Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
romim

#14126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

@player_ @mujkoni
Sa novim update dodata je nova funkcija u aplikaciju.
Sad je moguce provjeriti trenutnu temperaturu preko aplikacije.
player_

#14127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by player_ »

Pa fino onda nije cisto update wifi modula provjeri da nisu jos sta barnuli romime :D
piplica
Grijem se na: Ćumur

#14128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Pa nego čega je ako nije modula?
Sensor je bio tu, samo ga sada vidiš u app-u, čisto da se facelift za korisnika napravi, i kažeš vauuu.

U stvari ništa.
romim

#14129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

madesa wrote: 14/12/2021 15:02
piplica wrote: 14/12/2021 14:59 Vjerovatno jesi, ali to nema veze sa samin Software-om koji se vrti na klimi.

Evo za u gajbu piva, godina je 2025, Romim i dalje piše kako se klima ponaša, i da čeka ponedeljak da se žali.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kako li to sad odjednom wifi model ima veze sa senzorom temperature a? :izet:
Kako to wifi modul ocitava podatke senzora?
Je li se senzor temperature nalazi na wifi modulu a?
Opa, facelift :o
@player_ pogledaj da ti klima nije dobila led farove :lol:

Jeste li znali da možete ažurirati firmware na Gree klima uređajima koji se preko Wi-Fi veze povezuju s telefonom? Želite li znati kako radi klima uređaj instaliranjem novog firmwarea na Gree klima uređaje?

Ako imate Gree klima uređaj instaliran u svom domu ili stanu i primijetite da uređaj ima neke probleme – kvarove u povezivanju, sporost, neravnomjeran rad, onda biste trebali razmisliti o ažuriranju firmwarea.
piplica

#14130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

E moj romime, ja sve mislim da sam sve vidio, onda ti naletiš.
romim

#14131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Nemoj se provaljivati i biti svakom loncu poklopac.
Ako nesto ne znas onda se nemoj praviti pametan.
I kad kazes da frimware nema veze sa softverom, nauci prvo sta je frimware.
player_

#14132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by player_ »

Opusteno ljudi relax :D
@romim Nisam update jos a i sumnjivi mi kinezi kad nesto radi da nesta ne sjebe kao nedavno sto sjebase gree+ aplikaciju nije se moglo uci u postavke klime...
Trenutno je ovako...
Image
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#14134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

Malo igranja sa Home Assistant https://www.home-assistant.io/ , posebno zanimljivo iOS / Homekit userima. Fakticki svaki Wifi/Network uredjaj moze biti Homekit i dostupan za Siri/Scenes/Automation (npr: ako je vanjska temperatura ispod X upali klimu na Heat 25C) . Koliko sam pregledao od klima ima Gree, Daikin i MEL Cloud (Mitsu)

Konkretno kod Azuri (Gree) ima i ocitanje senzora (trenutna temperatura) pa se moze i po tom automatizacija praviti (ako je tamp ispod X in Living room turn AC on :D )

Image
Image
Image
romim

#14135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Dobra stvar. Mada iako nema ocitanje trenutne temperature sa klime, moze se dodati zaseban senzor temperature na osnovu kojeg se moze regulisati rad klime.
Jos to sve povezati sa Grafanom i imati detaljan prikaz svih parametara.
Odavno razmisljam da se upustim u igranje sa home assistant, ali za dodavanje raznih senzora i uredjaja, prica nije bas ni jeftina.

Malo jednostavnija varijanta upravljanja klima uredjajem moze biti universal ic remote control sa senzorom temperature i vlaznosti.
piplica

#14136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 15/12/2021 09:49 Mada iako nema ocitanje trenutne temperature sa klime
Bode u oči, koji je smisao integracije ako nema barem očitanje temperature?
ali za dodavanje raznih senzora i uredjaja, prica nije bas ni jeftina.
Senzor temperature par e/centi, neki gateway 2-3e, na koji barem možeš nakačiti par 3-4 senzora, toliko o skupoći.
_Reds_

#14137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

piplica wrote: 15/12/2021 10:13
romim wrote: 15/12/2021 09:49 Mada iako nema ocitanje trenutne temperature sa klime
Senzor temperature par e/centi, neki gateway 2-3e, na koji barem možeš nakačiti par 3-4 senzora, toliko o skupoći.
Daj linkove te jeftinoće.
piplica

#14138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

https://www.ebay.de/itm/163761370143?ha ... SwkTVdGxuu
Veoma dobri, isrpobani temperaturni sensori

https://www.ebay.de/itm/291829708438?_t ... BMroul1rdf

I2C 3 u 1, jako precizan

A za gateway bilo koji modul baziran na ESP8266, 8265.
Vecina sonoff, ili Shelly-ja je 8266 pa se da lako prefabrikovati da osim što mjeri samo potrošnju, jer j eto ovdje popularno, da mjeri temp, vlagu, intezitet svjetlosti, pokrete...nebo je granica.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#14139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by gentoo »

romim wrote: 15/12/2021 09:49 Dobra stvar. Mada iako nema ocitanje trenutne temperature sa klime, moze se dodati zaseban senzor temperature na osnovu kojeg se moze regulisati rad klime.
Jos to sve povezati sa Grafanom i imati detaljan prikaz svih parametara.
Odavno razmisljam da se upustim u igranje sa home assistant, ali za dodavanje raznih senzora i uredjaja, prica nije bas ni jeftina.

Malo jednostavnija varijanta upravljanja klima uredjajem moze biti universal ic remote control sa senzorom temperature i vlaznosti.
Imam ja Tado (https://www.tado.com/all-en/smart-ac-control) za Mitsu, ali je Tado 75 EUR a ovo je dz. Iako, odrzavanje svega ovog je meni iskreno peglativno jer se citav dan na poslu bavim raznoraznim "hakanjima" i pravljenjem pite od govana tako da mi se ne radi to i kuci. Trenutno je ovo na nekoj virtuelnoj masini na boxicu koji sam potrosi 10-ak KM struje tako da.. Ako odlucim da ga zadrzim ide na Rpi
romim

#14140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 15/12/2021 10:13
Smisao integracije i jeste u tome da ako nema ocitanja temperature klime, onda integrises klimu u home assistant u kojem imas integrisam i senzor temperature i vlaznosti koji ima ocitanje temperature, i ic universal control itd. koje ces medjusobno povezati da komuniciraju i rade ono sto ti zelis.

Ocito da si procitao par recenica, ali se ne razumijes, a opet ti ne bi bio ti kad se ne bi pravio pametan.

Primjer: Nisi zadovoljan kako tvoj senzor klime ocitava temperaturu ili neces da klima ima toliku oscilaciju izmedju gasenja i paljenja.
Onda klimu integrises sa senzorom temperature i vlaznosti koji je precizan i koji mjeri u 0.1c. I odredis kako zelis da klima radi, da se gasi na 0.5c preko zadate i pali na 0.1c ispod itd. Imas mogucnosti koliko zelis. Taj isti senzor temperature moze da upravlja i sa ovlazivacem ili odvlazivacem.
A upravljanje vrsi preko ic remote control integrisanog u home assistant.

Naravno home assistant se ne koristi samo za to, nego se povezuje i rasvjeta, i svi ostali moguci senzori i uredjaji koji postoje.

Nego izracunaj ti koliko u kompletu dodje taj senzor temperature i vlaznosti pa napisi.
To sto si napisao da je par centi, mozes samo gurnuti sebi u... da nesto izmjeris.
Znaci na taj tvoj jedan gateway se moze zakaciti ovih 3-4 senzora sto si postavio i oni tako rade. Gateway stavis na sto a senzore prospes po kuci i oni tako komuniciraju :izet:
Tvojoj masti je samo nebo granica.
Je li moguce da je tvoja potreba da ispadnes pametan i svakog poklopis, ponizis i ismijes, toliko jaka, da to radis iako znas da ces ispasti glup?

Koliko ljudi koji dodju ovde da procitaju nesto zna da napravi taj senzor i da ga poveze sa home assistant?

Uz to kako ce izgledati taj senzor kad ga sastavis zajedno sa napajanjem i kad ih tako naredas po kuci?

Vjerovatno si cuo za Zigbee pa znas kako radi i koliko kosta i kako izgleda i koliko bi ga ljudi znalo koristiti koji citaju ove teme.
https://www.ebay.com/itm/Smart-ZigBee-T ... 632-2357-0
piplica

#14141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 15/12/2021 11:12 Je li moguce da je tvoja potreba da ispadnes pametan i svakog poklopis, ponizis i ismijes, toliko jaka, da to radis iako znas da ces ispasti glup?
Teške riječi, ali ipak one dolaze od nekoga ko "puše" u senzor klime godinu dana ne bi li počela raiti kako treba, piše tekstove kao da je advokat i na kraju krajeva se ponada da se spas nalazi u Update-u wifi modula iste.
Primjer: Nisi zadovoljan kako tvoj senzor klime ocitava temperaturu ili neces da klima ima toliku oscilaciju izmedju gasenja i paljenja
Uzimaš svoj slučaj kao referentarn? Iako je to gree, njihov sistem je bolji nego onaj koji ti sam sebi sastaviš, ioako svoj možeš mijenjati po voljji, isti se da soft kalibrirati....iii nebo je granica.
Nego izracunaj ti koliko u kompletu dodje taj senzor temperature i vlaznosti pa napisi. To sto si napisao da je par centi, mozes samo gurnuti sebi u... da nesto izmjeris.
Konkretno ne više od 3e, ako komponente čekaš iz Kine.
Uz to kako ce izgledati taj senzor kad ga sastavis zajedno sa napajanjem i kad ih tako naredas po kuci?
To ovisi od mašte i teh. pismenosti onoga ko pravi isti.
Kako izgleda nezadovoljni korisnik Gree klime?
Vjerovatno si cuo za Zigbee
Nisam ovo i ne postoji.
Ocito da si procitao par recenica, ali se ne razumijes, a opet ti ne bi bio ti kad se ne bi pravio pametan.
Jesam, a onda sam počeo da sastavljam svoj sistem koji je u pogonu, ima i onih koji su samo pročitali, ili?
romim

#14142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

1. Nisi naucio sta je frimware, niti odgovorio kako wifi modul komunicira sa senzorom temperature. Kad kazes da frimware nema veze sa softverom, mozda si zaboravio da je frimware ustvari softver.

2. Nisam mislio sastavljati nego kupiti gotov.

3. Zasto bih to radio, sastavljao, programirao, kad za te pare mogu kupiti gotov kvalitetan senzor
BAM 8.53 21%OFF | Xiaomi Smart LCD Screen Digital Thermometer 2 Mijia Bluetooth Temperature Humidity Sensor Moisture Meter Mijia App
https://a.aliexpress.com/_mqYYWkq

4. Kako izgleda usamljeni, isfrustrirani lik, koji ceka kad ce na forumu prosipati svoj sarkazam i ismijavati druge?

5. Koliko si ih sastavio, pokazao si u prethodnim postovima, kao i koliko se razmijes kada si postavljao pitanja o smislu integracije.
To je najbolji primjer koliko si dobar sistem napravio kad osnove stvari ne poznajes.

Sa malim iskompleksiranim likom, koji pokusava da svoje komplekse lijeci omalovazavajuci druge ljude po forumu nemam namjeru dalje ulaziti u raspravu.
Sto se mene tice, ne bih te vise zadrzavao
Aron777

#14143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Aron777 »

Pozdrav svima, ima li neko misljenje zbog cega klima ne ide u defrost? Do sad uredno defrost-irala, plina ima, provjeren pritisak.
drug_profi

#14144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Nema minusa vani.
Aron777

#14145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Aron777 »

Klima je zaledila prije par dana na +2 stepena, vani kisa i susnjezica. Sad nema takve temp, pa trenutno ne mogu ni ispratiti jer ne ledi VJ
Benjamin1994

#14146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Benjamin1994 »

Ps nema na leđima klime jer je temperatura u plusu, unutra zalede izmenjivaci, jer je temperatura u debelom minusu a zrak pun vlage. Sasvim normalna stvar da radi defrost na 2/3/4 stepena vanjske temperature
Aron777

#14147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Aron777 »

VJ je sva bila bijela,u ledu, kompletno. Pustio sam je da radi u cilju da izazovem defrost, ali nije nikako isla u isti. UJ duvala mlako/hladnjikavo koju god temp da sam setovao. Na kraju sam morao prebaciti na hladjenje da se otopi VJ.
piplica

#14148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

gentoo wrote: 15/12/2021 10:59 Imam ja Tado (https://www.tado.com/all-en/smart-ac-control) za Mitsu, ali je Tado 75 EUR a ovo je dz. Iako, odrzavanje svega ovog je meni iskreno peglativno jer se citav dan na poslu bavim raznoraznim "hakanjima" i pravljenjem pite od govana tako da mi se ne radi to i kuci. Trenutno je ovo na nekoj virtuelnoj masini na boxicu koji sam potrosi 10-ak KM struje tako da.. Ako odlucim da ga zadrzim ide na Rpi
Sjećam se vremena kada je Tado bio startup, nekako u to doba sam uzeo i svoje klime pa me zanimala remote opcija.
Generalno za moj pojam preskupo i zatvoren sistem, bez mogućnosti modifikacije, za cijenu jednog možeš uzeti Raspy i za razliku cijene automatizovati omanji stan.
HA kao platforma nije loš.
Glede klima ja sam to riješio na sljedeći način.
Image Image Image Image
Cijena po uređaju je oko 4e.

Sada sam pri kraju sastavljanja automatike za mjerenje potrošnje TP po tarifama, jer gotova inegracija od MELcloud-a je mršava i jako teško je iščitati protokole koji su zanimljivi.
romim

#14149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Image

Zaokruzeno je senzor unutrasnje temperature?
Kad se postavi prednji panel da li se priljubi uz ovaj plasticni okvir oko senzora?
Je li elektronika zasticena metalnim okvirom?
Ima li FH monitoring na grijanju?
Lijepo smisljeno, ali ko nema izlaz za wifi modul...
Koliko znam wifi modul za Mitchubishi je oko 100km.

Image

Koliko sam mogao primjetiti kod mene toplota od izmjenjivaca prolazi izmedju otvora i zavrsava kod senzora temperature.
Uz to postoji i ovaj metalni oklop koji se vjerovatno grije.
Mada serviser je jedno vrijeme ostavio senzor izvucen iznad izmjenjivaca, ali je gasenje bilo isto.
Batoni

#14150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Batoni »

-Pozdrav svima,
u potrazi za nekim rješenjima ušao sam na ovaj forum i vidim da ima jako puno onih koji se baš pravo razumiju u tematiku pa evo da zamolim nekoga od Vas da mi da svoje mišljenje. Imam klasično centralno grijanje u kući staro 15-tak godina, znači peć (40kw) ugalj, drvo briket itd. Sve funkcioniše dobro ali zbog ovih sada problema sa ugljem i drvom razmišljam o nekoj drugoj opciji. Kuća također klasična, starija, prizemlje i sprat, oko 180 kvadrata, s tim što se grije oko 150 kvadrata zajedno sa unutrašnjim stubištem i hodnicima koji su veliki, po pet metara hodnici + stubište visoko 5 i široko dva metra, ali sve to se ugrije sa jednim radijatorom u hodniku i jednim na sredini stubišta i to tako dobro da na spratu tri sobe, dječije i spavaća cca 60 kvadrata, rijetko odvrnem termo-glave (HERZ) na radijatorima (ukupno 9 kom.u kući, pločasti Vogel-Nut), posebno u spavaćoj sobi jer je toplo, dok kupatilo ima rešetku i ko sauna je, a u prizemlju je samo velika dnevna soba sa trpezarijom , kupatilo i mini kuhinja, dok je garaža i ložiona u sklopu kuće i negrije se, ali je uvijek i kada je najhladnije negdje oko 10 stepeni. Možda je i do sistema jer se radijatori u hodniku, stubištu i kupatilima nekada ne zavrću, tako naredio majstor koji je razvodio grijanje i to evo funkcioniše bez problema. E sada kuća je od sitne cigle, omaltana, termo fasada sa 5 cm stiropora(opet preporuka majstora da je dovoljno toliko) nova pvc stolarija s tim što na spratu nema ploće već klasični tavan sa starom izolacijom od duplog tervola (20cm) i krov klasika, crijep, na četiri vode, bez ikakve dodatne izolacije. Sada bih molio za iskustva,preporuku, varijante...Majstor koji je razvodio grijanje kaže SAMO PELET, drugi kažu toplotne pumpe, treći termo-blok, pa se raspametih. Da se razumijemo tragam za najboljom ali to ne mora značiti i za najjeftinijom varijantom. Godine idu tako da Mi struja postaje sve privlačnija iako i pelet nije neka tegoba za loženje, ali ono što mi je najvažnije jeste da mi bude cijela kuća topla kao i do sada, a da su troškovi podnošljivi, do nekih 300 KM mjesečno, ako je to, naravno ikako i moguće. Hvala unaprijed svima na svakom odgovoru, savjetu u mišljenju, a pošto nemam baš iskustva na forumima, molim romima, ako sam samo njemu replicirao da objavi ovaj moj post svima...
Hvala još jednom!
Pozzz
Post Reply