Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#5751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Eh sad kad je utakmica zavrsila .
Sta ste ono htjeli dokazati.

Razlike medju ovim klimama iz luca serije.
naravno da ih ima.

Evo ih....jedna vanjska ide za sedmicu i devetku.....a druga za 12ku i14ku :D
Dok unutarnja ide ista u sve klime iz te serije.
Image

Kod 14-ke je klima programirana da na max izduvava 900m3h dok kod 12ke max 850 m3
Eto odakle joj nesto veci kapacitet :D

A da 14ka ima veci kapacitet od 12ke to je jasno javno prikazano,nije nikakva tajna.

Image
Nera_22

#5752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

mehkoca wrote:
Nera_22 wrote:1. Ako ti je na zidu 10cm stiropora razlika izmedju zida cigle,poroterm bloka, betona, drvera, stakla, nicega je +-5% tako da nije bitno cime je zid zidan ako ima izolaciju dobru preko.
2. Zid cini 30% ukupnih gubitaka kuce. sta je sa ostalim djelovima? plafon, prozori, pod, toplotni mostovi, koliko vas je u kuci?
3. Ako hoces grijanje na klime kako treba onda svaka prostorija koja je odvojena vratima ide po jedna klima. Kupatilo hodnici ostave i manje kuhinje ne moraju imati posebno klimu.
4. ako majstora pitas koliko klima i koje sigurno ces pogrijesiti jer majstor je onaj sto izvodi radove a projektant je nesto drugo. zato zaboravi na savjet majstora. bolje procitaj ovaj forum bices pametniji.
5. zaboravi na jednu vanjsku sa vise unutrasnjih. to se nikako ne isplati ni u kojem pogledu osim estetskom.
6. ja 135kv porodicne kuce u sarajevu grijem sa 4 klime al sam u startu ulozio u klime a ne u neko drugo grijanje. investicija 6000km. za sezonu potrosim oko 300KM struje za grijanje.
Pa ja bih bio zadovoljan kada bih dobio te klime za 6000 KM.
Je li se 300 KM za sezonu grijanja odnosi na ''cijelu'' sezonu :shock: , ja potrošim 3 tone uglja, a ti samo 300 KM??? :? :shock: Ako je tako, ja bih rado dao 1300 KM po sezoni, samo da više ne ložim ugalj :)

Ako može ime te firme koja je radila tebi ugradnju klima.
Da. Za cijelu sezonu je 300km struje za grijanje. Grijanje na grijalice bi me doslo oko 1200KM. Znaci i dalje jako mala potrosnja. racunaj da ti klime trose 4 puta manje nego da se grijes na grijalice ako su klime dobro dimenzionisane i kvalitetni uredjaji. ti ako uzmes kineze tipa GREE ili LG i sl i jos slabije snage prvo sto se neces ugrijati a drugo sto ces potrosit dosta vise nego sa ugljem. Meni je OTUS uradio procjenu koje su mi klime potrebne i to besplatno tako da mozes i ti njih pitati da ti urade procjenu sta trebas. niko te ne tjera da kod njih uzmes klime. Ja bi ti to mogo tacno proracunati sta ti treba ali nemam vremena. meni je radio servis covic klime al i svaki drugi servis ce ti uraditi sve dobro al moras ih nadgledati ko sve majstore u bosni.
Maraschino

#5753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

RatRodRob wrote: To sam vidio po švedskoj i danskoj, folija služi da energija ne izlazi kroz zidove već istu tj toplinu odbija nazad u sobu.
Pa valjda treba i zid nekada zagrijati i uz dobru izolaciju imas zracenje iz zida(akumulaciju tyoplote).
ketronsd1

#5754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Maraschino wrote:
RatRodRob wrote: To sam vidio po švedskoj i danskoj, folija služi da energija ne izlazi kroz zidove već istu tj toplinu odbija nazad u sobu.
Pa valjda treba i zid nekada zagrijati i uz dobru izolaciju imas zracenje iz zida(akumulaciju tyoplote).
Ma obicno sranje. U jednoj normalno izolovanoj kuci je izolacija tu da ne pusta toplotu vani. Inace firme koje prodaju takve i slicne proizvode su one znj tipa i nemozes im vjerovati . Uvijek se pozivaju na neke testove u svemiru ....bla,bla.......sto je neko vec ranije testirao ali nikad neke svoje testove da sprovedu i da imaju podlogu za kritiku. :-) :-) :-)
mehkoca

#5755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Nera_22 wrote:
mehkoca wrote:
Nera_22 wrote:1. Ako ti je na zidu 10cm stiropora razlika izmedju zida cigle,poroterm bloka, betona, drvera, stakla, nicega je +-5% tako da nije bitno cime je zid zidan ako ima izolaciju dobru preko.
2. Zid cini 30% ukupnih gubitaka kuce. sta je sa ostalim djelovima? plafon, prozori, pod, toplotni mostovi, koliko vas je u kuci?
3. Ako hoces grijanje na klime kako treba onda svaka prostorija koja je odvojena vratima ide po jedna klima. Kupatilo hodnici ostave i manje kuhinje ne moraju imati posebno klimu.
4. ako majstora pitas koliko klima i koje sigurno ces pogrijesiti jer majstor je onaj sto izvodi radove a projektant je nesto drugo. zato zaboravi na savjet majstora. bolje procitaj ovaj forum bices pametniji.
5. zaboravi na jednu vanjsku sa vise unutrasnjih. to se nikako ne isplati ni u kojem pogledu osim estetskom.
6. ja 135kv porodicne kuce u sarajevu grijem sa 4 klime al sam u startu ulozio u klime a ne u neko drugo grijanje. investicija 6000km. za sezonu potrosim oko 300KM struje za grijanje.
Pa ja bih bio zadovoljan kada bih dobio te klime za 6000 KM.
Je li se 300 KM za sezonu grijanja odnosi na ''cijelu'' sezonu :shock: , ja potrošim 3 tone uglja, a ti samo 300 KM??? :? :shock: Ako je tako, ja bih rado dao 1300 KM po sezoni, samo da više ne ložim ugalj :)

Ako može ime te firme koja je radila tebi ugradnju klima.
Da. Za cijelu sezonu je 300km struje za grijanje. Grijanje na grijalice bi me doslo oko 1200KM. Znaci i dalje jako mala potrosnja. racunaj da ti klime trose 4 puta manje nego da se grijes na grijalice ako su klime dobro dimenzionisane i kvalitetni uredjaji. ti ako uzmes kineze tipa GREE ili LG i sl i jos slabije snage prvo sto se neces ugrijati a drugo sto ces potrosit dosta vise nego sa ugljem. Meni je OTUS uradio procjenu koje su mi klime potrebne i to besplatno tako da mozes i ti njih pitati da ti urade procjenu sta trebas. niko te ne tjera da kod njih uzmes klime. Ja bi ti to mogo tacno proracunati sta ti treba ali nemam vremena. meni je radio servis covic klime al i svaki drugi servis ce ti uraditi sve dobro al moras ih nadgledati ko sve majstore u bosni.
Hvala na informacijama. Ako je tako mala potrošnja, to je fantastično :) skoro nestvarno :-D
donnie_brasco

#5756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by donnie_brasco »

Vidim da ima dosta upucenih, pa bih molio za par savjeta.
Pokusavam da nadjem rjesenje za grijanje jednog sprata porodicne kuce, privlači me opcija grijanja na inverter. Radi se o gornjem spratu porodicne kuce, koja nema izolaciju, stara stolarija drvena u losem stanju, ispod je sprat koji se grije, iznad je ploča i negrijani prostor.
Planiram prije početka sezone grijanja da zatvorim taj sprat, ogradim od stepeništa, kako bi dobio nekih 45 kvadrata prostora koji bi se grijao. Ugradiću pvc stolariju i po gornjoj ploči napraviti neku izolaciju, i ne znam koliko će mi finansije dozvolit, mozda i izolaciju s vanjske strane, bar dio.
U firmi koja se bavi poslovima ugradnje svih vrsta grijanja, predlazu mi da kupim jednu klimu 12-ku marke Mitsubishi, da odaberem izmedju dvije, jedna je 1400 km, druga Kirgamine je 2000 km i kaze da bi ona mogla grijati taj prostor bez obzira na izolaciju, kao samo bi malo vise potrosila, kaze da racunam da 800W trosi po satu u maksimalnom radu.
Sad bih volio da cujem misljenja nekog ko se razumije u to, da li je bolje kupiti tu skuplju klimu, koja je razlika, da li kupiti neku drugu, da li kupiti neke dvije manje, koja je razlika izmedju ove Mitsubishi 12ke i recimo neke tesla ili telefunken koje po istoj cijeni mogu kupit a 24-ka je umjesto 12ke. Da li je moguće grijati takav prostor inverterom posto raspored nije povoljan, sve bi bilo otovoreno konstantno.
rovac13

#5757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Generalno sto imas bolju izolaciju to ti treba manja slabija klima da to ugrijes.
Nemas prevelike razlike u potrosnji izmedju razlicitih klima,nije ti puno bitno da li je to mitsubishi ili fujitsu ili daikin ili nesto slicno tome.
Ali kinezi se bas ne mogu porediti.

U ovome nema generaliziranja 12ka 18ka 24ka.
Pogledaj kolika je vanjska jedinica fujtisu 12 ltca pa uporedi sa nekom drugom lg telefunken itd.
Taj fujtisu 12ka ima vecu i tezu vanjsku od neke 18ke,samim tim je i jaca.

Bolje uradi tu izolaciju......grijaces se skoro dzaba i sa jeftinijom klimom.
donnie_brasco

#5758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by donnie_brasco »

Hvala ti na brzom odogovoru :D Japanca cu sigurno kupit, ako sam ista naucio citajuci ova vasa izlaganja da se to isplati. Izolaciju cu uradit definitvno, nekako mi najbitnije sad da se odlucim da li da kupim jednu ili dvije klime, zbog loseg rasporeda, kasnije cu pokusat malo skicirat kako to izgleda. I da li kupiti tu recimo od 1400, koja je pretpostavljam standardni model, ili ovu od dvije hiljade, da li je velika razlika.
rovac13

#5759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja bih uvijek izabrao vise manjih nego jednu vecu.
Cak i da je raspored dobar,cak i da je jedna velika prostorija u pitanju,opet bi imao neke prednosti sa dvije manje klime.
Male klime obicno mogu da rade manjom snagom tiho necujno,kad pocnu defrosti (pauze za odmrzavanje vanjske) one onda idu naizmjenicno jedna po jedna pa i ne znas kad su bili defrosti.Sto nije slucaj kad imas jednu klimu,ona ode u defrost ti onda cekas kad ce krenut grijanje.
donnie_brasco

#5760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by donnie_brasco »

To mi je nekako najbitnije, tako sam i sam mislio, bolje da kupim te dvije po hiljadu i nesto nego jednu skuplju, ako moze preporuka nekih u toj cjenovnom rangu izmedju 1000 i 1400, koje kupiti dva komada.
mehkoca

#5761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

donnie_brasco wrote:Vidim da ima dosta upucenih, pa bih molio za par savjeta.
Pokusavam da nadjem rjesenje za grijanje jednog sprata porodicne kuce, privlači me opcija grijanja na inverter. Radi se o gornjem spratu porodicne kuce, koja nema izolaciju, stara stolarija drvena u losem stanju, ispod je sprat koji se grije, iznad je ploča i negrijani prostor.
Planiram prije početka sezone grijanja da zatvorim taj sprat, ogradim od stepeništa, kako bi dobio nekih 45 kvadrata prostora koji bi se grijao. Ugradiću pvc stolariju i po gornjoj ploči napraviti neku izolaciju, i ne znam koliko će mi finansije dozvolit, mozda i izolaciju s vanjske strane, bar dio.
U firmi koja se bavi poslovima ugradnje svih vrsta grijanja, predlazu mi da kupim jednu klimu 12-ku marke Mitsubishi, da odaberem izmedju dvije, jedna je 1400 km, druga Kirgamine je 2000 km i kaze da bi ona mogla grijati taj prostor bez obzira na izolaciju, kao samo bi malo vise potrosila, kaze da racunam da 800W trosi po satu u maksimalnom radu.
Sad bih volio da cujem misljenja nekog ko se razumije u to, da li je bolje kupiti tu skuplju klimu, koja je razlika, da li kupiti neku drugu, da li kupiti neke dvije manje, koja je razlika izmedju ove Mitsubishi 12ke i recimo neke tesla ili telefunken koje po istoj cijeni mogu kupit a 24-ka je umjesto 12ke. Da li je moguće grijati takav prostor inverterom posto raspored nije povoljan, sve bi bilo otovoreno konstantno.
AKo može naziv te firme? Hvala
donnie_brasco

#5762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by donnie_brasco »

LUK je firma, slucajno naletio na reklamu na netu i otisao da se raspitam.
mehkoca

#5763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

donnie_brasco wrote:LUK je firma, slucajno naletio na reklamu na netu i otisao da se raspitam.
Hvala. Toj firmi LUK sam poslao mail, ali još uvijek nema odgovora, kao i od firme Čović (i nemoguće ih je dobiti na tel :? )...
Jedino se javila firma Otus (preporuka od @nera_22), ponuda oko 11 000 KM za toplotnu pumpu, da se ugradi na postojeći sistem centralnog grijanja, još čekam ponudu za klime...
hdmintel

#5764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by hdmintel »

grijao bih donji sprat kuce klimama..
imam jednu sobu 24 m2, hodnik 7m2, kupatilo 5 m2 i dnevni boravak ( db) sa kuhinjom 16 m2
sve ukupno oko 50 m2
hodnik se nalazi izmedju sobe i kuhinje i ima cetvora vrata ( vanjska ulazna, ulaz u db, ulaz u sobu i ulaz u kupatilo )
jednu klimu bih stavio u dnevni boravak a drugu u sobu.
razmisljao sam o dvije 12ke ili eventualno u sobi 14ku a u db 12ku.
vanjska vrata su naravno zatvorena dok bi vrata od sobe i db bila non stop otvorena a taj dio bih grijao i iz dnevnog boravka i iz sobe.
ranije sam koristio neke vivaxove inverter klime i nisam zadovoljan uopste pa bih sada kupio iskljucivo dvije FUJITSU klime
ako moze neko iskusniji da mi kaze koju jacinu da uzmem za ovaj prostor ...
naglasavam da ja licno volim kad je toplo i ne bih da stavljam klimu koja ce mi biti knap sa velicinom prostora pa da se posle smrzavam :-D

ovi modeli su u pitanju:

FUJITSU 12ka Inverter klima ASY/AOY-G12LUCA
FUJITSU 12ka Inverter klima ASY/AOY-G12LLCC
FUJITSU 14ka Inverter klima ASY/AOY-G14LUCA

hvala unaprijed na svakom predlogu
zlo zlo

#5765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

onda ako ideš detaljno,daj prave detalje, one bitne :D

kakva ti je izolacija i gdje ćeš grijati to, Jel Bosna, ili negdje Hercegovina s blagim zimama itd, zbog izbora klime, plus sve si ti fino pojasnio ali ugrubo skiciraj taj raspored :mrgreen:

Plus kuća u pitanju, stepenište nije otvoreno?? tj ne gubi se toplina prema katu?

S ovim detaljima, ti se puno preciznije može reći koje bi ti klime odgovarale, jer ono što trgovci napišu da je za toliko i toliko kvadrata, nema nikakve veze s realnošću.
jasko__

#5766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jasko__ »

Zamolio bih ako je bilo ko raspoložen da me posavjetuje, došao sam pred zid i živ ne znam kud dalje
Naumio sam ove godine razvesti centralno grijanje u sprat kuće..cijelo vrijeme sam išao sa idejom o grijanju na pelet..nekad početkom ljeta sam završio prvu fazu, razveo radijatore i cijevi spustio u podrum ispod jedne od soba..druga faza je trebala da bude kotao na pelet..međutim s obzirom na trenutnu situaciju sa peletom, debelo se predomišljam.
Jbg da sam ranije čitao ovu temu zaboravio bih radijatore i okrenuo se klimama..ali pošto sam već spiskao 2500 kasno mi je sad..

Situacija je slijedeća, prvi sprat kuće, 70-ak kvadrata, odlična pvc stolarija, friško urađena fasada stiropora debljine 10cm..iznad mene je sprat koji je na grijanju također, ispod mene su 2 podruma u kojima sam oba plafona obložio stiroporom 5cm..podovi su laminat, ispod njega urađen estrih..nemam stubišta, hodnik je zatvoren tj napravljen je međuzid na sredini hodnika tako da imam neku vrstu predulaza

Sad kontam da umjesto kotla na pelet možda ubacim neki termo blok u taj jedan od podruma..šta velite na tu ideju
Neko me uputi na njih https://www.vaillant.ba/krajnji-korisni ... -6820.html
Ima li ko iskustva, da li je dobra ideja?? Jbg nemam ideje koliko bi to trošilo za moj sprat, kako ide...by the way imam trofaznu struju u podrumu, to mi nije problem..pa bih zamolio ako iko može da me uputi šta mi je najpametnije :bih:
zlo zlo

#5767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

jasko ja bi ti predložila budući da imaš razvedeno centralno, da se raspitaš koliko bi te došla ugradnja toplotne pumpe zrak-voda za tu tvoju površinu, tako bi sredio i hlađenje i grijanje s malim utroškom energije. Ovo jest skuplja invensticija od električnog bojlera da grije za centralno, ali kad već imaš centralno razrađeno i misliš na struju grijat, valjalo bi cifre bacit na stol pa odlučit.
ketronsd1

#5768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

jasko__ wrote:Zamolio bih ako je bilo ko raspoložen da me posavjetuje, došao sam pred zid i živ ne znam kud dalje
Naumio sam ove godine razvesti centralno grijanje u sprat kuće..cijelo vrijeme sam išao sa idejom o grijanju na pelet..nekad početkom ljeta sam završio prvu fazu, razveo radijatore i cijevi spustio u podrum ispod jedne od soba..druga faza je trebala da bude kotao na pelet..međutim s obzirom na trenutnu situaciju sa peletom, debelo se predomišljam.
Jbg da sam ranije čitao ovu temu zaboravio bih radijatore i okrenuo se klimama..ali pošto sam već spiskao 2500 kasno mi je sad..

Situacija je slijedeća, prvi sprat kuće, 70-ak kvadrata, odlična pvc stolarija, friško urađena fasada stiropora debljine 10cm..iznad mene je sprat koji je na grijanju također, ispod mene su 2 podruma u kojima sam oba plafona obložio stiroporom 5cm..podovi su laminat, ispod njega urađen estrih..nemam stubišta, hodnik je zatvoren tj napravljen je međuzid na sredini hodnika tako da imam neku vrstu predulaza

Sad kontam da umjesto kotla na pelet možda ubacim neki termo blok u taj jedan od podruma..šta velite na tu ideju
Neko me uputi na njih https://www.vaillant.ba/krajnji-korisni ... -6820.html
Ima li ko iskustva, da li je dobra ideja?? Jbg nemam ideje koliko bi to trošilo za moj sprat, kako ide...by the way imam trofaznu struju u podrumu, to mi nije problem..pa bih zamolio ako iko može da me uputi šta mi je najpametnije :bih:
Koliko ce struje da ti trosi niko ti nemoze reci. To odlucuje dosta faktora( izolacija,vanjska temp.,visina prostorije itd.....). Ja ti mogu reci da ce ti trositi puno ali koliko puno to neznam :) . Sva ta direktna grijaca tijela treba izbjegavati. Ako se mozes protegnuti pa eventualno neku bolju zrak-voda pumpu da uzmes to biti bio dobar izbor. Do tebe je.
Jedina prednost ovih peci je da si u odnasu na sve ostale nacine grijanja( bar dok struje ima :D )rahat.
ketronsd1

#5769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

zlo zlo wrote:jasko ja bi ti predložila budući da imaš razvedeno centralno, da se raspitaš koliko bi te došla ugradnja toplotne pumpe zrak-voda za tu tvoju površinu, tako bi sredio i hlađenje i grijanje s malim utroškom energije. Ovo jest skuplja invensticija od električnog bojlera da grije za centralno, ali kad već imaš centralno razrađeno i misliš na struju grijat, valjalo bi cifre bacit na stol pa odlučit.
Po pitanju bilo kakve toplotne pumpe cifre nema potrebe bacati na sto. Isplativost je evidentna samo je kod mnogih problem taj start :) Valja iskasljati 15-20 milja odmah.
Ako se moze neki finansiering-kreditiranje dobit onda moze biti malo lakse.
jasko__

#5770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jasko__ »

Iskreno prvi put čujem za te pumpu zrak-voda..a kako vidim na prvu po piku najjeftinija opcija je oko 10.000..tako da je to ipak previše za mene...isplatnije mi je prodat (nekorištene) radijatore i okrenut se klimama :D
probook

#5771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by probook »

jasko__ wrote:Neko me uputi na njih https://www.vaillant.ba/krajnji-korisni ... -6820.html
Hmm...ovako slicno sam gledao u dvije kuce i to trosi struje bas po fino, tako da u odnosu na pelet nije sigurno ni malo isplativo.
zlo zlo

#5772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

svo grijanje na struju ako nisu toplotne pumpe(+tu računam i klime) je skupo.
rovac13

#5773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

NA struju ce bas bit po skupo.Na pelet bi bilo jeftinije nego na struju,ali ima i posla oko njeg.Na drva jos jeftinije ali jos vise posla.

Na topltotne pumpe bi bilo znatno jeftinije,i trebalo bi istrazit vidjet koliko se to jeftino moze naci.

Iako toplotne pumpe zrak-voda mu nebi trosile bas malo kao zrak-zrak (klime).
Zato sto je vec razveo radijatore i u startu je osudjen da ganja visu temperaturu vode,sto direktno obara cop (povecava potrosnju)
Da je podno grijanje onda vjerujem da bi i zrak-voda trosile malo,slicno klimama.
jasko__

#5774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jasko__ »

Vidim da najviše preporučujete klime sa inverterom..koja bi mi cifra trebala da to ubacim..mislim da bi mi trebale bar 3...i koliko to troši otprilike za moju kvadraturu??
P.S. da napomenem da ne volim previše toplo, kao neki sto pričaju da održavaju na 25 stepeni..meni je 22 kapak :D
rovac13

#5775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nije bas da sam i ja preporucio klime.
Malo je bezze ako si razveo radijatore ici na klime.

Ali iz iskustva kao neko ko se grijao na drva ugalj struju pelet itd mogu iz prve ruke potvrdit da mi klime trose najmanje od svega sto sam probao.

Prije klima zadnje na sta sam se grijao bio je pelet.I trosio sam 2 do 3 puta vise.
I ne bih se vise vracao na to.
Ove godine i roditelji koji su u penziji nabavili klimu jer im je dojadilo to sa peletom.Ima ga nema ga poskupio,a ionako nije bio jeftin.
Post Reply