Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

strax

#23276 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Peugeot2008 wrote: 31/03/2026 21:40
strax wrote: 31/03/2026 15:53 Za svojih 2600 KM, totalni snagator i "kreten" od 12ke + auto ciscenje, plazma, jonizator, antialergijski sistem... Nordic Deluxe AI
Uzmi je sebi pa je testiraj pa nam javi iskustva sa njom ako ti nije teško, živ bio.

Ma bih ja, al nemam gdje :(
Gdje ću od grehote mlade japance u naponu snage da izbacujem iz kuće,a rodbina tazbina i sela snabdjeveni već.
Haris033

#23277 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haris033 »

haso hasic wrote: 10/03/2026 19:20 Hisense ne treba gledati kod kupovine.
Ima ljudi koji ce tvrditi da su prezadovoljni ,dok se ne desi prvi kvar.Onda ce vidjeti sta su kupili,koja je procedura i cimanje da se rijesi kvar.
A kvare se,znam iz prve ruke.
Ako se gleda budzet bolje ce te proci sa teslom nego hisenseom.
Tesla je nizi rang uredjaja ali kod nas ima dobru servisnu podrsku, za razliku od hisensea.
Najbolju servisnu podrsku ima vivax.
Kim teck to stvarno dobro odradjuje.
Nedavno sam imao slucaj da je crkla elektonika na 18-aeri modelu iz 2014 god.
Za 3 dana bila kod mene.
Daikin blago receno katastrofa od servisne podrske.
Mitsu malo bolji,ali svaki skuplji dio ce te cekati 4 sedmice da dodje iz Italije.
Sreca pa se ne kvare puno.
:thumbup:
Imam LG inverter u server sali i York klimu od prije 15 godina. LG kupljen prije 3 godine, a već se 5-6x kvario, plaćen 5k KM. York i danas radi.

Btw, Mitsubishi LN i FT kod staraca četvrtu godinu odradili zimu perfektno!
Mali računi, ne mogu biti tiši, stanovi pretopli!
Kud ćeš bolje!!!

I ❤️ Mitsubishi!!! Mitsubishi is No1!!! 🥰 :thumbup:
Haft

#23278 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haft »

Hocu da kupim dvije manje klime za dvije sobe od po 16 kvadrata. Mislim se da li da uzmem 9ke ili 12ke. Plan je da se klime koriste vecinski ljeti za hladjenje, i da hlade samo tih 16 kvadrata, jer u drugim prostorijama vec postoje klime. Pretpostavljam da ce 9ka raditi posao za tih 16 kvadrata, ali hoce li li 9ka trositi manje struje od 12ke? Imate li preporuku za neku provjerenu klimu, a da se moze lahko naci kod nas? Gledao bih da jeftinije prodjem ako je moguce, ne treba mi neki premium japanac. Hvala unaprijed

EDIT: Sobe su jedna do druge, dijele zid. Razmisljao sam i o jednoj vanjskoj jedinici, ali sam citao da je to manje isplativo a i skuplje.
skupljac_zeljeza

#23279 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

Haft wrote: 13/04/2026 15:22 Hocu da kupim dvije manje klime za dvije sobe od po 16 kvadrata. Mislim se da li da uzmem 9ke ili 12ke. Plan je da se klime koriste vecinski ljeti za hladjenje, i da hlade samo tih 16 kvadrata, jer u drugim prostorijama vec postoje klime. Pretpostavljam da ce 9ka raditi posao za tih 16 kvadrata, ali hoce li li 9ka trositi manje struje od 12ke? Imate li preporuku za neku provjerenu klimu, a da se moze lahko naci kod nas? Gledao bih da jeftinije prodjem ako je moguce, ne treba mi neki premium japanac. Hvala unaprijed

EDIT: Sobe su jedna do druge, dijele zid. Razmisljao sam i o jednoj vanjskoj jedinici, ali sam citao da je to manje isplativo a i skuplje.
Svaka će ohladiti tu površinu osim ako nisi direktno ispod limenog krova. Za grijanje, recimo danas, grijat će isto svaka, ali neće kada se otegne niz hladnih dana i sa munusom.

Za te obje prostorije dovoljna ti je jedan 12-ka jer hladan zrak je teži i kreće se po podu tako da stiže bez obzira na prepreke.
drug_profi

#23280 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

Čovjek i sad ima kliem u drugim prostrijama i hoće zasebno za svaku. Naglasio je to. Hladan zrak neće kroz zatvorena vrata prolaziti.
skupljac_zeljeza

#23281 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

drug_profi wrote: 13/04/2026 15:43 Čovjek i sad ima kliem u drugim prostrijama i hoće zasebno za svaku. Naglasio je to. Hladan zrak neće kroz zatvorena vrata prolaziti.
Valjda mu to ne trebam crtati. :mrgreen: Ako mora biti odvojeno i prioritet je hlađenje onda mogu 9-ke.
Haft

#23282 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haft »

Imate li preporuku za 9ku? Da se moze lahko naci kod nas
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#23283 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Haft wrote: 13/04/2026 17:35 Imate li preporuku za 9ku? Da se moze lahko naci kod nas
Koliko para ? Sta znaci da se moze lahko naci kod nas ? Kod nas mozes naci pticijeg mlijeka, nismo Sirija i Kuba.

Uzmi Saomi, jes evo da kazu da ne valja ali ima 5 god garancije i kosta kikiriki https://www.ekupi.ba/bs/kucanski-aparat ... K000448155
Haft

#23284 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Haft »

gentoo wrote: 13/04/2026 17:43 Koliko para ? Sta znaci da se moze lahko naci kod nas ? Kod nas mozes naci pticijeg mlijeka, nismo Sirija i Kuba.
Do 600 KM ako nadjem nesto solidno. Pod ovim "da se moze lahko naci" mislim na klime koje su dostupne kod nas i koje mogu kroz par dana biti isporucene na adresu.
gentoo wrote: 13/04/2026 17:43 Uzmi Saomi, jes evo da kazu da ne valja ali ima 5 god garancije i kosta kikiriki https://www.ekupi.ba/bs/kucanski-aparat ... K000448155
Ovo mi je promaklo, top cijena realno. Nego, sto ova ne valja? Ima li neko ko je koristio? Ja imam ovakve 12K, 2 komada, vec 2 godine se koriste, do sada nisam imao nikakvih problema. Ima li neko iskustva sa 9K?
el_bake007

#23285 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by el_bake007 »

i ja sam u potrazi za klimatizacijom u toj klasi, znaci uredjaj do nekih 600 i ugradnja racunam da je jos 300-350KM. poslao par upita, ili tesla 12ka inverter ili hisense cf35 inverter je ono sto mi nude. za te pare znam da je inverter samo na papiru, sposobnost grijanja mi je totalno nebitna, ako moze sta dodatno zagrijat zimi prostoriju, dobro i jest. buka takodjer nebitna ili dodatni "smart" featuresi. bitno je da ljeti hladi sobu od cca 20ak kvadrata. vidim gore post da je hisense nepouzdan, ne znam koliko je tesla bolja po tom pitanju, racunam da je to sve u 5 deka u ovom "sortiraj po cijeni: uzlazno" rangu. garancije su iste.
skupljac_zeljeza

#23286 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

el_bake007 wrote: 14/04/2026 09:51 ... bitno je da ljeti hladi sobu od cca 20ak kvadrata. vidim gore post da je hisense nepouzdan, ne znam koliko je tesla bolja po tom pitanju, racunam da je to sve u 5 deka u ovom "sortiraj po cijeni: uzlazno" rangu. garancije su iste.
Imaš period od 3-4 mjeseca u godini kada ti treba klima za hlađenje i to opet ne svaki dan. Svaka tu odradi zadatak ako se vodi briga o snazi na površinu, a to piše na svakoj klimi za koju je kvadraturu. Kod grijanja je druga situacija jer ljudi hoće da dvije klime koje pušu sa plafona zamijene 5-6 radijatora. I to nije problem u Mostaru ili Splitu, ali može biti u Sarajevu ili Osijeku. Ako je stan dobro utopljen ne mora biti ni tu problem. Grije komšija iznad i ispod i sa dvije strane, a samo dva vanjska zida bez puno prozora i terasa ili maih terasa i može klima to pokriti. Ovakvi ili slični uvjeti su odlični za klime. Nije raspon cijena slučajno između 600 KM i 6000 KM i taj komfor i kvalitet se osjeti u svim uvjetima, a posebno u zahtjevnijim. Nekada ne toliko koliko se pretpostavlja.
ranger

#23287 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ranger »

za stan od 50tak kvadrata, u okolini Konjica (relativno blage zime), sa stiropor fasadom, pvc stolarijom koja bi klima bila optimalna?
Volio bih nesto kvalitetno da ugradim i da traje, bilo bi super kad bi se mogla povezati na internet da se daljinski moze upalit. Budzet nemam neki preciziran al recimo 3000KM. Ideja je da ljeti hladi a zimi grije (uz eventualnu podrsku konvektora) koje vec imam.
skupljac_zeljeza

#23288 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Piše da i u Konjicu tokom januara je sasvim uobičajeno imati vezanih 7 do 10 dana konstantnog mraza. Imate Jablaničko pa ako se iznad kotline zadrži magla (što šalje klimu često u defrost) ili niska oblačnost, temperatura može ostati ispod nule tokom cijelog dana. Ukupni zimski prosjek za gradsko jezgro Konjica kreće se oko 1,5°C. Tako mi piše na internetu i jedino što ti ja iz iskustva smijem preporučiti za tu kvadraturu, a da te neću zeznuti je...

https://www.ekupi.ba/bs/kucanski-aparat ... K000677776

Bila je jeftinija oko 300 KM kad sam ja kupovao. Vidi neka ti neko preporuči iz svog iskustva, a da ima sličnu situaciju tvojoj jer sada imaju Midee Pro i sl.koje neki hvale, a uklapaju se u tvoj budžet. Ne smijem ti predložiti nešto čiji rad nisam upoznao. Ovdje je isto nepoznato raspored soba i zidova i koja pozicija bi bila idealna da sve to pokrije. Nezahvalno je savjetovati na slijepo.
drug_profi

#23289 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

ranger wrote: 14/04/2026 13:07 za stan od 50tak kvadrata, u okolini Konjica (relativno blage zime), sa stiropor fasadom, pvc stolarijom koja bi klima bila optimalna?
Volio bih nesto kvalitetno da ugradim i da traje, bilo bi super kad bi se mogla povezati na internet da se daljinski moze upalit. Budzet nemam neki preciziran al recimo 3000KM. Ideja je da ljeti hladi a zimi grije (uz eventualnu podrsku konvektora) koje vec imam.
A da uzmeš dvije Midea Breezeless 12E? Vjerujem da bi ti bilo bolje rješenje nego jedna klima za 50 kvadrata jer sigurno nije open space. Plus nema osjećaja puhanja ako sjediš blizu.
Radi do -20, ima grijač odvoda. Može se preko aplikacije kontrolisati kad nisi kod kuće.
ranger

#23290 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ranger »

skupljac_zeljeza wrote: 14/04/2026 14:44 Piše da i u Konjicu tokom januara je sasvim uobičajeno imati vezanih 7 do 10 dana konstantnog mraza. Imate Jablaničko pa ako se iznad kotline zadrži magla (što šalje klimu često u defrost) ili niska oblačnost, temperatura može ostati ispod nule tokom cijelog dana. Ukupni zimski prosjek za gradsko jezgro Konjica kreće se oko 1,5°C. Tako mi piše na internetu i jedino što ti ja iz iskustva smijem preporučiti za tu kvadraturu, a da te neću zeznuti je...

https://www.ekupi.ba/bs/kucanski-aparat ... K000677776

Bila je jeftinija oko 300 KM kad sam ja kupovao. Vidi neka ti neko preporuči iz svog iskustva, a da ima sličnu situaciju tvojoj jer sada imaju Midee Pro i sl.koje neki hvale, a uklapaju se u tvoj budžet. Ne smijem ti predložiti nešto čiji rad nisam upoznao. Ovdje je isto nepoznato raspored soba i zidova i koja pozicija bi bila idealna da sve to pokrije. Nezahvalno je savjetovati na slijepo.
pa nekakva laicka ideja bi bila ugradit unutarnju jedinicu iznad ulaza u hodinku, sobe su sa strana a kupatilo je pravo. takodje je opcija i 2 ugradit ali kontam ako se moze jednom rijesiti mozda bi bilo optimalnije..
nepass1

#23291 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

el_bake007 wrote: 14/04/2026 09:51 i ja sam u potrazi za klimatizacijom u toj klasi, znaci uredjaj do nekih 600 i ugradnja racunam da je jos 300-350KM. poslao par upita, ili tesla 12ka inverter ili hisense cf35 inverter je ono sto mi nude. za te pare znam da je inverter samo na papiru, sposobnost grijanja mi je totalno nebitna, ako moze sta dodatno zagrijat zimi prostoriju, dobro i jest. buka takodjer nebitna ili dodatni "smart" featuresi. bitno je da ljeti hladi sobu od cca 20ak kvadrata. vidim gore post da je hisense nepouzdan, ne znam koliko je tesla bolja po tom pitanju, racunam da je to sve u 5 deka u ovom "sortiraj po cijeni: uzlazno" rangu. garancije su iste.
Punac se tri godine iskljucivo grije a bgm i hladi na naku hisense klimu.
drug_profi

#23292 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by drug_profi »

I ja sam imao sličnu dilemu i ideju jesenas, pa me ovdje forumaši odgvorili i hvala im na tome.
Onda mi ej serviser u kojeg imam povjerenja predložio ovu Mideu. Moj je zahtjev primarno hlađenje, i dogrijavanje zimi kad se centralno ugasi, i u prelaznom periodu godine.
Dvije ove Breezeless 12E odrađuju posao sa dosta komfora jer ne osjetim puhanje ni snažno strujanje zraka.
Obzirom da si u Konjicu i da imaš već konvertore za jače zime, mislim da ti ne treba skupa zvijer.

Ovaj model je srednja klasa invertera i grijaće dobro do nekih minus 5-6 celzijusa uz razumnu potrošnju struje.
Evo tehn spec pa vidi i uporedi. U krajnjem pitaj i AI šta misli.

Kapacitet hlađenja (kW): 3,51 (1,32-4,36)
Kapacitet grijanja (kW): 3,81 (0,88-4,54)
Rashladno sredstvo: R32
Priključak el. energije hlađenje (W): 925 (130-1700)
Priključak el. energije grijanje (W): 907 (120-1550)
SEER (W): 7,1
SCOP (W): 4,2
strax

#23293 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

ranger wrote: 14/04/2026 13:07 za stan od 50tak kvadrata, u okolini Konjica (relativno blage zime), sa stiropor fasadom, pvc stolarijom koja bi klima bila optimalna?
Samo ti rukom skiciraj raspored soba i uslikaj telefonom, ne moze jednostavnije.
Stiropor je i 5 cm, i 10 i 15, razlika je ogormna, koliko je debela fasada?
PVC stolarija može da zviždi i ništa nedihtuje i bude krš ako je najjeftinija, a može da bude haos dobra. Koliko komora, dihtunga, koliko mm debljine, imaš li troslojna stakla, argon?

Sve osim bas najgrdjeg kineza ti garantovano traje 10 do 15 godina, pa i kinez traje sigurno 10, ali značajno gubi efikasnost (koja je i u startu dosta slabija).

Dva uređaja će ti dati daleko veći komfor glede ravnomjerno zagrijanog stana i više snage ukupne, nego da uzmeš jedan. Obzirom da ti je budžet recimo 1500 po uređaju, to već nisu igračke već mašine koje će i na naših realnih -5 do -10 raditi solidno.

Ako konsultujemo godišnjak HMZBIH https://www.fhmzbih.gov.ba/podaci/klima ... /G2022.pdf vidi ste da je i Sa jako vlažno a vi možete biti samo još gori po tom pitanju zimi, što je smrt za slabe i jeftine klime (temperatura oko nule i ogromna vlaga = vrlo čest defrost).

U tom slučaju, ovim redom: Gree Amber (od starijih, teže naći, malo i van budžeta) Gree Airy od novih modela, ili neki baš minimum za te uslove Midea Breezeless (E ili S).
Ganjaj akcije, one će ti presuditi šta da uzmeš, ili ako je ko voljan dati malo rabata na 2 uređaja.
Last edited by strax on 17/04/2026 09:18, edited 1 time in total.
strax

#23294 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

nepass1 wrote: 14/04/2026 15:39
el_bake007 wrote: 14/04/2026 09:51 i ja sam u potrazi za klimatizacijom u toj klasi, znaci uredjaj do nekih 600 i ugradnja racunam da je jos 300-350KM. poslao par upita, ili tesla 12ka inverter ili hisense cf35 inverter je ono sto mi nude. za te pare znam da je inverter samo na papiru, sposobnost grijanja mi je totalno nebitna, ako moze sta dodatno zagrijat zimi prostoriju, dobro i jest. buka takodjer nebitna ili dodatni "smart" featuresi. bitno je da ljeti hladi sobu od cca 20ak kvadrata. vidim gore post da je hisense nepouzdan, ne znam koliko je tesla bolja po tom pitanju, racunam da je to sve u 5 deka u ovom "sortiraj po cijeni: uzlazno" rangu. garancije su iste.
Punac se tri godine iskljucivo grije a bgm i hladi na naku hisense klimu.
Naši kumovi ne plate preko 120 KM električne energije u stanu sa troje male djece, sušilicom i svim, a griju se na 3 konvektora.
Tačnije - dogrijavanju, jer sa svih strana ih griju komše i vertikala od centralnog (+ nemaju izolaciju zidova i osrednja/otužna pvc stolarija), kad ugase sve uređaje imaju 21-22 stepena.
Tu pada sva priča o superiornosti neke klime jako skupe, ili da neka jako jeftina valja, jer je nekog uspjela ogrijati - u takvom stanu te ugrije "sijalica" osim ako nije LED :D .
Tek kad se znaju svi ulazi toplote i gubici, može se dati sud o uređaju i njegovom učinku.
nepass1

#23295 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

E jbg sad na proste faktore da razlazem. Kod punca je jedan zid spojen sa komsijom, jedan je vanjski, dva su u haustoru. Prvi sprat, ispod prazan poslovni prostor.
Stolariju nisam zagledao sta je i koja je. Ne znam ni koji je inverter osim sto je hisense, ne znam ni je li 9 ili 12.
ranger

#23296 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by ranger »

strax wrote: 17/04/2026 09:13
Samo ti rukom skiciraj raspored soba i uslikaj telefonom, ne moze jednostavnije.
Stiropor je i 5 cm, i 10 i 15, razlika je ogormna, koliko je debela fasada?
PVC stolarija može da zviždi i ništa nedihtuje i bude krš ako je najjeftinija, a može da bude haos dobra. Koliko komora, dihtunga, koliko mm debljine, imaš li troslojna stakla, argon?

Sve osim bas najgrdjeg kineza ti garantovano traje 10 do 15 godina, pa i kinez traje sigurno 10, ali značajno gubi efikasnost (koja je i u startu dosta slabija).

Dva uređaja će ti dati daleko veći komfor glede ravnomjerno zagrijanog stana i više snage ukupne, nego da uzmeš jedan. Obzirom da ti je budžet recimo 1500 po uređaju, to već nisu igračke već mašine koje će i na naših realnih -5 do -10 raditi solidno.

Ako konsultujemo godišnjak HMZBIH https://www.fhmzbih.gov.ba/podaci/klima ... /G2022.pdf vidi ste da je i Sa jako vlažno a vi možete biti samo još gori po tom pitanju zimi, što je smrt za slabe i jeftine klime (temperatura oko nule i ogromna vlaga = vrlo čest defrost).

U tom slučaju, ovim redom: Gree Amber (od starijih, teže naći, malo i van budžeta) Gree Airy od novih modela, ili neki baš minimum za te uslove Midea Breezeless (E ili S).
Ganjaj akcije, one će ti presuditi šta da uzmeš, ili ako je ko voljan dati malo rabata na 2 uređaja.
eto brzinski plan, samo lijevi zid je unutarnji svi ostali su vanjski
stolarija pvc srednja zalost bila kad je nova, sad je vjerovatno samo zalost mada nismo primjetili da puse
fasada stiropor 8cm
i da ovako sam otp.u glavi skicirao gdje bi bilo logicno stavit klime
Image
strax

#23297 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by strax »

Sreća pa je taj sjeverozapadni unutrašnji :)
Logika ti je dobra, to je najpametniji raspored s najmanje muke.

Pošto je opet na akcijama, ne bih preskočio ni Haier Pearl Premium Plus, Gree Airy/Gree Fairy su isto dobre opcije. Gree Amber je tenk, ako uspiješ uklopiti u budzet i naci, on ti je prvi izbor. Ne bih ni preskočio opciju Amber kao glavna da ide iz dnevne, i onda neka malo nježnija u hodnik.
nepass1 wrote: 17/04/2026 10:14

E jbg sad na proste faktore da razlazem. Kod punca je jedan zid spojen sa komsijom, jedan je vanjski, dva su u haustoru. Prvi sprat, ispod prazan poslovni prostor.

Stolariju nisam zagledao sta je i koja je. Ne znam ni koji je inverter osim sto je hisense, ne znam ni je li 9 ili 12.
Prazan poslovni nije strašna stvar, ja ga imam u kući ispod sebe i ne bi vjerovao da ne utiče drastično (jer toplota ode uvis), haustor unutrašnji je opet stabilna temperatura zimi. Drago mi je zbog punca da je dobro uboo, možda je neki iz serije energy x pro, oni imaju solidan hardver, hajde se raspitaj ako ti se da?
nepass1

#23298 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by nepass1 »

Fazon je sto i haustori imaju balkone i to je sve otvoreno, razvaljeno. A vjerujem da ni on ne zna sta je kupio.
To je bilo tipa imal sta za toliko i toliko para, eh taj cu
NediM17

#23299 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by NediM17 »

Dobro si, na noge priglavke, gore potkošulja. :-)
Lain Coubert

#23300 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Lain Coubert »

Evo i kod mene problem sa Hisense wings pro 18.... nece da grije, maksimalno sto moze je da odrzava sobnu temperaturu od 24 ili 25 stepeni. Kompresor radi tj okrece se na vanjskoj jedinici ventilator, na momente kao i da puse topal zrak ali vreo nikako.

Ponasa se kao da odrzava temperaturu stalno.
Post Reply