-ja sam takodje za da se prica o raznim modelima i proizvodjacima,a ne mjesecima ovdje mozes samo procitat kako jedan poglavica prica kako nocria nevalja,i kako su samo vtt testovi mjerodavni,ali kad vtt prikaze da nocria moze izbacit 5,2kw na -20 onda ne valja ni vtt
-krenimo redom evo slika kolko je besmisleno poredite veliku klimu sa malom
-na ovim slikama se vidi sve jedna te ista klima sto je veca ima manji cop,ali se zato povecava kapacitet,ova 16ka koju on navodi na -15 moze da izbaci 2,9 kw toplote(po toshibinoj knjizi,ne po testiranju)
-znaci toshiba 10 na -15 izbaci 2,51kw uz cop 2 a ta ista toshiba samo 16ka na -15 izbaci 2,9kw uz cop 1,75
-on vama mjesecima poredi toshibu 10ku sa 2,5 kw na -15(iz knjige) i nocriu sa 5,2kw na -20(po vtt testovima)
-to se ne poredi jedno sa drugim,dva uredjaja za potpuno drugaciju namjenu,ta toshiba je za mali prostor valjda
-ako vec neko toliko zeli da poredi toshibu sa fujitsu ili sa necim drugim treba porediti slicne stvari
-evo jedan primjer fujitsu ltc 9 kakav ima cop pri razlicitim temperaturama i opterecenjima
-zasto ne poredi te klime koje su bar malo slicne
-prema euroventu fujitsu ltc 9 na - 20 izbaci 2,38kw uz cop 2,01
-dok ltc12 na -20 izbaci 3,63kw toplote uz cop 1,84
-samo da napomenem ltc je kod nas deklarisana da radi na -20 a neko spomenu da 12ka kosta 1600KM
-sto se tice vivax gexi i gree hansol kazu da su to potpuno isti uredjaji,u nju su upakovane vrhunske stvari,testovi su odusevili mnoge,iako treba sacekati iskustva ,evo slike sa testa :

-znaci na testu na -7 ta klima nije isla u defrost a na - 15 u 188 min testiranja 182 min je grijala a jednom je otisla u defrost na 6 minuta
-pored svega tip se javio koji ima toshibu 16 i vivax gexi 12 da potvrdi ljudima da to grije odlicno cak bolje od njegove toshibe,ali najlakse je omalovazit njegovo iskustvo (kao hajlac)
-imajuci u vidu da su vivax i gree jeftiniji od japanaca vrijedi obratit paznju na ove modele,pored svega su i tihi u radu
-ja bi opet sacekao iskustva ljudi da se vidi ima li kvarova kolko je to sve pouzdano
-toliko je ponude danas da covjek sve sto vise zalazi u tu temu sve je zbunjeniji
-prijatan dan vam zelim