Istanbul
Moderator: anex
-
Eniac
#1001 Re: Istanbul
Da sumiramo.
Gradski prevoz aerodromi - grad.
Ataturk - Sultanahmet i okolina: Metro sa aerodroma do Zeytinburnu, tramvaj sa Zejtinburnu do Aksaraya, Sultanahmeta, Sirkecija gdje vec ko ide.
Ataturk - Taksim: Havatas.
Ili metro sa aerodroma do Zeytinburnu, tramvaj sa Zejtinburnu do Kabatasa, Funikuler sa Kabatasa do Taksima.
Sabiha Gocen - Taksim: Havatas.
Sabiha Gocen - Sultanahmet i okolina: Havatas na Taksim ili Kadikoy. Sa Taksima autobus ili metro/tramvaj do Sultanahmeta i okoline. Sa Kadikoya trajekt na Eminonu i onda tramvaj do Sultanahmeta i okoline.
Taksi (ko ima novca ili mora).
Istanbulkart za gradski prevoz metro, autobus, tramvaj, trajekt, ne vazi za taksi:
U trafici kupiti karticu (7 TL depozit). Puniti karticu koliko se zeli na trafici ili na automatima uz stanice. Kada se prestane koristiti vratiti karticu u trafiku (ne mora ona u kojoj je kupljena, moze bilo koja) i dobije se 5 TL depozita nazad. Cijena voznje od 1,75 TL do 2 TL (neke duze relacije kostaju 2 TL) i mogucnost popusta na drugu voznju unutar odredjenog perioda od prve voznje.
Kartica se koristi tako da se prisloni uz senzor uredjaja uz kapiju kroz koju se ulazi na stanicu (tramvaj, metro, trajekt) ili u autobusu prisloniti karticu na senzor uredjaja koji se nalazi uz ulazna vrata desno od vozaca. Kartica se prislanja onoliko puta koliko putnika ulazi (znaci ne mora svaki putnik imati svoju karticu, moze vise putnika na jednu). Uredjaji daju audio signal i zeleno svjetlo ako je sve u redu. Ako uredjaj daje crveno svjetlo i audio signal da kratica nije prosla ili ne daje nikakav signal, pokusati opet. Ako ni to ne upali, provjeriti na uredjaju za punjenje kartice ili u trafici ima li na kartici novca ili na trafici da li je kartica ispravna.
Kod autobusa se naplacuje ulazak u vozilo, ne na stanicu. Ako izadjete iz autobusa i skontate da trebate ici jos stanicu ili vise, ponovni ulazak znaci novo placanje. Kod tramvaja, metroa i trajekta se naplacuje ulazak u stanicu, ne u vozilo. Znaci ako pogresno izadjete iz tramvaja i skontate da trebate produziti jos stanicu ili vise, ne placate ponovo. Ako napustite stanicu onda ponovo placate ulaz na istu ili drugu stanicu. Ponovo se placa ako ste produzili i skontate da se trebate vratiti stanicu ili nekoliko. Promjena smjera zahtijeva napustanje stanice.
Ataturk - Sultanahmet i okolina: Metro sa aerodroma do Zeytinburnu, tramvaj sa Zejtinburnu do Aksaraya, Sultanahmeta, Sirkecija gdje vec ko ide.
Ili metro sa aerodroma do Zeytinburnu, tramvaj sa Zejtinburnu do Kabatasa, Funikuler sa Kabatasa do Taksima.
Sabiha Gocen - Sultanahmet i okolina: Havatas na Taksim ili Kadikoy. Sa Taksima autobus ili metro/tramvaj do Sultanahmeta i okoline. Sa Kadikoya trajekt na Eminonu i onda tramvaj do Sultanahmeta i okoline.
Istanbulkart za gradski prevoz metro, autobus, tramvaj, trajekt, ne vazi za taksi:
U trafici kupiti karticu (7 TL depozit). Puniti karticu koliko se zeli na trafici ili na automatima uz stanice. Kada se prestane koristiti vratiti karticu u trafiku (ne mora ona u kojoj je kupljena, moze bilo koja) i dobije se 5 TL depozita nazad. Cijena voznje od 1,75 TL do 2 TL (neke duze relacije kostaju 2 TL) i mogucnost popusta na drugu voznju unutar odredjenog perioda od prve voznje.
Kartica se koristi tako da se prisloni uz senzor uredjaja uz kapiju kroz koju se ulazi na stanicu (tramvaj, metro, trajekt) ili u autobusu prisloniti karticu na senzor uredjaja koji se nalazi uz ulazna vrata desno od vozaca. Kartica se prislanja onoliko puta koliko putnika ulazi (znaci ne mora svaki putnik imati svoju karticu, moze vise putnika na jednu). Uredjaji daju audio signal i zeleno svjetlo ako je sve u redu. Ako uredjaj daje crveno svjetlo i audio signal da kratica nije prosla ili ne daje nikakav signal, pokusati opet. Ako ni to ne upali, provjeriti na uredjaju za punjenje kartice ili u trafici ima li na kartici novca ili na trafici da li je kartica ispravna.
Kod autobusa se naplacuje ulazak u vozilo, ne na stanicu. Ako izadjete iz autobusa i skontate da trebate ici jos stanicu ili vise, ponovni ulazak znaci novo placanje. Kod tramvaja, metroa i trajekta se naplacuje ulazak u stanicu, ne u vozilo. Znaci ako pogresno izadjete iz tramvaja i skontate da trebate produziti jos stanicu ili vise, ne placate ponovo. Ako napustite stanicu onda ponovo placate ulaz na istu ili drugu stanicu. Ponovo se placa ako ste produzili i skontate da se trebate vratiti stanicu ili nekoliko. Promjena smjera zahtijeva napustanje stanice.
-
benjo08
#1002 Re: Istanbul
hvala punoAmy82 wrote:Imas Bus od Ataturka do Taksima koji se zove Havatas i ide svakih pola sata ja mislim.
Ovo ti je super, busevi stoje ispred aerodroma, pitaj nekog, a kosta nekih 10-12 lira (ne sjecam se). Evo ti site
http://www.havatas.com
Sa Taksima do Sultanahmeta ides prvo na Funicular (to ti se nadovezuje na metro) pa do Kabatasa pa onda na tramvaj do Sultanahmeta. Uzmi Istanbulcard na kiosku jer vazi za sav gradski prevoz. Neko je ranije pisao kako funkcionise Istanbul card pa pretrazi temu. Puni se kredit a jeftinije ti je nego kupovat pojedinacne karte.
-
benjo08
#1003 Re: Istanbul
ok...javim utiske...hvala punoEniac wrote:Da sumiramo.
-
ribaNAsuhom
#1004 Re: Istanbul
Zdravo, imam jedno pitanje, banalno mozda ali mene zbunjuje
Naime, rezervisala sam karte za Istanbul preko BH airlines-a u decembru i prvi put se susrecem sa elekronskim kartama. Kakav je princip po dolasku na aerodrom i jos vaznije na povratku?

Naime, rezervisala sam karte za Istanbul preko BH airlines-a u decembru i prvi put se susrecem sa elekronskim kartama. Kakav je princip po dolasku na aerodrom i jos vaznije na povratku?
-
ribaNAsuhom
#1005 Re: Istanbul
Hvala punoo 
Lijep provod želim. Koliko dugo ostaješ? Meni će ovo biti drugi put aBd, samo ovaj put u vlastitoj organizaciji.
Lijep provod želim. Koliko dugo ostaješ? Meni će ovo biti drugi put aBd, samo ovaj put u vlastitoj organizaciji.
-
ribaNAsuhom
#1006 Re: Istanbul
Nisam bila, bila sam ispred, sjedila 3h u starbucksu, jer je bio 5 dan svakodnevnog hodanja pa smo odmarali. Ali koliko sam ja upucena, od svih trznih, cevahir je najbolji i najopremljeniji. Ja sam planirala, ako me vrijeme posluzi, otici do Bagdat caddesi, i to probati s Marmaray-om
To bi bilo zanimljivo 
-
past-tense
#1007 Re: Istanbul
Imam jedno pitanje za ove koji su isli sami i prvi put
Da li mi mogu napisati ukratko koliko novca treba za avion (otprilike) za prijevoz i nocenje, bez agencija. Oni koji su sami sebi planirali put, to me interesuje 
-
ribaNAsuhom
#1008 Re: Istanbul
Eh ovako, sto se tice avionskih karti mozes naici na jeftine i na skuplje. Preko pegasusa (flypgs.com) mozes naci najeftiniju povratnu do 150-160 KM, preko bh-airlinesa mozes naci od 220- pa do 300 KM, a za turkish nisam sigurna, mslm da je i njihova cijena oko 250-300KM. Sto se tice smjestaja sve zavisi od toga sta trazis, hostel ili hotel, i od lokacije. Pogledaj na bookingu. Ali ja mislim da se solidan hotel na Sultanahmetu moze naci za recimo 4 nocenja po sosobi s doruckom do nekih 200 KM, naravno imas i skuplje, ali za ovaj zimski period ta bi cijena trebala biti realna za kulturan smjestaj. Naravno podruce Beyoglu i Takisma je skuplje, ali tamo je veci izbor hostel po mozda cak i nizim cijenama. 
-
Eniac
#1009 Re: Istanbul
Napisao sam dugacak post, pa izbrisao i reci su samo ovo. Probaj sam (nazovi hotel, preko bookinga, otidji u poslovnicu Turkish Airlinesa (Pegasusa) i BH airlinesa) i vidi koliko te sve kosta (karta, takse, hotel...).ribaNAsuhom wrote:Eh ovako, sto se tice avionskih karti mozes naici na jeftine i na skuplje. Preko pegasusa (flypgs.com) mozes naci najeftiniju povratnu do 150-160 KM, preko bh-airlinesa mozes naci od 220- pa do 300 KM, a za turkish nisam sigurna, mslm da je i njihova cijena oko 250-300KM. Sto se tice smjestaja sve zavisi od toga sta trazis, hostel ili hotel, i od lokacije. Pogledaj na bookingu. Ali ja mislim da se solidan hotel na Sultanahmetu moze naci za recimo 4 nocenja po sosobi s doruckom do nekih 200 KM, naravno imas i skuplje, ali za ovaj zimski period ta bi cijena trebala biti realna za kulturan smjestaj. Naravno podruce Beyoglu i Takisma je skuplje, ali tamo je veci izbor hostel po mozda cak i nizim cijenama.
Zatim u kvalitetnoj i postenoj agenciji pitaj koliko ce te taj aranzman kostati.
Pa onda donesi odluku.
Last edited by Eniac on 03/12/2013 03:28, edited 3 times in total.
-
sopran
#1010 Re: Istanbul
Dragi forumasi,
procitala sam sve postove na ovoj temi, kopirala i procitala nemali broj stranica koje se bave ovom tematikom, a uskoro mi stizu dva printana turisticka vodica, i kao sad vec imam neku blagu predstavu sta da ocekujem u Istanbulu, koliko sliku o tome uopste moze imati neko ko tamo jos uvijek nije bio
Naime, uskoro sa drugaricama (2 kom
) putujem u Istanbul (sve trima nam je ovo prvi susret sa gradom). Uglavnom, nasle smo na netu dobro ocijenjen apartman u ovom podrucju Cumhuriyet Cad. Uftade Sok. Elmadag, Sisli, 34373 Istanbul, navodno manje od km udaljen od Taksim trga, avionske karte su kupljene, takodje ( i to nam agencija u Morica hanu (hvala Harisi
) prodala karte TA cak zeru jeftinije nego sto nam je nudio TA licno, u terminu koji nam odgovara, jos nam je TA te nesto skuplje karte nudio u, za nas neatraktivnim, terminima koji bi nam skratio boravak na 4 umjesto 6 dana).
E, ovako: fol je u tome da na Ataturk stizemo navece kasno (23:30), potrebno nam je sigurno vrijeme za aerodromske formalnosti (pa nek je to samo pola sata, a vjerovatno traje i duze), tako da cemo iza ponoci prakticno tek krenuti prema centru. Vidim da postoji opcija shuttle busa sa aerodroma i mogle bismo upasti u neki od posljednjih i lijepo za male pare osvanuti na Taksimu i uz mapu u rukama nabasati nekako do te ulice gdje cemo biti smjestene. To bi, vjerovatno, bila neka najrazumnija opcija da dolazimo u 1-2 po danu (opcija 1), ali ne znam koliko je pametno ici na tu varijantu u gluho doba noci? Ne znam da li bi nas ijedan prosjecan turski taksista vozio sa Taksima samo do te ulice (ili su slicniji nasima), kad vec npr tim busom stignemo tamo- varijanta 2? Te, konacno, glavna dilema: da li zrtvovati koju paru vise i sjesti u taksi vec na aerodromu, uz unaprijed dogovorenu cijenu, tj. cjenkanje- varijanta br. 3, (cini se ne bez rezona uzimajuci u vidu vrijeme radnje (gluho doba noci) i o tome da smo tri, pa je lakse podijeliti i troskove tog taksija). Takodje, cula sam da u Istanbulu vec duze vrijeme nema nocne tarife u taksijima (ako se nije nesto promijenilo u medjuvremenu), ali ne znam kako stoji cjenovnik sa koferima (da li se dodatno naplacuju ili ne)?
Iskreno, ja bih za dolazak izabrala trecu varijantu (eventualno drugu ako je moguca), a za odlazak ovu gradskog prevoza (avion u povratku predvece), ali ne znam da li sam upravu, pa cu biti zahvalna na kojoj pametnoj
Ukoliko je taksi razumna opcija, koliko je realno za ocekivati da cemo se moci cjenkati sa taksistima u ta doba noci?
Oduzih, vala, k'o teraviju post, halalite
procitala sam sve postove na ovoj temi, kopirala i procitala nemali broj stranica koje se bave ovom tematikom, a uskoro mi stizu dva printana turisticka vodica, i kao sad vec imam neku blagu predstavu sta da ocekujem u Istanbulu, koliko sliku o tome uopste moze imati neko ko tamo jos uvijek nije bio
Naime, uskoro sa drugaricama (2 kom
E, ovako: fol je u tome da na Ataturk stizemo navece kasno (23:30), potrebno nam je sigurno vrijeme za aerodromske formalnosti (pa nek je to samo pola sata, a vjerovatno traje i duze), tako da cemo iza ponoci prakticno tek krenuti prema centru. Vidim da postoji opcija shuttle busa sa aerodroma i mogle bismo upasti u neki od posljednjih i lijepo za male pare osvanuti na Taksimu i uz mapu u rukama nabasati nekako do te ulice gdje cemo biti smjestene. To bi, vjerovatno, bila neka najrazumnija opcija da dolazimo u 1-2 po danu (opcija 1), ali ne znam koliko je pametno ici na tu varijantu u gluho doba noci? Ne znam da li bi nas ijedan prosjecan turski taksista vozio sa Taksima samo do te ulice (ili su slicniji nasima), kad vec npr tim busom stignemo tamo- varijanta 2? Te, konacno, glavna dilema: da li zrtvovati koju paru vise i sjesti u taksi vec na aerodromu, uz unaprijed dogovorenu cijenu, tj. cjenkanje- varijanta br. 3, (cini se ne bez rezona uzimajuci u vidu vrijeme radnje (gluho doba noci) i o tome da smo tri, pa je lakse podijeliti i troskove tog taksija). Takodje, cula sam da u Istanbulu vec duze vrijeme nema nocne tarife u taksijima (ako se nije nesto promijenilo u medjuvremenu), ali ne znam kako stoji cjenovnik sa koferima (da li se dodatno naplacuju ili ne)?
Iskreno, ja bih za dolazak izabrala trecu varijantu (eventualno drugu ako je moguca), a za odlazak ovu gradskog prevoza (avion u povratku predvece), ali ne znam da li sam upravu, pa cu biti zahvalna na kojoj pametnoj
Oduzih, vala, k'o teraviju post, halalite
-
Eniac
#1011 Re: Istanbul
Prva stvar: Ili same, ili neka to agencija uradi za vas, ali obavezno obavijestite hotel da dolazite tako kasno. Naime, svi hoteli imaju rok do kada se moze cekirati (moje iskustvo u vecini hotela 21 sat je krajnji rok) i ako se taj rok propusti, a hotel ne bude obavijesten, mogu izdati sobu nekome drugom jer se racuna da je gost odustao.sopran wrote:Dragi forumasi,
Naime, uskoro sa drugaricama (2 kom) putujem u Istanbul (sve trima nam je ovo prvi susret sa gradom). Uglavnom, nasle smo na netu dobro ocijenjen apartman u ovom podrucju Cumhuriyet Cad. Uftade Sok. Elmadag, Sisli, 34373 Istanbul, navodno manje od km udaljen od Taksim trga, avionske karte su kupljene, takodje ( i to nam agencija u Morica hanu (hvala Harisi
) prodala karte TA cak zeru jeftinije nego sto nam je nudio TA licno, u terminu koji nam odgovara, jos nam je TA te nesto skuplje karte nudio u, za nas neatraktivnim, terminima koji bi nam skratio boravak na 4 umjesto 6 dana).
Iskreno, ja bih za dolazak izabrala trecu varijantu (eventualno drugu ako je moguca), a za odlazak ovu gradskog prevoza (avion u povratku predvece), ali ne znam da li sam upravu, pa cu biti zahvalna na kojoj pametnoj![]()
Ukoliko je taksi razumna opcija, koliko je realno za ocekivati da cemo se moci cjenkati sa taksistima u ta doba noci?
Oduzih, vala, k'o teraviju post, halalite![]()
Ako je vas smjestaj AR Suites (kako kaze google maps za adresu koju si napisala), uzmite taksi. Taksi vas moze kostati vise nego sto je normalno (kao i na Sarajevskom aerodromu, svi aerodromski taksisti vole prevariti), ali ja bih na vasem mjestu uzeo taksi i isao direktno u hotel. Bice skupo, ali sa Ataturka u to doba, za djevojke koje su prvi put u Istanbulu, samo taksi. Gradski prevoz ionako najvjerovatnije ne radi, ali imate linkove na ovoj temi za gradske prevoznike, pa provjerite. U vasoj situaciji nije jednostavno sa Ataturka doci u vas hotel.
Da skratim, bice bas skupo, narocito ako vas taksista prevari, ali ja bih na vasem mjestu uzeo taksi sa aerodroma direktno u hotel. Od Ataturk aerodroma do vase lokacije je oko 20-25 KM. Kada sam ja koristio taksi bilo je oko 1,70 KM start i oko 1,20 KM po kilometru. Neka svakoj uzme po 10 TL (oko 8 KM) za kofer. I to ako vas ne prevari. Ako vas prevari (vozi duzom rutom i naplati kofere vise nego realno) mozda ce vas kostati i 100 KM. A ne znam da li je taksi poskupio, u Istanbulu u zadnje 2 godine cijene svega rastu cesto i iznenada. Pitajte se: Vrijedi li vam udobnost i sigurnost oko 30 KM za svaku od vas tri?
Mnogi pisu da se sa taksistima moze cjenkati. Moje iskustvo, ali koristio sam taksi mozda jednom ili dva puta, je da nema cjenkanja, Udjem, covjek ukljuci taksimetar, i naplati kolko pise na taksimetru. Mozda sam ja slucajno naisao na takvog taksistu, pa ne smijem nista reci sigurno.
-
dede merdzane
#1012 Re: Istanbul
Od Taksima do apartmana ti treba maksimalno 10 minuta sirokom osvjetljenom avenijom. I ima jedno 50-100m sokaka. Istanbul je siguran grad tako da nece biti problema ni u 2 ujutro. A posto ste vjerovatno u privatnim apartmanima, mozete i zamoliti nekoga da vas saceka u Dzumhurijet ulici (Cumhuriyet Caddesi), na skretanju za Uftade sokak, kako ne biste lutali.
-
rudy81
#1013 Re: Istanbul
sopran wrote:Dragi forumasi,
Naime, uskoro sa drugaricama (2 kom) putujem u Istanbul (sve trima nam je ovo prvi susret sa gradom). Uglavnom, nasle smo na netu dobro ocijenjen apartman u ovom podrucju Cumhuriyet Cad. Uftade Sok. Elmadag, Sisli, 34373 Istanbul, navodno manje od km udaljen od Taksim trga, avionske karte su kupljene, takodje ( i to nam agencija u Morica hanu (hvala Harisi
Iskreno, ja bih za dolazak izabrala trecu varijantu (eventualno drugu ako je moguca), a za odlazak ovu gradskog prevoza (avion u povratku predvece), ali ne znam da li sam upravu, pa cu biti zahvalna na kojoj pametnoj![]()
Oduzih, vala, k'o teraviju post, halalite![]()
Zivjela sam u neposrednoj blizini uftade sk pa evo odgovor iz prve ruke
Ako pogledas na karti vidjet ces da je prilicno duga ulica i isto tako je strma kako ides dalje
Ne ganjajte taksi jer ako krenete s taksima tim smjerom vozac se moze praviti lud (a hoce kad skonta da ste turistkinje) i nece smotati na taj smjer odakle moze u uftade sk barem pet semafora , i naplatice vam masno.
Ne bojte se nikakvih neugodnosti, pogotovo jer ste cetiri, ja sam se znala vracati sama i u 3-4 ujutro. Ulice su osvijetljene i oznacene. Znaci shuttle s aerodroma na taksim i lagano pjeske nadam se samo da nemate puno stvari
Zelim vam lijep provod i sto manje vjetra
Edit: i da dodam, niposto al niposto taksijem s aerodroma
-
Eniac
#1014 Re: Istanbul
Shuttle polazi sa Ataturka u 1.30, pa ako vam nije mrsko cekati 2 sata od slijetanja do polaska shuttlea (http://www.istanbulairportshuttle.com/), uzmite shuttle kao sto rudy87 rece.
Kada sam spomenuo da djevojke u to doba bolje da uzmu taksi nisam zelio reci da je Istanbul posebno opasan grad. Isti je kao i svi gradovi, moze se hodati u 3 ujutro sigurno, a ko nema srece imace belaj u Istanbulu kao i u Sarajevu ili Njujorku ili bilo gdje. Ali otici negdje prvi put, ne znas jezik, ne znas ulice, stvar je zelis li ustedjeti ili ici na sigurno.
Taksi jeste najskuplji vid prevoza, ali je najjednostavniji. Ko ne zali novca, taksi je dobar. Ko zeli da ustedi neka ne koristi taksi.
Uostalom, ja kada platim 1500 KM za boravak, mogu dati i 1550 ili 1600 i imati licni prevoz sa aerodroma i na aerodrom i ne razmisljati o taksiju, graskom prevozu, itd. Narocito ako sam prvi put negdje. Kada sam na odmoru i uzivam ne zelim da se opterecujem nekim stvarima. Nekome je jeftinije vuci kofere i traziti ulice, nekome je jeftinije platiti, pa i preplatiti. Nemamo svi iste prioritete, niti mogucnosti.
Nije isto istrazivati neki grad usred dana sa ruksakom na ledjima ili rukama u dzepovima pa lutati i zalutati pa je svejedno, ja to volim. Drugo je ured noci traziti adresu vukuci kofere, to je patnja. Barem ja to tako vidim.
U svakom slucaju, kako god da dodjete, kada ujutro ustanete i krenete po gradu, uzivacete. Lijep provod vam zelim.
Kada sam spomenuo da djevojke u to doba bolje da uzmu taksi nisam zelio reci da je Istanbul posebno opasan grad. Isti je kao i svi gradovi, moze se hodati u 3 ujutro sigurno, a ko nema srece imace belaj u Istanbulu kao i u Sarajevu ili Njujorku ili bilo gdje. Ali otici negdje prvi put, ne znas jezik, ne znas ulice, stvar je zelis li ustedjeti ili ici na sigurno.
Taksi jeste najskuplji vid prevoza, ali je najjednostavniji. Ko ne zali novca, taksi je dobar. Ko zeli da ustedi neka ne koristi taksi.
Uostalom, ja kada platim 1500 KM za boravak, mogu dati i 1550 ili 1600 i imati licni prevoz sa aerodroma i na aerodrom i ne razmisljati o taksiju, graskom prevozu, itd. Narocito ako sam prvi put negdje. Kada sam na odmoru i uzivam ne zelim da se opterecujem nekim stvarima. Nekome je jeftinije vuci kofere i traziti ulice, nekome je jeftinije platiti, pa i preplatiti. Nemamo svi iste prioritete, niti mogucnosti.
Nije isto istrazivati neki grad usred dana sa ruksakom na ledjima ili rukama u dzepovima pa lutati i zalutati pa je svejedno, ja to volim. Drugo je ured noci traziti adresu vukuci kofere, to je patnja. Barem ja to tako vidim.
U svakom slucaju, kako god da dodjete, kada ujutro ustanete i krenete po gradu, uzivacete. Lijep provod vam zelim.
-
sopran
#1015 Re: Istanbul
Hvala puno na odgovorima, Eniac. Nisam sigurna, ali cini mi se da ima buseva i u medjuvremenu http://havatas.com/en/coach.aspx , a ukucala sam i vrijeme dolaska naseg aviona u formu sa stranice koju si napisao i opet mi se cini da necemo morati da cekamo bas dva sata (mada sam i sama na nekom forumu tako procitala), ovo je primjer: http://www.istanbulairportshuttle.com/getnow.php, a ista je cijena i za nas tri (probala vise kombinacija). Prvi put mi je u Istanbulu, ali sam se i prije nalazila u slicnim situacijama u drugim nepoznatim i velikim gradovima, pa do sada nisam imala nekih problema. Ipak, taksi je svakako najomiljeniji, ali i najskuplji, pa ce odluka zavisiti i od situacije, te od odgovora vlasnika apartmana, kojem sam vec poslala mail (mozda nam predlozi neku povoljniju varijantu ili nas barem saceka na Taksimu). U svakom slucaju, javim utiske, hvala na lijepim zeljamaEniac wrote:Shuttle polazi sa Ataturka u 1.30, pa ako vam nije mrsko cekati 2 sata od slijetanja do polaska shuttlea (http://www.istanbulairportshuttle.com/), uzmite shuttle kao sto rudy87 rece.
-
sopran
#1016 Re: Istanbul
[quote="rudy81
Ako pogledas na karti vidjet ces da je prilicno duga ulica i isto tako je strma kako ides dalje
pa se nadam da vam je smjestaj na samom pocetku
Ne ganjajte taksi jer ako krenete s taksima tim smjerom vozac se moze praviti lud (a hoce kad skonta da ste turistkinje) i nece smotati na taj smjer odakle moze u uftade sk barem pet semafora , i naplatice vam masno.
Ne bojte se nikakvih neugodnosti, pogotovo jer ste cetiri, ja sam se znala vracati sama i u 3-4 ujutro. Ulice su osvijetljene i oznacene. Znaci shuttle s aerodroma na taksim i lagano pjeske nadam se samo da nemate puno stvari
[quote]
@ rudy81: Draga rudy81, super da se javio neko ko je zivio u blizini, pa se nadam da nam neces reci da smo izabrale apartman bas "bogu iza nogu", jer planiramo dosta hodati danju i nocu
. Koliko vidim na google mapi sa Cumhuriyet Cd skrecemo u taj sokak malo prije Hiltona (ako je Hilton oteli- hotel Hilton
), a smjestaj je u tom Uftade sokaku negdje oko broja 20. Nadam se da cemo uhvatiti Havatas sa Ataturka, ili taj neki shuttle, a u krajnjem, ako bas ne bude bilo moguce drugacije, doci cemo taksijem (u krajnjoj nuzdi). Poslala sam mail vlasniku apartmana da vidimo s njim ima li nam sta pametno predloziti ili nas makar sacekati u blizini. Hvala puno na brzom odgovoru, snaci cemo se vec, jer iako nam je prvi put u Istanbulu, bile smo u slicnim situacijama i u nekim drugim nepoznatim i velikim gradovimai nismo imale losih iskustava, pa nece valjda bas Istanbul biti izuzetak 
@ rudy81: Draga rudy81, super da se javio neko ko je zivio u blizini, pa se nadam da nam neces reci da smo izabrale apartman bas "bogu iza nogu", jer planiramo dosta hodati danju i nocu
-
sopran
#1017 Re: Istanbul
Hvala puno na savjetu, pokusat cemo tako organizovatidede merdzane wrote:Od Taksima do apartmana ti treba maksimalno 10 minuta sirokom osvjetljenom avenijom. I ima jedno 50-100m sokaka. Istanbul je siguran grad tako da nece biti problema ni u 2 ujutro. A posto ste vjerovatno u privatnim apartmanima, mozete i zamoliti nekoga da vas saceka u Dzumhurijet ulici (Cumhuriyet Caddesi), na skretanju za Uftade sokak, kako ne biste lutali.
-
past-tense
#1018 Re: Istanbul
ribaNAsuhom wrote:Eh ovako, sto se tice avionskih karti mozes naici na jeftine i na skuplje. Preko pegasusa (flypgs.com) mozes naci najeftiniju povratnu do 150-160 KM, preko bh-airlinesa mozes naci od 220- pa do 300 KM, a za turkish nisam sigurna, mslm da je i njihova cijena oko 250-300KM. Sto se tice smjestaja sve zavisi od toga sta trazis, hostel ili hotel, i od lokacije. Pogledaj na bookingu. Ali ja mislim da se solidan hotel na Sultanahmetu moze naci za recimo 4 nocenja po sosobi s doruckom do nekih 200 KM, naravno imas i skuplje, ali za ovaj zimski period ta bi cijena trebala biti realna za kulturan smjestaj. Naravno podruce Beyoglu i Takisma je skuplje, ali tamo je veci izbor hostel po mozda cak i nizim cijenama.
Hvala ti na odgovoru..
-
rudy81
#1019 Re: Istanbul
sopran wrote:[quote="rudy81
Zivjela sam u neposrednoj blizini uftade sk pa evo odgovor iz prve ruke![]()
Ako pogledas na karti vidjet ces da je prilicno duga ulica i isto tako je strma kako ides daljepa se nadam da vam je smjestaj na samom pocetku
Ne bojte se nikakvih neugodnosti, pogotovo jer ste cetiri, ja sam se znala vracati sama i u 3-4 ujutro. Ulice su osvijetljene i oznacene. Znaci shuttle s aerodroma na taksim i lagano pjeske nadam se samo da nemate puno stvari![]()
@ rudy81: Draga rudy81, super da se javio neko ko je zivio u blizini, pa se nadam da nam neces reci da smo izabrale apartman bas "bogu iza nogu", jer planiramo dosta hodati danju i nocu. Koliko vidim na google mapi sa Cumhuriyet Cd skrecemo u taj sokak malo prije Hiltona (ako je Hilton oteli- hotel Hilton
), a smjestaj je u tom Uftade sokaku negdje oko broja 20. Nadam se da cemo uhvatiti Havatas sa Ataturka, ili taj neki shuttle, a u krajnjem, ako bas ne bude bilo moguce drugacije, doci cemo taksijem (u krajnjoj nuzdi). Poslala sam mail vlasniku apartmana da vidimo s njim ima li nam sta pametno predloziti ili nas makar sacekati u blizini. Hvala puno na brzom odgovoru, snaci cemo se vec, jer iako nam je prvi put u Istanbulu, bile smo u slicnim situacijama i u nekim drugim nepoznatim i velikim gradovimai nismo imale losih iskustava, pa nece valjda bas Istanbul biti izuzetak
ako budes imala jos pitanja slobodno se javi
-
past-tense
#1020 Re: Istanbul
Imam ja jos jedno pitanje pa nek mi odgovori neko ko je vec imao iskustva sa odlaskom u Istanbul
Da li je moguce otici npr na 3 dana u Istanbul, avionom, naci prijevoz do grada i nazad do aerodroma, neki solidan smjestaj.. sve ovo za dvije osobe do 500 KM
Sta kazete??
-
rudy81
#1021 Re: Istanbul
Tesko ali ne i nemogucepast-tense wrote:Imam ja jos jedno pitanje pa nek mi odgovori neko ko je vec imao iskustva sa odlaskom u IstanbulDa li je moguce otici npr na 3 dana u Istanbul, avionom, naci prijevoz do grada i nazad do aerodroma, neki solidan smjestaj.. sve ovo za dvije osobe do 500 KM
Sta kazete??
Ovisi o kome se radi, ako te dvije osobe nemaju problema da npr spavaju u nekom hostelu, da nadju besplatan smjestaj preko couchsurfinga i sl. onda i nije tesko. Karte kupljene unaprijed 4-5 mjeseci mozes uhvatiti za nekih 160 eur (evo ja sam slucajnim odabirom pogledala na pegasusu karte za mart i to je cijena za dvije osobe, ali ako kupis sad).
ALI, putovanj negdje nije samo prijevoz i smjestaj, imaj na umu da je tu hrana, izlasci, gradski saobracaj, itd itd....il nesto nedajboze, tako da ako ti mogu dati savjet radije pricekajte jos koji mjesec, ustedite jos nesto novca i onda na put
-
Mr.Who
#1022 Re: Istanbul
Imaš sa Pegasusom 07.03.-10.03. 160€ karte + hotel Emin 169 KM 3 noći.Dodaj prevoz sa aerodroma i to ti je cirka 510-520 KM. Dodaj 50 KM i možete ostati još jednu noć.past-tense wrote:Imam ja jos jedno pitanje pa nek mi odgovori neko ko je vec imao iskustva sa odlaskom u IstanbulDa li je moguce otici npr na 3 dana u Istanbul, avionom, naci prijevoz do grada i nazad do aerodroma, neki solidan smjestaj.. sve ovo za dvije osobe do 500 KM
Sta kazete??
-
past-tense
#1023 Re: Istanbul
To nije lose, svidja mi se taj prijedlog.. bas ti hvalaMr.Who wrote:Imaš sa Pegasusom 07.03.-10.03. 160€ karte + hotel Emin 169 KM 3 noći.Dodaj prevoz sa aerodroma i to ti je cirka 510-520 KM. Dodaj 50 KM i možete ostati još jednu noć.past-tense wrote:Imam ja jos jedno pitanje pa nek mi odgovori neko ko je vec imao iskustva sa odlaskom u IstanbulDa li je moguce otici npr na 3 dana u Istanbul, avionom, naci prijevoz do grada i nazad do aerodroma, neki solidan smjestaj.. sve ovo za dvije osobe do 500 KM
Sta kazete??
- @mba
#1025 Re: Istanbul
dali je neko bio krajem decembra u istanbulu, kakvo je vrijeme jeli hladno previse??