnom je setnja od Ortakoya do Sultanahmeta sa posjetom Yildiz parku trajala cijelo poslijepodne.

Mozda je meni trebalo 2 sata od Ortakoya do Sultanahmeta pa sam pomijesao sa vremenom potrebnim za Kabatas, ali nije vise ni bitno, svakako ces autobusom :)

Autobus od Kabatasa do Ortakoya moze voziti od 45 minuta pa i duze od sat. Moras znati da saobracajne guzve mogu biti ubitacne, da za put od jedne do druge stanice, otprilike 500 metara moze trebati i 10 do 15 minuta, cak i puno duze, tolike znaju biti guzve u saobracaju.

Mi smo puno pjesacili Istanbulom, tako da mozda imam malo "pormecene" pojmove o vremenima potrebnim da se dodje negdje. Volimo pjesaciti, a tako se moze naici na puno lijepih stvari koje propustis koristeci gradski prevoz. Naravno za to treba imati vremena, ne bih preporucio nekome ko boravi 6 dana da pjeske ide od Eyup dazmije do Sultanahmeta na primjer :)

I ja iskljucivo koristim trajekt za odlazak na azijsku stranu, put traje 20ak minuta (na primjer od Eminonua da Kadikoya).

Da ne planiram u septembru ici negdje drugo, ja bih sad opet u Istanbul. U svim gradovima u kojima sam bio manje vise sam se osjecao kao stranac. U Istanbulu, i pored svih jezickih i komunikacijskih problema, sam se osjecao najudobnije, ne kao stranac. Nije Istanbul najljepsi grad u kojem sam bio (Istanbul po meni je vise fascinanatan nego lijep grad) ali mi je u njemu bilo najopustenije i najudobnije.

Za Francusku ulicu ides ovako: Ides od Taksim trga Istiklal ulicom. Sa lijeve strane ces naici na Galatasaray Lisezi (srednju skolu). Prodjes skolu nekoliko metara i skrenes u ulicu lijevo (Yeni Carsi Caddesi). Ta ulica se strmo spusta. Ides tom ulicom i skenes u prvu ulicu lijevo (Hayriye Caddesi). Vidjeces da na tom skretanju imas kao saobracajno ostrvce i tu imas dva putica koja spajaju Yeni sa Hayriye u koju ides. Dakle, kada iz Yeni skrenes u Hayriye ides nekih 20 metara i vidjeces desno strmu ulicu koja je u obliku stepenica.To je ono sto trazis. Koliko se sjecam ima i metalna kapija na ulazu u tu ulicu, ali to nisam siguran.

Uostalom: http://www.mydestination.com/istanbul/a ... nch-street Klikni na MAP i "kapljica" sa zvjezdicom je lokacija ulice.

A ako slucajno ne skrenes u Hayriye Caddesi kao sto gore pise, nastavi dalje ulicom Yeni. Na trecem skretanju lijevo (ne od skretanja za Hayriye, nego ukupno na trecem skretanju lijevo od pocetka Yeni ulice) ulazis u Cukur Cuma Caddesi, ides otprilike 30 metara, (prodjes jedan hamam, pa eto prilike :)) i desno ti se nalazi Muzej nevinosti koji je napravio Orhan Pamuk. Muzej je u stvari kuca u kojoj su zivjeli likovi iz njegove knjige "Muzej nevinosti" i u njemu su predmeti koristeni od tih ljudi. Pa ako ti to nesto znaci, jos jedno mjesto za posjetiti. Samo, za mene je preskup ulaz za ono sto muzej nudi, to jedino ako si bas obozavalac Orhana Pamuka.

Uzivajte.
kokolina

#1109 Re: Istanbul

Post by kokolina »

MyIstanbul wrote:Nadam se da sam sve pohvatala, sad me blago hvata trema :-) idem se polako pakovati hehe...napokon došlo i to vrijeme :run:

često idem u Istanbul i nosim ljekove koje ovde uzimam na recept ali nisam nikad imala pitanja o njima na aerodromu
jednom su me samo pitali za električne cigare jer sam imala gomilu opreme za iste
kokolina

#1110 Re: Istanbul

Post by kokolina »

jazmin wrote:Pozdrav, evo sam malo trazila po internetu ali nemogu da nadjem nigdje putovanje u Istnbul na duzi period oko 10 dana ( kao neku bracnu ponudu :-D ), negdje u aprilu ili maju, sve su neke krace 2,3-4 dana. Potrebna su mi vasa iskustva, savjeti i preporuke. Sve informacije dobro došle, kao npr.koju turističku agenciju izabrati, koje hotele, i sl.Hvala
http://www.salinashotels.com.tr/rezerva ... &ng=5&ro=1

evo ga za mladence :)
ovaj hotel ti je "preko puta" kapali čaršije a što je najbitnije star je 2 godine i bukvalno je sve novo
trenutno je ova soba za dvoje 65 eura i to je po meni ok cijena
nazovi ih i traži nekoga ko razumije naš jezik pa se dogovori za cijenu i rezervaciju

u svakom slučaju preporučujem da se hotel svakako rezerviše telefonski jer su cjene fleksibilne i punooooooooooo niže nego preko neta

po meni je najbolje odabrati kvart koji želite da boravite i fino odvojiti pola sata pogledati par hotela i odabrati pravi - na netu su često slike daleko od stvarnog stanja
kokolina

#1111 Re: Istanbul

Post by kokolina »

trixma wrote:Hvala!

Pretpostavljam da ne vazi za onu uspinjacu sta li je sto vozi kroz tunel prema Taksimu?
važi za sve pa čak i wc imaju sa isambulcardom

pardon ne važi za dolmuše - kombi prevoz koji čeka da se napuni ili određeni broj putnika

da napomenem da kad se presjeda u periodu manjem od 2 sata karta pojeftinjuje - 1,75 pa 1,5 pa 1,1 i ne znam do kolko je najjeftinije - tako da je isplatnije da svako ima svoju karticu ili akbil jer ako na jednu karticu ide dvoje samo jedno ima popust a onaj drugi treći ili šesti uvjek plaća 1.75
Eniac

#1112 Re: Istanbul

Post by Eniac »

kokolina wrote:...Pa čak i wc imaju sa isambulcardom...
Ovo nisam znao. Gdje to, gdje su ti WC-i?

Kada smo vec kod WC-a, malo ljudi voli pricati o njima. Dobro, ne bas pricati o WC-ima, ali malo ljudi se sjeti pitati kakva je situacija sa javnim WC-ima u nekom gradu u koji idu. A meni je to jedna od vaznijih stvari za znati, jer javni WC je nesto sto te ne interesuje do trenutka kada ti je frka. A tada si sretan sto znas te informacije ili se patis kada ih ne znas :)
holowey

#1113 Re: Istanbul

Post by holowey »

Eniac wrote:
kokolina wrote:...Pa čak i wc imaju sa isambulcardom...
Ovo nisam znao. Gdje to, gdje su ti WC-i?

Kada smo vec kod WC-a, malo ljudi voli pricati o njima. Dobro, ne bas pricati o WC-ima, ali malo ljudi se sjeti pitati kakva je situacija sa javnim WC-ima u nekom gradu u koji idu. A meni je to jedna od vaznijih stvari za znati, jer javni WC je nesto sto te ne interesuje do trenutka kada ti je frka. A tada si sretan sto znas te informacije ili se patis kada ih ne znas :)
mcdonalds, burger king, starbucks, ili tako neki lanac na svakom cosku imas po jednu lokaciju, niko te nista ne pita, samo udjes obavis izadjes :D
Eniac

#1114 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Ma mislio sam na ove u kojima se placa sa Istanbulcart :) Nisam znao da imaju WC-i koji se mogu platiti Istanbulcartom, to mi je novost. Znam kakva je inace situacija, koristio :)

Na primjer, u Lisabonu u Starbucksu ne mozes koristiti WC ako nisi gost. Imaju elektronske brave na vratima WC-a i jedino ako nesto narucis dobijes sifru za ulazak. Tako da treba se na vrijeme informisati kakva je gdje situacija sa javnim WC-ima :)
Eniac

#1115 Re: Istanbul

Post by Eniac »

kokolina wrote:po meni je najbolje odabrati kvart koji želite da boravite i fino odvojiti pola sata pogledati par hotela i odabrati pravi - na netu su često slike daleko od stvarnog stanja
Najveca razlika je u velicini. Narocito hotelske sobe su u stvarnosti manje, negdje i puno manje, nego sto izgledaju na slikama.
MyIstanbul

#1116 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Juhuu :-D pozdrav iz Stambola :-D naravno prekrasno je, i više od očekivanog. I cijene su puno više od očekivanih haha...crna berza!
Ljudi su jako ljubazni, susretljivi, gradski prijevoz je savršen, apsolutno se niko ne šverca:)) sve je toliko jednostavno da hodamo i vozamo se kao po svom gradu.
SVAKAKO PREPORUČUJEM SVIMA, da idu iskljucivo u svom aranžmanu, jedina razlika je sto ćete agenciji dati više cca 300 eura!!!
Mi smo se usudili, i prvi put poletjeli za Istanbul i to sami samcati.I oduševljeni smo! Nemate se čega bojati, govori vam osoba kojoj su klecale noge pred polazak ovamo :)
Obišli smo sve bitnije znamenitosti, šetali Istiklalom nekoliko puta, jeli krompir na Ortakoyu, krstarili Bosforom, opuštali se u hamamu...noge bole od hodanja, od jutra do navece smo vani, spadamo sa nogu ali nešto te vuče da ideš još i još...
Sad mi žao sto moram kućiiiii :sad: javim se kad aBd se vratimo da detaljima. Pozdrav raja :thumbup:
jazmin

#1117 Re: Istanbul

Post by jazmin »

MyIstanbul :thumbup: jedva cekam detalje :)
MyIstanbul

#1118 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Hm, ne znam odkud da počnem... :D
Znači kupili smo karte na akciji po 99e, hotel smo rezervisali preko booking.com kod Sultanahmet stanice. Dakle sami centar, sve bitne znamenitosti idemo pjehe. Za prvi put ko ide, svakom bi preporučila da tu negdje odsjedne. Ja bih drugi put, oko taksima.
Hvala Eniacu koji mi je puno pomogao!
Sve je jaaaaako jednostavno.Dođeš na aerodrom, i odmah ti je niz stepenice metro M1 kojim se vozimo do stanice Zeytinburn, iziđeš, siđeš niz stepenice i sjednes na tramvaj T1 i voziš se do Sultanahmeta(tu nam je odmah hotel). Ništa nismo fulali, hodali smo i vozali se raznim prijevoznim sredstvima kao po svom gradu. Na stanicama imate karte prijevoza, u tramvaju također, prije nego sto stignete govore koja je stanica, kad stignete ponove stanicu na kojoj ste, unutra ima displej stanice na kojoj ste, pa plus na stanici piše koja je. Nema šanse da šta fulaš.

Prevoz je apsolutno savršenstvo. Do hotela smo došli na žetone 3tl, a onda smo na Emononu kupili Istanbulkart koja košta 7TL i dopuniš je koliko hoćes.
Sa njom je svaka vožnja 1,95tl. Ako promjeniš više prijevoza u sat vremena onda druga vožnja pada na 1,75 i tako dalje. MI smo oboje išli na jednu katricu, prisloniš je dva puta.

Obišli smo većinu znamenitosti, onih najbitnijih, nismo željeli pod svaku cijenu ići apsolutno svagdje, jer onda ništa ne vidiš već samo možeš reći da si bio tamo. Ali smo i tako spadali sa nogu. Stopala bole, ne možeš jednostavno više stati na njih ali vuče te nešto još i joššš..... :)

Tako smo obišli: Topkapi bez harema 25tl, Dolmabahče 40tl sa haremom, Plavu džamiju, Aja Sofiju 25tl, Basilica cisternu 10tl, obeliske... sve je tu u krugu osim Dolmabahče, do nje idete sa T1 do zadnje stanice i onda maalo pjehe

Topkapi i Dolmabahče se ne mogu opisati, toliko su veličanstvene da se uhvatiš da si sam sebi smješan kad zineš :shock:

Sve je jaako ogromno, nepregledno, puno zlata i dragog kamenja. Prijestolje od 450kg zlata optočeno safirima, rubinima...
Čajnici, posuđe, mačevi, noževi, nakit, krune, opasači, dijelovi namještaja i palača su OD ZLATA, I BRILIJANATA, SMARAGDA, SAFIRA, RUBINA....veličina, raskoš, carstvo, imperija, napravljeno da se ljudi dive. I DIVIMO SE, dan danas!!
Fascinantno! Zatim vrtovi, ograde, bašče, cvijeće, fontane...bajka!

BAJKA, i ništa više!
Za mene je posebno imalo draž, sva sam se rastopila, kad sam vidjela neke predmete od Muhameda s.a.v. Ebu Bekra i Alije r.a.

Iz Dolmabahče palače smo pjehe išli do Ortakoya, podaleko. Smorili smo se a htjeli smo tamo jesti. Tamo je baš super, kupili smo onaj krompir sa svačim 12tl, i nešto ne znam kako se zove slatko isto 12tl. To slatko je kao biskvit za kolače, u kojem ti stavljaju po želji šta želiš od slastica. Tečna čokolada, jagode,banana, kivi, orasi, pistacija..mmm!!To smo fino jeli kod mosta:)) malo još prošetali i onda na autobus i nazad.

Bili smo i na Taksimu, ništa posebno gdje smo produžili u Istiklal. Tu smo dolazili više puta. Tu su standardne cijene, i ko želi šta kupovati od garderobe, tu se kupuje. Našli smo neke njihive butike sa prekrasnom robom od kvalitetnog pamuka,a jeftino. Waikki i Coton, tako nešto. U istiklalu se nalaze HiM, Mango i sl. Menii je to bezze kupovati ali imaju u sklopu outlet centre, pa se fini komadi mogu kupiti ma male pare. U Istiklalu, kupite i rahatlokume i kafu. Povoljnije je nego drugdje.

Capali čaršija, fino otići za vidjeti, pijaca ko pijaca. Možeš se puno cjenkati. Sve sam dobila u pola cijene ili manje. Može on pričati koliko hoće, ali ja sam uporna, ta cijena i gotovo. I naravno dobiješ. Ma koliko misliš da si na dobitku, da si ga zaj.., nisi nikad!! Tu sam kupila sitnice, suvenire, i poklončiće. Dimije hahha za 6 km. Zlato je jako skupo, kao kod nas, cca 60 Km gram pa nadalje, malo sam gledala, kad sam vidjela da je skupo više nisam htjela ni ulaziti.
Jedino vrijedno što smo sebi uzeli su kožne jakne u centru Morava, kod Bajazit stanice, i to kod Emira uz stepenice. Po 60e, jako fine. To recite samo po preporuci, prijatelji iz Bosne kupovali. I mi smo. To je sto se tiče kupovine.

Sve na Fatihu, Sultanahmetu je upola skuplje nego drugdje, suveniri, hrana, kafaaa.

Našli smo jeftin hamam za 20e, sat vremena. To smo sebi uzeli nakon cjelodnevnog hodanja, navečer. Tako okrijepljeni, otišli smo do fontane između Aje I sultanahmetove džamije, i pili kahvu. RELAX with LOVE :)

Jedan da išli smo i na kraće krstarenje, dva sata, isto prelijepo i opuštajuće. Prolaziš evropskom stranom od Eminonu do Rumelihisari i vraćamo se azijskom stranom, gdje su vile sa bazenima, vile u kojima se snimaju serije, Bejlerbej palača, Djevojakča kula...prelijepo... Kad smo izišli opet na Eminonu, pojeli smo onda ribu sa roštilja u kruhu sa salatom. Super, jeftino i zdravo:)) Onda smo upali na baazar začina!

Ne znam više gdje smo hodali, sad mi ne može sve nampasti.

Uglavnom, stvarno je najbolja riječ, veličanstveno!
Ljudi su ljubazni, prijevoz je savršen, hrana ukusna, znamenistosti fascinantne...kultura najsličnija našoj, pa se osjećaš jako ugodno, domaćinski nekako, ooo we are brathers, komšo :lol:

Imali smo jedino jednu neugodnost gdje nam je lik zamalo uzeo 50 maraka. Ima dosta sitnih varalica.
Idemo preko galata mosta i ide čistač obuće. Ispade mu fol četka.Mi mo rekosmo da je ispala. I on nema nego čistiti cipele mom momku. Laf ti si bio džentlmen, ja tebi čistiti cipele. Nakon 5 odbijanja, on uzima mu nogu i čisti. Pa tako i meni nako nekoliko odbijanja.Hajd rekoh dat cemo mu nesto simbolično.Ali nemam siće, imam samo 10tl, sto je puno. Uze mi tih 10, i traži još. Ali mi nemamo, imamo samo eure. Kaže ja cu vama zamjeniti. To se sve dešava u sekundi. Momak izvadi eure, ovaj mu lapi, i vrati fol 15tl. I ode
Mi nismo ni znali koliko je uzeo. Ali to je cista magija jer se sve dešava bukvalno u 2sekunde.Meni mozak poveza plava velika=20e i automatski trčim za njim. Rekoh vraćaj ovamo pare hahha on se fol ljuti, kaze pa dvoje čišćenje i bakšiš. Ama vraćaj ovamo, daje malo, rekoh još..i uze sebi 5 eura! Mi nastavili malo dalje, sjetih se da je uzeo i mojih 10tl Ja opet nazad, daj mojih 10tl, daje 5, ma svih 10 mamicu ti...i dade! Zato nikad ali baš nikad ne vadite pare, ako nemate lira, nemate, necete ni dati, ćao!
Opet dobro smo prošli, ali nam je uništio dan. Da ti to neko drugi priča rekao bi nema šanse da se to meni desi! Ali se tebi desi!
Onda je bila šprdnja čuvaj cipele, nemoj ih isprljati :lol:
Ja se nisam sjetila, ali samo recite da ćete zvati policiju ako vas se slično ista desi.Jer kod njih je policija strah i trepet, samo njih ne zovi, nosaju automatske puške hahha. I ima i svako malo. I ako kaže neku cijenu veliku, reci nedam nema šanse. Ne može ti ništa, jer uvijek je on taj koji je tebe preveslao.
Ali uprkos tome, sve je bilo bajkovito. Tih sitnih prevaranata ima u svakom gradu.

Prijatelj mi je pričao u Dubaiju, kako ga je taksista zenznuo. Ovaj mu dao 100dolara, ovaj ga smuljao da mu je dao dolar jer je taksist uzeo svoj dolar i drzi u ruci. Kaze mu daj još dao si mi dolar.Ovaj ne moze vjerovati al haj moguće je. I da mu još 100, i opet ga pokuša na isti fazon uzeti. Onda ovaj skontao da ga je i prvi put uzeo,kad ga nije ubio. Spomenuo policiju, ovaj mu odmah vratio 200 dolara. Jer to su kod njih teške kazne, gube dozvolu za rad i šta sve ne. Čak tamo se i prsti, ruke sijeku još uvijek..

Ala i ja priču završi :razz:
Last edited by MyIstanbul on 09/03/2014 03:05, edited 1 time in total.
Eniac

#1119 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Izgleda da ste se bas lijepo proveli.

A to sto vas je pokusao prevariti taj lik na mostu. Pa, kakav je to turista kojeg nekada ne prevare? To je skola koju moras proci. Nas je prevario policajac u Kairu kada smo bili. Ali tamo su tako siromasni da suma za koju nas je prevario nama nije ni za kafe ovdje.

Tako da sve te sitne prevare shvatis kao da su ukljucene u turisticku ponudu i ides dalje :) Ja samo dobro pazim pasos i kartice. Sve ostalo, kes, laptop, fotoaparati, sve je manje vrijedno. Necu se tuci i rizikovati da me neko izbode nozem zbog fotoaparata ili laptopa.

Ima trikova kako se sacuvati od dzeparosa i opasnijih kradja, ali to je za drugu temu.

E, sada, pogledaj dokumentarni film cuvenog turskog rezisera Fatiha Akina "Crossing the bridge (The sound of Istanbul)". Imas ga na youtube, vimeo, itd. Tu ces vidjeti malo drugaciji Istanbul, van turistickih atrakcija. Pa onda kada budete isli drugi put (A skoro svako ode u Istanbul barem jos jednom :)) da malo istrazujete i taj Istanbul.
Last edited by Eniac on 08/03/2014 20:14, edited 1 time in total.
sheilak

#1120 Re: Istanbul

Post by sheilak »

hvala, myistanbul, za info! :thumbup:
Baby Jane

#1121 Re: Istanbul

Post by Baby Jane »

Imam samo dva zakljucka:

1. nikako otici ispod 10 dana
2. mrzim vas sve sto me samo rastuzite kad vidim koliko stvari jos nisam vidjela :D
MyIstanbul

#1122 Re: Istanbul

Post by MyIstanbul »

Nema na čemu, forum je super za ovo.I meni je puno pomogao. Tu sam za bilo kakve inf.

Svakako preporučujem, više sam dosadna, ali znam da je duplo skuplje sve sa agencijom, da svi idete isključivo sami bez ikakve agencije!!!!
Sa agencijom je 5 dana 675 KM za jednu osobu sa taksama, a mi smo oboje platili 700 hotel i avion. Sa agencijom je dolmabahče 40e bez harema a mi smo platili cca 13e, krstarenje je isto 25e a mi smo platili 6e hahaha...al sam ja to sve istraživala nekoliko mjeseci ranije
Ja sam se prvi put usudila sama(bez agencije ili nekog ko te vodi) otići negdje od kuće dalje od 300 km, prvi put uopšte avionom...noge su mi klecale ovdje na aerodromu kad sam trebala ući u avion. Zapitah se u jednom trenutku, šta nam uradi u pm. Ama ništa...sve ove neke savjete sam zapisala u malu teku, karte isprintala kuda cemo hodati ali nam one nisu ni trebale. A Eniacove savjete sam maksuz isprintala cijele hahah lol

Znači samo stvorite prije sebi predstavu u glavi, isprintajte karte, pa karte prijevoza, ponesite svoju tekicu i vaša vlastita avantura može početi :-D

Nazad smo polijetali navečer iz Istanbula, ah, veličanstven prizor, ogroman grad,svjetla, sve vrvi, kreće se...
sheilak

#1123 Re: Istanbul

Post by sheilak »

ne znam, iskreno za ovo bez agencije. :-D ne znam da li bih se usudila. nas par planira ici 1.4. ili tu negdje, ali samo na 3 dana. ne znam da li se tu uopce isplati.

edit: ali hvala u svakom slucaju. i ja cu tvoje isprintati. :D
stup metropola

#1124 Re: Istanbul

Post by stup metropola »

Nemojte ici u Stambol, dzaba cete potrosit pare, a nema se sta vidjet, hrpa dzamija i to je to, nista sto ne mozete vidjet u SARAJEVU

Sent from my A800 using Tapatalk
Eniac

#1125 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Sheilak, mozes komotno bez agencije. Ja idem preko agencije jer mi je udobnije, ali mozes bez nje. I ne moras uzimati preko agencije aranzman. Ja preko agencije kupim aviokarte i rezervisem hotel. To je sve. Sve ostalo radim bez agencije. Tako da na primjer ako hoces na krstarenje Bosforom ne moras preko agencije, odes sama, na pristanistu kupis kartu, udjes u trajekt i to je sve. I to jeste mnogo jeftinije, kao sto kaze MyIstanbul.

Ja imam svoje razloge zasto put i smjestaj organizujem preko agencije. Ali moze se bez agencije, mnogo ljudi putuje tako da nekako dodje da Istanbula (avionom ili drugacije) i onda hoda od hotela(motela, hostela) do hotela i trazi sobu. Pa gdje nadje smjestaj tu se smjesti. Ja sam u godinama kada mi to nije interesantno, ali ako imas oko 20 to se radi.

U Istanbul se ne isplati ici na manje od 6 dana. To je apsolutni minimum. Meni je i to malo, ali ako se bas ne moze duze, 6 ili 7 dana je apsolutni minimum narocito ko prvi put ide tamo.
Ne znam odakle ides, let iz Sarajeva traje 2-3 sata (zavisi ides li Airbusem ili propelercem), tako da nije problem u tome da ces dugo putovati za kratak boravak. Put avionom nije dug. Stvar je u tome da se za 3 dana neces posteno snaci a ne barem malo osjetiti grad.

I odgovor stup metropoli: Mora da imas veoma specificne interese kada u modernoj evropskoj metropoli od skoro 20 miliona stanovnika (ukljucujuci satelitska naselja) ne mozes naci nesto interesantno. Raznih klubova, koncerata, predstava, manifestacija ima mnogo vise od dzamija. Prelistaj casopis koji objavljuje mjesecni raspored desavanja (kulturnih i sportskih) pa ces vidjeti da Istanbul nudi mnogo vise od dzamija i spomenika. A da ne spominejm to da se u obicnoj setnji u toliko mgradu uvijek naidje na nesto interesantno.

Vec sam ranije pisao, Istanbul, barem meni, nije toliko lijep grad. Bio sam u ljepsim. Ali Istanbul je fascinantan grad, ima puno toga za svakoga i svaki ukus i tamo se uvijek osjecam udobno.
Last edited by Eniac on 09/03/2014 02:21, edited 1 time in total.
Post Reply