Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Referent za ONO i DSZ

#826 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Referent za ONO i DSZ »

Ja mislim da su ovima sto koritse klimu za grijanje buljave oci od silnog prmejeravanje i preracunavanja sata i potrosnje jos plus nisu stavili iznos racuna od apoteke sto su potrosili na razne antibiotike i septolete protiv prehlade i grlobolje. :roll:
:D

...Salu na stranu siguran sam da ima nekih usteda al da sa 35BAM prodjes mjesec sa strujom :run:
sabanss

#827 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

Referent za ONO i DSZ wrote:Ja mislim da su ovima sto koritse klimu za grijanje buljave oci od silnog prmejeravanje i preracunavanja sata i potrosnje jos plus nisu stavili iznos racuna od apoteke sto su potrosili na razne antibiotike i septolete protiv prehlade i grlobolje. :roll:
:D

...Salu na stranu siguran sam da ima nekih usteda al da sa 35BAM prodjes mjesec sa strujom :run:
Pitanje kako kuhaju, odakle im topla voda, kako peru ves i da li ga peglaju... Kako samo to moze proci za 35 KM?
Referent za ONO i DSZ

#828 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

:roll:
Ma bjezi'ba, ja odem na more 10 dana, nema po kuci cijeli mjesec, basta, izleti....i opet racun za struju nikad ispod 38BAM...a da nisam cestito ni rernu upalio.
Hendrix

#829 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Interesantno, nađem tekst na sajtu gdje prodaju invertere...

Inverter klima uređaj ima elektronski upravljan kompresor, čime mijenja okretaje, a time i pritisak na kojima radi. Glavne odlike inverter klima uređaja su brzina, štedljivost, snaga i ugodni osjećaj.....
Inverter klima uređaj ima elektronski upravljan kompresor, čime mijenja okretaje, a time i pritisak na kojima radi.

Za razliku od klasične klime, kojoj s daljinskim podesite zadanu temperaturu, a ona samo služi kao temperatura termostata, jer klima ili radi ili ne radi, kod invertera imamo nekoliko snaga kojima radi, pa kako se približava temperaturi koju smo podesili, tako smanjuje pritiske, odnosno snagu grijanja. Time se je dobio 20-tak % ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem kompresora i daleko bolji rad u zimskim uslovima.

Znači 20% ekonomičniji rad od obične klime, to je i realno a ostalo sve ide u kategoriju perpetum mobile...
missko

#830 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by missko »

Ja nikom ne vjerujem da se mogao s klimom ugrijati kad je minus 10.
jalijas74

#831 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

missko wrote:Ja nikom ne vjerujem da se mogao s klimom ugrijati kad je minus 10.
Ja sam se ugrijao tj. od nedelje grijao sam dnevni boravak, terpezariju, hodnik, WC, kuhinju sa spajizom , manji hodnik i kupatilo. Cirka nekih 40-45 kvadrata nismo otvarali samo spavacu sobu dok smo djeciju sobu grijali na uljani radiator jer tu i spavamo.
mayab

#832 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mayab »

Koliko je kostala ta Fujitsu AWXZ14LB 4,2KW, i gdje je kupljena?
Hajlac

#833 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Hendrix wrote: Znači 20% ekonomičniji rad od obične klime, to je i realno a ostalo sve ide u kategoriju perpetum mobile...
U mom slucaju gdje uvijek trosi do maksimalno 500W, ne-inverter klima bi trosila 50% vise tj 1kW dok radi.
Obaska sto fiksne klime puno struje povuku dok startaju kompresor na 1kW - a puno cesce se tako pale gase nego inverter.
Treca stvar - puno vece zaledjivanje vanjske sto dovodi do manje efikasnosti i cesceg odledjivanja sto opet vuce vise struje.

Tako da to sigurno dodje na vise od 20% - Toshiba u svojim katalozima navodi 40% ustedu za jeftinije inverter modele(AvAnt) a cak 60% za Super Daiseikai (kakva je moja).
Izvor: http://www.veka-ing.com/pic/Katalozi/Toshiba_2012.pdf strana 4.

Ako zelis dokazati kako su inverter klime "nista posebno", moze ti biti izvor tako neki sajt prodavaca poput onog ranijeg slucaja sa teme kad je lik citirao totalno netacne i zastarjele tvrdnje s nekog dalmatinskog sajta. Znaci s primorja gdje maltene ne znaju za temperaturu ispod nule :)
Last edited by Hajlac on 26/12/2012 21:50, edited 1 time in total.
Hajlac

#834 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

missko wrote:Ja nikom ne vjerujem da se mogao s klimom ugrijati kad je minus 10.
Klima je sirok pojam ;-)

Nekim prosjecnim LGem (do 1200KM), Bekom, Vivaxom, Samsungom itd. neinverter klimom naravno da ne mozes na nizim od -5C ;-)

Ovdje se moze vidjeti istorijat temperatura u Sarajevu od 2011. do danas:
http://www.accuweather.com/en/ba/saraje ... r=1/1/2012
ketronsd1

#835 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Nemojte ljudi uzimati toplotne pumpe. To je najveće sranje sto možeš ugraditi u kuću
Meni je sve poremetilo u kući
Ja sam komplet u cijeloj kući ugradio nove uljane radijatore sa elektronskim termostatom pa sam zamijenio sve prozore i na tim prozorima bilo mi pravo lijepog kondenza na koji sam se bas navikao pa sam u otvoreni kamin ubacio kasetu, ma grije ko luda sa briketima i drvima i ja budala na sve to ubacio dvije toplotne pumpe možete zamisliti te pumpe mi sve razjebase. Niti lozim(nesta romantike) , radijatore sam morao ugasiti(a tako su grijali).Zao mi pravo onog kondenza,sjebase mi i to.Umjesto 60% meni sada važnost 35% u kući.A najzalije mi je sto neću vise cijepati i slagati drva.To mi je bilo od svega najdraze, pogotovo donijeti nacijepanih suhih drva na -15.
Hebem ti pumpe kud ih i uze!
GaRGa

#836 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by GaRGa »

ketronsd1 wrote:Nemojte ljudi uzimati toplotne pumpe. To je najveće sranje sto možeš ugraditi u kuću
Ja sam komplet u cijeloj kući ugradio nove uljane radijatore sa elektronskim termostatom pa sam zamijenio sve prozore i na tim prozorima bilo mi pravo lijepog kondenza na koji sam se bas navikao pa sam u otvoreni kamin ubacio kasetu, ma grije ko luda sa briketima i drvima i ja budala na sve to ubacio dvije toplotne pumpe možete zamisliti te pumpe mi sve razjebase. Niti lozim(nesta romantike) , radijatore sam morao ugasiti(a tako su grijali).Zao mi pravo onog kondenza,sjebase mi i to.Umjesto 60% meni sada važnost 35% u kući.A najzalije mi je sto neću vise cijepati i slagati drva.To mi je bilo od svega najdraze, pogotovo donijeti nacijepanih suhih drva na -15.

daj mi molim te broj od tvog dilera
ketronsd1

#837 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

GaRGa wrote:
ketronsd1 wrote:Nemojte ljudi uzimati toplotne pumpe. To je najveće sranje sto možeš ugraditi u kuću

daj mi molim te broj od tvog dilera
Shooo
nosara

#838 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Jos uvijek cekam slike tih smijesno malih racuna za struju... :zzzz:
Referent za ONO i DSZ

#839 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

:roll:
Cekaj da upale skener po jeftinoj tarifi :D
Referent za ONO i DSZ

#840 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Naprotiv.

Mene ce ubjediti ali da vidim racun Novembar 35KM total.
Vjerovatno je to racun 80ak BAM gdje je klima pojela recimo 35BAM za stan ko fildzan i to negdje u unutrasnjsti zgrade/izmedju stanova-grijan sa svih strana, sa extra fasadom velicine 40-50 kvadrata.
To moze i to da se bas i ne ugrije.
Sve ostalo je nemoguce.
blesava

#841 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

pa ljudi uzmite u obzir da mozda nemamo svi istu tolernaciju na hladnocu, nekom je sasvim ugodno kada mu je temperatura u stanu 17 stepeni a neko ne moze da se ugrije ni na 25.

Mozda je taj slucaj sa ovim sto se griju na klimu.

Ja sam zimogriziva i kada je moja prijateljica stan od pedesetak kvadrata grijala na klimu, ja kod nje zimi nisam isla jer mi je bilo oprehladno. Hajd i nekako dok klima radi, zagrije zrak ali po nogama s poda je hladno, zidovi hladni, namjestaj hladan. JOs je kod nje bila nekakva skupa i jaka klima (ne razumijem se bas) i grijala je s njom samo dnevnu sobu. NJima je u tom stanu bilo sasvim ok, kazu nije im hladno.
Medjutim prosle zime su ipak presli na konvektore.

Ovi sto se griju na kilmu vjerovatno sami sebe pokusavaju ubijediti da je to idealno grijanje, ali kao sto rekoh zavisi i od toga sta neko smatra hladnim.
nosara

#842 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Samo suhe brojke... Toliko potroseno, toliko placeno... Po tome ce se sve vidjet... :wink:
blesava wrote:pa ljudi uzmite u obzir da mozda nemamo svi istu tolernaciju na hladnocu, nekom je sasvim ugodno kada mu je temperatura u stanu 17 stepeni a neko ne moze da se ugrije ni na 25.

Mozda je taj slucaj sa ovim sto se griju na klimu.

Ja sam zimogriziva i kada je moja prijateljica stan od pedesetak kvadrata grijala na klimu, ja kod nje zimi nisam isla jer mi je bilo oprehladno. Hajd i nekako dok klima radi, zagrije zrak ali po nogama s poda je hladno, zidovi hladni, namjestaj hladan. JOs je kod nje bila nekakva skupa i jaka klima (ne razumijem se bas) i grijala je s njom samo dnevnu sobu. NJima je u tom stanu bilo sasvim ok, kazu nije im hladno.
Medjutim prosle zime su ipak presli na konvektore.

Ovi sto se griju na kilmu vjerovatno sami sebe pokusavaju ubijediti da je to idealno grijanje, ali kao sto rekoh zavisi i od toga sta neko smatra hladnim.
Sasvim si u pravu...
lamudan wrote:Dosadni ste s time vise,meni dvije klime po najvecoj zimi nisu uzele vise od 40 ak km,kuca znaci bez grijanja od komsija,i nije mi stalo vas ubijedit da je to moguce,ali kad kazete nemoguce pricate gluposti jer ne znate o tome nista niti to imate da bi vase misljenje bilo nama vazno
Dokazi... Mada i ne moras, jer NEMA TEORIJE... :lol:
Hajlac

#843 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote:Jos uvijek cekam slike tih smijesno malih racuna za struju... :zzzz:
Izvini al moracu tek iza nove jer vec sutra put pod noge :-D
Referent za ONO i DSZ

#844 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Zaista nema potrebe za neukusnim komentarima. Tema je grijanje i neke realnosti.
Jos uvijek ocekujem da vidim kako rekoh racun za Novembar total 35BAM sve skupa s grijanjem.
Makar to bio stancic u slijepom kutku dobro utopljene zgrade.
Koliko se ovde raspravlja moglo se mobitelom milion puta dosada to odraditi. :zoka:
blesava

#845 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

Šta ste se nadovezali covjeka ovog lamudana mudana :)

Ocigledno da mu klima dovoljno grije eto i sam kaze da ima dobru izolaciju pa nije ni cudo, a i nije zimogriziv pa je sve to uredu sto on prica, osim racuna za struju, posebno sa malom bebom, kad se dnevno pere i po dvije ves masine. Al hajd.

Ja na 23 ne bih mogla prezivjet, meni u stanu mora bit bar 26-28 stepeni da mogu lagano hodati u majici kratkih rukava, na nista ispod te tempreture ja ne prestajem. Al jebi ga meni je bilo hladno i augustu na bazenu na otoci, tako da mozda je ovo sto pisem potpuno irelevantno :)
blesava

#846 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by blesava »

mozda lamudan krade struju od komsije pa mu tako malo dodje :lol:

Jebote moji roditelji u dvosobnom stanu jos se griju, i kuhaju na plin, bojler se pali samo preko noci, masina jednom sedmicno, nemaju kompjutera, dodatnih tv-a i ostalih zajebancija pa im dodje od 60-70 km zimi. zato ne kaki vise bogati!
nosara

#847 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Sve je supljak bez skeniranog racuna... Da se fino vidi potrosnja i iznos, pa ce bit lako izvuc zakljucak... Do tada :run:
zlo zlo

#848 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

ja uzeh 3 metra drva.. imacu i za sljedecu zimu :D
nosara

#849 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

lamudan wrote:
micki125 wrote:
lamudan wrote:vec sam pisao kuca 85-86m2 je sprat u kom zivim,13.10.dobio racun za struju 45km,13.11.dobio 63km,13.12. dobio 85km,kompletna kuca sa grijanjem na dva invertera bojler tv pegla komp sijalice napa perilica itd sve sto treba jedna kuca,i garazna vrata su na struju :-)
hajmo sada biti realni. izolacija ti jeste dobra. ali sa ta dva invertera NE MOŽEŠ grijati čitavu kuću, pogotovo udaljenije sobe, da ne spominjem kupatilo. u njima samo možeš postići da se led ne fata po prozorima. može biti da samo te dvije sobe gdje su inverteri griješ na 22-23, a sve ostalo je na minimalcu.

sam bojler za ptv mjesečno troši oko 20-25 KM (minimalno), osim ako ga rijetko uključujete. ovo je razlika koju ja osjetim kada počne grijna sezona i od kada ga više ne uključujem na struju. sada ovde dodaj frižider, lustere i raznorazne uređaje........

ne znam, mislim da se za ove pare ti ne možeš kvalitetno ugrijati, bar ne čitavu kuću.
jedini nacin da to saznas je da vidis na licu mjesta,ovo ne vodi nicemu,ja i ne mislim na ovom forumu vise provodit vrijeme,nema smisla s vama se raspravljat
Na licu mjesta je nemoguce utvrdit koliko ta skalamerija trosi mjesecno...
zlo zlo

#850 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

sto se tice lamuda ili labuda kako vec :D :D ja mu vjerujem da mu je mali racun za grijanje..jednostavno..postigo je na kuci dobrom izolacijom i ako se ne varam onim blokovima zido kucu..koji u principu ne trebaju stiropor.. a sa stiroporom ima fino niskoenergetska kucu.. ako presro u izolaciji ima i pasivnu...koja toplinu drzi i drzi..pa mada klima radi ..ne radi jer se kuca ne hladi :D
Post Reply