Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
angy

#151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

Hendrix wrote:Nema tu ništa specijalno, uključiš u struju kao i svaku grijalicu, neki modeli dođu bez utikača samo sa kablom, ali to je 2KM dodatnog troška za utikač.
Pa onda tu bas nema puno posla... Izgleda da cu se ja ipak odluciti na kraju za ove radijatore :)
Posto vidim da se ti razumijes, znas li mozda koja je razlika izmedju ovih radijatora na ovoj stranici jer ima dosta vrsta bas?
Hendrix

#152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Hmm, pazi Ta peć je totalno drugi princip, ona troši struju naveče i akumulira toplotu u sebi koju ispuhuje po danu kada je skuplja struja.
Konvektor nije ništa posebno nego električni grijač koji je postavljen u kućištu koje pravi cirkulaciju zraka sličnu radijatorima.Kod njega nema tamo vamo, kada radi troši kw koliko ima snage, tako da ti kod njega skupa i jeftina struja nema efekta. Fol u konvektorima je precizan termostat koji pali gasi uređaj stalno tako da efektivno radi sa pola snage ili više, zavisi od izolacije i veličine prostora.
A_I_

#153 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Hendrix wrote:Nešto mi je sumnjivo koliko se A_I razumije u ove klime i način rada, pa razne serije,karakteristične instalacije i ostale karafeke, sve mi više liči na to da ih on i prodaje ili ugrađuje. A možda i griješim :)
Svaka čast inverterima ali za kuće je ovo nepraktično i preskupo rješenje, pogotovo u Sarajevskoj regiji. Manji stanovi vjerovatno i grije dobro ali cifre od 10-20KM za 40 kvadrata su mi stvarno nezamislive. To znači da klima dnevno u prosjeku troši 4,5KW ili nevjerovatnih 0,18kw na sat! Više ti troše sijalice u stanu na sat od grijanja !?!?
Znači ta klima ti za tvojih izmjerenih 0,5kwh potrošnje daje 1,5KW grijanja, super.....ali to je i dalje za 40 kvadrata premalo da bi ugrijalo....ili imaš perfektno izoliran stan.
Po ovoj logici taj tvoj stan bi se super grijao sa konvektorom od 1,5kW koji košta 220KM a daje isto topline koliko i ta tvoja klima. Ostatak novca koji bi dao za klimu možeš da trošiš na grijanje godinama....
Profesionalna deformacija iz takoreci druge branse je krivac za baratanje tolikim tehnickim podacima :D A svakako sam barem 2 mjeseca prije kupovine citao i citao i raspitivao se naveliko jer se dvije milje ne bacaju tek tako u vodu, pogotovo kad svakakvih cuda(citaj problema bugova...) ima na trzistu tehnike.
Ovoj je COP na +2C malo preko 4 a na -2C preko 3,5 a mozda i veci jer je pri +7C i nominalnom opterecenju od 600W COP preko 5 sto znaci oko 3kW toplote. To su najcesce temperature ovih dana, tako da za ovih 500tinjak W potrosenih u prosjeku daje 2-2,5 kW. Kao sto vec ranije rekoh. odrzava temp. od 23C. Nocu radi u tihom slabijem rezimu u kom manje i trosi jer pokrivaci dovoljno griju. Stan je jednosoban tako da i nije neki velik prostor za ugrijati.

Trenutno na Voltcraftu pise:
mjesecna prosjecna potrosnja 90kWh
po skupoj struji to dodje oko 13KM a po jeftinoj oko 6KM.
Na tom mjeracu su prikljuceni: klima, kompjuter(prosjecno trosi oko 130W), zvucnici 30Wrms, punjaci za baterije i mobitel te kuhalo od 2kW koje se u prosjeku jednom dnevno koristi.
Moze i scrnshoot ako je potrebno.
P.S. sve sijalice u stanu su stedne :)
Last edited by A_I_ on 23/01/2011 21:20, edited 1 time in total.
angy

#154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

Hendrix wrote:Hmm, pazi Ta peć je totalno drugi princip, ona troši struju naveče i akumulira toplotu u sebi koju ispuhuje po danu kada je skuplja struja.
Konvektor nije ništa posebno nego električni grijač koji je postavljen u kućištu koje pravi cirkulaciju zraka sličnu radijatorima.Kod njega nema tamo vamo, kada radi troši kw koliko ima snage, tako da ti kod njega skupa i jeftina struja nema efekta. Fol u konvektorima je precizan termostat koji pali gasi uređaj stalno tako da efektivno radi sa pola snage ili više, zavisi od izolacije i veličine prostora.
Hvala...
Samo mi jos reci molim te, po tebi, sta mi je onda isplativije, TA pec il ti radijatori? Jer cu plin definitivno da iskljucim
A_I_

#155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

angy wrote:I jos nesto da pitam ako neko zna jeli neka razlika u trosenju struje izmedju TA peci i ovih radijatora o kojima pisemo? Ja sam nesto kontala za TA pec da nije losa jer se moze navece po jeftinoj struji ukljuciti a po danu da pusta toplotu?
Izmedju to dvoje bolja opcija je radijator jer bolje zamjenjuje hladni sa toplim zrakom. TA pec, kako neko vec rece, vise grije sebe nego ukucane :)
Hendrix

#156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

angy wrote:
Hendrix wrote:Nema tu ništa specijalno, uključiš u struju kao i svaku grijalicu, neki modeli dođu bez utikača samo sa kablom, ali to je 2KM dodatnog troška za utikač.
Pa onda tu bas nema puno posla... Izgleda da cu se ja ipak odluciti na kraju za ove radijatore :)
Posto vidim da se ti razumijes, znas li mozda koja je razlika izmedju ovih radijatora na ovoj stranici jer ima dosta vrsta bas?
Pa ko razumijem se jer ih imam u kući :)
Ja ti preporučujem Odysee tip, a koliko ti kw treba,pošalji mail toj firmi i oni ti predlože koliko kw i koliko konvektora je potrebno. Dostava je besplatna, dođe ti brzom poštom za dan-dva.
Moj savjet bi bio da kupiš jedan i testiraš u jednoj sobi, nije veliki trošak a možeš upratiti kako grije i koliko struje troši. Ako ne budeš zadovoljna, ostane ti konvektor kao obična grijalica :)

Iskreno, nemam pojma koliko TA stvarno troši ali je fol što akumuliranu energiju uvijek imaš za jedan dan, pa recimo da ti je vukla jednu noć struju a sutra bude pravo topliji dan i ne treba ti maksimalno grijanje...bezveze potrošena struja.
angy

#157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

A_I_ wrote:
angy wrote:I jos nesto da pitam ako neko zna jeli neka razlika u trosenju struje izmedju TA peci i ovih radijatora o kojima pisemo? Ja sam nesto kontala za TA pec da nije losa jer se moze navece po jeftinoj struji ukljuciti a po danu da pusta toplotu?
TA pec, kako neko vec rece, vise grije sebe nego ukucane :)
:lol:
angy

#158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

Hendrix wrote:
angy wrote:
Pa ko razumijem se jer ih imam u kući :)
Ja ti preporučujem Odysee tip, a koliko ti kw treba,pošalji mail toj firmi i oni ti predlože koliko kw i koliko konvektora je potrebno. Dostava je besplatna, dođe ti brzom poštom za dan-dva.
Moj savjet bi bio da kupiš jedan i testiraš u jednoj sobi, nije veliki trošak a možeš upratiti kako grije i koliko struje troši. Ako ne budeš zadovoljna, ostane ti konvektor kao obična grijalica :)

Iskreno, nemam pojma koliko TA stvarno troši ali je fol što akumuliranu energiju uvijek imaš za jedan dan, pa recimo da ti je vukla jednu noć struju a sutra bude pravo topliji dan i ne treba ti maksimalno grijanje...bezveze potrošena struja.
I to sto kazes, o tome nisam razmisljala :)
Joj izvini ako te peglam, samo mi jos reci ima li razlike ako se taj radijator postavi ispod prozora ili negdje drugo? nekako bi mi najvise odg da stavim radijator na zid ispod prozora al nesto kontam mozda ce onda manje grijati jer bi toplota mogla otici zbog blizine prozora ako je radijator odmah ispod?
Hendrix

#159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Zaboravih najvažnije, TA peć ti neće grijati po noći...dok akumulira toplotu, ti gubiš u stanu temperaturu. Konvektore namjestiš naveče na manju temperaturu ili kad nisi u stanu....ujutro ili po povratku staviš na veću. Kod mene rade 24h dnevno i jedino ih tako ima smisla i držati, ako ih ugasiš gubiš toplotu i onda im duže treba da zagriju što nije ekonomično. Uvijek je jeftinije dogrijavati nego iznova zagrijavati.

Konvektori se i ne stavljaju ispod prozora, kod mene su na suprotnim stranama zida, upravo zbog termostata.
Imao sam i ja pitanja bruku prije nego što sam ih uzeo, peglao sam druge forumaše tako da je u redu. :D

Ako treba šta detaljnije pitaj na PM da ne ispade da ja nešto reklamiram firme ovde :)
radostan dan

#160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:42, edited 1 time in total.
angy

#161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

Hendrix wrote:Zaboravih najvažnije, TA peć ti neće grijati po noći...dok akumulira toplotu, ti gubiš u stanu temperaturu. Konvektore namjestiš naveče na manju temperaturu ili kad nisi u stanu....ujutro ili po povratku staviš na veću. Kod mene rade 24h dnevno i jedino ih tako ima smisla i držati, ako ih ugasiš gubiš toplotu i onda im duže treba da zagriju što nije ekonomično. Uvijek je jeftinije dogrijavati nego iznova zagrijavati.

Konvektori se i ne stavljaju ispod prozora, kod mene su na suprotnim stranama zida, upravo zbog termostata.
Imao sam i ja pitanja bruku prije nego što sam ih uzeo, peglao sam druge forumaše tako da je u redu. :D

Ako treba šta detaljnije pitaj na PM da ne ispade da ja nešto reklamiram firme ovde :)
Hvala ti puno jos jednom... Ma sta cu moram pitati jer mi se ti radijatori cine kao dobra solucija jer cu zbog plina bankrotirati :) Koliko ti imas tih radijatora? mislim da si naegdje napisao da ti stan ima 40 m2 kao i moj pa zato pitam...jel uspijes ugrijati i kupatilo i hodnik s njima?
Znaci nikad ih ne gasis dok su ovi zimski periodi a dodje ti samo 60 KM struje???
_Astra_

#162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

To je i najbolje rjesenje- sustina stavljanja ispod prozora je da se stvori "zracna" zavjesa kako hladan zrak ne bi "ulazio" odnosno topli odlazio...
angy

#163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

radostan dan, kod mene dodje 180 KM plina a i ne ugrijemo se kako treba :lol: zato se ja raspitujem oko ovih radijatora :) izgleda da bi ja dusom dahnula kad bi ove radijatore stavila :)
Hendrix

#164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Uh ne , ja nisam u stanu, ja sam u kući, oko 95 kvadrata grijem, meni je došlo oko 300KM za grijanje prošli mjesec. Znam da zvuči enormno, ali kuća i stan se ne mogu porediti , kod mene su 4 zida vanjska i malo lošija stolarija u nekim sobama. Komšija dobije toliko plina, ima malo veću kvadraturu, a ulaganje u grijanje se ne može porediti.
angy

#165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

_Astra_ wrote:To je i najbolje rjesenje- sustina stavljanja ispod prozora je da se stvori "zracna" zavjesa kako hladan zrak ne bi "ulazio" odnosno topli odlazio...
Jesam ja dobro skontala? Ti kazes da je najbolje da se stave ispod prozora?
Hendrix

#166 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

To je kod klasičnog radijatora sa toplom vodom, ali on stalo emituje toplotu i stvara zavjesu.
Konvektor zagrije na temp i ugasi se skroz...pa opet upali nakon nekog vremena, tako da te toplotne zavjese nema.
radostan dan

#167 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:43, edited 2 times in total.
angy

#168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by angy »

Hendrix wrote:Uh ne , ja nisam u stanu, ja sam u kući, oko 95 kvadrata grijem, meni je došlo oko 300KM za grijanje prošli mjesec. Znam da zvuči enormno, ali kuća i stan se ne mogu porediti , kod mene su 4 zida vanjska i malo lošija stolarija u nekim sobama. Komšija dobije toliko plina, ima malo veću kvadraturu, a ulaganje u grijanje se ne može porediti.
Joj izvini, sad sam provjerila, ja sam tebe pomjesala sa law2 :) on je napisao da mu je stan od 40 m2...
Kod mene su plinske peci i one izvukose plin drama a vala ne ugriju kako treba, doduse kod nas je stolarija dobra ali ima vanjskih zidova ali opet vala bas nam puno plina dodje...
Hvala ti puno jos jednom i ako budem imala jos nekih pitanja bicu slobodna da pitam :) mada mi se dosad ti radijatori cine kao najbolja solucija i za ugrijati a i finansijski.
Hendrix

#169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

radostan dan wrote:
angy wrote:radostan dan, kod mene dodje 180 KM plina a i ne ugrijemo se kako treba :lol: zato se ja raspitujem oko ovih radijatora :) izgleda da bi ja dusom dahnula kad bi ove radijatore stavila :)
Ok, ok, kod mene je etažno, termo blok i u svakoj prostoriji radijator, 50 m2, stan u sredini, ušuškan drugim stanovima :) . Ali kad čujem ove cifre (male) za struju, počnem se češati po glavi :roll: .
E sad, čitavu zimu u majci kratkih rukava, 2 djece jedno beba od godinu i 3 mjeseca, kupanja, veš mašina, 2 televizora non stop, radio, niko ne gasi svjetlo za sobom, komp.... šta sam sve nabrojao, možda ovo i nije puno :mrgreen: .
S obzirom da ti je stan u pitanju mislim da ti to troši puno, ako sam dobro skonto to je termo blok na struju, i ja sam ga imao i onda skontam zašto da trošim struju na zagrijavanje vode, pumpe i ostale karafeke kada mogu ovako da se grijem bez ikakvih gubitaka, direktno odmah iz konvektora u sobu :)
A ovo sam skonto kad mi je termo blok riknuo :D
Doduše ja planiram uvesti kotao na čvrsto gorivo nekad u budućnosti ali zbog drugih razloga ga sada ne mogu koristiti, tako da su mi konvektori sasvim ok s obzirom na druge alternative.

Toliko od mene za večeras, odo da smanjim temp. i bježim napolje. :-D
A_I_

#170 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Stan izgleda ovako:
Image
Klima je postavljena na zidu iznad rijeci "boravak" tako da puse prema kuhinjskim vratima. Duzina cijevi je oko 4m.

Trenutna potrosnja same klime(sad je -2 do -4 vani) i temperatura u dnevnom boravku:
Image

Ukupno vrijeme koliko mjerac prati potrosnju je 285 dana.
Image

Prosjecna potrosnja u kWh(klima, kompjuter i zvucnici) za zadnjih 285 dana koliko je ukljucen Voltcraftov mjerac je 90kWh:
Image

I potroseni kW za isto to vrijeme:
Image

Do ovog momenta nisam ni obracao paznju na ove ostale parametre zabiljezene na mjeracu; za 9,5 mjeseci ovi potrosaci prikljuceni na mjerac potrosili su 850kW struje.
Stavicemo sliku i racuna za struju od ove i proslih zima ako treba :)
oldirty

#171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by oldirty »

Ovdje se bas zakuhalo. Prica sa inverterskim kilimama je ok, ne ulazim u detalje oko potrosnje ali to je definitivno najstedljivije grijanje. Problem je pocetna investicija jer kvalitetni japanski inverteri kostaju od 1000E pa na dalje. Ono sto je alternativa jesu kineski klima uredjaji. Npr. kineska Midea je jedan od najvecih proizvodjaca klima i dio je Toshiba- Carrier grupacije. Midea inverter ima Toshiba kompresor, pretpostavljam neki koji se ugradjuje u jeftinije Toshiba klime. Performanse naravno nisu na nivou vrhunskih invertera ali ipak spadaju u A energetsku klasu, a garancija na uredjaje ide do 5 godina uz redovan servis. Pitanje za A_I : Koji model klime posjedujes?
A_I_

#172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

oldirty wrote:Ovdje se bas zakuhalo. Prica sa inverterskim kilimama je ok, ne ulazim u detalje oko potrosnje ali to je definitivno najstedljivije grijanje. Problem je pocetna investicija jer kvalitetni japanski inverteri kostaju od 1000E pa na dalje. Ono sto je alternativa jesu kineski klima uredjaji. Npr. kineska Midea je jedan od najvecih proizvodjaca klima i dio je Toshiba- Carrier grupacije. Midea inverter ima Toshiba kompresor, pretpostavljam neki koji se ugradjuje u jeftinije Toshiba klime. Performanse naravno nisu na nivou vrhunskih invertera ali ipak spadaju u A energetsku klasu, a garancija na uredjaje ide do 5 godina uz redovan servis. Pitanje za A_I : Koji model klime posjedujes?
Moja je kostala preko 2000KM ali da sam znao sto znam danas, ustedio bh 300KM i uzeo manju velicinu/kapacitet. Premalo je kod nas ugradjenih ovakvih klima pa redom serviseri, prodavaci itd. prema kvadraturi preporucuju velicinu kao da se radi o starim slabijim(ne-inverter) klimama i gledajuci samo kapacitet pri hladjenju (dok u rezimu grijanja iste te imaju dosta veci kapacitet).
Midea i Haier su valjda najveci kineski proizvodjaci klima, ali vecina njihovih modela su jako neefikasne klime. Imaju inverter modele s C i D umjesto A klasom sto je nonsens. Ali prodaju ih jer raja hoce inverter za male pare.

Necu navoditi model i proizvodjaca zbog zlonamjernika vec cu, pored mnogo toga sto sam vec ranije naveo o simbolicnoj potrosnji, COPu itd, reci da je Made in Japan i da se ljudi nece prevariti ako kupe bilo koju od ove tri serije japanskih proizvodjaca:

Mitsubishi FD VAH serija
Fujitsu AWYZ Nocria i
Toshiba Daiseikai ili Super Daiseikai.

Svaka od ovih ima sitnije prednosti i mane ali je najbitnije to da su pouzdani i barem duplo ekonomicniji grijaci stanova pri niskim temperaturama sve do -20C od svih ostalih vidova grijanja na struju i plin.

Fujitsu ima ogromnu snagu tj. kapacitet grijanja pa je pogodna za vece kvadrature, Toshiba je efikasnija od druge dvije kad su u pitanju manja opterecenja ispod 1kW (sto je s BH klimom 80% vremena) uz kompromis slabije max. snage na temp. ispod -10C i rjedje se odledjuje a Mitsubishi se odlicno ponasa na jakim minusima od -20 do -30 itd.
A_I_

#173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

Hendrix wrote:
Znam samo da kad su nam ruje zavrnuli gas prije dvije godine, i kad smo se grijali samo na struju, racun za struju je bio u odnosu na uobicajeni visi za 18 maraka, s tim da smo jednu sobu grijali uljnim radijatorom od 2 KW, drugu sobu kaloriferom od 2 KW, kupatilo zidnom kvarcnom grijalicom, kuhali na struju, elektricni bojler je non stop radio, a klima je zagrijavala cca 40 kvadrata kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka.
Izvini ali ova tvoja računica mi je stvarno nevjerovatna. Koliko vidim ti si gore imao 2kw radijator, 2kw kalorifer, kvarcna zidna, recimo 0,5kw i + klima ajd nek je 2kw...ukupno imaš sigurno oko 6kw snage instalirano s kojom griješ.
I dobiješ 18KM više za struju ?!?!?
Cijena kwh energije je 0,12pf , tih tvojih 18KM bi bilo bez PDV negdje oko 140 kWh dodatnih za grijanje. E ovo ti za 30 dana u mjesecu daje da si ti po danu trošio oko 5kWh struje na grijanje! Pa više potroši peć kada pitu pečeš od ovog grijanja tvog.
To bi značilo da bi meni za 90 kvadrata trošilo 40ak maraka za grijanje, u domenu naučne fantastike.
Racunica mu uopste nije nevjerovatna jer je tu najvise klima grijala a ti neefikasni potrosaci(kalorifer, uljni radijator...) su samo dogrijavali tako da nisu stalno bili upaljeni.

Tako i nordijci rade u kucama - klimu postave u velike prostorije u prizemlju, podese je da jako puse tako da sto dalje razbacuje topli zrak a po udaljenim sobama i na spratu imaju norveske radijatore koji dogrijavaju gdje klima ne moze dobaciti, mada vidim kako ih sve vise smanjuje broj tih radijatora kupovinom jos jedne klime (dugorocno im se ocito isplati).
Temperaturu odrzavaju vecinom na 20-21C (sto je njima koji su navikli na polarnu klimu jako toplo). To je ocito najbolja kombinacija dva razlicita nacina grijanja za vece kvadrature.
Jah, i njihove kuce su vecinom od 80 do 150 m2 ali svi redom prvo misle na termoizolaciju pri planiranju grijanja dok je to kod nas za vecinu misaona imenica.
zonbirile

#174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zonbirile »

da ne prodaješ svoje strujno brojilo?
A_I_

#175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:da ne prodaješ svoje strujno brojilo?
I tako papagaj i dalje mantra mantru.
Nisi bio interesantan ni prvi put :-)

Voltcraft digitalni multimetar tj. mjerac potrosnje mozes uzeti u Conradu za malo manje od 80KM.

BTW umjesto ovakvih glupih komentara, bolje utrosi to vrijeme i napor da shvatis razliku izmedju frizidera i klima uredjaja da se dzabe vise ne prosipas o nekakvim posebnim plinovima i grijacima za klimu ;-)
Post Reply