Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
otorinolaringorolog

#1751 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

molim nek mi neko kaze jesam li slagao neku od ovih jednostavno nacrtanih stavki
tajdic

#1752 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

Hajlac wrote:
tajdic wrote:Ja pričam o uslovima pri kojima je klima testirana koji su ispisani na strani 6 .
Gugl prevod može slagati ali riječi su iste i u toj rečenici na strani 6 kao i dolje uz grafikone upravo za tu roza liniju na strani 9 - u oba slučaja "sisayksikon imuilma".

@Ketronsd1 gore živi pa će znati tačan prevod a grafikoni ne lažu - ta linija predstavlja unutrašnju temperaturu prostora koju klima održava/postiže i jedina je ta koja se spuštala do +15C dok kod drugih testiranih do +19C(provjerio sam i za Mitsu GE/FH/FD i za dvije Panasonic testirane i Toshibe itd.).
Kod njih nije postojao pad jer je prostorija dogrevana ispod 19,5 stepeni, nekim drugim izvorima grejanja, kod nocrije to isto ali ispod 15 stepeni.
otorinolaringorolog

#1753 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

tajdic ako nastavis pocece i tebe zvat lamudan 3 :-)

-mislim da svakom normalnom covjeku one tabele sad mogu bit jasne,ne mora da slusa nikoga,ni mene ni hajlaca ni nekog desetog,crno na bijelo prikazano procitano objasnjeno.

-jedina meni bitna stavka da ta klima grije preko 5 kw na -20
tajdic

#1754 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by tajdic »

otorinolaringorolog wrote:molim nek mi neko kaze jesam li slagao neku od ovih jednostavno nacrtanih stavki
Ja bih protumačio isto , ali to je samo moje mišljenje .
otorinolaringorolog

#1755 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

ljudi ja moram ic radit,dzaba platu primam ugodno popodne :run:
Hajlac

#1756 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

tajdic wrote:Roza linija jeste temperatura usisa , malo tamnija linija temp. izduva , tanka crna razlika te dve.
Kada se prevede poslednji pasus 6. strane od izgledaovako :
ваздух-извор топлотне пумпе унос унутрашња јединица је дозвољено током теста операције за израчунавање најниже температуре
15 º Ц. Тада део топлотне тражње покривено било ког другог грејања, клима-извор топлотне пумпе...
Usisa tj. ambijentalna temperatura koju klima postiže. I to je jedina temperatura koja je kod Nocrie padala do +15C a kod drugih do 19C, upravo onako kako i piše u testovima.

Dakle opet dolazimo do istog - ta klima(kao uostalom i druge samo je bio manji pad u C) nije bila sposobna održati zadanu temperaturu već joj je pala najniže do +15C a drugima je padala do 18-19C. Ako je jača/snažnija klima, kako onda ovu razliku objasniti, pogotovo ako je ona stavka 4kW(Nocria) odnosno 6kW(ostale) zapravo snaga hlađenja prostorije tj. odvođenja toplote koju klima preda kako bi test mogao trajati ovako dugo tj 48h?
tajdic wrote:
Hajlac wrote:
tajdic wrote:Ja pričam o uslovima pri kojima je klima testirana koji su ispisani na strani 6 .
Gugl prevod može slagati ali riječi su iste i u toj rečenici na strani 6 kao i dolje uz grafikone upravo za tu roza liniju na strani 9 - u oba slučaja "sisayksikon imuilma".

@Ketronsd1 gore živi pa će znati tačan prevod a grafikoni ne lažu - ta linija predstavlja unutrašnju temperaturu prostora koju klima održava/postiže i jedina je ta koja se spuštala do +15C dok kod drugih testiranih do +19C(provjerio sam i za Mitsu GE/FH/FD i za dvije Panasonic testirane i Toshibe itd.).
Kod njih nije postojao pad jer je prostorija dogrevana ispod 19,5 stepeni, nekim drugim izvorima grejanja, kod nocrije to isto ali ispod 15 stepeni.
Malo mi je čudno i nesuvislo to da bi dogrijavali prostoriju ispod neke unutrašnje temperature umjesto da puste klime da se bore i pokažu mogu li ili ne mogu raditi do određenog vanjskog minusa?
Mislim, koja je svrha uopšte testirati klime ako ćeš joj na daljinskom zadati 20-21C a ovamo joj prostor dogrijavati čim padne za 1-2C :-) Nadam se da će @ketronsd1 ovo razjasniti...
Mislim da se ipak radi samo o podatku do koliko C je ambijentalna temperatura pala za datu klimu, a ona rečenica da se odnosi na zaključak da je ispod 15C odnosno 19,5C potrebno dogrijavati prostor nekim drugim izvorom grijanja.

Odakle ti ta informacija?
Hajlac

#1757 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

otorinolaringorolog wrote: Image
-na ovoj slici se vidi plavim duvanje klime,inace nocria ima 4 brzine duvanja+ super quite,najjace vidi se da duva od 26-29 sati,tako isto se moze vidjet gdje duva 3. brzinom,2. brzinom i 1 brzinom,i da svaki put kad ubrza duvanje da cim ugrije smanjuje se u sto manju brzinu
-a druge klime su testirane fixno u haman najvecoj brzini
- :-) ako je tebi "najmanja brzina" zapravo 0dm3/s, onda jeste tako - ugrije pa smanji i održava baš onako plaho ravnu roza ćizu na 21C :-) Interesantno da ti na slici nedostaju oznake za brzinu tj. kubikažu zraka - neupućeni će pomisliti da je 0 na samom dnu tabele a ne zapravo dva "kvadrata" iznad...

Nakon svakog tog skoka, njoj protok zraka naglo ide na 0dm3/s, ako to nije defrost, ne znam šta jeste :-)
Znači, za sve druge takvo isključivanje ventilatora znači defrost, osim za klimu koju ti imaš - ona "odmara" jer je beton/prejaka :-)

- druge klime su radile na istom protoku na kom je i Nocria većinu testa radila - dakle na oko 150 dm3/s :zzzz:
I kad želiš bilo kakva poređenja praviti, prvo nađeš sat/momenat testa gdje je približan protok zraka i vanjska temperatura ili potrošnja(ako se poredi COP) pa onda praviš zaključke.

Koliko ćemo još stranica razvodnjavati temu dok ne shvatiš razliku između trenutnih 'peakova' i srednjih, da ne kažem realnih, vrijednosti, u koje se uvijek uračunavaju defrost ciklusi?
Hajlac

#1758 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Pošto je krajnje vrijeme da se vratimo u stvarnost i za naše zime relevantne situacije, evo kako se koja klima ponašala u kontrolisanim uslovima VTT testa @0C (što je prosječna temperatura za naš Januar kako u Sarajevu tako i drugim gradovima u kontinentalnom dijelu BiH), kao i @-7C(tipična naša zimska noćna temperatura - u Januaru 2012. 13 noći je išla još niže od -7C a u Februaru 17 noći i to do -23C) te @-15C :

http://postimg.org/gallery/3xpn899m/

Kad nađem slobodnog vremena, analiziraću podatke i napisati kW + efikasnost (COP) za sve pojedinačne klime.

Za prvu ruku, evo podataka za Mitsubishi FH25VEHZ:

Image
@0C 500W ulazna snaga -> cca 2,1kW izlazna snaga - COP 4.2
@-7C 1,3kW ulazna snaga -> cca 3,2kW izlazna snaga - COP 2.46
@-15C 1,5kW ulazna snaga -> cca 3,5kW izlazna snaga - COP 2.33
otorinolaringorolog

#1759 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-sad kad smo konacno rijesili neke misterije oko kapaciteta na velikim minusima zar nije vrijeme da se okrenemo ljudima koji su kupili uredjaj i mjerac potrosnje struje pa da nam oni objasne potrosnju

-ili opet vaditi vtt testove koje skoro niko ovdje ne razumije
-zar cemo opet pricat o cop u koji je mjeren na zadatoj temperaturi 20 i duvanje na maximumu,dok mi u bih grijemo prostor na 25 i drzimo ventilator na minimumu jer nam je lijepo kako se klima ne cuje,a te dvije stavke jako uticu na cop
-kako ce ljudi razumjet vtt kad ima toliko razlicitosti,kod jedne klime duva maximalno,kod druge minimalno i porediti nesto,jedna klima na vtt-u duva 40C u prostor pri -30 vani ali opet ne moze ugrijat kao druga koja duva 25-30 ,i za 5 minuta defrosta kod jedne padne temp u prostoru na 15C kod druge skoro ne pada(npr u mojoj kuci ako nevece ugasim klimu ujutro kad ustanem ne vjerujem da je temp pala na 15C:-))
-to su stvari koje ljudi ne razumiju
-stojanko je kupio klimu koja ima mozda najbolji cop,vjerovat cemo njemu kako se ponasa
-tako imamo i razne druge uredjaje
otorinolaringorolog

#1760 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-Kad je u pitanju cop kod raznih uredjaja evo ovdje se mogu uporediti na jednom mjestu

http://www.energimyndigheten.se/sv/Hush ... 009/?tab=2

-tu se moze vidjet kakav cop ima koja klima pri razlicitim temperaturama i razlicitim opterecenjima kompresora,vjerovatno je mjerenje izvrseno pri maximalnom protoku zraka unutarnje jedinice,sto naravno nece biti ovako u kucnoj varijanti kad drzimo klimu na besumno :-)
-evo npr:
fujitsu 9 ltc
Image

ovo je mitsubishi 25vehz mislim jedan od najboljih uredjaja
Image

toshiba nd
Image

ovo je lg p09mn
Image

a ovo je neki ivt nordic za koji iskreno nisam ni cuo
Image

-na ovim slikama se moze primijetit kolko je cop kompleksna stvar,i nije dovoljno reci jedna klima ima ovoliki cop druga onoliki,kad uporedite dvije klime mozete primijetit da je moguce da jedna klima moze imat bolji cop na +7 a slabiji na -7 od druge.
Last edited by otorinolaringorolog on 22/11/2013 10:46, edited 2 times in total.
otorinolaringorolog

#1761 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

sve su to vise manje klime slicnih kapaciteta,koje se kod nas uzimaju za 30-ak m2,pa im je tako i cop slican
stojanko

#1762 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Micko je sinoc isao u prvi defrost i to na temperaturi +2 C. Bila je magla i vlaznost zraka 100 posto. Nisam ocekivao defrost na plus temperaturi. Mada je to kratko trajalo. Malo me to iznenadilo, jer 5 minuta sam prije toga dosao kuci. Malo cu to bolje pratiti , jer ce biti visoka vlaznost zraka ovih dana. Da li je nekom isla klima u defrost pri ovim uslovima, ako nije onda ovo nije za pohvalu.
Hajlac

#1763 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Micko je sinoc isao u prvi defrost i to na temperaturi +2 C. Bila je magla i vlaznost zraka 100 posto. Nisam ocekivao defrost na plus temperaturi. Mada je to kratko trajalo. Malo me to iznenadilo, jer 5 minuta sam prije toga dosao kuci. Malo cu to bolje pratiti ovih dana, jer ce biti visoka vlaznost zraka ovih dana. Da li je nekom isla klima u defrost pri ovim uslovima, ako nije onda ovo nije za pohvalu.
Upravo u ovim uslovima klime lako mrznu - velika vlažnost zraka kao što i sam reče. Da, moja SKVP je znala ići u defrost ovih zadnjih 15ak dana, tačnije mi u kući nismo primjećivali ali sam ja ujutro (kad je ostavimo noću da radi) znao dolje na betonu vidjeti mokru mrlju što je znak da se nekad tokom noći odmrzavala.

Imaj na umu da, iako je vani +, na samom vanjskom 'radijatoru' bude - pa se zato vlaga kondenzuje i mrzne. Tako rade klime. Samo polako, prati i prenosi nam utiske, a poželjno bi bilo i onaj wattmetar imati radi boljeg razumijevanja rada klime u datim uslovima.
stojanko

#1764 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ok. Praticu sta se desava. Prenijet cu iskustva. Problem sa wattmetrom sto mi je klima direktno spojena na razvodnu kutiju, pa ga ne mogu koristiti. Sto se tice temperature naaveo sam +2 jer je tako bilo na sajtu, sjeverna je strana mozda je kod mene hladnije. Sad cu licno mjeriti temperaturu.
otorinolaringorolog

#1765 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

stojanko wrote:Micko je sinoc isao u prvi defrost i to na temperaturi +2 C. Bila je magla i vlaznost zraka 100 posto. Nisam ocekivao defrost na plus temperaturi. Mada je to kratko trajalo. Malo me to iznenadilo, jer 5 minuta sam prije toga dosao kuci. Malo cu to bolje pratiti , jer ce biti visoka vlaznost zraka ovih dana. Da li je nekom isla klima u defrost pri ovim uslovima, ako nije onda ovo nije za pohvalu.
-nocria nije jos ove zime isla u defrost
-ali navece radi smanjeno samo da odrzava 20C
-da sam je ostavio preko noci da radi jace vjerujem da bi i ona otisla (ako je tvoja isla)
-rano je za zakljucke,opusti se imas vrhunsku klimu
Hajlac

#1766 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Ok. Praticu sta se desava. Prenijet cu iskustva. Problem sa wattmetrom sto mi je klima direktno spojena na razvodnu kutiju, pa ga ne mogu koristiti. Sto se tice temperature naaveo sam +2 jer je tako bilo na sajtu, sjeverna je strana mozda je kod mene hladnije. Sad cu licno mjeriti temperaturu.
To je vrlo loše urađeno. Ko su ti "majstori"?

Prvo, poželjno je klimu spojiti preko prenaponske zaštite(ono kao produžni kabl) ali kvalitetne (APC ili Belkin) kako bi se silna elektronika sačuvala od eventualnih skokova napona i strujnih udara, a drugo, nekad zatreba klimu isključiti i uključiti (reset). Nek ti to prebace na običnu utičnicu - pa nije el. kotao trofazni da mora ići direktno :roll: Baš su ga zabiberili, al hajde, da se srediti.
stojanko

#1767 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Nikad nisam koristio klime. Kad sam izasao na balkon i vidio da klima ispusta paru (What a fuck), pa sam skonto da je to defrost. Cisto sad idemo u proucavanje uređaja. Stavio sam na forumu neka ima od mene informacija o defrostu mog modela, da ljudi mogu steci sliku.Idemo dalje...
stojanko

#1768 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Hajlac wrote:
stojanko wrote:Ok. Praticu sta se desava. Prenijet cu iskustva. Problem sa wattmetrom sto mi je klima direktno spojena na razvodnu kutiju, pa ga ne mogu koristiti. Sto se tice temperature naaveo sam +2 jer je tako bilo na sajtu, sjeverna je strana mozda je kod mene hladnije. Sad cu licno mjeriti temperaturu.

Prvo, poželjno je klimu spojiti preko prenaponske zaštite(ono kao produžni kabl) ali kvalitetne (APC ili Belkin) kako bi se silna elektronika sačuvala od eventualnih skokova napona i strujnih udara, a drugo, nekad zatreba klimu isključiti i uključiti (reset). Nek ti to prebace na običnu utičnicu - pa nije el. kotao trofazni da mora ići direktno :roll: Baš su ga zabiberili, al hajde, da se srediti.
Ok vidicu sa njima. Problem je bio sto bi uticnica morala biti vani, jer je napajanje sa vanjske jedinice. Tako su mi rekli.
Hajlac

#1769 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:
Hajlac wrote:

Ok vidicu sa njima. Problem je bio sto bi uticnica morala biti vani, jer je napajanje sa vanjske jedinice. Tako su mi rekli.
Sve je očitije da si i ti, kao i ja, nažalost imao doticaj s dunđerima :roll:

Lijepo se provede kvalitetan debeli napojni kabl ili kroz štok od prozora ili kroz onu rupu za cijevi koju oni izbuše u zidu i priključi unutra u utičnicu :roll:

Baš svakakvih ljudi ima. Molim te prisjeti se detalja kad su vakumirali pa napiši (da i to nisu slučajno sfušerili).
stojanko

#1770 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Vakumiranje su odradili 30 minuta sa vakum pumpom i svaka cijev je posebno izolovana. To sam izricito zahtjevao. Napravio sam kafu i rekao sad cemo je piti pola sata dok traje vakumiranje . Sam majstor mi je rekao da instalacija mora biti najkrace 1.5 metra, ali icemo na 2 metra, mada sam na negdje vidjao da ljudi kazu da je bolje da je i preko 3 metra. Sam proizvođač nigdje nije napisao o minimalnoj duzini instalacije. Jos jedan od zahtjeva je da je vanjska jedinica udaljena minimalno 10 cm, tako da sam stavio nosace od vecih klima pa imam 18 cm od zida
Last edited by stojanko on 22/11/2013 15:15, edited 3 times in total.
otorinolaringorolog

#1771 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Moze li neko da povjeruje u to da je lg napravio uredjaj koji je pobijedio na testovima mitsu-a fh i ostalo drustvo

http://lgnordicprestige.se/

http://e-klok.se/V%C3%A4rmepumpen/LG-No ... ump-1.aspx

Ja im nesto ne vjerujem :-) jos
Hajlac

#1772 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Vakumiranje su odradili 30 minuta sa vakum pumpom i svaka cijev je posebno izolovana. To sam izricito zahtjevao. Napravio sam kafu i rekao sad cemo je piti pola sata dok traje vakumiranje . Sam majstor mi je rekao da instalacija mora biti najkrace 1.5 metra, ali icemo na 2 metra, mada sam na negdje vidjao da ljudi kazu da je bolje da je i preko 3 metra. Sam proizvođač nigdje nije napisao o minimalnoj duzini instalacije. Jos jedan od zahtjeva je da je vanjska jedinica udaljena minimalno 10 cm, tako da sam stavio nosace od vecih klima pa imam 18 cm od zida
:lol: Što me nasmija :lol: Svaka ti čast.
Inače za ostale da ponovim, najbitnije je nakon isključenja vakum pumpe da se što duže prati stanje kazaljke(ne smije se vraćati iz minusa prema nuli). Jer, ako se instalacija loše uradi pa plin počne vremenom pomalo isticati, obično vlasnici to odmah ne primjete, već se samo žale na slabu snagu klime. I eto onda belaja "što ovo kupih, ne može ohladiti/ugrijati" itd.
Obaška što pri manjku plina, inverter klima to pokušava kompenzovati bržim radom kompresora, što dalje dovodi do pregrijavanja i uništavanja istog :!:

Natjeraj ti njih da ti fino provedu taj kabl tako da možeš priključiti i wattmetar i prenaponsku zaštitu.

http://www.belkin.com/de/F9M724-2M-Belk ... F9M724-2M/
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=220
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=125330

Odlično da je toliko odaljena od zida - 10cm je minimum a "majstori" znaju koristiti nosače s kojima bude 7cm :evil:
Odmah slabiji protok zraka i manja efikasnost klime.

Obično je 2m minimum dužine instalacija.

P.S. To što se pri defrostu zaparila dobar je znak tj. znak da snažno(i brzo) odleđava pa ta vlaga postigne veću temperaturu(ne mislim u smislu da prokuha već pri minusima neke klime, koje jačom snagom rade defrost, istjeraju paru na kraju ciklusa).
piplica
Grijem se na: Ćumur

#1773 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

stojanko wrote:Micko je sinoc isao u prvi defrost i to na temperaturi +2 C. Bila je magla i vlaznost zraka 100 posto. Nisam ocekivao defrost na plus temperaturi. Mada je to kratko trajalo. Malo me to iznenadilo, jer 5 minuta sam prije toga dosao kuci. Malo cu to bolje pratiti , jer ce biti visoka vlaznost zraka ovih dana. Da li je nekom isla klima u defrost pri ovim uslovima, ako nije onda ovo nije za pohvalu.
Ja kod svoje još nisam primijetio defrost, ali s obzirom da na vlažnost vjerovatno je normalno.
Najbolje bi za vanjske jedinice bilo da zimi budu sto manje izlozene direktnom hladnom vazduhu, a ljeti je obrnuto, zbog toga sam svoju postavio na prozracno sa mogucnoscu da je malo zimi zastitim sa zadnje strane, sto ce sigurno uticati na performanse.
Dok ljeti ce biti fakticki biti na propuku, zasticena od direktnog sunca.
Postavim fotografije, kako sam to riješio.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#1774 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote:
stojanko wrote:Vakumiranje su odradili 30 minuta sa vakum pumpom i svaka cijev je posebno izolovana. To sam izricito zahtjevao. Napravio sam kafu i rekao sad cemo je piti pola sata dok traje vakumiranje . Sam majstor mi je rekao da instalacija mora biti najkrace 1.5 metra, ali icemo na 2 metra, mada sam na negdje vidjao da ljudi kazu da je bolje da je i preko 3 metra. Sam proizvođač nigdje nije napisao o minimalnoj duzini instalacije. Jos jedan od zahtjeva je da je vanjska jedinica udaljena minimalno 10 cm, tako da sam stavio nosace od vecih klima pa imam 18 cm od zida
:lol: Što me nasmija :lol: Svaka ti čast.
Inače za ostale da ponovim, najbitnije je nakon isključenja vakum pumpe da se što duže prati stanje kazaljke(ne smije se vraćati iz minusa prema nuli). Jer, ako se instalacija loše uradi pa plin počne vremenom pomalo isticati, obično vlasnici to odmah ne primjete, već se samo žale na slabu snagu klime. I eto onda belaja "što ovo kupih, ne može ohladiti/ugrijati" itd.
Obaška što pri manjku plina, inverter klima to pokušava kompenzovati bržim radom kompresora, što dalje dovodi do pregrijavanja i uništavanja istog :!:

Natjeraj ti njih da ti fino provedu taj kabl tako da možeš priključiti i wattmetar i prenaponsku zaštitu.

http://www.belkin.com/de/F9M724-2M-Belk ... F9M724-2M/
http://www.apc.com/products/family/index.cfm?id=220
http://www.conrad.ba/artikel.php?ks=125330

Odlično da je toliko odaljena od zida - 10cm je minimum a "majstori" znaju koristiti nosače s kojima bude 7cm :evil:
Odmah slabiji protok zraka i manja efikasnost klime.

Obično je 2m minimum dužine instalacija.

P.S. To što se pri defrostu zaparila dobar je znak tj. znak da snažno(i brzo) odleđava pa ta vlaga postigne veću temperaturu(ne mislim u smislu da prokuha već pri minusima neke klime, koje jačom snagom rade defrost, istjeraju paru na kraju ciklusa).
Ovo vakumiranje od 30min je klasicna nebuloza, pogotovu ako se vakumiranje radi sa industrijskom pumpum, koja moze za pola sata izvuci nekoliko m3 vazduha.
Ali se zato slazem da treba pratiti stanje kada se pumpa isključi, jer ako ima negdje rupa, sugurno ce pokazati za par minuta.
Za taj min. od 2m instalacije nisam nigdje procitao, niti mi je neko mogao da kaze da je tako.
Možda neko može pojasniti?
stojanko

#1775 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Kolega na uputsvu od montaze klime pise da se odradi vakumiranje minimalno 15 minuta, dok za minimalnu instalaciju ne pise
Post Reply