oldirty wrote:Ovdje se bas zakuhalo. Prica sa inverterskim kilimama je ok, ne ulazim u detalje oko potrosnje ali to je definitivno najstedljivije grijanje. Problem je pocetna investicija jer kvalitetni japanski inverteri kostaju od 1000E pa na dalje. Ono sto je alternativa jesu kineski klima uredjaji. Npr. kineska Midea je jedan od najvecih proizvodjaca klima i dio je Toshiba- Carrier grupacije. Midea inverter ima Toshiba kompresor, pretpostavljam neki koji se ugradjuje u jeftinije Toshiba klime. Performanse naravno nisu na nivou vrhunskih invertera ali ipak spadaju u A energetsku klasu, a garancija na uredjaje ide do 5 godina uz redovan servis. Pitanje za A_I : Koji model klime posjedujes?
Moja je kostala preko 2000KM ali da sam znao sto znam danas, ustedio bh 300KM i uzeo manju velicinu/kapacitet. Premalo je kod nas ugradjenih ovakvih klima pa redom serviseri, prodavaci itd. prema kvadraturi preporucuju velicinu kao da se radi o starim slabijim(ne-inverter) klimama i gledajuci samo kapacitet pri hladjenju (dok u rezimu grijanja iste te imaju dosta veci kapacitet).
Midea i Haier su valjda najveci kineski proizvodjaci klima, ali vecina njihovih modela su jako neefikasne klime. Imaju inverter modele s C i D umjesto A klasom sto je nonsens. Ali prodaju ih jer raja hoce inverter za male pare.
Necu navoditi model i proizvodjaca zbog zlonamjernika vec cu, pored mnogo toga sto sam vec ranije naveo o simbolicnoj potrosnji, COPu itd, reci da je Made in Japan i da se ljudi nece prevariti ako kupe bilo koju od ove tri serije japanskih proizvodjaca:
Mitsubishi FD VAH serija
Fujitsu AWYZ Nocria i
Toshiba Daiseikai ili Super Daiseikai.
Svaka od ovih ima sitnije prednosti i mane ali je najbitnije to da su pouzdani i barem duplo ekonomicniji grijaci stanova pri niskim temperaturama sve do -20C od svih ostalih vidova grijanja na struju i plin.
Fujitsu ima ogromnu snagu tj. kapacitet grijanja pa je pogodna za vece kvadrature, Toshiba je efikasnija od druge dvije kad su u pitanju manja opterecenja ispod 1kW (sto je s BH klimom 80% vremena) uz kompromis slabije max. snage na temp. ispod -10C i rjedje se odledjuje a Mitsubishi se odlicno ponasa na jakim minusima od -20 do -30 itd.