Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tominjo

#3826 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tominjo »

intro wrote:Pozdrav,
Želim da ugradim klimu, pa bi zamolio drage klixovce, nekog stručnjaka da mi preporuče... po mogućnosti sa tuzlanskog kantona.
Hvala unaprijed!
Opiši malo bolje šta misliš grijati ili hladiti.
tigar29

#3827 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tigar29 »

Koliko su kostale te klime, ako nije tajna?[/quote]

Nema tajne,klime kostaju 1100 km.bez montaze.
tigar29

#3828 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tigar29 »

tominjo wrote:tigar

sada pri ovim temperaturama će ti zagrijati 4 prostorije, nastati će problem sa padom temperatura.

Sigurno da hoce ali ne bih nazvao to problemom.Ako si procitao opis kuce onda si vidio da je kuca odlicno izolovana a ove godine ce biti 50 cm.ukupno izolacije na gornjoj ploci tako da ce i to jos dodatno da sprijeci gubitke. U svakom slucaju ja imam pelet pa dok gura sa klimom super a mislim da ce dugo da gura.Ja bih svakom preporucio prvo prozore i izolaciju pa tek ostalo jer to je broj jedan u grijanju a ne pelet,klime itd.Kod mene je najveca potrosnja bila kada je nesto temperatura u plusu jer imam osjecaj da je hladnije u kuci kada je vani toplo dok kod temperatura ispod nule stalno smanjujemo termostatske ventile na radijatorima.Kuca vjerovatno ne prima vanjsku toplotu pa je osjecaj drugaciji a pelet stalno radi i zbog toga sam se odlucio probati klime.Ukucani sada kazu da je ugodnije,nije vise zrak tako suh a lakse je kontrolisati temperaturu.Dok sam trazio klime imao sam prilike vidjeti par LG,beka,panasonica a ipak sam se odlucio za fujitsu.Niti jedna nije ovako grijala i imala dobru osjetljivost na temperaturu.Ako zadam 24 onda i bude priblizno 23-23,5 dok ostale svi drze na 26-27 da bi bilo oko 23.Opet ponavljam da IZOLACIJA tu ima najvecu ulogu.
bokivr

#3829 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

Image
Pozdrav svima,
sta mislite da li bi mogao Mitsubishi MSZ-FH35VE da zavrsi posao ovde u dnevnom boravku?
Ili bi sigurnije bilo da uzmem FH50VE?
Bice Izolovana severna strana i Istocna strana stiroporom od 10cm,
na potkrovlju ce biti polozena vuna debljine od min 10cm mada cu najverovatnije 20cm.
Kao sto se vidi na slici ove dve sobe ce da greju dve 25 ce,otvorena vrata na celom spratu sem u ostavi ona se nece grejati.
Total 85m2,dilema je u tome sto neznam koliko bi ove dve 25ce mogle da dogrevaju dnevni boravak s obzirom da hodnik i dnevni boravak dele
samo jedna vrata standardnih dimenzija.Znam da ce 25ce bez problema da greju hodnik i kupatilo nego
dali ce 35ci biti dovoljna ta kolicina toplog vazduha koja dopire u dnevni boravak da joj potpomogne da zagreje ceo prostor od 45m2 ono kad su temp
bas u minusu -7C i to...
Pozdrav i hvala !
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3830 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bokivr wrote:Image
Pozdrav svima,
sta mislite da li bi mogao Mitsubishi MSZ-FH35VE da zavrsi posao ovde u dnevnom boravku?
na potkrovlju ce biti polozena vuna debljine od min 10cm mada cu najverovatnije 20cm.
Kao sto se vidi na slici ove dve sobe ce da greju dve 25 ce,otvorena vrata na celom spratu sem u ostavi ona se nece grejati.
Total 85m2,dilema je u tome sto neznam koliko bi ove dve 25ce mogle da dogrevaju dnevni boravak s obzirom da hodnik i dnevni boravak dele
samo jedna vrata standardnih dimenzija.Znam da ce 25ce bez problema da greju hodnik i kupatilo nego
dali ce 35ci biti dovoljna ta kolicina toplog vazduha koja dopire u dnevni boravak da joj potpomogne da zagreje ceo prostor od 45m2 ono kad su temp
bas u minusu -7C i to...
Pozdrav i hvala !
Pomagat će ona ovim 25-icama, ne brini ti za ovo kvadrata, tako izolovanih, neće biti problema.
Kod mene je slicna situacija, sa 3cm izolacije pa nemam problema, ne na -7, vec na -20.
bokivr

#3831 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

[/quote]Pomagat će ona ovim 25-icama, ne brini ti za ovo kvadrata, tako izolovanih, neće biti problema.
Kod mene je slicna situacija, sa 3cm izolacije pa nemam problema, ne na -7, vec na -20.[/quote]
Piplice,
Neznam da li smo se razumeli?
Ne 35ca iz dnevne sobe da pomaze 25 cama,
vec da ove 25 ce iz ove dve sobe preko hodnika i tih vrata ka dnevnoj sobi pomazu 35 ci.
Na to sam mislio.
Ili ovako jos prostije dali ce 35ca sama da zagreje tih 45m2 kao sto sam naveo u opisu i na slici?
Sta ti mislis koliko je w struje po m2 potrebno ovako izolovanom prostoru?
Negde sam procitao da je srednje izolovanom potrebno 10w po m2.
Pozdrav!
piplica
Grijem se na: Ćumur

#3832 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

bokivr wrote:Pomagat će ona ovim 25-icama, ne brini ti za ovo kvadrata, tako izolovanih, neće biti problema.
Kod mene je slicna situacija, sa 3cm izolacije pa nemam problema, ne na -7, vec na -20.
bokivr wrote:Piplice,
Neznam da li smo se razumeli?
Ne 35ca iz dnevne sobe da pomaze 25 cama,
vec da ove 25 ce iz ove dve sobe preko hodnika i tih vrata ka dnevnoj sobi pomazu 35 ci.
Na to sam mislio.
Ili ovako jos prostije dali ce 35ca sama da zagreje tih 45m2 kao sto sam naveo u opisu i na slici?
Sta ti mislis koliko je w struje po m2 potrebno ovako izolovanom prostoru?
Negde sam procitao da je srednje izolovanom potrebno 10w po m2.
Pozdrav!
Ma razumijem ja tebe, bez problema ce ona grijati tih 45m2.
Posto je to sada kao jedan prostor, i manje i veca ce jedne drugima da daju odredjeni dio toplote.
Grijesis, nije 10w nego oko 100w po m2, jer po tvojoj racunici stan od 100m2 grijes sa 1kw :)
intro

#3833 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by intro »

Pozdrav svima,

Koju bi mi klimu preporučili i gdje bi bilo najbolje da se postavi? Većina preporučuje Mitsubishi, kakve su daikin?

Image
rovac13

#3834 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mitsubishi daikin fujitsu toshiba......svi su oni dobri.......imaju i jeftine slabije modele i bolje skuplje modele.......samo se ista klasa moze uopce poredit medjusobno.......jeftini daikin protiv jeftinog mits itd.....

Trebas navest ta sta bi sluzila klima.....povrsina......izolacija......koji model je u pitanju .....itd
intro

#3835 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by intro »

Prvenstvo bi služila za grijanje, jer ljeti mi i ne treba hlađenje , jer je većinom dosta hladnije od naprimjer kod komšije i ostalih. Ne znam zašto, ali ljeti je tako kod mene. Površina je tu nekih 100 kvadrata, znači cijeli sprat, kao gore na slici navedeno, pa bi najviše volio ako ima neki stručnjak da pogleda na licu mjesta, gdje i kako postaviti klime, tako da može zagrijati to, pa kad udari neki - 20, da ne bude kakvih poteškoća za klime.
aldera

#3836 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

bokivr wrote: Pozdrav svima,
bas u minusu -7C i to...
Pozdrav i hvala !
malo sam pogledao dijagram MSZ-FH35VE...
uzet ću u obzir (jer nema proračuna gubitaka toplote) da je ukupna površina za grijanje kritične površine 45 kvadrata. Kritična, jer je kompletnom dužinom sjever. Ostava se znači ne grije, i ona utiče kao veliki negrijani dio, pa hodnik, donekle bolje jer je u unutrašnjosti. Potkrovlje 10 cm, i 20 je srednja žalost, minimum 30 cm za ovakvu vrstu grijanja (vazdušno, sva toplota ode naravno gore).
Uzet ću i prozore neku srednju žalost U = 1,6 W/m2K, i eto 10 cm stiropora, sa recimo nekim srednjim termo blokom, i donji dio stana se recimo ne grije, naslonjen na zemlju, teško da će na minus 5 sa nekih 3.000 W pokriti to sve...
Ako već kupuješ, onda toplo preporučujem FH50VE...
DA SKRATIM, NA -5°C UZ NAVEDENE USLOVE VEĆ DESETAK POSTO FALI; DA NE GOVORIMO O -10°C, ILI MALO KOMOTNIJU TEMPERATURU.
OBAVEZNO GH50VE...
aldera

#3837 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

intro wrote:Pozdrav svima,

Koju bi mi klimu preporučili i gdje bi bilo najbolje da se postavi? Većina preporučuje Mitsubishi, kakve su daikin?

Fali ovdje podataka, koje sobe, tačnije dimenzije, koji prozori, kuća, stan, šta je iznad, šta ispod, ko je iznad ko je ispod (grije li se), ako već na ove puhalice, onda možda razmisliti o multi-split sistemu... jedna ili 2 vanjske jedinice, i nekih 3-5 unutrašnjih...

Koju uzeti, do je isto kao i auto, sve inverterske griju, to koja ima COP 4,4, 4,1 ili 4,6, je straaašno bitno. na godišnju potrošnju hoće li to biti 20 KM više ili manje...

GREE je ok, prvenstveno radi cijene. 5.8 kW za 1.380,00 KM je nenadmašivo od konkurencije... (cijena je bez rabata)... (koristim kada je korisnicima cijena odlučujući faktor)...
Jeste kinez, ali nije fušeraj, svaka 5-ta klima na svijetu je GREE...

Preporučujem uzeti više ponuda, ako je cijena tu negdje, onda još estetski faktor (izgled unutrašnje jedinice), ako je ružna opcija na zid gore, može i varijanta na zid ispod prozora, nešto kao fencoil uređaj (veličine radijatora, puše onda niže), da ne duljim dalje...
rovac13

#3838 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mitsubishi fh je super dobra klima .....kao i sve klime iz top serija japanaca.....sve su dobre na svoj nacin.

Ali jedna klima se ne moze izborit sa tolikim prostorom kao vise manjih klima......konfor je neuporedivo bolji kad stavis vise manjih klima.
Potrosnja i ovako i onako ce biti povoljna......ali eto nesto sitno se moze i ustedit sa top modelom......ali je skuplji.

Ja sebi vjerovatno nikad nebi izabrao multi sisteme.Prva stvar sto su skupe kao i da kupujes odvojene manje ili cak i vise.....a druga stvar kad vanjska ode u defrost tad sve klime po kuci prestanu sa grijanjem zajedno........meni to ne pase nikako.

Evo jedan primjer :
Mitsubishi fh50ve je odlican uredjaj.....ima dobar kapacitet......ali kosta 3000KM ili malo vise.......postavis ju na jedno mjesto i ona sto uspije pokrit to je to.

Drugi primjer je fujitsu 07 leca......to je mala klima iz serije standard (nije ni jeftina verzija nije ni top verzija,nego izmedju....kao mits sf mozda).......kosta 800 KM.....za cijenu jedne fh50 moze se kupit 4 komada 07 leca......s tim sto je ugradnja skuplja.......ali to je kompletno grijanje u svakom cosku uz savrsen konfor.......sve bi klime radile polagano i malo bi trosile.Nije u pitanju samo fujitsu......nego bilo koji proizvodjac.....svi imaju i male klime koje se finansijski mogu podnijet a rade posao dobro.U pitanju je samo da fujitsu trenutno ima odlicnu ponudu tog modela jer je na rasprodaji jer je dosao novi model lmca da ga zamijeni i on je skuplji.

Nemojte mislit da ako ste kupili uredjaj koji je odlican da cete sigurno imati najmanju potrosnju......treba puno povest racuna o rasporedu o izolaciji o izboru velicine uredjaja,pravilnoj ugradnji i puno drugih stvari.

Trenutno na jednom drugom forumu trazimo razlog zasto covjek ima problema sa fh50ve......nalazi se u Sirokom.......i klima mu puno trosi......cesto ide u defrost iako nije ni minus uopce.

Pogotovo sto ovi uredjaji nisu bas jeftini......treba dobro povest racuna o svemu .
aldera

#3839 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:Mitsubishi fh je super dobra klima .....kao i sve klime iz top serija japanaca.....sve su dobre na svoj nacin.

Ali jedna klima se ne moze izborit sa tolikim prostorom kao vise manjih klima......konfor je neuporedivo bolji kad stavis vise manjih klima.
Potrosnja i ovako i onako ce biti povoljna......ali eto nesto sitno se moze i ustedit sa top modelom......ali je skuplji.

Ja sebi vjerovatno nikad nebi izabrao multi sisteme.Prva stvar sto su skupe kao i da kupujes odvojene manje ili cak i vise.....a druga stvar kad vanjska ode u defrost tad sve klime po kuci prestanu sa grijanjem zajedno........meni to ne pase nikako.

Evo jedan primjer :
Mitsubishi fh50ve je odlican uredjaj.....ima dobar kapacitet......ali kosta 3000KM ili malo vise.......postavis ju na jedno mjesto i ona sto uspije pokrit to je to.

Drugi primjer je fujitsu 07 leca......to je mala klima iz serije standard (nije ni jeftina verzija nije ni top verzija,nego izmedju....kao mits sf mozda).......kosta 800 KM.....za cijenu jedne fh50 moze se kupit 4 komada 07 leca......s tim sto je ugradnja skuplja.......ali to je kompletno grijanje u svakom cosku uz savrsen konfor.......sve bi klime radile polagano i malo bi trosile.Nije u pitanju samo fujitsu......nego bilo koji proizvodjac.....svi imaju i male klime koje se finansijski mogu podnijet a rade posao dobro.U pitanju je samo da fujitsu trenutno ima odlicnu ponudu tog modela jer je na rasprodaji jer je dosao novi model lmca da ga zamijeni i on je skuplji.

Nemojte mislit da ako ste kupili uredjaj koji je odlican da cete sigurno imati najmanju potrosnju......treba puno povest racuna o rasporedu o izolaciji o izboru velicine uredjaja,pravilnoj ugradnji i puno drugih stvari.

Trenutno na jednom drugom forumu trazimo razlog zasto covjek ima problema sa fh50ve......nalazi se u Sirokom.......i klima mu puno trosi......cesto ide u defrost iako nije ni minus uopce.

Pogotovo sto ovi uredjaji nisu bas jeftini......treba dobro povest racuna o svemu .
To sa izboriti se ne slažem, ne postoji relevantno tehničko objašnjenje za to. Čak je i gore, 4 kompresora, 4xsvega za veću mogućnost kvara i popravaka. Veća potrošnja struje definitivno. 2 možda radi pogonske sigurnosti, ali više od 2 :shock: ... Multi split skuplji :run: ...
To sa defrost ti vjerovatno ne paše ako je prostor koji pokriva predimenzionisan, pa se crpe jedinice do izdisaja i danju i noću...
Mitsubishi fh50ve 3.000 km... možeš 2 GREE za te pare ili nešto što je sličnih proizvođača (da nisu brendirani)... oko 25 godina ti treba da tu manju potrošnju koju investiraš stigneš (amortizuješ).
To za pravilnu montažu manje više, to je puhalica :P , nije radijator :lol: . Zaboravih dodati, u četiri ćoška, komfor zagarantovan, ima da bije propuh sa 4 strane :izet: ...

to sa problemom fh50ve, da li je ipravan E-ventil, da nije previše freona procurilo i kompresor oštetio, ili da nije premalo freona, evakuirati i izvagati... to zna često biti razlog za zaleđivanje vanjske jedinice...
rovac13

#3840 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nisi me razumio......nisam rekao bukvalno da treba neko kupit 4 klime......to je vjerovatno previse......kazem samo da je lik platio fh50ve preko 3000KM.......i da za te pare moze kupit 4 manje klime......koje po meni prave puno veci konfor nego jedna klima taman da je pozlacena.

Licno imam klimu koja ima kapacitet na +7 oko 9kw.......a na -15 skoro 6 kw.......ta klima mi radi veoma malom snagom.......i pravi odlican cop zbog toga........ali kad bi ponovo radio grijanje.......sebi bi uradio drugacije.......isao bi klimu u svaku sobu a tu mi ne treba velik uredjaj........temp u svakoj sobi bi bila idealna......uz veoma malo duvanje.......zato sto nema potreba da klima duva jako da bi stiglo u druge sobe......kao sto je slucaj sa jednom klimom koja mora dobaciti i daleko.

Sto se tice fh50ve......dolazili su majstori provjeravali....kazu sve ok......a kod covjeka klima nikad ne trosi manje od 1 kw cak i kad je proljece vani......instalacija mu je duga samo 1 metar od unutarnje do vanjske......sto znaci da su majstori ni za sta.......sta su jos sfuserili ko ce znat
rovac13

#3841 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote: To sa izboriti se ne slažem, ne postoji relevantno tehničko objašnjenje za to. Čak je i gore, 4 kompresora, 4xsvega za veću mogućnost kvara i popravaka. Veća potrošnja struje definitivno.
I ti i ja imamo svoja misljenja.......i ne slazemo se u njima......zamisli imas samo jedan uredjaj u stanu i pokvari se........cijelo grijanje prestaje sa radom........dok ako stane jedna od nekoliko klima grijanje i dalje ide .......velika prednost........dalje jedna otisla u defrost ostale griju......super stvar........dalje male klime su tise.......sve ima svoje prednosti i mane.......uglavnom tri godine se grijem jednom jakom klimom i jednom bezze koja je ispomoc........to bi drugi put uradio drugacije.......jer sam se licno uvjerio kako to fercera.......i potrosnja je nevjerovatno mala kad ima vise klima
bokivr

#3842 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

aldera wrote:
bas u minusu -7C i to...
Pozdrav i hvala !
uzet ću u obzir (jer nema proračuna gubitaka toplote) da je ukupna površina za grijanje kritične površine 45 kvadrata. Kritična, jer je kompletnom dužinom sjever. Ostava se znači ne grije, i ona utiče kao veliki negrijani dio, pa hodnik, donekle bolje jer je u unutrašnjosti. Potkrovlje 10 cm, i 20 je srednja žalost, minimum 30 cm za ovakvu vrstu grijanja (vazdušno, sva toplota ode naravno gore).
Uzet ću i prozore neku srednju žalost U = 1,6 W/m2K, i eto 10 cm stiropora, sa recimo nekim srednjim termo blokom, i donji dio stana se recimo ne grije, naslonjen na zemlju, teško da će na minus 5 sa nekih 3.000 W pokriti to sve...
DA SKRATIM, NA -5°C UZ NAVEDENE USLOVE VEĆ DESETAK POSTO FALI; DA NE GOVORIMO O -10°C, ILI MALO KOMOTNIJU TEMPERATURU.
OBAVEZNO GH50VE...
Hvala na preporuci,
evo malo detaljnijih podataka.
Stolarija je PVC petokomorni profil,ja sam na trecem spratu porodicne kuce sprat ispod mene se ne greje. Kuca je omalterisana i okrecena i na takvu se lepi jos 10cm stiropora.
Ukupna povrsina grejanja dnevni boravak plus trpezarija je 45m2.
Stim sto bi vrata iz hodnika koji se zagreva sa dve 25 ce bila otvorena,kaporam da bi odredjena kolicina toplog vazduha dolazila iz hodnika u dnevni boravak.
Stavio si mi rebus,znas? :)
Recimo @piplica korisnik koji ima fh35ve kaze da greje bez problema 40m2 i to sa slabije izolovanim prostorom....
Aldera sta ti mislis koliko w po m2 je potrebno za tako izolovan prostor?
Jel imas ti iskustva sa ovim klimama?
Hvala.
intro

#3843 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by intro »

Radi se o kući, prozori se mijenjaju ove godine, i to najvjerojatnije ideal Kakanj, a što se tiče veličine soba, teško mi je to sada reći, jer trenutno sam van Bosne, a ispod je garaža, a iznad sprat se ne koristi i ne grije, al i tu sam mislio da ugradim klime. Nije problem za te multi- split sisteme, a nije ni problem kao što rovac piše, više slabijih, bitno je da funkcionira. Do skoro sam imao centralno grijanje, ali nakon 12 godina, sve je dotrajalo, znači potreban mi je novi kotao, a i novi dimnjak, jer ovaj bi morao rušiti i ponovo zidati. Tako kako god izračunam, čini mi se klima uređaj boljim.
aldera

#3844 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:Nisi me razumio......nisam rekao bukvalno da treba neko kupit 4 klime......to je vjerovatno previse......kazem samo da je lik platio fh50ve preko 3000KM.......i da za te pare moze kupit 4 manje klime......koje po meni prave puno veci konfor nego jedna klima taman da je pozlacena.

Licno imam klimu koja ima kapacitet na +7 oko 9kw.......a na -15 skoro 6 kw.......ta klima mi radi veoma malom snagom.......i pravi odlican cop zbog toga........ali kad bi ponovo radio grijanje.......sebi bi uradio drugacije.......isao bi klimu u svaku sobu a tu mi ne treba velik uredjaj........temp u svakoj sobi bi bila idealna......uz veoma malo duvanje.......zato sto nema potreba da klima duva jako da bi stiglo u druge sobe......kao sto je slucaj sa jednom klimom koja mora dobaciti i daleko.

Sto se tice fh50ve......dolazili su majstori provjeravali....kazu sve ok......a kod covjeka klima nikad ne trosi manje od 1 kw cak i kad je proljece vani......instalacija mu je duga samo 1 metar od unutarnje do vanjske......sto znaci da su majstori ni za sta.......sta su jos sfuserili ko ce znat
Kada bi sebi radio grijanje, sigurno ne u svaku sobu puhalicu... pravi komfor izgleda potpuno drugačije...
Tu toplota ide gore, propuh, onda ako u svaku sobu posebno, ili fancoil iz donje zone ako već mora na puhanje, i obavezno zlatom obloženi plafon da se ne gubi toplota...
To što je kapacitet +7 oko 9kW i na -15 6kW, nema veze sa radom na maloj snazi i pravljenja odličnog COP-a... bitno je prvenstveno da pokriva toplotne gubitke, ima tu još milion stvari...
aldera

#3845 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:
aldera wrote: To sa izboriti se ne slažem, ne postoji relevantno tehničko objašnjenje za to. Čak je i gore, 4 kompresora, 4xsvega za veću mogućnost kvara i popravaka. Veća potrošnja struje definitivno.
I ti i ja imamo svoja misljenja.......i ne slazemo se u njima......zamisli imas samo jedan uredjaj u stanu i pokvari se........cijelo grijanje prestaje sa radom........dok ako stane jedna od nekoliko klima grijanje i dalje ide .......velika prednost........dalje jedna otisla u defrost ostale griju......super stvar........dalje male klime su tise.......sve ima svoje prednosti i mane.......uglavnom tri godine se grijem jednom jakom klimom i jednom bezze koja je ispomoc........to bi drugi put uradio drugacije.......jer sam se licno uvjerio kako to fercera.......i potrosnja je nevjerovatno mala kad ima vise klima
Napisano je da iz pogonske sigurnosti podržavam 2, ali više od dvije ni pod razno...
Moje mišljenje se temelji na 20 godina rada u projektovanju, izvođenju i održavanju sistema hlađenja, klimatizacije/ventilacije, i grijanja. Rad na postrojenjima od 5 kW do 50 MW. Sve vrste grijanja, generatore toplote: od uglja, drva (piroliza, klasika), biomase (sječka, pelet, pilota, razni organski otpad), nafte (lagane do teški ulja i zabranjenih otpadnih ulja), gasa (tečnog, zemnog, specijalnog), i naravno struja. Nedostaje mi samo još da projektujem i instaliram jedan manji atomski reaktor...
A da ne pričam o predavanju toplote u prostorije... od primitivnih i opće poznatih radijatora... do specijalnih rješenja za fiskulturne sale, hangare, hale, i naravno skupocjene objekte (prvenstveno vile)...

Da se vratim na temu, više klima, je automatski veća potrošnja (nisu to strahovite razlike, već mizerne), ne možeš uzeti 16 kW, izdjeliti na 4 klime, i tvrditi da manje troši... imat će veći opseg modulacije..., ali za takve prostorije je bezveze i voditi diskusiju o tome, jer se u praksi tako nešto ne koristi...
aldera

#3846 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

bokivr wrote:
aldera wrote:
bas u minusu -7C i to...
Pozdrav i hvala !
OBAVEZNO GH50VE...
Hvala na preporuci,
evo malo detaljnijih podataka.
Stolarija je PVC petokomorni profil,ja sam na trecem spratu porodicne kuce sprat ispod mene se ne greje. Kuca je omalterisana i okrecena i na takvu se lepi jos 10cm stiropora.
Ukupna povrsina grejanja dnevni boravak plus trpezarija je 45m2.
Stim sto bi vrata iz hodnika koji se zagreva sa dve 25 ce bila otvorena,kaporam da bi odredjena kolicina toplog vazduha dolazila iz hodnika u dnevni boravak.
Stavio si mi rebus,znas? :)
Recimo @piplica korisnik koji ima fh35ve kaze da greje bez problema 40m2 i to sa slabije izolovanim prostorom....
Aldera sta ti mislis koliko w po m2 je potrebno za tako izolovan prostor?
Jel imas ti iskustva sa ovim klimama?
Hvala.
Ovako, kada čujem da je PVC petokomorni profil, čujem onu trgovačku :shock: a staklo, kakvo je staklo, 2 sloja, 2 sloja, punjenje, proizvođač...
Ništa mi to ne znači, i dalje ću uzeti velikodušno za kompletan prozor U = 1,6 W/m2K... Temperaturne mostove ne poznajem, nemam detaljan građevinski projekat. Ako je višespratnica, znači ima dobre temeljne zidove, dobre prenosnike toplote. Sprat ispod se ne grije, dodati 25% na gubitke toplote. Ako se i iznad ne grije, dodati još min. 35% gubitaka. To iz hodnika da nadomjesti ostavu, tako da to ne računaj...
Sa tim nekim parametrima, iskustveno, između -10 i -15°C, ako ostaneš ispod 100 W/m2K :izet: .
Tvrdnju za slabije izolovanim prostorom može dati samo kvalitetan proračun i projekat gubitaka toplote.
I jako bitno, tih 100 W/m2K uz uslov da se fasada uradi kvalitetno (šta sve termovizija kaže o kvalitetu radova, čudo jedno :lol: ). Prozori naravno da se ugrade kako treba, a ne da pospješuju prenos toplote, i još milion sitnica...
DIJAGNOZA: KAO REČENO, NE GINE TI JAČA KLIMA AKO HOĆEŠ DA SI NA SIGURNOJ STRANI :thumbup:
aldera

#3847 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

intro wrote:Radi se o kući, prozori se mijenjaju ove godine, i to najvjerojatnije ideal Kakanj, a što se tiče veličine soba, teško mi je to sada reći, jer trenutno sam van Bosne, a ispod je garaža, a iznad sprat se ne koristi i ne grije, al i tu sam mislio da ugradim klime. Nije problem za te multi- split sisteme, a nije ni problem kao što rovac piše, više slabijih, bitno je da funkcionira. Do skoro sam imao centralno grijanje, ali nakon 12 godina, sve je dotrajalo, znači potreban mi je novi kotao, a i novi dimnjak, jer ovaj bi morao rušiti i ponovo zidati. Tako kako god izračunam, čini mi se klima uređaj boljim.
Uradi se kvalitetan izračun...
OPCIJA A, B, C, D, i eventualno E (split puhalice, split - površinsko, pelet - površinsko, pelet - radijatori), ili kao izvor još nešto ala ugalj, drva (piroliza svakako otpada, nema dobro suvih drva), ili kamin u kući, centralni toplovodni, ili mini kotlići na pelet, brdo rješenja, zavisi od investicije, očekivanog komfora...
Ako se radi kompletan sistem iz nova, tu je navedeni način :skoljka: ...
Trenutno ideal WEB stranica nešto ne radi, da vidim vrijednosti profila...
GARAŽA ISPOD, izolacija prema garaži minimum 1,25 W/m2K...
SPRAT IZNAD SE NE KORISTI, kratko jednu zimsku sezonu max, ili je to trajno...
intro

#3848 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by intro »

Ok ako je tako, zašto mi ne bi ustupili u kontakt i sklopili posao, vidim da imaš dobre argumente i baviš se time. To sam i tražio ovdje u forumu
rovac13

#3849 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote: To što je kapacitet +7 oko 9kW i na -15 6kW, nema veze sa radom na maloj snazi i pravljenja odličnog COP-a...
Ovo nebi smio reci neko ko ima iskustva sa inverterima........jel vi imate iskustva sa grijanjem ili imate iskustva prvenstveno sa inverterima........ne kontam zasto ljudi navodite na krivo.......jel se zezate ili ..........jedna te ista klima kad radi na 80% snage i ostvaruje cop 4........ta ista klima ako radi na 10-20% snage ima cop 7 ili cop 8.........ako imate vise klima potrosnja je manja.

Najmanje racune koje sam ja vidio za grijanje ima covjek koji je u kuci postavio 6 komada toshiba daisekai vrhunskih klima.........s tim sto je investicija diskutabilna jer je to skupo.......u njegovom slucaju nije jer on radi za toshibu i strucnjak je upravo za ovu oblast.
rovac13

#3850 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote: Kada bi sebi radio grijanje, sigurno ne u svaku sobu puhalicu... pravi komfor izgleda potpuno drugačije...
Tu toplota ide gore, propuh, onda ako u svaku sobu posebno, ili fancoil iz donje zone ako već mora na puhanje, i obavezno zlatom obloženi plafon da se ne gubi toplota...
Ovo je sad skretanje sa teme .....zasto ???

O cemu vi sad pricate......fancoil .......koliko kosta ta investicija........i ja bi rado postavio dizalicu topline i razveo podno grijanje........konfor je tad puno bolji........ali meni su trazili 15 000 KM za toplotnu pumpu zrak voda.........plus ostali trosak oko razvodjenja po kuci .

A sad se vratite u stvarnost........ovdje je rijec o dali je bolje u sprat kuce postaviti jednu veeeeeeliku klimu koja mora duvat jako da bi donekle pokrila prostor........ili vise manjih koje mogu duvat malo neprimijetno jer su svuda rasporedjene.......i da sve skupa kosta oko 3000 KM

Ljudi koji su dosli traziti savjet ovdje....vjerovatno nemaju para za bacanje.
Post Reply