Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#201 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

ja2 wrote:Mozda je malo offtopic ali cu ipak pitati.
Kako to da meni koja zivim u stanu sa jos dvije odaasle osobe, koji je sacinjen od dvije odvojene sobe i velikim dnevnim boravkom spojenim sa trpezarijom i kuhinjom, ukupno 65kvadrata, u kojem se grijemo na dvije plinske peci, kuhamo na plin, bojler palimo samo kada je jeftina preko noci, dodje struje 100KM. S time da nas u stanu uglavnom nema u periodu od 8h do 16h. I jos pored toga plina za decembar 200KM.
Nije mi jasno sta nam to vuce struju :? :?
kreni sa osiguracima, pogasi sve i onda lagano, paliti 1 po 1 i gledati kako ringispil vrti... dok se boje ne rastope :D
oldirty

#202 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by oldirty »

Definitivno sam odlucio kupiti klimu i to model FUJITSU AWYZ14LB NOCRIA jer ima najbolji odnost cijene i energetskog ucinka kod grijanja. Jedina stvar koja me brine kod klime jeste podizanje prasine kada klima duva. S obzirom da imam malu bebu nisam siguran koliko je to bas dobro za zdravlje. Inace beba ne bi bila u prostoriji sa klimom vec u susjednoj i klima bi direktno duvala na tu prostoriju. Testirao sam na poslu jednu obicnu klimu Beko 18btu na vanjskoj temperaturi +2 i bez problema je za kratko vrijeme zagrijala prostoriju od 80m2, s tim da su stropovi visoki 3,5 m. Mislim da ce nokria biti savim dovoljna a ako budu bas veliki minusu uvijek mogu upaliti konvektore. Inace ti konvektori su obicne grijalice sa termostatom i tajmerom i nema tu neke znacajnije ustede.
ja2

#203 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ja2 »

Hendrix wrote:
Kako to da meni koja zivim u stanu sa jos dvije odaasle osobe, koji je sacinjen od dvije odvojene sobe i velikim dnevnim boravkom spojenim sa trpezarijom i kuhinjom, ukupno 65kvadrata, u kojem se grijemo na dvije plinske peci, kuhamo na plin, bojler palimo samo kada je jeftina preko noci, dodje struje 100KM. S time da nas u stanu uglavnom nema u periodu od 8h do 16h. I jos pored toga plina za decembar 200KM.
Komšija? :)
nije komso, brojilo nam je u kuci
lejlamo

#204 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lejlamo »

ja2 wrote:
Hendrix wrote:
nije komso, brojilo nam je u kuci
staro brojilo?.... :-)
ako je neka normalna potrosnja....a svakako vas nema u kuci od 8 do 16h NEMOGUĆE je da ti dodje racun od 100 i vise KM ...
paprica29

#205 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by paprica29 »

....
Relmir

#206 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Zdravo

Posto sam dugo vremena vec u Svicarskoj, zamolio bih vas da mi oprostite pravopisne greske.

Ja sam po struci tehnicar za solarnu energiju, termo tehniku, proracuni dimenzija cijevi za grijanje, proracuni vodoinstalacija da ne dodje do pada pritska i promjene temperature u vodi ako bi se vise osoba u zgradi isoveremno kupali itd...

Moj prijedlog je slijedeci. Ko god kupi stani starije gradnje, neka stavi UNUTRASNJU termoizolaciju stavi foliju protiv isparavanja.

Postavite INFRAROT radijatore na zidove ( izgledaju kao slike, od stakla su i debljina iznosi 2.5 cm).

Fakti: Ako je stan 60m2 x 2.4m ( u Svicarskoj prosjecna visina stana)= 144m3x 18W=2.6KWh

2.6KWh x 6/24h=15.6KWh na dan x 30 dana=468KWh x 0.19 cijena kilovata= BAM 93.60.-

93.60 KM i to ako svaki dan grijete. Recimo prosjecna potrosnja ( posto nije svaki dan isti) za zimu je izmedju 200-300 KM.

Neko je ovdje pisao o Konvektorima, taj nacin grijanja za renovirane i nove zgrade je u Svicarskoj zabranjen.
The Nightwatchman

#207 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by The Nightwatchman »

Relmir wrote:Zdravo

Posto sam dugo vremena vec u Svicarskoj, zamolio bih vas da mi oprostite pravopisne greske.

Ja sam po struci tehnicar za solarnu energiju, termo tehniku, proracuni dimenzija cijevi za grijanje, proracuni vodoinstalacija da ne dodje do pada pritska i promjene temperature u vodi ako bi se vise osoba u zgradi isoveremno kupali itd...

Moj prijedlog je slijedeci. Ko god kupi stani starije gradnje, neka stavi UNUTRASNJU termoizolaciju stavi foliju protiv isparavanja.

Postavite INFRAROT radijatore na zidove ( izgledaju kao slike, od stakla su i debljina iznosi 2.5 cm).

Fakti: Ako je stan 60m2 x 2.4m ( u Svicarskoj prosjecna visina stana)= 144m3x 18W=2.6KWh

2.6KWh x 6/24h=15.6KWh na dan x 30 dana=468KWh x 0.19 cijena kilovata= BAM 93.60.-

93.60 KM i to ako svaki dan grijete. Recimo prosjecna potrosnja ( posto nije svaki dan isti) za zimu je izmedju 200-300 KM.

Neko je ovdje pisao o Konvektorima, taj nacin grijanja za renovirane i nove zgrade je u Svicarskoj zabranjen.
zasto? koji je razlog?
Edinz

#208 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Edinz »

Relmir wrote: Neko je ovdje pisao o Konvektorima, taj nacin grijanja za renovirane i nove zgrade je u Svicarskoj zabranjen.
Zašto??
Hendrix

#209 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Zbog racionalne upotrebe energije, međutim ovo su propisi EU , a naše zgrade su daleko od toga. Pa koliko zgrada uopšte nema centralno, ljudi lože još uvijek drva, daleko smo mi od toga.
The Nightwatchman

#210 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Hendrix wrote:Zbog racionalne upotrebe energije, međutim ovo su propisi EU , a naše zgrade su daleko od toga. Pa koliko zgrada uopšte nema centralno, ljudi lože još uvijek drva, daleko smo mi od toga.
ne kontam. sta to znaci? da konvektori neracionalno trose energiju???
Relmir

#211 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Kao prvo visoka postrosnja elektricne energije

Kao drugo, visoka zracna cirkulacija prije svega prasine.

Kao trece, stvaranje velike kolicine plijesna

Prije svega zbog velike potrosnje elektricne energije
The Nightwatchman

#212 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Relmir wrote:Kao prvo visoka postrosnja elektricne energije

pa đe si bio juče jaro moj kad sam kupovao 8 komata :oops: :oops:
radostan dan

#213 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:38, edited 1 time in total.
Relmir

#214 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Prijatelju moj, ja sam se na ovaj forum prijavio 23.1.11 a tek su me danas aktivirali. Ja sam jos prije 7 dana htio pisati na ovu temu ali je neko od administratora, recimo, me prosto zaboravio.
radostan dan

#215 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:39, edited 1 time in total.
doboj

#216 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doboj »

oldirty wrote:Definitivno sam odlucio kupiti klimu i to model FUJITSU AWYZ14LB NOCRIA jer ima najbolji odnost cijene i energetskog ucinka kod grijanja. Jedina stvar koja me brine kod klime jeste podizanje prasine kada klima duva. S obzirom da imam malu bebu nisam siguran koliko je to bas dobro za zdravlje. Inace beba ne bi bila u prostoriji sa klimom vec u susjednoj i klima bi direktno duvala na tu prostoriju. Testirao sam na poslu jednu obicnu klimu Beko 18btu na vanjskoj temperaturi +2 i bez problema je za kratko vrijeme zagrijala prostoriju od 80m2, s tim da su stropovi visoki 3,5 m. Mislim da ce nokria biti savim dovoljna a ako budu bas veliki minusu uvijek mogu upaliti konvektore. Inace ti konvektori su obicne grijalice sa termostatom i tajmerom i nema tu neke znacajnije ustede.
Na unutrasnjem dijelu klime postoji zracni filter ( kao mrezica),koji kupi prasinu.Ako cesto cistis taj filter,normalno biti ce manje prasine.
talić

#217 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

Hendrix wrote:
brojilo može biti neispravno, disk se okreće ko lud ako popusti kočnica. Isključi sve potrošače u kući i uključi samo bojler pola sata i ako bude potrošeno više od 1KWh zovi ih da popravljaju.
talić

#218 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

doboj wrote:
oldirty wrote:Definitivno sam odlucio kupiti klimu i to model FUJITSU AWYZ14LB NOCRIA jer ima najbolji odnost cijene i energetskog ucinka kod grijanja. Jedina stvar koja me brine kod klime jeste podizanje prasine kada klima duva. S obzirom da imam malu bebu nisam siguran koliko je to bas dobro za zdravlje. Inace beba ne bi bila u prostoriji sa klimom vec u susjednoj i klima bi direktno duvala na tu prostoriju. Testirao sam na poslu jednu obicnu klimu Beko 18btu na vanjskoj temperaturi +2 i bez problema je za kratko vrijeme zagrijala prostoriju od 80m2, s tim da su stropovi visoki 3,5 m. Mislim da ce nokria biti savim dovoljna a ako budu bas veliki minusu uvijek mogu upaliti konvektore. Inace ti konvektori su obicne grijalice sa termostatom i tajmerom i nema tu neke znacajnije ustede.
Na unutrasnjem dijelu klime postoji zracni filter ( kao mrezica),koji kupi prasinu.Ako cesto cistis taj filter,normalno biti ce manje prasine.
klima stvara manju cirkulaciju prašine nego podno grijanje a dobra klima uz to bar tako proizvođači deklariraju daje duplo više toplote nego što troši struje za razliko od grijalica i kako ih nazivate konvertora koji daju toplote upravo onoliko koliko troše struje.
Relmir

#219 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Moze li meni neko objasniti kako taj klima uredjaj moze jedan stan od recimo 80m2 (vecinom cetverosobni) ugrijati i da podjednako bude ista temperatura u svakoj sobi? i da recimo kad se ugasi da li se sobe brzo ishlade? :? Naj kojoj visini se montiraju? Jer koliko sam ja u Bosni vidio vecinom su svi pod plafonom montirani...

Kako to moze racionalno grijati na toj visini? :?
A_I_

#220 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Ove top klime imaju prave filtere koji smanjuju količinu prašine u prosotiji filtrirajući zrak - što se brže ventilator vrti to ona brže filtrira.

Osim običnog filtera za prasinu, sve imaju i pravi jonizirajući plazma filter za najsitnije čestice poput čadji/smoga, polena, dima pa cak kako kazu i virusa i bakterija.

Obični filter treba usisati i oprati svake dvije sedmice iako ja to radim obično jednom mjesečno.
Takođe, za efikasan rad klime, povremeno treba i sam isparivač usisati onim nastavkom s četkicom za usisivač. Samo treba paziti da se ne iskrive metalni lističi na isparivaču. Treba dosta strpljenja na 2m visine raditi s cijevi usisivača :)
U suštini, najbolje je povremeno baciti pogled na isparivac i filtere pa ocijeniti da li je vrijeme za čišćenje. Cim se to dvoje zakrči prašinom, klima se malo više muči da postigne zadanu temperaturu i ventilatoru se skraćuje životni vijek.

Plazma filter takođe treba oprati svakih nekoliko mjeseci - svaki put kad ga perem, voda bude doslovno crna od sitne skoro nevidljive prljavštine koja se nakupi na tom filteru.
A_I_

#221 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Relmir wrote:Moze li meni neko objasniti kako taj klima uredjaj moze jedan stan od recimo 80m2 (vecinom cetverosobni) ugrijati i da podjednako bude ista temperatura u svakoj sobi? i da recimo kad se ugasi da li se sobe brzo ishlade? :? Naj kojoj visini se montiraju? Jer koliko sam ja u Bosni vidio vecinom su svi pod plafonom montirani...

Kako to moze racionalno grijati na toj visini? :?
Pogledaj iskustva sa sjevera Evrope na onom forumu čiji link sam ranije postavio.
Temperatura naravno nije ista u svakoj sobi - s bilo kojim tipom grijanja u situaciji kad je grijno tijelo samo u jednoj prostoriji, temperatura nece biti ista i u ostalim. Temp. obično pada za 1C sa svakom daljom prostorijom. Klima ima prednost što sa svoje visine od 2m ima takoreći bolji pogled na prostorije, vrata, predsoblje itd. pa uz pomoć širokog ventilatora može aktivno održavati temperaturu.
Klima ne grije samo zrak već i namještaj, zidove, plafon bla bla tako da se podrazumijeva zadrzavanje temperature. Kvarcne grijalice i TA peci(bez ventilatora) na drugoj strani više zrače toplotu u svojoj neposrednoj blizini.
Najveći problem je loša izolacija većine naših stanova pa su gubici toplote veliki i brzi kad se isključi grijno tijelo.
Hendrix

#222 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

The Nightwatchman wrote:

A pazi, Švicarska ti je uređena zemlja gdje ostali energenti imaju i normalnije cijene, recimo gas ili lož ulje. Kod nas je lož ulje skoro kao i dizel skupo, što je apsurd ali normala ljudi kradu i voze na ložu. Koliko kod nas treba love da se uvede plin i čekanja za razne dozvole i sranja, pa te onda još i cijenom zavale.
Divno je to što oni tamo racionalnije koirste struju ali BiH je sve samo ne racionalna.
Konvektori troše koliko su i deklarisani, isto bi trošio i elektroblok na struju da ti grije vodu u radijatorima.
A_I_

#223 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Hendrix wrote:
The Nightwatchman wrote:

Divno je to što oni tamo racionalnije koirste struju ali BiH je sve samo ne racionalna.
Konvektori troše koliko su i deklarisani, isto bi trošio i elektroblok na struju da ti grije vodu u radijatorima.
Za taj sistem radijatora na vodu postoji ekoloska i ekonomicna alternativa u vidu kombinacije klime i bojlera - toplotna pumpa koja grije vodu za radijatore i kupatilo. COP je preko 4x od utrosene struje a radi do -20C. Mogu se kombinovati radijatori i konvektori(s kojima moze raditi i u rezimu hladjenja ljeti).
Relmir

#224 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Relmir »

Sto se izolacije tice, ako je starija zgrada ja bih licno izolaciju stavio sa unutrasnje strane vanjskih zidova, i postavio Infrarot radijatore. Naravno ako je stan u mom posjedu.

Jer recimo prosjecni zimski racun bi iznosio 200-300.-

http://www.sunnyheat.ch/img/Infrarot-He ... agramm.jpg

tu je diagram prikazan, lijeva slika je normalan radijator, desna slika infrarot radijator

Ovako izgledaju na zidu

http://zicon.ch/img/z_redwell.jpg
Hendrix

#225 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Dosta ljudi i ima infrared grijače, u obliku kvarcnih grijalica, ovi tvoji malo ljepše izgledaju, princip rada isti.
A s obzirom da je to ipak GRIJAČ na struju, trošiće je onoliko koliko snage ima, tako da se svodi sve na isto...
Ako ti treba 5kw , svejedno je ili konvektor ili infracrveno....struje ide isto.
Post Reply