Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
drugarica_tz

#351 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drugarica_tz »

motorola01 wrote:
drugarica_tz wrote:Tokom sezone grijanja ili tokom cijele godine?

Tokom sezone. Tj dok koristis grijanje. Ja sam placala mjesecno 202,35 km za 1 mjesec :D , a nikada mi nije bilo vruce u stanu, uvijek oko 19 stepeni :-)
drugarica_tz wrote:
Za ovo prvo boldirano:to je dzaba grijanje...

Za drugo:kako si placala 202KM mjesecno,ako imas stan od 71kvadrat,a cijena grijanja je 1,5KM po kvadratu???Zar to nije otprilike 105KM mjesecno x 6 mjeseci=630KM godisnje.

Da si u Zenici bilo bi 71x1,4x12mjeseci=1193KM...Razlika je u samo 560KM :shock:
Ajmo ponovo utvditi :D , pricamo o cijeni u TZ 1,5 km. Ja imam stan u Zivinicama i tu sam placala 2,85 KM mjesecno dok je sezona. Znaci 71x2,85=202,35 KM x 6 mjeseci = 1214,10 KM
motorola01

#352 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Dobro si :D ..Vidio TZ u nick-u i otisao opet na Tuzlu :D
tester33

#353 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tester33 »

Ljudi puno je sve preko 125 KM mjesecno dati za grijanje ako je u pitanju stan. Za kucu znam da je skuplje grijanje.

Sigurno imate jake plate dok kazete jeftino. 8-)
fatamorgana-oaza

#354 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by fatamorgana-oaza »

Sta mislite da li je bolje drzati konvektore Atlantic cijeli dan na nekoj umjerenoj temperaturi ili kada smo kuci da ukljucimo malo jace da bi se zagrijala prostorija, po Vasem iskustvu u kojem slucaju je veca potrosnja el.energije :?
talić

#355 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

fatamorgana-oaza wrote:Sta mislite da li je bolje drzati konvektore Atlantic cijeli dan na nekoj umjerenoj temperaturi ili kada smo kuci da ukljucimo malo jace da bi se zagrijala prostorija, po Vasem iskustvu u kojem slucaju je veca potrosnja el.energije :?
Da se malo bavimo termikom. Stan se zagrijava jer se želi postići veća temperatura nego što je vani. Što god je veća temperaturna razlika između unutrašnje i vanjske temperature i lošija izolacija to su veći gubici i toplota brže bježi iz stana. Najveći gubici su na prozorima pa bi bilo dobro ugraditi prozore sa 2 ili još bolje sa 3 IZO stakla punjene argonom jer argon mnogo lošije provodi toplotu od zraka pa se zimi stan lakše zagrijava i ljeti rashlađuje. Pitanje da li se može uštediti ? Da, npr. kad je skupa struja ili kad nisi u stanu smanjiti grijanje ali ne toliko da temperatura zidova padne ispod 17 stepeni jer se onda teško postiže željena temperatura a postoji i rizik od stvaranja kondenza. Kad je jeftina struja onda zagriješ na 22 ili 23 pa imaš i viška stepen ili dva kad isključiš grijanje.
fatamorgana-oaza

#356 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

talić wrote:
fatamorgana-oaza wrote:Sta mislite da li je bolje drzati konvektore Atlantic cijeli dan na nekoj umjerenoj temperaturi ili kada smo kuci da ukljucimo malo jace da bi se zagrijala prostorija, po Vasem iskustvu u kojem slucaju je veca potrosnja el.energije :?
Da se malo bavimo termikom. Stan se zagrijava jer se želi postići veća temperatura nego što je vani. Što god je veća temperaturna razlika između unutrašnje i vanjske temperature i lošija izolacija to su veći gubici i toplota brže bježi iz stana. Najveći gubici su na prozorima pa bi bilo dobro ugraditi prozore sa 2 ili još bolje sa 3 IZO stakla punjene argonom jer argon mnogo lošije provodi toplotu od zraka pa se zimi stan lakše zagrijava i ljeti rashlađuje. Pitanje da li se može uštediti ? Da, npr. kad je skupa struja ili kad nisi u stanu smanjiti grijanje ali ne toliko da temperatura zidova padne ispod 17 stepeni jer se onda teško postiže željena temperatura a postoji i rizik od stvaranja kondenza. Kad je jeftina struja onda zagriješ na 22 ili 23 pa imaš i viška stepen ili dva kad isključiš grijanje.
Kod mene je situacija sljedeća, radnim danima do 6 sati nismo kuci, a nažalost nemam opciju da programiram da mi se grije npr. od 4 sata, tako da stvarno ne znam da li mi je isplatnije ostaviti ukljuceno grijanje na neku manju temp. ili pojacati kada dodjemo?A kuca je u pitanju, fasada i prozori su super uradjeni npr. prozori super dihtuju a fasada je 5 cm.
talić

#357 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

fatamorgana-oaza wrote:
talić wrote:
Kod mene je situacija sljedeća, radnim danima do 6 sati nismo kuci, a nažalost nemam opciju da programiram da mi se grije npr. od 4 sata, tako da stvarno ne znam da li mi je isplatnije ostaviti ukljuceno grijanje na neku manju temp. ili pojacati kada dodjemo?A kuca je u pitanju, fasada i prozori su super uradjeni npr. prozori super dihtuju a fasada je 5 cm.
uzmeš papir i olovku i bilježiš vanjsku temperaturu za taj dan, unutrašnju temperaturu, potrošnju i experimentišeš dvije sedmice sa potpuno isključenim konvertorima kad nisi kod kuće i sa uključenim na nekom manjem broju ( ako postoji ta opcija) npr. na 2. Vidjet ćeš da li se isplati kolika je potrošnja sa istom vanjskom temperaturom ako skroz isključiš i ako uključuješ kad si samo kod kuće. Ako je ušteda npr. 2 KM dnevno onda ćeš odlučiti da li ćeš sebi priuštiti taj "luksuz" da dođeš u topliji stan ili ćeš štedjeti pa hajcati samo kad si tu.
fatamorgana-oaza

#358 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Nije ti loša ideja Talić :thumbup: , mogla bi to da probam pa da vidimo šta ce biti samo moram kupiti termometar za prostorije.Ekspermentisat cu pa se javim...
Dr.Mr.Fr.

#359 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

Bez uvrede zaista ali mislim da je energetski neefikasno i apsolutno nesavijesno grijati kucu kada nisi u istoj, ako nisi kuci od recimo 8 do 18 a ostavljati konvektore upaljene 10 sati, prakticno pola dana meni je to skroz loše...da ne govorim o potrošnji i globalnom otopljavanju i slicno :shock:
talić

#360 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

Dr.Mr.Fr. wrote:Bez uvrede zaista ali mislim da je energetski neefikasno i apsolutno nesavijesno grijati kucu kada nisi u istoj, ako nisi kuci od recimo 8 do 18 a ostavljati konvektore upaljene 10 sati, prakticno pola dana meni je to skroz loše...da ne govorim o potrošnji i globalnom otopljavanju i slicno :shock:
ako je gubitak za tih 10 sati samo 10 kW onda to i nije neka velika šteta. Većina nas ne isključuje bojler jer želi da uvjek ima toplu vodu i na taj način "baca" malo energije, ne isklučujemo električne uređaje i na taj način bacamo par kW dnevno jer svaki uređaj koji je pod naponom troši a što se tiče globalnog otopljavanja i savjesnog ponašanja to se moše uštediti sa manje vožje automobila, manje prežderavanja, manje konzumiranja mesa, manje kupovine upakovanih proizvoda jer se mnogo energije troši na ambalažu,.... uz napomenu da prosječan Amerikanac napravi 5 x više CO2 od prosječnog Bosanca.
fatamorgana-oaza

#361 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Dr.Mr.Fr. wrote:Bez uvrede zaista ali mislim da je energetski neefikasno i apsolutno nesavijesno grijati kucu kada nisi u istoj, ako nisi kuci od recimo 8 do 18 a ostavljati konvektore upaljene 10 sati, prakticno pola dana meni je to skroz loše...da ne govorim o potrošnji i globalnom otopljavanju i slicno :shock:
Ovi konvektori se sami pale i gase tako da sigurno ne bi bilo ukljuceno grijanje non stop, pa eto mislila sam da li je bolja ta varijanta ili ukljuciti kada dodjemo na vecu temp. jer drugacije ne mogu ugrijati prostoriju, kontam ako bi bilo ukljuceno na neku malu temp. ne bi morala do maksimuma pojacati konvektore :-)
fatamorgana-oaza

#362 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

talić wrote:
ako je gubitak za tih 10 sati samo 10 kW onda to i nije neka velika šteta. Većina nas ne isključuje bojler jer želi da uvjek ima toplu vodu i na taj način "baca" malo energije, ne isklučujemo električne uređaje i na taj način bacamo par kW dnevno jer svaki uređaj koji je pod naponom troši a što se tiče globalnog otopljavanja i savjesnog ponašanja to se moše uštediti sa manje vožje automobila, manje prežderavanja, manje konzumiranja mesa, manje kupovine upakovanih proizvoda jer se mnogo energije troši na ambalažu,.... uz napomenu da prosječan Amerikanac napravi 5 x više CO2 od prosječnog Bosanca.
E vidis bas mislila da pitam za bojler, koliko je to malo energije koja se baca?Ako imas neki primjer...
talić

#363 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

fatamorgana-oaza wrote:
talić wrote:
E vidis bas mislila da pitam za bojler, koliko je to malo energije koja se baca?Ako imas neki primjer...
Svaki uređaj u kući koji je uključen na "stand by" troši od 10 do 20 W, moderniji uređaji manje a npr električni šporet sa satom 40W. Tako da svaki dan bacimo cca 2 kwh na te uključene uređaje ali ko bi ih stalno isključivao. Bojler skoro sav gubitak toplote daje prostoru kupatila prema toma ta toplota nije izgubljena bar ne zimi ali ipak praktikujem da ga uključujem kad je jeftina struja a samo kad moram ulkjučujem ga na skupoj.
fatamorgana-oaza

#364 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Znaci ipak je bolje potrositi, pa po potrebi ukljuciti ili?
talić

#365 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

fatamorgana-oaza wrote:Znaci ipak je bolje potrositi, pa po potrebi ukljuciti ili?
kad god se sjetiš da je jeftina uključiš i dogriješ ga da je pun tople vode. Tako da rjetko i ima potrebe za uključivanjem kad je skupa. ;-)
fatamorgana-oaza

#366 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Ok hvala puno Talić :)
arnelanela

#367 Grijanje na plin ili struju....

Post by arnelanela »

Zanimaju me Vasa iskustva, da li je grijanje na el.energiju ekonomicnije od plina s obzirom da je jakooo skup u zanje vrijeme?
A_I_

#368 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

A_I_ wrote:Stan izgleda ovako:
Image
Klima je postavljena na zidu iznad rijeci "boravak" tako da puse prema kuhinjskim vratima. Duzina cijevi je oko 4m.

Trenutna potrosnja same klime(sad je -2 do -4 vani) i temperatura u dnevnom boravku:
Image

Ukupno vrijeme koliko mjerac prati potrosnju je 285 dana.
Image

Prosjecna potrosnja u kWh(klima, kompjuter i zvucnici) za zadnjih 285 dana koliko je ukljucen Voltcraftov mjerac je 90kWh:
Image

I potroseni kW za isto to vrijeme:
Image

Do ovog momenta nisam ni obracao paznju na ove ostale parametre zabiljezene na mjeracu; za 9,5 mjeseci ovi potrosaci prikljuceni na mjerac potrosili su 850kW struje.
Stavicemo sliku i racuna za struju od ove i proslih zima ako treba :)

Evo nakon dva zimska mjeseca vrijeme je za nova zapazanja.

Racun za Novembar iznosio je 30KM a za Decembar 36KM. Kao i prosle zime, ostavljamo klimu upaljenu 24/7 s tim da nocu spustimo temperaturu na 23 C a danju drzimo na 24 C (u dnevnom boravku). U kuhinji (gdje su cesto vrata prema sobi zatvorena) i kupatilu temp. se krece izmedju 21 i 22 C.
Kao i prosle zime, i ove su nocne vanjske temperature spadale do max -10C a potrosnja struje izmjerena na Conradovom mjeracu nije prelazila 600W tako da nikad do sad nije radila na svom nominalnom opterecenju/potrosnji koje iznosi oko 1kW. Zakljucak je da je za jednosoban stan od <40m2 dovoljna klima manjeg kapaciteta tj. 'velicine' - u zargonu 'devetka' / 'desetka'(zavisno od proizvodjaca) umjesto 12/13-ke.

Naisao sam na zanimljive tabele potrosnje i efkasnosti u svim situacijama prema vanjskoj temperaturi i opterecenju:

Image
Prva je je jednostavna i obuhvata dvije velicine tj. kapaciceta istog modela - 10ku i 13ku.
A kW oznacava prenesenu toplotnu energiju u kW
T kW oznacava utrosenu el. energiju na prenosenje toplotne en.
COP oznacava jedinicu efikasnosti - sto veci COP to efikasnija i ekonomicnija klima/toplotna pumpa

Druga tabela je vrlo detaljna a odnosi se na jedinicu manjeg kapaciteta tzv. 'desetku' :

Image

Q je isto sto AkW a W isto sto TkW iz prethodne tabele.

Ova druga tabela je zgodna jer se na osnovu nje moze u svakoj situaciji procijeniti treutna efikasnost (COP) i kolicina predane toplote u kilovatima.
Npr. trenutno je vani oko 2C a na vatmetru se ocitava potrosnja od oko 240W - iz toga prozilazi da klima prenosi toplotu u iznosu od oko 800W a efikasnost joj iznosi 3.36 COP.
radostan dan

#369 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

E sad lolo još reci sledeće - Đe i koliko, ta desetka?
A_I_

#370 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

radostan dan wrote:E sad lolo još reci sledeće - Đe i koliko, ta desetka?
Molim bez upotrebe pogrdnih naziva poput tog "lola" :roll:

Slobodno se vrati nekoliko stranica unazad gdje sam iscrpno pisao o klimama koje su prikladne za grijanje.

Npr. na ovaj post:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p5106693
radostan dan

#371 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

E hvala velečasni... :)
biglebovski

#372 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by biglebovski »

@A_I_, jeli to racunica (30 i 36 KM) samo za klimu, ili cjelokupna kucna potrosnja struje???

Kod mene iskljuceno centralno gradsko grijanje (Zenica), 6-ti sprat, nije zadnji, prolaze CG vertikale koje placam u sezoni 16 KM (58 m2 stan), imam dva atlantic konvertora po 2 kW (dnevna i spavaca soba), nema vanjskih zidova, pvc stolarija (nije ona najskuplja), citav stan okrenut juzno. Zena i beba u kuci po cijeli dan. Racun za struju u decembru, danas ga platio, 86 KM. Kad je hladno pojacamo, nismo imali potrebe dosad drzat na maximum konvertore. Za usporedbu, struje u septembru doslo 50 KM, u novembru 92 KM. CG da imam bi placao nekih 162 KM mjesecno u sezoni + 40-50 maca struje, sve skupa nekih 200tinjak mjesecno. Znaci, meni se pravo isplati (oko 50% povoljnije od opcije sa ful centralnim gradskim grijanjem, kojeg btw ni danas neima) i toplo preporucujem konvertore svakom ko zivi u slicnim uslovima.
radostan dan

#373 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

A koji su konvektori, atlantik, vailant, ili...?
biglebovski

#374 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by biglebovski »

radostan dan wrote:A koji su konvektori, atlantik, vailant, ili...?
atlantik odisej, jos su se i fino uklopili u ambijent.
starii

#375 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

biglebovski wrote:@A_I_, jeli to racunica (30 i 36 KM) samo za klimu, ili cjelokupna kucna potrosnja struje???

Kod mene iskljuceno centralno gradsko grijanje (Zenica), 6-ti sprat, nije zadnji, prolaze CG vertikale koje placam u sezoni 16 KM (58 m2 stan), imam dva atlantic konvertora po 2 kW (dnevna i spavaca soba), nema vanjskih zidova, pvc stolarija (nije ona najskuplja), citav stan okrenut juzno. Zena i beba u kuci po cijeli dan. Racun za struju u decembru, danas ga platio, 86 KM. Kad je hladno pojacamo, nismo imali potrebe dosad drzat na maximum konvertore. Za usporedbu, struje u septembru doslo 50 KM, u novembru 92 KM. CG da imam bi placao nekih 162 KM mjesecno u sezoni + 40-50 maca struje, sve skupa nekih 200tinjak mjesecno. Znaci, meni se pravo isplati (oko 50% povoljnije od opcije sa ful centralnim gradskim grijanjem, kojeg btw ni danas neima) i toplo preporucujem konvertore svakom ko zivi u slicnim uslovima.
jel grijes samo po jeftinoj ili i skupoj tarifi?
i ja sam presao sa plina na struju, koristim elektricne grijace za radijatore,koliko sad vidim nece doci koliko je dolazio plin...
Post Reply