Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
nosara

#851 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

lamudan wrote:
micki125 wrote:
lamudan wrote:vec sam pisao kuca 85-86m2 je sprat u kom zivim,13.10.dobio racun za struju 45km,13.11.dobio 63km,13.12. dobio 85km,kompletna kuca sa grijanjem na dva invertera bojler tv pegla komp sijalice napa perilica itd sve sto treba jedna kuca,i garazna vrata su na struju :-)
hajmo sada biti realni. izolacija ti jeste dobra. ali sa ta dva invertera NE MOŽEŠ grijati čitavu kuću, pogotovo udaljenije sobe, da ne spominjem kupatilo. u njima samo možeš postići da se led ne fata po prozorima. može biti da samo te dvije sobe gdje su inverteri griješ na 22-23, a sve ostalo je na minimalcu.

sam bojler za ptv mjesečno troši oko 20-25 KM (minimalno), osim ako ga rijetko uključujete. ovo je razlika koju ja osjetim kada počne grijna sezona i od kada ga više ne uključujem na struju. sada ovde dodaj frižider, lustere i raznorazne uređaje........

ne znam, mislim da se za ove pare ti ne možeš kvalitetno ugrijati, bar ne čitavu kuću.
istina je da ja imam 1 vrhunsku klimu,a druga je lg inverter koja nije bas dobra,tako da ove zime kad je bilo -15 ja sam kvalitetno grijao oko 50m2 znaci dokle je dokucio fujitsu inverter,jer je lg oslabio na -5 -10,svo ostalo vrijeme grijao se cijeli stan,osim tih par dana minusa,vec ove zime su mi inverteri ustedili toliko para na grijanju da cu u neko buduce vrijeme lg zamijenit jos jednim fujitsuom i tako imat i na -15 grijanje svih m2
ima i jos jedna stavka,ja sam kucu sagradio ljetos,prije nego sam napravio svoju kucu sam probao skoro sve vrste grijanja,a kucu kad sam gradio vec sam tad znao da ce inverteri to grijat,tako da sam i raspored prostorija prilagodio za dva invertera da mogu fino sve pokrit,jbg
Kuca bez unutrasnjih vrata, tzv open plan... :D
zlo zlo

#852 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

e da prosle zime.. kad mi grijali samo na klimu..a trebamo mjenjat prozore jer losi..zidovi su 50centi... 100 maraka 2 klime potrosile u mj dana..i to onaj mjesec jedini koji je bilo hladno u Mo. :D
nosara

#853 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

zlo zlo wrote:e da prosle zime.. kad mi grijali samo na klimu..a trebamo mjenjat prozore jer losi..zidovi su 50centi... 100 maraka 2 klime potrosile u mj dana..i to onaj mjesec jedini koji je bilo hladno u Mo. :D
U Mostaru su zime brrrrrrrrrrr... :lol:
nosara

#854 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

lamudan wrote:svaka prostorija ima vrata,samo sto nikad prije nismo voljeli kad su nam vrata zatvorena,pa tako i sad,volimo kada je otvoreno svuda,iako soba u kojoj nema klima uredjaja kad ju zatvorimo treba dugo da ohladi,tako i kupatilo i kuhinja,kuhinja se opet sama pregrije dok nesto ispeces u el sporetu
:D
zlo zlo

#855 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

nosara wrote:
zlo zlo wrote:e da prosle zime.. kad mi grijali samo na klimu..a trebamo mjenjat prozore jer losi..zidovi su 50centi... 100 maraka 2 klime potrosile u mj dana..i to onaj mjesec jedini koji je bilo hladno u Mo. :D
U Mostaru su zime brrrrrrrrrrr... :lol:
zato velih..3 metara drva 2 zime najmanje :lol:

prosle god kad bio onaj snijeg metar velik i sjever puho..sto je iznimka..jer bilo hladno... velim koliko je razlika u racunu u tom stanju :D
Referent za ONO i DSZ

#856 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Referent za ONO i DSZ »

Sumnjam ja da je taj el.sporet bio "startan" mozda se na klimi i proprzi sta :D ...bude zdrava hrana.
krater

#857 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by krater »

Racun za struju - Sa - 130 KM (zgrada) , nova stolarija

3 Konvektora - 1 kW, 1.5 kW, 2 kW

El. sporet (bez plina), bojler, ves masina / susilica, pegla, fen, usisivac....

:-D
Hajlac

#858 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Referent za ONO i DSZ wrote:Zaista nema potrebe za neukusnim komentarima. Tema je grijanje i neke realnosti.
Jos uvijek ocekujem da vidim kako rekoh racun za Novembar total 35BAM sve skupa s grijanjem.
Makar to bio stancic u slijepom kutku dobro utopljene zgrade.
Koliko se ovde raspravlja moglo se mobitelom milion puta dosada to odraditi. :zoka:
Ja sam rekao kako cu to uraditi - dakle na klimu nalijepiti isjecke nekoliko racuna i plinskih i strujnih sto od ove zime sto od prosle ali to tek iza nove. A do tad nek se zavjerasi nasladjuju glupostima o brojilu, priglavcima, glavoboljama, ubudjalim zivodima :run:

Danas je dosao decembarski racun - 43KM. Povecava se.
Hajlac

#859 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:
lamudan wrote: jedini nacin da to saznas je da vidis na licu mjesta,ovo ne vodi nicemu,ja i ne mislim na ovom forumu vise provodit vrijeme,nema smisla s vama se raspravljat
Na licu mjesta je nemoguce utvrdit koliko ta skalamerija trosi mjesecno...
Cak i kad bi ti covjek pokazao sve racune?

Da i ja sad malo carsijski pitam - Na cemu si ti?
krater

#860 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by krater »

lamudan wrote:
krater wrote:Racun za struju - Sa - 130 KM (zgrada) , nova stolarija

3 Konvektora - 1 kW, 1.5 kW, 2 kW

El. sporet (bez plina), bojler, ves masina / susilica, pegla, fen, usisivac....

:-D
ta 3 konvektora ukupno trose 4.5kw struje,i izbacuje toplote 4,5kw,moja fujitsu klima pri potrosnji 1kw izbacuje toplote 4,5kw,moze da se protegne do 9kw toplote pri cemu bi trosila nesto vise,a moze da se smanji na minimalnu potrosnju 100w i izbacivajuci oko 450w toplote,a to je moguce na odrzavanju temperature u dobro izolovanoj kuci,fazon je sto nikadne radi jako,jer ju nikad ne gasim,uvijek radi na minimalnoj snazi koja joj treba da odrzi temperaturu
Fazon je sto kod mene ima onih koji puse cigare, a nekome smeta dim i smrad, tako da mi je ovo pravo rjesenje! ;-)
A da kupujem 3 klime, ne isplati se, nije hotel.
krater

#861 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by krater »

lamudan wrote: ne kazem da kupis,jedna klima fujitsu nocria ima nominalno 6kw toplote,a ta 3 konvektora zajedno 4,5KM tehnicki jedna nocria moze sve to ugrijat,ali raspored soba moze bit zeznut pa tesko da dospije svuda
a dima sto se tice klima kad radi vazduh kruzi kroz nju,ona na sebi ima filtere koji ostavljaju na sebi razne prljavstine,lijepo ciste vazduh,a na daljinskom ima dugme filter koje samo pritisnes ona izvuce filter vani i tako svu prasinu sa filtera pohrani u spremnik za prasinu,i dezinfikuje i dezodorira filter,to traje 2 min,a tu kutiju je dovoljno u par mjeseci otvorit i pocistit,tako da je to jos jedan od pluseva klime koje nisam jos ni toliko spominjao
prodji me se boga ti, dosadan si :cry:
nosara

#862 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
nosara wrote:
lamudan wrote: jedini nacin da to saznas je da vidis na licu mjesta,ovo ne vodi nicemu,ja i ne mislim na ovom forumu vise provodit vrijeme,nema smisla s vama se raspravljat
Na licu mjesta je nemoguce utvrdit koliko ta skalamerija trosi mjesecno...
Cak i kad bi ti covjek pokazao sve racune?

Da i ja sad malo carsijski pitam - Na cemu si ti?
Na Toplanama...
nosara

#863 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
Referent za ONO i DSZ wrote:Zaista nema potrebe za neukusnim komentarima. Tema je grijanje i neke realnosti.
Jos uvijek ocekujem da vidim kako rekoh racun za Novembar total 35BAM sve skupa s grijanjem.
Koliko se ovde raspravlja moglo se mobitelom milion puta dosada to odraditi. :zoka:
Ja sam rekao kako cu to uraditi - dakle na klimu nalijepiti isjecke nekoliko racuna i plinskih i strujnih sto od ove zime sto od prosle ali to tek iza nove. A do tad nek se zavjerasi nasladjuju glupostima o brojilu, priglavcima, glavoboljama, ubudjalim zivodima :run:

Koliko kilovata...?
Hajlac

#864 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:
Hajlac wrote:

Koliko kilovata...?
Potroseno 274kW za period 23.11. do 25.12.
Ne znam koliko otpada na klimu jer sam tek kupio mjerac potrosnje ali za ovih 10ak dana koliko je prikljucen, najveca dnevna potrosnja je bila oko 6kW. Tek cu za januarski racun znati koliko otpada na klimu.
A mjerac pravi i log potrosnje tako da se na kompjuteru moze vidjeti grafikon potrosnje po danima i satima. I to cu iza nove postaviti uz one racune. Bice interesantno npr. dinamika potrosnje u one dane i noci kad bude zestok minus.

U pitanju je ovaj:

http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=125444
nosara

#865 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
Ne znam koliko otpada na klimu jer sam tek kupio mjerac potrosnje ali za ovih 10ak dana koliko je prikljucen, najveca dnevna potrosnja je bila oko 6kW. Tek cu za januarski racun znati koliko otpada na klimu.
A mjerac potrosnje pravi i log potrosnje tako da se na kompjuteru moze vidjeti grafikon potrosnje po danima i satima. I to cu iza nove postaviti uz one racune. Bice interesantno npr. dinamika potrosnje u one dane i noci kad bude zestok minus.

U pitanju je ovaj:

Zezas...? 247kw za mjesec dana...? :D Od toga minimum (po tvojim rijecima) 2,5 kwx30 dana za grijanje (kad trosi 100 w, a to je nikad)... Svi ostali uredjaji 170kw mjesecno...? :D
Hajlac

#866 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:
Hajlac wrote:
A mjerac potrosnje pravi i log potrosnje tako da se na kompjuteru moze vidjeti grafikon potrosnje po danima i satima. I to cu iza nove postaviti uz one racune. Bice interesantno npr. dinamika potrosnje u one dane i noci kad bude zestok minus.

U pitanju je ovaj:

Zezas...? 247kw za mjesec dana...? :D Od toga minimum (po tvojim rijecima) 2,5 kwx30 dana za grijanje (kad trosi 100 w, a to je nikad)... Svi ostali uredjaji 170kw mjesecno...? :D
Sta po mojim rijecima 2,5kW ???

Rekao sam oko 6kW bila najveca u zadnjih 10ak nana otkad imam mjerac. A ovo je tek pocetak zime.

Koja je tvoja uloga na ovoj temi ? Da zaprdjujes? Zivciras ljude? Miniras temu?
Imas viska vremena mozda?

Ja zavjerasa :-)
nosara

#867 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
nosara wrote:
Hajlac wrote:

U pitanju je ovaj:

Rekao sam oko 6kW bila najveca u zadnjih 10ak nana otkad imam mjerac. A ovo je tek pocetak zime.

Ovaj tvoj kolega je tvrdio da klima moze grijat sa 100w potrosnje po satu... To je 2,5 kila dnevno... Nonsens, al' hajde...

Pri takvoj potrosnji tebi ostaje 174 kile mjesecno za sve ostale aparate i svjetlo... :D
ami8

#868 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Da budem iskren nije mi jasno zašto se uopšte Hajlac i Lamudan trude dokazati nešto ljudima kojima se to ne može dokazati, uz sve ovo podjebavanje sa svih strana. Čak i onaj ko nije nikad koristio inverter klimu može malo proguglati, raspitati se i shvatiti da (ako se izuzme početno ulaganje koje je minimum 2000 KM) je ovo najekonomičniji način grijanja.
Ja se trenutno grijem na plin(bojler Vailant) i uz neku prosječnu temperaturu u stanu od 40 m2 21-22 stepena, sa dobrom izolacijom, račun za decembar za plin bi trebao biti 80-90 KM što nije strašno ali u skorije vrijeme planiram nabaviti inverter klimu. Čisto da probam kombinovati grijanje a više radi hlađenja u ljetnim mjesecima. Po mom mišljenju uvijek je bolje ako se može kupiti kvalitetniju-skuplju klimu u startu jer će se to dugoročno isplatiti.
A što se tiče grijanja na ćumur ja bih to zakonom zabranio :-D
nosara

#869 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

ami8 wrote:Da budem iskren nije mi jasno zašto se uopšte Hajlac i Lamudan trude dokazati nešto ljudima kojima se to ne može dokazati, uz sve ovo podjebavanje sa svih strana. Čak i onaj ko nije nikad koristio inverter klimu može malo proguglati, raspitati se i shvatiti da (ako se izuzme početno ulaganje koje je minimum 2000 KM) je ovo najekonomičniji način grijanja.
Ja se trenutno grijem na plin(bojler Vailant) i uz neku prosječnu temperaturu u stanu od 40 m2 21-22 stepena, sa dobrom izolacijom, račun za decembar za plin bi trebao biti 80-90 KM što nije strašno ali u skorije vrijeme planiram nabaviti inverter klimu. Čisto da probam kombinovati grijanje a više radi hlađenja u ljetnim mjesecima. Po mom mišljenju uvijek je bolje ako se može kupiti kvalitetniju-skuplju klimu u startu jer će se to dugoročno isplatiti.
Cumur zakon... Cuj, grije stan od 85 kvadrata sa 100w... :lol:
krater

#870 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by krater »

nosara wrote:
ami8 wrote:Da budem iskren nije mi jasno zašto se uopšte Hajlac i Lamudan trude dokazati nešto ljudima kojima se to ne može dokazati, uz sve ovo podjebavanje sa svih strana. Čak i onaj ko nije nikad koristio inverter klimu može malo proguglati, raspitati se i shvatiti da (ako se izuzme početno ulaganje koje je minimum 2000 KM) je ovo najekonomičniji način grijanja.
to je nesto 'vako 1oo w

Image

nosara

#871 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

krater wrote:
nosara wrote:
to je nesto 'vako 1oo w

Image

To je takozvani licni konverter, model anu s100... :D
Hajlac

#872 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:hajlac rekao sam ti sve da im doneses opet bi pokusavali napravit te budalom,okani se corava posla uzivaj
Kako cu uzivat kad me potrovase ovi sto se griju na fosilna goriva :roll:

Pazi, ja vozim bicikl vascijelu godinu ukljucujuci i dio zime tako da me, kao i vecinu drugih gradjana koji nemaju privilegiju da im auto-filter prociscava zrak, truju toksicnim nusproduktima sagorijevanja svega i svacega. Valja se boriti protiv toga - svi bi da zive u gradu al ne bi da zive po nekim osnovnim normama; davnih 70ih godina Sarajevo je skontalo da se tako ne moze i preslo na plin. Nazalost, sad imamo trend pretvaranja grada u kasabu gdje svak radi sta hoce.
Hajlac

#873 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:
Hajlac wrote:

Ovaj tvoj kolega je tvrdio da klima moze grijat sa 100w potrosnje po satu... To je 2,5 kila dnevno... Nonsens, al' hajde...

Pri takvoj potrosnji tebi ostaje 174 kile mjesecno za sve ostale aparate i svjetlo... :D
Vidis ti i tebi slicni mineri ove teme citavo vrijeme upravo to radite - izvrcete cinjenice, stavljate ljudima u usta ono sto nisu rekli, mijesate kruske i jabuke kad vam to pase za vase kvazi-argumente i potencirate najmanje vrijednosti kao stalne i realne samo da bi eto pokazali kako je zaboga nemoguce grijati se na toplotnu pumpu.

Preko glave vas je al imam ja plaho debelu kozu i moje licno iskustvo je neprocjenjivo tako da se ne dam tako lako pokolebati.

Naprijed zavjerasi :lol:
ami8

#874 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

nosara wrote:
krater wrote:
nosara wrote:
to je nesto 'vako 1oo w

Image

To je takozvani licni konverter, model anu s100... :D
Uhvatite se vi lopate
Image

Uploaded with ImageShack.us
ketronsd1

#875 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

nosara wrote:
Postajes naporan i bezobrazan.Covjek ti je fino napisao ako radi na 100w da daje 450w. Koji je tvoj cilj na ovoj temi?
Uporno trazis neki dokaz. Pa hajde ti dokazi suprotno.
Ako hoces dokaz dat cu ti ja.Ako imas slucajno iphone ili kakav android telefon skini app EON 100 KOLL i dobijes od mene user i pass i da vidis koliko trenutno trose moje dvije pumpe na -16
Sad sam trenutno u Jajcu i moj stari elektrolux kojeg sam ubacio kod starog radi na 450 w i grije sprat od 70 m2 koji nije izolovan doduse ima pvc stolarija.
Post Reply