Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#5701 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mi uzivamo danima na 26*C dan / noc :D
sabanss

#5702 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sabanss »

26 je definitivno vruce, sobna je 21.

Druga je stvar kada je vani 46, onda ti i 30 izgleda hladno :D
zlo zlo

#5703 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

taman se naspavah na 26, divota :mrgreen: ne idem ispod 24 ni kad je samo 30 vani, to je više nego i dovoljna razlika da bude super ugodno unutra. sad s 40+ mostarskih je 26 odlično. To raspale na niske temperature i onda im klima smeta kao. Ono što uvijek podsjećam u takvom slučaju, sjetite se prije 5-6godina kad ono dijete umrlo od toplinskog šoka kad iz Švedske došli u Bosnu a roditelji putem max raspalili klimu u autu. Izašao iz auta i umro.
Ne pretjerivati ljudi, klima je tu da nam olakša i učini ugodnim i podnošljivim ovo, a ne da se mrzne.
rovac13

#5704 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

A daljinski je tu da svako sebi ugodi po svojoj zelji :D
zlo zlo

#5705 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

kako kome, onaj klon dobije šibom po prstima ako mami dira daljanske od klima :lol: :lol: :lol: voli mama svoje klime :lol:
mehkoca

#5706 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

rovac13 wrote:Bilo koju klimu da uzmes treba ispostovat sve sto je proizvodjac predvidio prikikom ugradnje.
Uz klimu dobijes knjigu instalation manual.
Otprilike opisano sve sto treba.
Vakumiranje je uvijek obavezno.
Fujitsu zahtijeva da instalacije cijevi od unutrasnje do vanjske budu minimum 3m.
To je uglavnom radi prenosa buke iz vanjske jedinice.

Mitsubishi su obicno tise klime.
I nisam vidio da oni traze neki minimum.

Na hladjenju klime inace ne prave buku.Tek u grijanju i to kad budu minusi.
A tebi to ne treba.
Pozdrav @rovac
Imam jedno pitanje, ako možeš dati odgovor... Na temi ''kvalitet i cijena peleta'', ti i @golfista ste mi puno pomogli kada sam htio ugraditi plin na postojeću instalaciju grijanja na ugalj. Radi se o kući, prizmlje + potkrovlje, cca 145 m2 korisnog stambenog prostora, izolacija je 10 cm stiropor, PVC stolarija. S obzirom da sam dobio neke tražene informacije od Sarajevogasa i skontao da će biti jako komplikovano ''dovesti'' plin do kuće, razmišljam o grijanju na struju (u kombinaciji da ostane peć na ugalj, za svaki slučaj :) )
E sad pitanje, koja bi bila tvoja preporuka šta da se ugradi, da ljeti hladi, a zimi grije :) . Da li moram imati trofaznu struju i koliko bi to sve otprilike koštalo?

Hvala unaprijed
rovac13

#5707 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

mehkoca wrote:šta da se ugradi, da ljeti hladi, a zimi grije :) . Da li moram imati trofaznu struju
Nisi bas ostavio puno mogucnosti.
Ako hoces da grije i da hladi,onda automatski otpada plin pelet loza itd :D

Vjerovatno hoces klimama pokrit kucu.
Javice se ovdje vec seiko ili nera22 kako vec bi nick.On ti grije kucu kod sarajeva slicnu kvadraturu kao kod tebe.

Cini mi se da imas lijepu izolaciju.
Grijanje na klimu ce te manje kostat nego na struju plin pelet i slicno,mozda cak jeftinije nego i na drva ukoliko drva kupujes po redovnoj cijeni.
Ako imas svoju sumu onda mozes proci jeftinije drvima,mislim.

Ali ako ti je raspored los treba ti puno klima ,to moze bit ruzno na kuci.
Uzmi jednu pa vidi sta radi ona i kako radi......pa onda dalje.

A sto se tice trofazne struje to si samo mogao cuti od golfiste jer se on ne razumije u klime i toplotne pumpe.

Klime rade na monofaznu struju,najcesce potrosnja jedne klime se krece izmedju 200w i 1500w........a izbacuje toplote i po 5 puta vise nego sto vuce iz uticnice :D
Nikakav poseban prikljucak struje ti ne treba za klime,to su mali potrosaci.
mehkoca

#5708 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

rovac13 wrote:
mehkoca wrote:šta da se ugradi, da ljeti hladi, a zimi grije :) . Da li moram imati trofaznu struju
Nisi bas ostavio puno mogucnosti.
Ako hoces da grije i da hladi,onda automatski otpada plin pelet loza itd :D

Vjerovatno hoces klimama pokrit kucu.
Javice se ovdje vec seiko ili nera22 kako vec bi nick.On ti grije kucu kod sarajeva slicnu kvadraturu kao kod tebe.

Cini mi se da imas lijepu izolaciju.
Grijanje na klimu ce te manje kostat nego na struju plin pelet i slicno,mozda cak jeftinije nego i na drva ukoliko drva kupujes po redovnoj cijeni.
Ako imas svoju sumu onda mozes proci jeftinije drvima,mislim.

Ali ako ti je raspored los treba ti puno klima ,to moze bit ruzno na kuci.
Uzmi jednu pa vidi sta radi ona i kako radi......pa onda dalje.

A sto se tice trofazne struje to si samo mogao cuti od golfiste jer se on ne razumije u klime i toplotne pumpe.

Klime rade na monofaznu struju,najcesce potrosnja jedne klime se krece izmedju 200w i 1500w........a izbacuje toplote i po 5 puta vise nego sto vuce iz uticnice :D
Nikakav poseban prikljucak struje ti ne treba za klime,to su mali potrosaci.
Šta znači treba mi puno klima? Jedna vanjska jedinica i više unutrašnjih ili... Svakao sam mislio da idu najmanje dvije vanjske, po jedna za svaki sprat, a unutra kako mi kažu majstori.

Koji proizvođači su najkvalitetniji?
VladaFBiH

#5709 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by VladaFBiH »

rovac13 wrote:Mi uzivamo danima na 26*C dan / noc :D
26 je taman - ne znojiš se a razlika nije prevelika u odnosu na vanjsku... za mene je 25 donja granica
RatRodRob

#5710 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

mehkoca wrote:
Šta znači treba mi puno klima? Jedna vanjska jedinica i više unutrašnjih ili... Svakao sam mislio da idu najmanje dvije vanjske, po jedna za svaki sprat, a unutra kako mi kažu majstori.

Tebe ovde dobro neko zajebaje i zbunjuje a savjeti su im na nivou tete iz vrtića.

145 kvadrata, uz opis šta griješ, dnevnu sobu, sobe, ili komplet kuću

Ako je dnevni boravak veći potrebna je i jača klima 5 kilovata najmanje.

Za manje sobe 3,5 kilovata itd

Fujitsu i Mitsubishi su najbolje pa odluči sam.

Ako si mislio na multisplit jedinice to izgleda ovako, jedna vanjska uz više unutrašnjih jedinica.

rovac13

#5711 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

mehkoca wrote: Šta znači treba mi puno klima? Jedna vanjska jedinica i više unutrašnjih ili... Svakao sam mislio da idu najmanje dvije vanjske, po jedna za svaki sprat, a unutra kako mi kažu majstori.

Grijanje kao i svako drugo treba dobro isplanirati.
Kad bi tako ugrubo donosio odluke kao sto te ovaj navodi,vrlo lako se mozes zeznut.
Ne treba zurit.

Proizvodjaci daikin toshiba mitsubishi fujitsu moze se reci da su top.Ali nije dovoljno uzet nesto od njih i zavrsio posao.Imaju i oni klime od 500€ i klime od 2000€.

Odma poslije njih nisu los izbor ni panasonic hitachi mitsubishi heavy.

Sledeca stepenica mozda gree haier midea lg itd itd

Komplikovanije je nego se misli.
Jel zurba ?
piplica
Grijem se na: Ćumur

#5712 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

ketronsd1 wrote:
piplica wrote:
ketronsd1 wrote:
Evo izazova, radim kucu, povrsina prostora je 170m2, e sada planirao sam podno grijanje na pelet jer radi nacina gradnje racunam da ce sa 2T peleta to grijati.
Ti si pricao da u Sverige griju 100m2 sa jednom dobrom masinom, ee ja imam dvije.
Zid ce biti debeo 40cm (25Ytong+15 stiropor), stolarija dobra (nisam jos tacno odlucio sta) plafon (20cm kamene vune) i pod 5cm stiropora od podnog.
Klime bih koristio u ovom slucaju za prelaznu sezonu, posto sam odustao od zrak-voda sistema cisto radi cijene, jer ne planiram stanovati cijelu godinu u njoj.
Sa dobrim rasporedom nema zime što se tiče grijanja
Izolacija je i više nego dobra
Samo napred kolega
Biće tebi to i primarni izvor grijanja
Ne bih rekao da ce biti primarni jer cu se potruditi da u samom starti napravim objekat koji je u rangu niskoenergetskog, pa samim time i komfor po pitanju grijanja ce biti drugaciji.
Samo je zalosno sto nece biti sistem zrak-voda, jer i to bila fina nadogradnja na dosadasnje iskustvo.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#5713 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

mehkoca wrote:
rovac13 wrote:Bilo koju klimu da uzmes treba ispostovat sve sto je proizvodjac predvidio prikikom ugradnje.
Fujitsu zahtijeva da instalacije cijevi od unutrasnje do vanjske budu minimum 3m.

A tebi to ne treba.
Pozdrav @rovac
Imam jedno pitanje, ako možeš dati odgovor... Na temi ''kvalitet i cijena peleta'', ti i @golfista ste mi puno pomogli kada sam htio ugraditi plin na postojeću instalaciju grijanja na ugalj. Radi se o kući, prizmlje + potkrovlje, cca 145 m2 korisnog stambenog prostora, izolacija je 10 cm stiropor, PVC stolarija. S obzirom da sam dobio neke tražene informacije od Sarajevogasa i skontao da će biti jako komplikovano ''dovesti'' plin do kuće, razmišljam o grijanju na struju (u kombinaciji da ostane peć na ugalj, za svaki slučaj :) )
E sad pitanje, koja bi bila tvoja preporuka šta da se ugradi, da ljeti hladi, a zimi grije :) . Da li moram imati trofaznu struju i koliko bi to sve otprilike koštalo?

Hvala unaprijed
Kada neko kaze imam 10cm izolacije, to ke isto kao da kazes imam auto, koji brend, model...
Za zid je bitnije cime je zidan nego koliko je debela izolacija, jer faktor provodljivosti izmedju npr. Porobetona i armiranog betona u startu je mozda 20x u korist porobetona.
rida1976

#5714 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

@rovac13

Imaš li koga preporučiti u Sarajevu za montažu 14LUCA da dođe i odradi sve po propisu i da ne pametuje kako je postavio 1000 klima a nijednu nije vakumirao?
rida1976

#5715 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

RatRodRob wrote:
sarajevowintwr wrote:@ zlo zlo, kolika bi bila investicija da idem taj multistem sa dvije unutrasnje jedinice a jednom vanjskom? Jel tada ide snaga oko 2,5 kw ili jace? Mislio sam za pocetak samo staviti gdje je oznaceno zutom bojom.
Fujitsu LLCC sa ugradnjom 1350KM/Hlađenje 3,5KW, Grijanje 4KW

Fujitsu LUCA 14 sa ugradnjom oko 1700/Hlađenje 4,2KW, Grijanje 5,4KW

još bolje ako nađeš Fujitsu Nocria to je premium klima, sa ugradnjom oko 2200KM

Imaš i sad ove nove Mitsubishi Heavy Industry pokazale se kao vrlo dobre i vrlo su tihe u radu

dakle ako želiš dobre klime to su Fujitsu ili Mitsubishi, mada opet sve zavisi kako je kuća/stan izoliran i slično.

ljeti potrošnja zanemariva na nivou sijalice, kod mene rade 4 skoro non stop, upalim ih odmah zorom a ugasim oko 7 naveče i onda opet upalim pred spavanje, struje došlo 110 maraka.
Gdeje ima LUCA 14 sa ugradnjom 1700?
mehkoca

#5716 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

rovac13 wrote:
mehkoca wrote: Šta znači treba mi puno klima? Jedna vanjska jedinica i više unutrašnjih ili... Svakao sam mislio da idu najmanje dvije vanjske, po jedna za svaki sprat, a unutra kako mi kažu majstori.

Grijanje kao i svako drugo treba dobro isplanirati.
Kad bi tako ugrubo donosio odluke kao sto te ovaj navodi,vrlo lako se mozes zeznut.
Ne treba zurit.

Proizvodjaci daikin toshiba mitsubishi fujitsu moze se reci da su top.Ali nije dovoljno uzet nesto od njih i zavrsio posao.Imaju i oni klime od 500€ i klime od 2000€.

Odma poslije njih nisu los izbor ni panasonic hitachi mitsubishi heavy.

Sledeca stepenica mozda gree haier midea lg itd itd

Komplikovanije je nego se misli.
Jel zurba ?
Hvala drug! Nije žurba, može to još čekati...
Da li se može ovo izvesti do nekih 6000 KM?
mehkoca

#5717 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

piplica wrote:
mehkoca wrote:

A tebi to ne treba.
Pozdrav @rovac

Hvala unaprijed
Kada neko kaze imam 10cm izolacije, to ke isto kao da kazes imam auto, koji brend, model...
Za zid je bitnije cime je zidan nego koliko je debela izolacija, jer faktor provodljivosti izmedju npr. Porobetona i armiranog betona u startu je mozda 20x u korist porobetona.
Zidovi su od Ekoterm blokova, IGM Visoko, 20 cm širine.
Stiropor je Fragmat, neka tvrđa verzija, debljine 10 cm...

Je li to dovoljno dobro da se mogu grijati na ove inverter klime ili kako se već zovu?
RatRodRob

#5718 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

mehkoca wrote: Zidovi su od Ekoterm blokova, IGM Visoko, 20 cm širine.

Je li to dovoljno dobro da se mogu grijati na ove inverter klime ili kako se već zovu?
Možeš se ti grijat na invertere i bez fasade i izolacije samo što će trošit puno više struje, bolje ti je to sam sve da izvidiš bolje ćeš proći nego čitat ovdje "savjete" zovi firme koje prodaju i ugrađuju klime i savjetuj se sa njima, to ti je najbolja solucija.
channel10

#5719 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

rida1976 wrote:
RatRodRob wrote:
sarajevowintwr wrote:@ zlo zlo, kolika bi bila investicija da idem taj multistem sa dvije unutrasnje jedinice a jednom vanjskom? Jel tada ide snaga oko 2,5 kw ili jace? Mislio sam za pocetak samo staviti gdje je oznaceno zutom bojom.
Fujitsu LLCC sa ugradnjom 1350KM/Hlađenje 3,5KW, Grijanje 4KW

Fujitsu LUCA 14 sa ugradnjom oko 1700/Hlađenje 4,2KW, Grijanje 5,4KW

još bolje ako nađeš Fujitsu Nocria to je premium klima, sa ugradnjom oko 2200KM

Imaš i sad ove nove Mitsubishi Heavy Industry pokazale se kao vrlo dobre i vrlo su tihe u radu

dakle ako želiš dobre klime to su Fujitsu ili Mitsubishi, mada opet sve zavisi kako je kuća/stan izoliran i slično.

ljeti potrošnja zanemariva na nivou sijalice, kod mene rade 4 skoro non stop, upalim ih odmah zorom a ugasim oko 7 naveče i onda opet upalim pred spavanje, struje došlo 110 maraka.
Gdeje ima LUCA 14 sa ugradnjom 1700?
I mene isto zanima. Čini mi se da je jedna od boljih.

Edit: izgleda da ima kod Jelica,samo je klima 1650 + vjerovatno 200 ugradnja.
rida1976

#5720 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Tako je. Ljudi lupaju bezveze cijena da je to cudo. Ja ne vidim da ima igdje jeftinije od 1650 sama klima.
RatRodRob

#5721 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by RatRodRob »

Poslao sam vam na PP link pa zovite za LUCA14
rovac13

#5722 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

mehkoca wrote:Zidovi su od Ekoterm blokova, IGM Visoko, 20 cm širine.
Imas izgleda izolaciju bolju nego ja.
Ja trosim do 300 KM struje po sezoni.Grijem 85m2.
Podrucje Tuzla,ove zime smo imali do -25*C.

Od rasporeda zavisi koliko uredajaj trebas.
Ako imas puno otvorenog prostora onda moze i veca klima u taj prostor.
Ako imas puno soba,zidova,vrata puno je bolji ugodjaja kad imas vise manjih klima.
To ne utice puno na potrosnju.Slicno ces trosit ili imao 2 ogromne klime ili 4 manje,samo sto ce toplota bit bolje rasporedjena.

Imas i opcije multisplit.Jedna vanjska na vise unutrasnjih.
Malo gotivnija verziaj jer nemas puno vanjskih po zidovima.
Ali je skuplja opcija to a nesto losija po ucinkovitosti,po buci vanjske jedinice,po defrostima itd.
rida1976

#5723 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

RatRodRob wrote:Poslao sam vam na PP link pa zovite za LUCA14
Poslao upit, odgovor 1650 plus ugradnja
rovac13

#5724 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

rida1976 wrote:Poslao upit, odgovor 1650 plus ugradnja
Fujitsu 12 luca i fujitsu 14 luca ti je haman isti uredjaj.
Slobodno mozes pogledat i 12-ku ako je jeftinija.
Stoda bacis viska para na 14-ku.
Ista vanjska jedinica ista unutarnja.

Mrvica razlika u max brzini duvanja unutarnje jedinice,i mrvicu razlika u kapacitetu.
Npr na -15*C vani 12-ka moze izbacit 3,2kw toplote.....dok 14-ka moze izbacit 3,3 kw toplote........ali radi tih 0,1 kw razlike moras napravit tornado kroz sobu :D
rida1976

#5725 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rida1976 »

Ok onda idem na 12-ku. jel ok ova cijena od 1466 LUCA 12?
Post Reply