Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
nineinchnails

#7776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nineinchnails »

Da ne citam 300 stranica prepiski, mozete li posavjetovati koje grijalice za stan da uzmem, a da trose malo struje?
Nera_22

#7777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

nineinchnails wrote:Da ne citam 300 stranica prepiski, mozete li posavjetovati koje grijalice za stan da uzmem, a da trose malo struje?
Sve grijalice trose isto struje. Stvar je samo koja ima veci komfor i ljepsi izgled. Najbolje uzmi konvektore jer su estetski i funkcionalno najbolje rjesenje. Kod mojih roditelja su Bosch konvektori i rade vec par godina al je boja pozutila i zna se desit da lim lupa kad se griju i hlade i nebi ih preporucio. Imam jedan stari konvektor BEHA i ne cuje se kad se pali i gasi.
Bakonja baki

#7778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bakonja baki »

Pozdrav. Jel moze neko da mi preporuci gdje kupiti mitsu ln 25,35,50 vghz modele po realnoj cijeni. Znam da se nesmije reklamirati pa pisite u pp...
Bakonja baki

#7779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bakonja baki »

Hvala 'dim...Cuo sam se sa njihovom prodajom i malo mi djeluju komplikovano. Nemaju svoje montere, vghz modele nemaju na stanju pa moras uplatiti puni iznos i cekati 20-tak dana i nisam pitao kod njih za ln 25,35 ali za ln 50 vghz su mi napisali da kosta 4100 km bez montaze. Tako da sam luk otpisao... :mrgreen:
Bakonja baki

#7780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Bakonja baki »

Bas si dobro pitanje postavio "da li ima ovlasteni servis za mitsu u bih" jer sam kontaktirao i otus na palama i dobio prihvatljivu ponudu za klime ali kad sam upitao za ovlastene montere tu se prica zavrsila.
Humljanin

#7781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

Dim iz Moje Lule wrote:
Bakonja baki wrote:Bas si dobro pitanje postavio "da li ima ovlasteni servis za mitsu u bih" jer sam kontaktirao i otus na palama i dobio prihvatljivu ponudu za klime ali kad sam upitao za ovlastene montere tu se prica zavrsila.
ja sam mislio u novoj kući koja je skoro pa završena uzeti LN seriju ali baš zbog servisa idem na neki daikin A++
A gdje je daikinov ovlašteni servis?
I gdje su najbolje cijene daikina?
Ja sam iz Mostara pa ima li nešto blizu da je cijenom prihvatljivo (naravno i garancijom) ?
Humljanin

#7782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

Dim iz Moje Lule wrote:
pa sve ove radnje su iz Mostara :D servis čović iz čitluka erkond isto a termo frigo edo peco drži to je ona radnja kod đačkog doma
Dobro, ne reče mi gdje je ovlašteni distributer ili serviser? U koga je najbolje uzeti Daikin klimu?
Humljanin

#7783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Humljanin »

Dim iz Moje Lule wrote:
Humljanin wrote:
Dim iz Moje Lule wrote:
pa sve ove radnje su iz Mostara :D servis čović iz čitluka erkond isto a termo frigo edo peco drži to je ona radnja kod đačkog doma
Dobro, ne reče mi gdje je ovlašteni distributer ili serviser? U koga je najbolje uzeti Daikin klimu?
ERKOND je ovlašten za daikin i Mitsubishi heavy industry klime a servis čović za Fujitsu tu je i servis sve imaju a show room im je svemirski
Aha, haj valja znat, da i to čudo obiđemo :thumbup: hvala
mehkoca

#7784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Humljanin wrote:
Dim iz Moje Lule wrote:
Bakonja baki wrote:Bas si dobro pitanje postavio "da li ima ovlasteni servis za mitsu u bih" jer sam kontaktirao i otus na palama i dobio prihvatljivu ponudu za klime ali kad sam upitao za ovlastene montere tu se prica zavrsila.
ja sam mislio u novoj kući koja je skoro pa završena uzeti LN seriju ali baš zbog servisa idem na neki daikin A++
A gdje je daikinov ovlašteni servis?
I gdje su najbolje cijene daikina?
Ja sam iz Mostara pa ima li nešto blizu da je cijenom prihvatljivo (naravno i garancijom) ?
Tako znači, nema servisa za Mitsubishi klime :shock:
Mike Ross

#7785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mike Ross »

Sta je sa toplotnim pumpama? I ja sam rijesio da izbacim ugalj. Kuca je P+S+P:
Izolacija je 5 cm stiropor preko stare malter fasade, prozori Veka profili,
Prizemlje je od kamena zidovi debljine 60 cm,
Sprat blokovi popunjeni malterom, potkrovlje siporex,
eh, tavanica je najlosija 3 cm stiropor na dasci od dva cm, planiram nabaciti odozgo jos najmanje 10 cm stiropor.
Kada grijem na ugalj temp vode od 50 stepeni je sasvim dovoljna za grijanje. Kontam da bi pumpa od 16 kW bila dovoljna, da li mijenjati radijatore ili ne.

Ima li ko kavih iskustava, Hvala.

ps.
vidim da ima i ovaj program subvencije od 20% ed EU preko UC Banke..
Nera_22

#7786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Bakonja baki wrote:Hvala 'dim...Cuo sam se sa njihovom prodajom i malo mi djeluju komplikovano. Nemaju svoje montere, vghz modele nemaju na stanju pa moras uplatiti puni iznos i cekati 20-tak dana i nisam pitao kod njih za ln 25,35 ali za ln 50 vghz su mi napisali da kosta 4100 km bez montaze. Tako da sam luk otpisao... :mrgreen:
Ja sam uzimao rekuperator u luku. ako ne znas nekoga od majstora ko ima popust u luku ima povoljnijih od njih. Ja sam dobio rekuperator sa upravljacem za 1800KM a inace najjfetiniji na palama je bio oko 2000KM.
zlo zlo

#7787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Humljanin wrote:
Dim iz Moje Lule wrote:
daikin je ako se ne varam covic imao najpovoljnije, osim ako ima tamo u škutoriji gdje uzeo rovac povoljno, Fujitsu (ja uzimala) je najpovoljnije bilo u led-u, i cijenom i montažom.
ketronsd1

#7788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

mehkoca wrote:
Dim iz Moje Lule wrote:
mehkoca wrote:Stigao račun za prošli mjesec, klime max 65 KM.
Cijela sezona do sada max 310 KM :-)
Namjerno ili ne vi ovde zbunjujete ljude kada pišete o potrošnji.

Pretpostavljam da ima izolacija i uređaji A+++
Pa dokle više... :lol:
Nek se cova malo zabavlja
Ali dobar je on meni. Nije napastan. Sačeka malo pa opet ospe paljbu.
mehkoca

#7789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Nije mi jasno kako mu ne dosadi :?
Ali, hajde de... :sax:
Nera_22

#7790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Evo nakon 10 dana koristenja rekuperatora kako se krece potrosnja. Za 7 dana potrosio 0,45KM. Sto se tice ugodjaja zadovoljan sam. Uvijek svjez zrak u kuci. Nema kondenza na prozorima. Nema ujutru one zagusljivosti. Nema ni provjetravanja vise. Upratio sam kad komsiluk pale peci na ugalj pa sam namjestio da se u tom periodu gasi ventilacija. Kupio sam filtere G4, F7 i F9 pa cu uskoro i njih postaviti u seriju.
https://drive.google.com/file/d/1ujaPom ... p=drivesdk
piplica
Grijem se na: Ćumur

#7791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nera_22 wrote:Evo nakon 10 dana koristenja rekuperatora kako se krece potrosnja. Za 7 dana potrosio 0,45KM. Sto se tice ugodjaja zadovoljan sam. Uvijek svjez zrak u kuci. Nema kondenza na prozorima. Nema ujutru one zagusljivosti. Nema ni provjetravanja vise. Upratio sam kad komsiluk pale peci na ugalj pa sam namjestio da se u tom periodu gasi ventilacija. Kupio sam filtere G4, F7 i F9 pa cu uskoro i njih postaviti u seriju.
https://drive.google.com/file/d/1ujaPom ... p=drivesdk
Kako si dimenzionirao uredjaj?
Imas li fotografije same instalacije sa cijevima?

Potrosnja ti je ovdje irelevantna, sad bolje mozes uporediti kako ti grijanje trosi u odnosu na period prije rekuperatora.
Nera_22

#7792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Davno nekad je radjen proracun za uredjaj i izaslo je 250m3/h. Glavna vertikala je uzidana kada se radila kuca a dovodi u sobe na potkrovlju su ispod staklene vune tako da instalacija nije nigdje vidljiva. jedino u podrumu se malo vide cijevi od rekuperatora do izlaza iz zida.
Primjetio sam u podrumu da se na dovodnoj cijevi skuplja kondenz i kapa al to svakako moram upakovati armaflexom i postaviti dodatne filtere. kad zavrsim uslikat cu.
Tek slijedece sezone cu moci reci nesto vise o potrosnji jer je ova sezona skoro gotova.
Do sada me je okvirno dosle sve instalacije i rekuperator oko 2500KM. Majstore nisam placo jer sam sve sam postavljo. Sumnjam da ce se ikad vratit ova investicija koliko god da manje trosim na grijanje.
piplica

#7793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Nera_22 wrote:Davno nekad je radjen proracun za uredjaj i izaslo je 250m3/h. Glavna vertikala je uzidana kada se radila kuca a dovodi u sobe na potkrovlju su ispod staklene vune tako da instalacija nije nigdje vidljiva. jedino u podrumu se malo vide cijevi od rekuperatora do izlaza iz zida.
Primjetio sam u podrumu da se na dovodnoj cijevi skuplja kondenz i kapa al to svakako moram upakovati armaflexom i postaviti dodatne filtere. kad zavrsim uslikat cu.
Tek slijedece sezone cu moci reci nesto vise o potrosnji jer je ova sezona skoro gotova.
Do sada me je okvirno dosle sve instalacije i rekuperator oko 2500KM. Majstore nisam placo jer sam sve sam postavljo. Sumnjam da ce se ikad vratit ova investicija koliko god da manje trosim na grijanje.
Nije stvar u vracanju investicije, vec u komforu.
Rekuperator pravog smisla ima u pasivnim kucama, jer su vecinom bez prozora koji se mogu otvarati.

Ali ni ovako nije lose, pogotovu nocu.
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Dolazi vrijeme proljetnog servisiranja klima uredjaja.
Svi vi koji planirate da radite isti,evo da pokazem kako to treba da izgleda.
https://m.facebook.com/frigosani/photos ... r_activity

https://youtu.be/zeC7szXSCqk

https://youtu.be/KjLZI3N_QVE
piplica

#7795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

.
Pakao zvoni

#7796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Pakao zvoni »

ima 2 godine servis čović i erkond tako čiste klima uređaje, dakle dubinsko pranje klima uređaja, sve možeš nabavit na ebay pa sam odradit

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... g&_sacat=0
piplica

#7797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pakao zvoni wrote:ima 2 godine servis čović i erkond tako čiste klima uređaje, dakle dubinsko pranje klima uređaja, sve možeš nabavit na ebay pa sam odradit

Imas li link da uporedim, posto imam dvije za ocistiti?
Pakao zvoni

#7798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Pakao zvoni »

piplica wrote:
Pakao zvoni wrote:ima 2 godine servis čović i erkond tako čiste klima uređaje, dakle dubinsko pranje klima uređaja, sve možeš nabavit na ebay pa sam odradit

link čega?

ukucaj u tražilicu servis čović i erkond samo ti izbaci sve
piplica

#7799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pakao zvoni wrote:
piplica wrote:

link čega?

ukucaj u tražilicu servis čović i erkond samo ti izbaci sve
Da vidim kako operu, sta koriste...itd, mogu i ja reci da imam avion kod kuce!
haso hasic
Grijem se na: Fujitsu waterstage

#7800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by haso hasic »

Nabavio sam bio ovakvu kinesku.
Obicna igracka, ako zelite dobro i kvalitetno zaliti zid, sa ovom to dobro ide.
A pored vrece sta je sa masinom.Potrebna je topla voda jak pritisak da moze probiti prljavstinu kroz lamele izmjenjivaca.
Last edited by haso hasic on 26/03/2019 13:15, edited 1 time in total.
Post Reply