Pa klime su mi problem jer bih za svaki stan morali uzimati po dvije. Svaki stan ima oko 55 kvadrata. Nema šanse da jedna ugrije prostoriju koja je preko puta odvojena dugim hodnikom.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
bubamara23
#15951 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#15952 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa to se jednom uloži i riješiš problem.
- Averus
#15953 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pokušao sam upratiti informacije na temi, ali baš je toga puno, pa ako mi možete ukratko pomoći:
Treba mi inverter da ohladim nekih 17m2 (dnevni boravak), zaokružiću na 20m2 (nek dohladi i ostale prostorije malčice).
Znam da je taj Daikin preporuka, samo ne mogu više da upratim milion modela, podataka i klinaca palaca...
Dakle treba mi preporuka za model i prodavača/ugradnju. Cijena do 1300-1400KM
I šta znači ovo "12ka"?
Treba mi inverter da ohladim nekih 17m2 (dnevni boravak), zaokružiću na 20m2 (nek dohladi i ostale prostorije malčice).
Znam da je taj Daikin preporuka, samo ne mogu više da upratim milion modela, podataka i klinaca palaca...
I šta znači ovo "12ka"?
Last edited by Averus on 01/06/2022 12:00, edited 1 time in total.
-
mistek
#15954 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
https://www.olx.ba/artikal/47970694/hit ... i-modulom/
Vrijedi li ova ovih para?
Za grijanje 30-35 kvadrata (ako držim otvorena vrata, može i više, ali ovo je osnova). Ali, Hitachi ko Hitachi me interesuje, vele mi da je bolji od Gree dosta (a Gree sam bio nanijetio).
Vrijedi li ova ovih para?
-
Benjamin1994
#15955 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pfff, uzeo prosle sedmice posljednju kod istog prodavca za 1250 bez cjenkanja. Vjerovatno nova neka tura dosla, sta li. Jeste da je bila na akciji i mislim da se mogla uzeti jos malo jeftinije, ali jbg nije se dalo. Unutra izgleda sasvim okej, bas dizajnom baca na standardnog japanca, jako jednostavna. Plastike mi izgledaju (a tako i kazu) bolje od gree, bez krckanja i slicno, mada nisam jos testirao, nista prije zime. Vanjska 24kg, sive boje, jako lijepo izgleda. Mislim da uz ovu cijenu dođe i wifi modul koji se kaci na donju desnu stranu, malo mi izgleda bezveze, jer se vidi zica ali kako je tako je. Probao sam je na hlađenju, siva fino, nema nekih sad opcija na daljinskom kao gree, i daljinski izgleda kao digitron.. Na papiru izgleda fino, pravi se u francuskoj i Italiji.
-
romim
#15956 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U prvom postu si se izrazio da su stanovi dvostrano orjentisani pa ti treba vise klima.bubamara23 wrote: ↑01/06/2022 09:45
Pa klime su mi problem jer bih za svaki stan morali uzimati po dvije. Svaki stan ima oko 55 kvadrata. Nema šanse da jedna ugrije prostoriju koja je preko puta odvojena dugim hodnikom.
Da li je stan jednostrano ili dvostrano orjentisan, ne igra nikakvu ulogu u potrebnom broju klima.
Uglavnom iako bi se odlucio za klime, onda za cijenu od 6 klima mozes uzeti i toplotnu pumpu.
Ne znam koliko je cijena termobloka koji je tebi potreban?
Sa termoblokom ces rijesiti problem nabavljanja peleta, skladistenja, lozenja i ciscenja.
Sto se tice cijene grijanja neces dobiti, bar po trenutnim cijenama nikakvu ustedu.
-
bubamara23
#15957 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma nisam mogla nadugo pisati, nebitno je li dvostrano, jasno mi je. Već je poenta nema šanse otvoriti vrata i slično, najmanje dvoje po stanu bi trebale. To je stvarno puno novca. Ostaviću ja peć na pelet, ok mi je to grijanje. Pa vidjećemo koja će cijena biti narednih godina. A sada bih uzela termoblok, neka stoji svakako kao druga opcija. Kada se sve sabere, ne gine nam da malo pripazimo na troškove. Imam kamin na drva i mislim da će se u dva stana češće potpaliti vatrica. Pa ćemo se varakati malo. nekako mi ludo da dam unaprijed 5000 KM za grijanje, tj. za pelet. Od plata, šta znam, možemo odvojiti iznos za struju koji će očigledno ove godine biti isti kao i pelet na mjesečnom nivou. Pa ako uštedimo sa kaminom, dobro i jeste.romim wrote: ↑01/06/2022 13:59U prvom postu si se izrazio da su stanovi dvostrano orjentisani pa ti treba vise klima.bubamara23 wrote: ↑01/06/2022 09:45
Da li je stan jednostrano ili dvostrano orjentisan, ne igra nikakvu ulogu u potrebnom broju klima.
Uglavnom iako bi se odlucio za klime, onda za cijenu od 6 klima mozes uzeti i toplotnu pumpu.
Ne znam koliko je cijena termobloka koji je tebi potreban?
Sa termoblokom ces rijesiti problem nabavljanja peleta, skladistenja, lozenja i ciscenja.
Sto se tice cijene grijanja neces dobiti, bar po trenutnim cijenama nikakvu ustedu.
-
romim
#15958 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Srecom termoblok nije puno skup.
Jedina opcija za neku ustedu je da u dnevne boravke postavite klime, pa da kombinujete sa peletom.
Sve zavisi kako za koga, ali 5000km za sezonu, nije malo.
Jedina opcija za neku ustedu je da u dnevne boravke postavite klime, pa da kombinujete sa peletom.
Sve zavisi kako za koga, ali 5000km za sezonu, nije malo.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#15959 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Čista matematika, m2/cijenu. Ili je kontra pardon
Last edited by emillio estevez on 01/06/2022 14:34, edited 1 time in total.
- -Chesterfield-
#15960 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na tu kvadraturu treba ti sedmica ili devetka. Ako je u pitanju samo hlađenje ja bih išao sa nekim jeftinim modelom.Averus wrote: ↑01/06/2022 10:24 Pokušao sam upratiti informacije na temi, ali baš je toga puno, pa ako mi možete ukratko pomoći:
I šta znači ovo "12ka"?![]()
- Averus
#15961 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Šta znači to sedmica, 9ka, 12ka?
Pa treba mi prvenstveno radi hlađenja, a grijanje samo možda tokom prelaznog perioda dok toplane ne krenu.
Stan je veoma topal tokom cijele godine, jer je ušuškan izmađu dva i ima samo jednu vanjsku stranu koja je pola dana u suncu.
Ne bih išao na "jeftine" poput VOX-a i to, iako je mal prostor želim kvalitetan proizvod (između ostalog i zbog zraka i glavobolja na koje se ljudi žale sa lošijim klima uređajima i inverterima)
Dakle najviše idem na neku "best bang for buck" varijantu, da ne kupujem dvaput
Pa treba mi prvenstveno radi hlađenja, a grijanje samo možda tokom prelaznog perioda dok toplane ne krenu.
Stan je veoma topal tokom cijele godine, jer je ušuškan izmađu dva i ima samo jednu vanjsku stranu koja je pola dana u suncu.
Ne bih išao na "jeftine" poput VOX-a i to, iako je mal prostor želim kvalitetan proizvod (između ostalog i zbog zraka i glavobolja na koje se ljudi žale sa lošijim klima uređajima i inverterima)
- -Chesterfield-
#15962 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo čovjek je objasnio neku razliku između ova dva modela. U pitanju je 12 i 14Averus wrote: ↑01/06/2022 14:38 Šta znači to sedmica, 9ka, 12ka?![]()
Kako sam ja skontao to su razlike u jačini, veličini, snazi...Ermin ZM wrote: ↑31/05/2022 09:26 To su skoro iste klime, s tim da Veh verzija ima grijace tacne i one siroke rupe sto se romim zalio da brze ode kondenz od defrosta. I haman nesto kraci defrost.
Medjutim izmedju serije 35 i 42 ima velike razlike. 42 ima dupli izmjenjivac, twin rotary komoresor itd. Ugl puno ozbiljnija od 35(ili ti ga 12ke) za grijanje.
SF42 Veh je top kupovina za oko 2 milje ako ima jos koji komad.
Nisam ti ja baš neko ko će preporučiti koji model da uzmeš. Ali eto da krenemo, pa se možda neko javi pa napiše šta konkretno...
I ja sam ovdje pitao, pa su mi ljudi preporučili.
Na srpskom forumu ljudi hvale fujitsu...
- babonja
#15963 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ljudi ako ko ima iskustva i informacija....
Gledam Fujitsu 12 LMCA ili 12 LUCA ima li ko kakvu preporuku u odnosu jedna na drugu i gdje u SA ih ima, koje firme koje rade s njima.
Ovako na prvu i nema neke ponude ili to ja nisam našao kako treba.
Gledam Fujitsu 12 LMCA ili 12 LUCA ima li ko kakvu preporuku u odnosu jedna na drugu i gdje u SA ih ima, koje firme koje rade s njima.
Ovako na prvu i nema neke ponude ili to ja nisam našao kako treba.
-
Peugeot2008
#15964 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja bih prednost dao LMCA modelu, jer za ovu LUCA su se puno žalili da se brzo usmrdi i pored čišćenja, a sad haj vjeruj.
-
radiostar
#15965 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
oznake: 7ca, 9ka, 12ka itd. su ustvari skracene oznake za 7000, 9000, 12000 itd BTU/sat. Dalje mozes i proguglatiAverus wrote: ↑01/06/2022 14:38 Šta znači to sedmica, 9ka, 12ka?![]()
-
Peugeot2008
#15966 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Radio star, prvi put dođem u tvoju firmu i piše ne radimo danas, baš sam potrefio.
- piplica
#15967 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemaju vremena, stampaju i lijepe cijene po artiklima.
A drugi prave update istih po internetu.
A drugi prave update istih po internetu.
-
radiostar
#15968 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
migracija na SAP.Peugeot2008 wrote: ↑01/06/2022 15:47 Radio star, prvi put dođem u tvoju firmu i piše ne radimo danas, baš sam potrefio.
Ako mozes doci sutra, bujrum, javi mi se u PP da ti kazem koga ces traziti
- piplica
#15969 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam pričao u prazno, ali evo opet što ranije uložiš na kvalitetno rješenje prije ceš doći sebi.
Peć na pelet je koštala par M KM, i opet si svake godine davao na pelet 50% više nego da si odmah ugradio TP.
I sada ponovo investicija od par M KM, da bi se kao jeftinije ili eventulano istp prošlo, sa nadom da će pelet jednog dana biti jeftiniji?
Pa ja tu logiku ne raumijem.
- -Chesterfield-
#15970 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Aplikacija Gree se ažurirala. Sada mogu zajedno raditi Gree i Ewpe Smart. Prije to nije moglo, jer kada se prijaviš na jednu automatski te odjavi sa druge.
Sada na Gree lomo regular izgleda ovako. Dok je na G-Tech ostalo kao prije.

Sada na Gree lomo regular izgleda ovako. Dok je na G-Tech ostalo kao prije.

-
NecuVise
#15971 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako naštimati tu gree aplikaciju, tj šta treba uraditi na daljinskom da se to aktivira?
-
emillio estevez
#15972 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tražeći DT sa unutrašnjom montažom bez vanjske jedinice, na vidjelo su došle specifičnost.
Npr po ljeti bi bile odlične jer bi uzimale toplinu iz zraka te ujedno izbacivale još hladniji zrak i ujedno odvlaživali isti , to mi se sviđa.
Zimi je kontra situacija, sve da i usmjerim izlaz zraka u ventilacijski sistem ( imam posebnu horizontalnu vlastitu ventilaciju i vertikalnu u sklopu zgrade), dolazi do problema uzimanja topline iz zraka samog prostora.
Kolko god DT uzme topline iz zraka moram je nadomjestiti u grijanju prostora.
Svejedno na COP realno mi ga smanjuje.
Pravi izbor bi ipak bio Split sustav.
@radiostar daj neki prijedlog?!
@piplica daj rješenje!?
Npr po ljeti bi bile odlične jer bi uzimale toplinu iz zraka te ujedno izbacivale još hladniji zrak i ujedno odvlaživali isti , to mi se sviđa.
Zimi je kontra situacija, sve da i usmjerim izlaz zraka u ventilacijski sistem ( imam posebnu horizontalnu vlastitu ventilaciju i vertikalnu u sklopu zgrade), dolazi do problema uzimanja topline iz zraka samog prostora.
@piplica daj rješenje!?
-
radiostar
#15973 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
prijedlog za PTV?emillio estevez wrote: ↑01/06/2022 20:25 Tražeći DT sa unutrašnjom montažom bez vanjske jedinice, na vidjelo su došle specifičnost.
@piplica daj rješenje!?
- babonja
#15974 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pežo hvala na savjetuPeugeot2008 wrote: ↑01/06/2022 15:16Ja bih prednost dao LMCA modelu, jer za ovu LUCA su se puno žalili da se brzo usmrdi i pored čišćenja, a sad haj vjeruj.
-
emillio estevez
#15975 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Točno, Split sistem će biti teško izvedid, morat ću pogledati kako i gdje je spojena ventilacija pa razmislit.radiostar wrote: ↑02/06/2022 08:26prijedlog za PTV?emillio estevez wrote: ↑01/06/2022 20:25 Tražeći DT sa unutrašnjom montažom bez vanjske jedinice, na vidjelo su došle specifičnost.
@piplica daj rješenje!?