Jeste kad bi mafija tako obracunavala... oni ce podici cijenu kilovat sata, pa tek na to onda obracunati fiksni PDV. Sto ce biti "nesto vise" od 4,33% u konacnoj cijeni.rovac13 wrote:Ako je tvoj racun za stan bio 73,64jalijas74 wrote:Evo i mene ponovo sa racunom za ukupnu potrosnju u stanu.
Racun za period 07.11.2014-08.12.2014
VT 172
Mt 364
UKUPNO: 73,64 KM
Potrosnja u mjesecima bez grijanja 50-55 KM.
Losa stolarija, grijem oko 50 kvadrata sa Fujitsu Nocria i zahvaljuci savjeti sa ovog foruma i pojedinim clanovima uzivam evo vec 3 godinu(kuc-kuc u drvo)
Poskupljenje od 4,33% bi znacilo
73,64 x 1,0433 = 76,82
Po novom cjenovniku bi te taj prosli mjesec izasao skuplje za 3,18KM
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#3576 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-
Last December
#3577 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav raja!
Ja se grijem na struju, tj. samo jednu sobu, gdje obitavam, tj. to mi je radna soba, a ponekad tu i spavam.
O troskovima necu jer kako god okrenem nije isplativo
Ali, nesto drugo me brine - imam taj mali kalorifer koji brutalno isusuje vazduh a ja sam imao problema sa astmom prije. Sad mi ponekad javi gusenje pa moram inhalator da koristim a i u nosu je vazda taj neki cudan osjecaj kao da se zacepilo od prasine.
Ne znam sta da radim, mozda bih trebao da promjenim grijalicu. Ova mi je bila nekako pogodna jer brzo grije prostor sa tim velikim ventilatorom.
Sad, ne znam ove kvarcne bez ventilatora, da li manje isusuju vazduh ili je to isto?
Ne bih da kupujem konvektore, to mi je skupo, samo me zanima da li ima kakve razlike ako bih promjenio i stavio ovu bez ventilatora?
Imate li vi kakvih iskustava. Hvala
Ja se grijem na struju, tj. samo jednu sobu, gdje obitavam, tj. to mi je radna soba, a ponekad tu i spavam.
Ali, nesto drugo me brine - imam taj mali kalorifer koji brutalno isusuje vazduh a ja sam imao problema sa astmom prije. Sad mi ponekad javi gusenje pa moram inhalator da koristim a i u nosu je vazda taj neki cudan osjecaj kao da se zacepilo od prasine.
Ne znam sta da radim, mozda bih trebao da promjenim grijalicu. Ova mi je bila nekako pogodna jer brzo grije prostor sa tim velikim ventilatorom.
Sad, ne znam ove kvarcne bez ventilatora, da li manje isusuju vazduh ili je to isto?
Ne bih da kupujem konvektore, to mi je skupo, samo me zanima da li ima kakve razlike ako bih promjenio i stavio ovu bez ventilatora?
- rovac13
#3578 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne mijenjaj grijalicu ako si zadovoljan,ako imas neki nacin da stavis posudu sa vodom negdje da se grije pa isparava.Last December wrote:Pozdrav raja!
Ako ne mozes kupit ovlazivaca svuda,oni nisu nesto ni skupi.
Imas i za par KM mozes kupit mjerac za vlaznost,pa nek ti stoji na sobi u svakom momentu ces znat kolika je vlaznost,normalno je od 40% do 70% na grubo.
-
Last December
#3579 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na odgovoru rovac. Evo bas sad sjedim i najvise mi cini mi se smeta ocima, oci stalno suve i peckaju. Probacu prvo to sa posudom pa ako ne uspijeonda cu ovlazivac kupit. Jel treba bit siroka posuda tipa lavor ili moze obicna zdjela? Nemam bas mjesta puno u sobi, pa gledam da ne zapnem za tu vodu.
- rovac13
#3580 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne bitno je.....bitno je da stavis vodu u posudu a poslije ju ne zateknes u posudi...isparila.Last December wrote:Hvala na odgovoru rovac. Evo bas sad sjedim i najvise mi cini mi se smeta ocima, oci stalno suve i peckaju. Probacu prvo to sa posudom pa ako ne uspijeonda cu ovlazivac kupit. Jel treba bit siroka posuda tipa lavor ili moze obicna zdjela? Nemam bas mjesta puno u sobi, pa gledam da ne zapnem za tu vodu.
Nesto sumnjam da je to od grijalice,izmjeri vlaznost pa vidi gdje si.
Nije valjda da grijes na 30*C ...tad bi vjerovatno bilo presuho.
Pazi voda nece isparit ako ju stavis na pod,ja sam nekad davno imao nekakvu grijalicu u koju sipas vodu i ona lagano izbacuje paru.
Da je u pitanju radijator bilo bi lako,stavis serpu vode na radijator i to ispari.....a kako to izvest sa grijalicom ne znam,nemoj samo poginut
- drug_profi
#3581 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moguce je da imas problem sa kucnom prasinom. Sve na to upucuje. Ventilator uskovitla zrak i podigne cestice.
Za taj problem treba puno toga prilagoditi plus redovno ciscenje.
Za taj problem treba puno toga prilagoditi plus redovno ciscenje.
-
brazzo19
#3582 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Raja treba mi pomoc ili savjet, kakvu mi grijalicu ili zidni radijator ili konvertor predlazete na struju da mogu zagrijati jednu sobu tj. dnevni boravak a da ne trosi bas previse struje bitno mi je da fino zagrije prostoriju posto mi tu bude mama koja je starija osoba i bas je zimogrizna.
Ja sam nesto gledao ovako u Penny Plusu nije puno skupo uklopilo bi mi se u cijenu otprilike do nekih 120-130 KM , da moze fino zagrijati i da ne trosi puno struje bas.
Ne mogu nesto da okacim link posto stranica im ne radi uglavnom Bosh je grijalica, radijator kosta 120 km i ima jacinu od 1000KW ako imate neki prijedlog savjet, pomozite...
Ne mogu nesto da okacim link posto stranica im ne radi uglavnom Bosh je grijalica, radijator kosta 120 km i ima jacinu od 1000KW ako imate neki prijedlog savjet, pomozite...
- rovac13
#3583 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sa grijalicama konvektorima radijatorima je stvar jasna kao dan.
Sve sto trosi 1kw isto toliko i grije,ne bitno je dal kosta 30km ili 300km.
Grijalica od 2 kw isto trosi kao i konvektor od 2kw i isto grije.
Samo sta god uzeo gledaj nek ima termostat na sebi.
Sve sto trosi 1kw isto toliko i grije,ne bitno je dal kosta 30km ili 300km.
Grijalica od 2 kw isto trosi kao i konvektor od 2kw i isto grije.
Samo sta god uzeo gledaj nek ima termostat na sebi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3584 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
isto tako golf dvojka vozi kao što vozi tojota 
evo stigao račun za struju...nama izgleda jedinim dolazi prije prvog ali je zato obračun oko 24. u mjesecu to ti ga dođe na isto
154 marke...
dobro je
zadovoljan sam
ako se opet oduzmu sve one za ostale troškove... i doda cijena plina
ne divljaju brojevi
evo stigao račun za struju...nama izgleda jedinim dolazi prije prvog ali je zato obračun oko 24. u mjesecu to ti ga dođe na isto
154 marke...
dobro je
- Nisrin
#3585 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Black swan wrote:isto tako golf dvojka vozi kao što vozi tojota
154 marke...
dobro jezadovoljan sam
ne divljaju brojevi
cime se grijete??? Nama je isto obracun 24. ili 25., 100 KM racun s tim da nismo kuci po cijeli dan
- Truba
#3586 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
1 atlantik u pola stana
a u drugoj polovici plinska peć
- Nisrin
#3587 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Black swan wrote:1 atlantik u pola stana
nama je bosh konvektor...a mislili smo i plinsku pec aktivirati ...za 2 dana nam doslo 15 KM plina pa mi se ucinilo previse s obzirom da je radio nekoliko sati navece i da nije bio pojacan na najjacem...koliko ti plina dodje?? i je li uvijek u isto vrijeme grijes s kon i plinom?
- Truba
#3588 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To ja ne plaćam...bude 60 za nekih 30 kvadrata
Od toga 10 je kuhanje...
Al je položaj tog dijela stana super...sunce stalno udara a sve se okolo zagrijava
A ispod firma
Dok kod mene sa svih strana hladno
WC x 2 i hodnik nemaju grijanje sto je oko 20 kvadrata
Tu je mrvicu hladnije
Od toga 10 je kuhanje...
Al je položaj tog dijela stana super...sunce stalno udara a sve se okolo zagrijava
A ispod firma
Dok kod mene sa svih strana hladno
WC x 2 i hodnik nemaju grijanje sto je oko 20 kvadrata
Tu je mrvicu hladnije
-
maliq53
#3589 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Narednih dana će temperature padati i ispod -15 stepeni Celzijusa stoga se pripremite
. Taman da vidim kako će se ponašati ove moje dvije klime jer prošla zima je bila gotov kao jesen tako da nisam mogao donijeti neku odluku ali eto sad ću baš da vidim kakvo je stanje 
-
Last December
#3590 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bogami, tesko ova moja grijalica odrzi temperaturu u sobicku, kako su poceli minusi.
Soba je 15 kvadrata a grijalica 2 kW. Podesen mi je tajmer da se gasi u 00.00 a pali u 5.00 tako kad ustanem da je toplo, obicno treba 2 sata da se zagrije ali jutros kad sam usao u sobu bilo je oko 12C.
Soba je 15 kvadrata a grijalica 2 kW. Podesen mi je tajmer da se gasi u 00.00 a pali u 5.00 tako kad ustanem da je toplo, obicno treba 2 sata da se zagrije ali jutros kad sam usao u sobu bilo je oko 12C.
- Truba
#3591 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bas sam htio napisati kako ce se sljedećih dana pokazat kakvo je čije grijanje 
- rovac13
#3592 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma konvektori zakon

- Truba
#3593 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti si frik
Vise nego ocito
Vise nego ocito
- rovac13
#3594 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hoces nas pocet opet ubjedjivat kako konvektor stedi struju

- rovac13
#3595 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ovo su prednosti konvektora :

A ovo kaze wikipedia za sve grijace na planeti Zemlji :

Koje manje trosi pitanje je sad

A ovo kaze wikipedia za sve grijace na planeti Zemlji :

Koje manje trosi pitanje je sad
- Truba
#3596 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje sam ja to rekao?rovac13 wrote:Hoces nas pocet opet ubjedjivat kako konvektor stedi struju![]()
![]()
A i ako sam rekao nisam u tom kontekstu koji namećes
Cak i da jesam opet nema veze jer nisam ni znao za ta sokocala koja usporedjujes s konvektorom...
Na kraju ja ni život ne shvaćam ozbiljno kao ti grijanje
Idem ja tramvajem i pješke svuda tako da mi je to dovoljna visedecenijska ušteda za čitav zivot
Plus sto nemam poroka
To mi je dovoljno
Da ti ne objašnjavam osobnu životnu filozofiju privremenog sljepljivanja atoma i povratka svojim elementima
- rovac13
#3597 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tebi smeta nesto od ovog sto ja napisem.
Proizvodjac kaze ovako:
Konvektor : 2kw struje = 2 kw toplote
grijalica : 2 kw struje = 2 kw toplote
Ja ne zelim nista da poredim,nek svako ukljuci mozak
Proizvodjac kaze ovako:
Konvektor : 2kw struje = 2 kw toplote
grijalica : 2 kw struje = 2 kw toplote
Ja ne zelim nista da poredim,nek svako ukljuci mozak
- Truba
#3598 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne smeta mi nista ba
Malo si dosadan s podcjenjivanjem
Ne sumnjam da je tvoje grijanje bolje od mog
I da ti je izolacija bolja
I da vise znaš od mene
Shvati da je sve to nebitno u poredjenju s kozmičkom budućnosti čovječanstva
Malo si dosadan s podcjenjivanjem
Ne sumnjam da je tvoje grijanje bolje od mog
I da ti je izolacija bolja
I da vise znaš od mene
Shvati da je sve to nebitno u poredjenju s kozmičkom budućnosti čovječanstva
- rovac13
#3599 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti cijelo vrijeme izgleda nista ne kontasBlack swan wrote:Ne sumnjam da je tvoje grijanje bolje od mog
Ovdje nije spomenuto moje grijanje,ono nema veze ni sa cim o cemu se pise trenutno.
Niti se radi o tome da grijanje konvektorima ne valja,ko je to napisao uopce .
Naprotiv grijanje konvektorima je super,nemas posla na cistis ne lozis....milina.Imao sam konvektor
Jedina stvar koja ne stima je sto se cesto spomene da sa konvektorima racuni nisu veliki......reklama im je da konvektori stede 20-50 % u odnosu na druga grijanja........iako je u konvektoru grijac,isto kao i u grijalici od 20-30KM.
Samo je konvektor malo ljepsi i kosta 10-ak puta vise,vjerovatno je i kvalitetniji od jeftine grijalice pa se nece pokvarit brzo.
Tu je kraj price.
Na facebook-u ubi reklama NOBEL,jeftino grijanje,stedi struju,komentari ispod nema dalje,ko fol javljaju se ljudi pa griju se do dzaba.......i neko to shvati ozbiljno pa se zalijece na konvektore koji nisu jeftini misleci da ce ustedit pare.
Tek onda shvatis da si prevaren sto se tice ustede struje.
- rovac13
#3600 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A ima ljudi koji se griju na konvektor,pa stalno smanjuju da ne grije puno,pa im vlaga pojede knjige po sobi,pa kukaju na forumu zasto vlaga.
Onda se ja potrudim da mu pomognem pa mu saberem 1000 zasto i 1000 zato razne literature da mu pomognem da se rijesi vlage jer je to opasno po zdravlje......a on umjesto da kaze hvala na trudu i uzalud potrosenom vremenu......on onda mene napada i trpa nesto sto nisam ni rekao.
To ti je svrha foruma.
Onda se ja potrudim da mu pomognem pa mu saberem 1000 zasto i 1000 zato razne literature da mu pomognem da se rijesi vlage jer je to opasno po zdravlje......a on umjesto da kaze hvala na trudu i uzalud potrosenom vremenu......on onda mene napada i trpa nesto sto nisam ni rekao.
To ti je svrha foruma.