Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Ally71

#1601 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ally71 »

piplica wrote:Kupljen i postavljen FH35VE za 1930KM.
Sada je intezivno testiram, iskustva ću podijeliti.
De mi reci jel se nocu cuje kakvo skripuckanje ili jos neki cudni zvukovi od klime, sem puhanja? Ja isto razmisljam o toj klimi, ali bi bila u spavacoj sobi, pa me ti 'zvukovi' interesuju?

Hvala!!
maliq53

#1602 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

MSZ-FH35 je dosta tiha tako da po danu gotov i ne čujem kad radi,a noći kad legnem više čujem kucanje sata :D tek se čuje slabo zujanje klime koje meni ne smeta nikako iako ne znam kako će na hladnijim temperaturama raditi al' ne vjerujem da će se išta puno više čuti ...

Što se tiče kapanja ovako bi ti trebalo izgledat kad po minusima zaledi:
http://www.youtube.com/watch?v=7mrgoPIUZ64
Hajlac

#1603 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Ally71 wrote:Moze li pomoc? Treba mi klima za grijanje i odlucila sam se sa Mitsu, FH model. E sad ne znam da li da uzmem VEHZ ili VE? Razlika je, koliko sam ja shvatila prodavaca, u sljedecem:
- VEHZ moze grijati do vanjskih temp od -25, dok VE ide do -15
- VEHZ vanjska jedinica, kako mi je objasnjeno, pljusne vodu, dok VE curka pomalo, pa o tome treba voditi kod mjesta postavljana klime, sto mi je sad problem..gdje god da pljusne, moze nekog ko prolazi 'dohvatiti' sto nije bas ugodno zimi, jel?

Imate li kakva iskustva sa ovim? Do koliko idu temperature nocu zimi u Sarajevu?

Hvala vam!!!!
Koliko je stan kvadrata, koliko prostorija mislite grijati tom jednom klimom, ima li oko, ispod i iznad vas stanova koji se griju itd.?

Za te jake minuse ne bojte se da li će FHVE raditi ili ne - moja SKVP-E (isto nominalno do -15C) radila je bez ikakvih problema pretprošli Februar ona dva dana kad je bilo između -24 i -18 C.

VEHZ je u principu namijenjena nordijskim zimama - 35VEHZ @-10C sposobna je dati 4kW toplotne en. a 35VE 0,8kW manje tj. 3,2kW.
http://www.vykuruj.sk/download/MSZFH.pdf

Ja bih VEHZ varijantu preporučio samo tamo gdje ljudi traže sto veću izlaznu snagu na minusima, kao i tamo gdje će jedna klima biti pod velikim opterećenjem(ako pokriva puno kvadrata, loša izolacija, bez komšija koji griju - npr. u slučaju privatnih kuća...) jer je opterećenje direktno proporcionalno obimu frostanja tj. zamrzavanja vanjske jedinice. Drugim riječima, što jače klima mora raditi to se češće mora odleđivati a VEHZ je bolja u defrostu/odleđivanju.

Što se tiče curenja vode pri odleđivanju - valjda će te je postaviti tamo gdje ispod nema pješačkih staza itd. Nije vam valjda pod prozorima neki pješački prolaz?
ketronsd1

#1604 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Ally71 wrote:Moze li pomoc? Treba mi klima za grijanje i odlucila sam se sa Mitsu, FH model. E sad ne znam da li da uzmem VEHZ ili VE? Razlika je, koliko sam ja shvatila prodavaca, u sljedecem:
- VEHZ vanjska jedinica, kako mi je objasnjeno, pljusne vodu, dok VE curka pomalo, pa o tome treba voditi kod mjesta postavljana klime, sto mi je sad problem..gdje god da pljusne, moze nekog ko prolazi 'dohvatiti' sto nije bas ugodno zimi, jel?

Imate li kakva iskustva sa ovim? Do koliko idu temperature nocu zimi u Sarajevu?

Hvala vam!!!!
:lol: :lol: :lol:
E odavno se ne nasmija ovako
Pljusni ti njemu na glavu jednu kantu da se probudi.
Nije svačije maslo praviti.
Da ne pišem dalje Hajlac je rekao sve.
Pozzzz!
Ally71

#1605 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ally71 »

ketronsd1 wrote:

Hvala vam!!!!
Pozzzz!

pa tako mi covjek rece :)..

U svakom slucaju, hvala Vam puno. Pomogli ste mi da donesem odluku da uzmem VE model, pa se javim sa iskustvima.

pozz
Hajlac

#1606 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote:

Hvala vam!!!!
Pozzzz!
Ma ovo ti je haos/pičvajz s našim trgovcima i "serviserima" moj nordijac :-D
Jest vam hladno gore al' vapim za normalnim ljudima i Društvom :run:

Kakvih sam ja samo situacija imao lično a i naslušao se od drugih...

Pa meni su zvanični serviseri za Toshibu (MB Frigo) pri skidanju bijele maske na unutrašnjoj pukli/razvalili plastični nosač koji se natakne na metalni nosač na zidu :evil: Morao sam žicom vezati napuknute dijelove plastike kako se klima ne bi odvalila s zida/nosača! Obaška što su očekivali da im ja nabavljam alat za rad (imbus ključ za skidanje ventilatora unutrašenje). Dok sam ja to vidio pa još kod sam slučajno naišao na svoje slike pri montaži na kojim se vidi da je plastika bila čitava nakon montaže, prošlo ihihi. Da sam odmah sve to shvatio, tražio bih zamjenu unutrašnje jer je u tom momentu još bila pod garancijom.
Opet drugi "tim" "servisera" (York) nisu pojma imali za šta služe one gume na rupama tacne od vanjske jedinice Toshibe... Proveli ono crijevo iz tacne očekujući da se usred zime neće lediti voda kad u toku defrosta krene iz tacne kroz plastično crijevo :lol: Trebam li reći da se pri prvom jačem minusu sve to zaledilo i led se počeo nakupljati i preljevati preko tacne...samo još da je do ventilatora došao led - eto belaja.

Šta da ti dalje pričam...
Last edited by Hajlac on 14/11/2013 13:20, edited 2 times in total.
epeco

#1607 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

Ally71 wrote:
ketronsd1 wrote:

Hvala vam!!!!
Pozzzz!

pa tako mi covjek rece :)..

U svakom slucaju, hvala Vam puno. Pomogli ste mi da donesem odluku da uzmem VE model, pa se javim sa iskustvima.

pozz
koliko košta montirana ta Nordic od Mitsubishia? hvala
Ally71

#1608 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ally71 »

pozz[/quote]

koliko košta montirana ta Nordic od Mitsubishia? hvala[/quote]

pa meni za FH 25 VEHZ model traze 2400 plus PDV, sa ukljucenim troskovima montaze...dok kod drugog prodavca je 2490 KM uređaj, plus 250km montaza...
stojanko

#1609 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ally71 wrote:pozz

pa meni za FH 25 VEHZ model traze 2400 plus PDV, sa ukljucenim troskovima montaze...dok kod drugog prodavca je 2490 KM uređaj, plus 250km montaza...[/quote]

Nazovi Jelic servis Siroki Brijeg i pitaj, mislim da ces proci dosta jeftinije.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#1610 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ally71 wrote:
De mi reci jel se nocu cuje kakvo skripuckanje ili jos neki cudni zvukovi od klime, sem puhanja? Ja isto razmisljam o toj klimi, ali bi bila u spavacoj sobi, pa me ti 'zvukovi' interesuju?

Hvala!!
Pozdrav, nikakvih zvukova nema sem pucketanja plastike kada tek starta (radi grijanja iste), i blagi šuštanje plina.
Ali to je samo prve 2-3 min.
Nema potrebe za VEHZ modelom jer kod nas nema ektremnih minusa, razlika izmedju VE i HZ modela je u grijaču koji se nalazi u vanjskoj jedinici i ne dopušta da se zaledi ako je temp. baš toliko niska.

Toplo preporučujem ovaj model.
Last edited by piplica on 14/11/2013 20:29, edited 1 time in total.
piplica

#1611 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

pa meni za FH 25 VEHZ model traze 2400 plus PDV, sa ukljucenim troskovima montaze...dok kod drugog prodavca je 2490 KM uređaj, plus 250km montaza...[/quote]

Elem gule kožu na montaži, elem na samom uređaju.
Ja razmišljam da ubacim još jednu, ali ovaj puta FH25, i planiram ga platiti 1300KM :)
Ne treba ti VEHZ za jednu prostoriju.
Ally71

#1612 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ally71 »

piplica wrote:

Ja razmišljam da ubacim još jednu, ali ovaj puta FH25, i planiram ga platiti 1300KM :)
Ne treba ti VEHZ za jednu prostoriju.[/quote]

ma ovaj me prodavac ubjedjuje da mi bas VEHZ treba, a da VE nece biti dosta, jer bi mi to bio jedini izvor grijanja u toj prostoriji...ostale prostorije su na plin i griju se, pa polako planiram da se skidam sa plina i prelazim na klime, pa zbog toga.da ne tushim sad...elem, on tvrdi da VE, zbog gore navedenog razloga, nece biti dosta???
e sad, jedino opet ovog drugog da zovem da dodje da vidi...mada su mi u otusu nesto govorili i za neki sf model ili tako nesto, koji je znatno jeftiniji od ovog FH....eto sad, opet nisam pametna...
piplica

#1613 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ally71 wrote:
piplica wrote:
pa meni za FH 25 VEHZ model traze 2400 plus PDV, sa ukljucenim troskovima montaze...dok kod drugog prodavca je 2490 KM uređaj, plus 250km montaza...
Ne treba ti VEHZ za jednu prostoriju.
ma ovaj me prodavac ubjedjuje da mi bas VEHZ treba, a da VE nece biti dosta, jer bi mi to bio jedini izvor grijanja u toj prostoriji...ostale prostorije su na plin i griju se, pa polako planiram da se skidam sa plina i prelazim na klime, pa zbog toga.da ne tushim sad...elem, on tvrdi da VE, zbog gore navedenog razloga, nece biti dosta???
e sad, jedino opet ovog drugog da zovem da dodje da vidi...mada su mi u otusu nesto govorili i za neki sf model ili tako nesto, koji je znatno jeftiniji od ovog FH....eto sad, opet nisam pametna...
Ma njima je u interesu da prodaju što skuplji proizvod.
kolika je ta prostorija?
Hajlac

#1614 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:
Ally71 wrote:

Hvala!!
Pozdrav, nikakvih zvukova nema sem pucketanja plastike kada tek starta (radi grijanja iste), i blagi šuštanje plina.
Nema potrebe za VEHZ modelom jer kod nas nema ektremnih minusa, razlika izmedju VE i HZ modela je u grijaču koji se nalazi u vanjskoj jedinici i ne dopušta da se zaledi ako je temp. baš toliko niska.

Nije samo u grijaču tj. lakšem odmrzavanju već je osnovna razlika upravo u jačoj snazi pri minusima, već se pisalo o tome na temi. Grijač je sporedni dodatak za nordijske uslove.

Da se ne ponavljam, već rekoh u kojim slučajevima ja vidim kod nas korist od VEHZ modela.
Hajlac

#1615 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Ally71 wrote: ma ovaj me prodavac ubjedjuje da mi bas VEHZ treba, a da VE nece biti dosta, jer bi mi to bio jedini izvor grijanja u toj prostoriji...ostale prostorije su na plin i griju se, pa polako planiram da se skidam sa plina i prelazim na klime, pa zbog toga.da ne tushim sad...elem, on tvrdi da VE, zbog gore navedenog razloga, nece biti dosta???
Eh takvi podaci su bitni. Još nam trebaju odgovori na ova dolje pitanja:
Hajlac wrote:
Koliko je stan kvadrata, koliko prostorija mislite grijati tom jednom klimom, ima li oko, ispod i iznad vas stanova koji se griju itd.?

Za te jake minuse ne bojte se da li će FHVE raditi ili ne - moja SKVP-E (isto nominalno do -15C) radila je bez ikakvih problema pretprošli Februar ona dva dana kad je bilo između -24 i -18 C.

VEHZ je u principu namijenjena nordijskim zimama - 35VEHZ @-10C sposobna je dati 4kW toplotne en. a 35VE 0,8kW manje tj. 3,2kW.
http://www.vykuruj.sk/download/MSZFH.pdf

Ja bih VEHZ varijantu preporučio samo tamo gdje ljudi traže sto veću izlaznu snagu na minusima, kao i tamo gdje će jedna klima biti pod velikim opterećenjem(ako pokriva puno kvadrata, loša izolacija, bez komšija koji griju - npr. u slučaju privatnih kuća...) jer je opterećenje direktno proporcionalno obimu frostanja tj. zamrzavanja vanjske jedinice. Drugim riječima, što jače klima mora raditi to se češće mora odleđivati a VEHZ je bolja u defrostu/odleđivanju.

Što se tiče curenja vode pri odleđivanju - valjda će te je postaviti tamo gdje ispod nema pješačkih staza itd. Nije vam valjda pod prozorima neki pješački prolaz?
asurbanipal

#1616 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by asurbanipal »

Drva i "Smederevac" su zakon...
starii

#1617 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

asurbanipal wrote:Drva i "Smederevac" su zakon...
fujitsu je mala maca za smederevac :D
stojanko

#1618 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Micko FH35VE odlicno odradjuje posao na +2 C. Cekam prve minuse pa da onda dam konacno misljenje. Sa ovim dosad sam pravo zadovoljan. Istina treba i docekati racun struje za potpuni utisak.
ketronsd1

#1619 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

stojanko wrote:Micko FH35VE odlicno odradjuje posao na +2 C. Cekam prve minuse pa da onda dam konacno misljenje. Sa ovim dosad sam pravo zadovoljan. Istina treba i docekati racun struje za potpuni utisak.
Sto je veca zima ona ti sve vise srcu prirasta :-D :-D :-D :-D :-D
piplica

#1620 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

stojanko wrote:Micko FH35VE odlicno odradjuje posao na +2 C. Cekam prve minuse pa da onda dam konacno misljenje. Sa ovim dosad sam pravo zadovoljan. Istina treba i docekati racun struje za potpuni utisak.

Ne trebaš ga čekati, mjeri i računaj.
Ja sam u prvih 8 dana grijanja uspio "smlatiti" 5,5KM struje.
I da potrošnja ode ja 1,5x gore kada zahladni, ja i više nego sretan.
Sa el. kotlom sam mjesečno plaćao 200KM+50KM za ostale potrošače.
Hajlac

#1621 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:
starii wrote:i kako griju klime...evo zahladnilo je, meni zena govori da joj je sad prevruce u stanu :D

p.s. samo molim bez prepucavanja fujitsu vs mitsubishu :lol:
Kao veliki ljubitelj Japanskih proizvoda nisam se dvoumio oko izbora klime.
Sada ta priča koja je dobra ili bolja je tema na koju se može pričati danima i niko neće doći do posebno pametnog zaključka.
Moja je uspjela potrošiti 19kwh za 5 dana, nije bilo nešto posebno hladno, u zadnja 2 dana je malo ozbilnije, temperature su malo iznad nule i grije sa 30% snage.
Temperaturu držim na 22-23C, što je optimum po meni.
Grijem 40m2.
Čini se da imaš wattmetar kad znaš koliko je potrošila. Bilo bi super ako s vremena na vrijeme ovdje napišeš koliko ti troši u wattima pri određenim minusima. Pogotovo me interesuje jer je i kod mene stan slične kvadrature.
Kod tebe je FH35VE čini mi se.
piplica

#1622 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote:
piplica wrote:
starii wrote:i kako griju klime...evo zahladnilo je, meni zena govori da joj je sad prevruce u stanu :D

p.s. samo molim bez prepucavanja fujitsu vs mitsubishu :lol:
Kao veliki ljubitelj Japanskih proizvoda nisam se dvoumio oko izbora klime.
Sada ta priča koja je dobra ili bolja je tema na koju se može pričati danima i niko neće doći do posebno pametnog zaključka.
Moja je uspjela potrošiti 19kwh za 5 dana, nije bilo nešto posebno hladno, u zadnja 2 dana je malo ozbilnije, temperature su malo iznad nule i grije sa 30% snage.
Temperaturu držim na 22-23C, što je optimum po meni.
Grijem 40m2.
Čini se da imaš wattmetar kad znaš koliko je potrošila. Bilo bi super ako s vremena na vrijeme ovdje napišeš koliko ti troši u wattima pri određenim minusima. Pogotovo me interesuje jer je i kod mene stan slične kvadrature.
Da, imam wattmetar.
E sada trenutna potrošnja ovisi od temperature u sobi, jer cijela priča oko invertera se vrti oko toga što je to u stvari mali "računar" koji konstantno prati parametre temp. u prostoriji i prema tome pogoni kompresor.
Znači što je veča razlika između temp. u sobi i zadane to je trenutna potrošnja veća, kako se temp penje tako se smanjuje broj obrtaja kompresora i potrošnja opada.
Zato ih je najbolje nikada ne gasiti, tada će stvarno najmanje potrošiti jer ne griješ hladne zidove (testirano).
Ako grijem hladnu prostoriju tek prozračenu, potrošnja prvih 15min bude oko 1300-1500w, kada se nakon nekih 20-30min ugrije na 22c potrošnja lagano opada sve do nekih 380-400w za dogrijavanje.
S tim da se pali svakih 7-10min i radi oko 12-15min.
Ovo je pri vanjskoj temp.od nekih 0-5C.
Meni je do sada potrošnja bila u prosjeku 300w na sat što je za ne povjerovati s obzirom da grijem cca 40+ m2.
srednja tarifa je 14kpf.
Tako da je dnevna potrošnja oko 70-80kpf.
Hajlac

#1623 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:
Hajlac wrote:
Da, imam wattmetar.
E sada trenutna potrošnja ovisi od temperature u sobi, jer cijela priča oko invertera se vrti oko toga što je to u stvari mali "računar" koji konstantno prati parametre temp. u prostoriji i prema tome pogoni kompresor.
Znači što je veča razlika između temp. u sobi i zadane to je trenutna potrošnja veća, kako se temp penje tako se smanjuje broj obrtaja kompresora i potrošnja opada.
Zato ih je najbolje nikada ne gasiti, tada će stvarno najmanje potrošiti jer ne griješ hladne zidove (testirano).
Ako grijem hladnu prostoriju tek prozračenu, potrošnja prvih 15min bude oko 1300-1500w, kada se nakon nekih 20-30min ugrije na 22c potrošnja lagano opada sve do nekih 380-400w za dogrijavanje.
Meni je do sada potrošnja bila u prosjeku 300w na sat što je za ne povjerovati s obzirom da grijem cca 40+ m2.
srednja tarifa je 14kpf.
Odlično, ovakvi podaci o konkretnoj potrošnji nam trebaju(naravno uz različite račune - van i tokom sezone grijanja).
Kod tebe ta dosta više povlači nego moja zato što je donja brzina kompresora veća nego kod moje(1kW izlazne snage naspram 600W kod moje SKVP-E). Zato ti se češće gasi i pali dok kod mene rijetko gasi kompresor - naravno potrošnja po satu/danu dođe na isto.
Ima li okolo stanova koji se griju?

U ovom prelaznom periodu zadnje 4 sezone kod mene troši 120-300W a zimi oko 400-500W. Samo kad je bila ona strašna zimotinja, povukla je do 700-800W. A to kad na hladnu prostoriju krene s radom, i moja zna nakratko(do 5min) povući do 1kW. Neki dan sam je prvi put natjerao na 1,5kW (30C + High power i otvoreni prozori).

Imao bih molbu da isto ovo s maksimalnom snagom testiraš da vidimo koliko FH35VE može povući struje tj. koliko je snažna. Sigurno može više od 1,5kW. Ovo je bitno kako bi ljudi stekli sliku o stvarnoj snazi ovih klima.

Sad kad više nas posjeduje wattmetar, lakše ćemo ove nevjerne tome uvjeriti u stvarnu potrošnju ovih vrhunskih klima tj. toplotnih pumpi.
Ally71

#1624 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ally71 »

piplica wrote:
Ally71 wrote:

Hvala!!

izvini molim te ako sam dosadna, ali posto tu klimu hocu nocu da drzim ukljucenu, pretpostavljam da je i kod tebe nocu ukljucena, ona se svako malo (na 5-10 minuta) pali i gasi (bar je tako ova koju trenutno imam), pretpostavlja da je i kod VEHZ tako...e sad, jel to znaci onda da se skripuckanje plastila i sistanje plina cuje svakih tih par minuta kad se pali tokom noci ili?
Izvini jos jednom i hvala unaprijed.
piplica

#1625 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Hajlac wrote:
piplica wrote:
Hajlac wrote:
Da, imam wattmetar.
srednja tarifa je 14kpf.
Odlično, ovakvi podaci o konkretnoj potrošnji nam trebaju(naravno uz različite račune - van i tokom sezone grijanja).
Kod tebe ta dosta više povlači nego moja zato što je donja brzina kompresora veća nego kod moje(1kW izlazne snage naspram 600W kod moje SKVP-E). Zato ti se češće gasi i pali dok kod mene rijetko gasi kompresor - naravno potrošnja po satu/danu dođe na isto.
Ima li okolo stanova koji se griju?

U ovom prelaznom periodu zadnje 4 sezone kod mene troši 120-300W a zimi oko 400-500W. Samo kad je bila ona strašna zimotinja, povukla je do 700-800W. A to kad na hladnu prostoriju krene s radom, i moja zna nakratko(do 5min) povući do 1kW. Neki dan sam je prvi put natjerao na 1,5kW (30C + High power i otvoreni prozori).

Imao bih molbu da isto ovo s maksimalnom snagom testiraš da vidimo koliko FH35VE može povući struje tj. koliko je snažna. Sigurno može više od 1,5kW. Ovo je bitno kako bi ljudi stekli sliku o stvarnoj snazi ovih klima.

Sad kad više nas posjeduje wattmetar, lakše ćemo ove nevjerne tome uvjeriti u stvarnu potrošnju ovih vrhunskih klima tj. toplotnih pumpi.
Okolo ima stanova, koji se nadam se griju :)
Kod mene je solidna izolacija, osrednja PVC stolarija koju sam detaljno "preštelovao", zadihtovao i sada je mislim kudikamo bolja situacija.
Max. koliko FH može povući je 2.1KW, to sam uspio jednom vidjeti, u proskeju se kreće oko 1300-1600W na hladnom startu.
Post Reply