Da i kod mene cesto ide u df ovako kad je kišovito i oko 0°C . Neki dan kad je bilo -9 radi bez df po 4 5 sati
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
bumerangss
-
strax
#22927 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koji je uredjaj? Ucestalost je direktno "obrnuto proporcionalna" masi, sto vise kg vanjska ima, rjedji DF i tom koliko je opterećenje na uređaj (ako stalno radi na max, cesci DF).
Jedan Gdin cija klima ima 38 kg i brend pocinje na H (ne smijem reci koji cacno, a niie Hisense bi Hitachi) je u najmaglovitijim danima uhvatio jednom u dva dana DF, moja Lu serija sa 34 kg mozda par puta dnevno, dok lepršavo lagan kMCC sa 25 kg se zabada na sat-dva kada je vani teška magla. Doduše i najoptereceniji je.
Jedan Gdin cija klima ima 38 kg i brend pocinje na H (ne smijem reci koji cacno, a niie Hisense bi Hitachi) je u najmaglovitijim danima uhvatio jednom u dva dana DF, moja Lu serija sa 34 kg mozda par puta dnevno, dok lepršavo lagan kMCC sa 25 kg se zabada na sat-dva kada je vani teška magla. Doduše i najoptereceniji je.
- skupljac_zeljeza
- rovac13
#22929 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To sto je neko uhvatio klimu jednom u dva dana u defrostu po maglistini......ne znaci da ona nije bila u deftostu.
Nije valjda da vjerujete u sve i svasta.
Ako pogledas test najboöjih i najskupljih modela,po maglustini moraju u defrost na max 2 sata,to je bar 12 puta na dan.
I to je dobro,inace bi vanjska bila beskorisna santa leda.
Ne uzimati k srcu to sto je i facebook i forumi puni strcnjaka,koji sve znaju bolje.Ne znaju ni na kom primcipu radi klima i savjetuju ostale i naravno mjihov kinez rastura 300 puta bolje od mits ft rw ln i sve ostalo.
Mozes citat,ali ne i vjerovat
Nije valjda da vjerujete u sve i svasta.
Ako pogledas test najboöjih i najskupljih modela,po maglustini moraju u defrost na max 2 sata,to je bar 12 puta na dan.
I to je dobro,inace bi vanjska bila beskorisna santa leda.
Ne uzimati k srcu to sto je i facebook i forumi puni strcnjaka,koji sve znaju bolje.Ne znaju ni na kom primcipu radi klima i savjetuju ostale i naravno mjihov kinez rastura 300 puta bolje od mits ft rw ln i sve ostalo.
Mozes citat,ali ne i vjerovat
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#22930 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To sto klima radi defrost je ok ali sto vama postane hladno nije do klime nego do prostorije koju grijete, imate velike toplotne gubitke
- skupljac_zeljeza
#22931 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jedan od najbitnijih faktora grijanja klimama.
-
strax
#22932 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa gle, moja nema grijač kompresora, okapne tacne, pri tom je barem 50% slabija i laganija 13.5 kg, a isto koštala u marku kao ta H...
Je li sad trebam kenjati i hinjiti H jer je Kinez i reci kako se ja bolje i kvalitetnije grijem japancem koji je po magli 15-20x denvno u df od petnaest minuta, a on protutnji u par minuta jednom dnevno s kineskom?
Problem nije što ljudi hoće pohvaliti dobrog Kineza, već sto bude anatema ako neko ukaze da Japanci nisu bezgresni i da u popriličnom broju slučajeva nisu vrijedni tog novca, komparativno i u nasem klimatu/cijeni električne energije.
Je li sad trebam kenjati i hinjiti H jer je Kinez i reci kako se ja bolje i kvalitetnije grijem japancem koji je po magli 15-20x denvno u df od petnaest minuta, a on protutnji u par minuta jednom dnevno s kineskom?
Problem nije što ljudi hoće pohvaliti dobrog Kineza, već sto bude anatema ako neko ukaze da Japanci nisu bezgresni i da u popriličnom broju slučajeva nisu vrijedni tog novca, komparativno i u nasem klimatu/cijeni električne energije.
Last edited by strax on 06/01/2026 13:28, edited 1 time in total.
- nepass1
#22933 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vala kinez u mene i df traje nekad minutu nekad 3-4, nikad duze 100%
-
suspect_zero
#22934 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Od kako sam se probudila (to nije bilo davno
) ne brojim vise koliko je u df
Kontam, ovo im je 7. godina kako griju....koliko ce jos otprilike ili je vec vakat stekat lovu za nove
Kontam, ovo im je 7. godina kako griju....koliko ce jos otprilike ili je vec vakat stekat lovu za nove
- rovac13
#22935 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Defrost je pogresno posmatrat kao nesto negativno.
Ako znamo kako funkcionira klima uredjaj,onda znamo da je defrost nesto dobro i korisno,i bez cega nebi bilo ni grijanja ns klimu.
Ako neka klima ne radi dedrost,ili ga radi prerijetko,to je nagovjestaj problema.
Kroz vsnjsku jedinicu protice oko 2000 m3 ledenog zraka na sat vremena.Zrak temperature 0C i vlaznosti 100 % sadrzi u sebi 4,9 gr vode po m3.To znaci da kroz vanjsku po maglustini u sat vremena protutnji 2000 m3 zraka i oko 10 kg vode.....ta voda ima tendenciju da se lijepi na izmjenjivacu vanjske koji je uvijek hladniji od vanjske temperature i pomasa se kao odvlazivac,kondenzator.
Ako nema defrosta sve ovo bi stalo vrlo brzo.
Isplati se procitat stosta korisno,nesto naucit,danas je sve dostupno i besplatno.
A mozete i slusat sta bombaju neki muradif pero i vinko,koji sve znaju,a nikad knjige nisu procitali,kao sto davno rece Damir Niksic
Ako znamo kako funkcionira klima uredjaj,onda znamo da je defrost nesto dobro i korisno,i bez cega nebi bilo ni grijanja ns klimu.
Ako neka klima ne radi dedrost,ili ga radi prerijetko,to je nagovjestaj problema.
Kroz vsnjsku jedinicu protice oko 2000 m3 ledenog zraka na sat vremena.Zrak temperature 0C i vlaznosti 100 % sadrzi u sebi 4,9 gr vode po m3.To znaci da kroz vanjsku po maglustini u sat vremena protutnji 2000 m3 zraka i oko 10 kg vode.....ta voda ima tendenciju da se lijepi na izmjenjivacu vanjske koji je uvijek hladniji od vanjske temperature i pomasa se kao odvlazivac,kondenzator.
Isplati se procitat stosta korisno,nesto naucit,danas je sve dostupno i besplatno.
A mozete i slusat sta bombaju neki muradif pero i vinko,koji sve znaju,a nikad knjige nisu procitali,kao sto davno rece Damir Niksic
- dr_Evil
#22936 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jest, da ne lajem kako je sve dostupno i besplatno. Ubleha sta nam prodaju.
Dostupna je informacija, znanje nije, i dobro ces ga platit.
Mnogo se lakse moglo doci do svega prije 20ak godina, otkad smo dobili smart telefone sve je otislo u tri lijepe
-
suspect_zero
#22937 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
@rovac13
hvala tebi na upisima, kontam ja sada da je df normalna pojava
samo je na pocetku bilo evo je crkla, pokvarila se, joj sta cemo sad 
-
SuperHans
#22938 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Top hvalarovac13 wrote: ↑06/01/2026 12:31 Defrost je pogresno posmatrat kao nesto negativno.
A mozete i slusat sta bombaju neki muradif pero i vinko,koji sve znaju,a nikad knjige nisu procitali,kao sto davno rece Damir Niksic![]()
- rovac13
#22939 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ima i druga strana besplatnog interneta.
Ako si sklon da vjerujes mehi i peri,i u njihove teorije zavjere,tebi ce svaka nauka bit ubleha,lazu nas,zemlja je ravna itd.
Onda je problem razlikovat informaciju i dezinformaciju.
Rambo amadeus je to vise puta analizirao
- dr_Evil
#22940 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Svakako, ali nisam na to mislio. Vise sam mislio da kad udjes u profesionalne vode, i neki veci nivo, da nemas zapravo besplatan pristup tim informacija koje ti spominjes. Internet je postao kao i mi, povrsan.
- rovac13
#22941 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Evo ovskve info nemaju ni nase firme uvoznici klima.
Ovo je test najskuoljeg i najjaceg modela gree,kosta vise nego puno japanaca,ne vjerujem ispod 3000 km.
U nekim uslovima ne ide u defrost i po 4 sata,a nekad ide ispod jednog sata.Npr od 25.og do 30.og sata testiranja u 5 sati napravio je 8 defrosta.I onda slusaj kad neki forumas kaze moj jeftini hisense jednom u dva dana napravio defrost

Ovo je test najskuoljeg i najjaceg modela gree,kosta vise nego puno japanaca,ne vjerujem ispod 3000 km.
U nekim uslovima ne ide u defrost i po 4 sata,a nekad ide ispod jednog sata.Npr od 25.og do 30.og sata testiranja u 5 sati napravio je 8 defrosta.I onda slusaj kad neki forumas kaze moj jeftini hisense jednom u dva dana napravio defrost

-
strax
#22942 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nije DF negativan, ali ako insistiras da uzmeš nejakog japanca od 1500-1600 (ulazni Daikin i Fuji, ali samo da je japanac) i onda u jako vlaznom danu imas 15-20 tura po 15 minuta u DFu (efektivno 3-4h u defrostu) , nagrabusio si kao žuti ako nemaš top izolaciju kao ja, jer je primarno da kontinuirano dobijaš toplotu i odrzavas temperaturu objekta.rovac13 wrote: ↑06/01/2026 12:31 Defrost je pogresno posmatrat kao nesto negativno.
A mozete i slusat sta bombaju neki muradif pero i vinko,koji sve znaju,a nikad knjige nisu procitali,kao sto davno rece Damir Niksic![]()
Umjesto toga za iste novce uzmes jaceg i masivnijeg kineza sa griajcima, koji ce u df provesti u najmanju ruku duplo manje vremena i rjesio si se glavobolje.
- rovac13
#22943 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To je samo u snovima.
Grijac nema uticaj na grijanje,ni na odlatak u defrost.Grijac samo drzi odvod ne zaledjen.Ja ga imam u svakoj klimi.Ne palim ga skoro nikaf,ali tu je ako zatreba.
Grijac nema uticaj na grijanje,ni na odlatak u defrost.Grijac samo drzi odvod ne zaledjen.Ja ga imam u svakoj klimi.Ne palim ga skoro nikaf,ali tu je ako zatreba.
- skupljac_zeljeza
#22944 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Možda misli na grijač kompresora unutar vanjske jedinice koji održava ulje toplim, štiti kompresor i na taj način usporava dF. Logično da grijač tacne mena veze sa dF nego sa odvodom vode. Neke imaju i grijače zavojnica. Hitachi Takai koristi Frost Wash tehnologiju kao alternativu grijaču zavojnica, pa se oslanja na pametno upravljanje defrostom umjesto dodatnog grijača.
- rovac13
#22945 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ni taj grijac ne utice na defrost.
To su japanci nekad davno rijesili u kompresoru,da se ulje ne zgusne kad klima ne radi dugo a vani minus.Onda ugasena klima trosi 5-10-15 w da se ulje ne zgusne.
Kinezi to nemaju,pa omotaju kabal oko kompresora da ga grije.
Kad klima radi,kompresor je topao,ulje u optimalnom stanju,grijanje kompresora nema vise nikakvu svrhu.Svrha je bila samo kod hladnog starta izbjeci zgusnuto ulje.
To je samo marketing kako nekom uzet pare
To su japanci nekad davno rijesili u kompresoru,da se ulje ne zgusne kad klima ne radi dugo a vani minus.Onda ugasena klima trosi 5-10-15 w da se ulje ne zgusne.
Kinezi to nemaju,pa omotaju kabal oko kompresora da ga grije.
Kad klima radi,kompresor je topao,ulje u optimalnom stanju,grijanje kompresora nema vise nikakvu svrhu.Svrha je bila samo kod hladnog starta izbjeci zgusnuto ulje.
To je samo marketing kako nekom uzet pare
-
tokio25
#22946 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
ja pitah lika koji radi sa klimama profesionalno
kaze ako ne radi ne moras paliti i sl nista joj nece biti
a ako radi sama ce upaliti defrost ako ima tu funkciju
kaze ako ne radi ne moras paliti i sl nista joj nece biti
a ako radi sama ce upaliti defrost ako ima tu funkciju
- rovac13
#22947 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa evo gore slika gree klime od 3000 km ili vise sa svim mogucim grijacima.Unutar pet sati otisla 8 puta u defrost.
Sta su tu tacno napravila ta dva kabla grijaca ???
Sta su tu tacno napravila ta dva kabla grijaca ???
-
strax
#22948 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
8x 10-15 minuta, koliko bi moj KMCC uzeo, ili je ipak trajao po neprimjetnih par minuta?
Znas sta je 15 minuta btii bez izvora grijanja na recimo 0 stepeni po vjetrovitom danu u samostojecom objektu?
Znas sta je 15 minuta btii bez izvora grijanja na recimo 0 stepeni po vjetrovitom danu u samostojecom objektu?
- Haris033
#22949 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Ova FT mašina je stvarno
Kod staraca na 24 nastimana i potrošnja danas minimalna.
Kod mene LN nastiman na 22-23 i danas potrosio 8kWh
Last edited by Haris033 on 06/01/2026 16:31, edited 1 time in total.
-
Zorge
#22950 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
FT 35 ili FT 50