Mangupska posla uvezanih lobija. Kada Dodik izbacuje prijedlog o poskupljenju? Kada su mu javili da u jednom danu 150 ljudi se skinulo sa toplane i nisu sigurno prešli na pelet. Ne znam da li je neko uočio da po ulicama se svaki dan mogu vidjeti kombiji na kojima piše 'klimatizacija'. Sigurno ne uvode klime ili TP radi hlađenja. Ko zna kakvi su dilovi sa peletarima. Ali ono najbitnije je što ih zanima prodaja struje vani iako svi tvrde da imamo višak el. energije. Njihov proračun je više od milijarde do kraja godine.Ermin ZM wrote: ↑21/11/2022 15:15 Nije realno nikako. Svaka porodica sa 2-3 djeteta ce potrosit dosta vise(bez grijanja na struju). Do 500 kwh moze bit penzionerima, samcima itd.
Odlicna odluka za zemlju koja pati od niskog nataliteta.
Plus trpaju sve u isti kos. Svuda se subvencionira grijanje na toplotne pumpe(i klime tu spadaju) a kod nas odvracaju narod od toga. Ugalj prodaju Srbiji, a ljudi koji su narucili cekaju po pola godine ili dobivaju sami kamen itd itd
Ja trošim ljeti 700 kWh najmanje. Tušira se više, pere se veš više, radi rerna, radi klima, radi sve na struju što imam tako da ovih 500 kWh nije realno za četvoročlanu porodicu cijeli mjesec, ali mi ćemo šutjeti kao i za pelet, kao i za toplane, kao i za ugalj, i ulje i maslac i ..... Po meni je grijanje na pelet vrlo skupo grijanje, uglja nema iako imam kotlovnicu i radijatore i bio sam prinuđen svojim sredstvim bez subvencije uvesti pored već postojećeg grijanja ekološki prihvatljive i štedljive klime i to mora biti skupo da bi gladna vlast uzela još preko ove milijarde koja je već otišla u izvoz. Kao da su to privatna preduzeća, a ne državni resursi. Da domaćinstva prihvate na sebe teret do 10% poskupljenja i OK je, a sve preko je čisti harač. Zar nisu uskratili domaćeg kupca za ugalj izvozeći ga Srbiji, a ko zna gdje ona. Ako Salihović kaže da Srbiji prodaju niskokalorični, a kvalitetni ostavlja domaćem tržištu zašto ga nema kao prethodnih godina u ponudi? Do prošle godine dođu kamiondžije na vrata i zvone da li želim banovičku ili đurđevićku kocku ili orah. Mogao sam godišnje kupiti 100 tona, a ove godine čekao devet mjeseci i nisam dobio ni tonu. Zašto su nestali ove godine nego i kada ih se nazove kažu da nemaju.Treba li u ovoj godini koja je kritična sa energentima sve prodati drugima? Ili će derati nam kožu jer im se da pa da li je pelet, ugalj, plin, toplana ili sada evo i struja u pitanju?01/07/2022
Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine u periodu januar-maj ove godine iznosio je 624,2 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba.
To je za 85,5 posto više nego u istom periodu prošle godine.
Samo u maju izvoz električne energije bio je vrijedan 129,3 miliona KM, i ukoliko se nastavi ovakav tempo, ukupna vrijednost izvoza u 2022. godini mogla bi premašiti milijardu KM.
https://hayat.ba/izvoz-elektricne-energ ... km/705841/