Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#1276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:ma znam,nema je na grijanju,hajlac ti si tu stalno haman samo cekas gdje cu preletit da me ispravis.
Znas li ti slucajno gdje se ima kupit grijuci kabal,da postavim u svog LG-ja,nebil se malo popravio kad pocne mrznut,da ne kupujem jos drugi inverter,ovi japanci bi se mogli poklat ubrzo,daikin je izbacio nesto novo,sad ce svi krenut u akciju,mozda vrijedi sacekat pa onda nesto kupit
Hehe ne shvataj tako licno sitne ispravke :)

Gotovo nemoguce da ces to kod nas ili u regionu naci. Ako imas koga u nordijskim zemljama, zajmi ga da ti tamo nabavi pa posalje postom. Nekad davno na onom njihovom "varmepumpsforum" forumu sam citao da tako naknadno uzmu pa provedu zicu iz vanjske jedinice do sobe i preko on-off prekidaca dalje na uticnicu. Obicno taj kabl bude 50-100W snage. Ne sjecam se jel isla standardna 220V voltaza ili su spajali preko adaptera/transformatora.

Cak i ako nadjes kabl, bice posla dok rastavis vanjsku i fino po onoj plohi polozis kabl, pogotovo ako je klima negdje na spratu tj. iznad zemlje.

A jel se tom LG-u nakupi leda zimi i kakva je uopste s defrostom?
starii

#1277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

lamudan wrote:ma znam,nema je na grijanju,hajlac ti si tu stalno haman samo cekas gdje cu preletit da me ispravis.
Znas li ti slucajno gdje se ima kupit grijuci kabal,da postavim u svog LG-ja,nebil se malo popravio kad pocne mrznut,da ne kupujem jos drugi inverter,ovi japanci bi se mogli poklat ubrzo,daikin je izbacio nesto novo,sad ce svi krenut u akciju,mozda vrijedi sacekat pa onda nesto kupit
vidi ovo
Image
Image
Shimano

#1278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Shimano »

Puna je Srbija ovakvih naučnika koji kupuju "Grejače" a koja je svrha? Prepravljanje fix-speed uređaja da bi šta?? Samo za ruke neko ce da naplati 200 maraka, pa jednostavnije je kupiti grijalicu na struju i ne rizikovati da te struja ubije preko zime :lol: :lol: Ljudi kupuju invertere da bi ustedili nesto para (i sam sam takav i zato ovo i citam) ali ovde ima takvih nebuloza napisanih da je smjesno. Da obične klime mogu grijati Japanci nebi pravili invertere nego bi Kinezi prodali toliku kolicinu fix-speed uredjaja da bi i Rusija bankrotirala jer ko bi plin kupovao. Vidim nekoliko ljudi ovde da poznaje tematiku interesuju me inverterski klima uređaji iz svega napisanog mogu zakljuciti da Mitsubishi, Tosh ili Dajkin mogu da griju zimi ostalo je sve želja da se prezimi ali nikako nemože ! :thumbup:
CH1LE

#1279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CH1LE »

Image

Pozdrav svima,
Gore je amaterska :) skica stana u kojem živimo supruga, sin i ja. Kvadratura je cca 68 m2. Stan je u potkrovlju sa „srednja žalost“ izolacijom (promijenili smo gro stolarije ali su zidovi potanki i pola stana je direktno ispod krova bez potkrovnog prostora.

Izuzetno mi je zanimljiva opcija grijanja na inverter klima uređaje pa bih molio savjet kako uraditi grijanja cijelog stana sa 2 jedinice? Da li ići na dva jača model ili mislite da bi sa kombinacijom jači i slabiji model mogli dobiti traženo?

Na slici je plavim pravougaonicima označena jedina realna opcija razmješataja klima uređa. Trenutno imamo jedan D klase potrošnje Vivax u dnevnom boravku koji je služio za rashlađivanje i na njegovo mjesto bi išla naravno nova jača jedinica

Dodatna stvar o kojoj razmišljam i trebam savjet je buka vanjskih jedinica koje bi bile smještene na balkonima. Tačnije koliko u stalnom radu smetaju i nama i naravno komšijama? Ovdje molim za prijedloge modela koji imaju nisku buku na vanjskim jedinicama i naravno ciljam na modele koji rade provjereno na -20 stepeni celzijusa.

Unaprijed zahvalan
maliq53

#1280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Nisam neki ekspert pošto i ja tek ću uzet klimu ali ako imaš para uzmi dvije Mitsubishi Kirigamine MSZ-FH25 sa ovim klimama nemaš gdje pogriješiti.Klima ima cop 5,52 a SCOP oko 5 što je ludilo.To je neki moj prijedlog naravno izgleda skupo u početku al' vjeruj isplatititi će se pa brat bratu za 3-4 god što bi više trošio sa slabijim klimama.

E sada imam ja jedno pitanje.Naime, zvao sam Jelića i sa -15% gotovine opet skuplji nekih 30KM od Otusa plus možda mogu neki rabat izganjat kod Otusa tako da bi ispala još jeftinije,tako da ne znam šta vi ostali mislite?
starii

#1281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

hmmm ja kad sam bio kod jelica trazim model msz-sf35ve i kostao je oko 1780KM a s popustom nudili su ga za 1460KM koliko se sjecam...uglavnom bili su mi povoljniji od otusa.
pogledaj i ove adrese :
http://www.digitrend.ba/index.php/trgov ... /inverteri
http://www.frigo-klima.com/HR_frame.htm ... klima.com/

jest da su u mostaru al ako je jeftinije da se otici..
Hajlac

#1282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:znaci defrost kod ove klime ne valja,pocne topit sa vrha isparivaca,pocne se slijevat niz isparivac,u pocetku uspije,cim malo pocnu zime -5 npr,vise ne uspijeva,po dnu ostane ono sto se slijeva,al onda se to siri prema gore,okovana ledom bude,kad stane onda nocria sama gura,za razliku nocria osusi vanjsku defrostom,najradije bi kupio jos jednu dobru i zavrsio brigu,al nije bas da mi se bacaju pare,mozda ovoj pomognem malo tim grijacem.
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=18866.0
Pazi sta je izbacio daikin SEER 9,5 a SCOP 5,9,cak uvode novi plin,unutrasnja je cudna mozda malo podsjeca na nocriu.
Nasao sam u Banjaluci grijac,3-4 m kosta oko 50-60KM,ako sam dobro skontao 30w po metru,biras duzinu,ide na 220v i dolazi namontiran termostat koji sam pali grijac na odredjenoj hladnoci,moze se podesavat od -15 do +15,kontam nije neka investicija probacu...
Da, nema snage da dovoljno zagrije vanjsku i/ili prekratko ostaje u defrostu da bi uspjela sve otopiti. To je fenomenalno da si nasao blizu taj kabl-grijac. Napisi koja je firma u pitanju da pritefterim, to je dobra informacija. Haj znaj kakvih ce jos zima biti.
lamudan wrote: ...vjerovatno je to fazon na koji ovi svedjani pretvore svoje pumpe u arctic nordic itd pa gore rade i na -30
Rijetko ko od nordijaca uzima klimu s namjerom grijanja bez vec ugradjenog grijaca tacne za defrost. Nego dodaju oni koji su ranije uzimali "obicne" klime, dok sad kod njih svaki ozbiljan proizvodjac u osnovi ponude ima te 'arctic/nordic' modele s grijacem.
A kod tih ekstremnih minusa, osim tog grijaca, svi ti jaki Japanci i u kompresoru staljaju "grijace" tj. cesto navoji motora sluze ujedno i za zagrijavanje ulja/plina. U Toshibinom servisnom upustvu sam jednom nabasao na taj podatak tj. funkciju koristenja namotaja kao laganog grijaca (afaik oko 10W se stvara toplota). Pipnes onu stednu sijalicu od 10W pa przi, tako da 10W i nije beznacajna toplotna snaga ako duze vremena u malom prostoru (kompresoru) isijavas toliku toplotnu energiju.
Hajlac

#1283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

starii wrote:hmmm ja kad sam bio kod jelica trazim model msz-sf35ve i kostao je oko 1780KM a s popustom nudili su ga za 1460KM koliko se sjecam...uglavnom bili su mi povoljniji od otusa.
pogledaj i ove adrese :
http://www.digitrend.ba/index.php/trgov ... /inverteri
http://www.frigo-klima.com/HR_frame.htm ... klima.com/

jest da su u mostaru al ako je jeftinije da se otici..

SF VE(H) nije bas za pouzdati se sto se tice grijanja - vidi se i po cijeni. Ili FD VABH od starijih ili novija serija FH (VEHZ).
Shimano

#1284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Shimano »

hmm, odakle poceti, prvo neznam sta da kazem na ovaj komentar "SF VE(H) nije bas za pouzdati se sto se tice grijanja - vidi se i po cijeni". ako mozete malo pojasniti na osnovu cega ovo zakljucujete, evo nesto sto sam uspio da naucim, procitam i zakljucim i da cujem od drugih, na kraju krajeva nakon svega procitanog, objasnjenog ITD, tice se samo Mitsubishi-ija neko ce vjerovatno da napise nesto i za druge brendove mene su oni zainteresovali jer ima puno toga da se procita a jednostavnim jezikom je napisano :-D
Kao prvo jeftin a dobar inverter nepostoji, ono tipa u rezimu sleep ovoliko ili onoliko je smjesno, marketing sada stavimo u stranu, misljenja sam da samo 3-4 brenda mogu da griju i svi su japanci, ovaj model SF smatram da je to kao Fujitsu Nokrija stim sto ona ima nesto vise dodataka ali i jedan i drugi inverter nisu nesto posebno, daleko od toga da su losi, na kraju krajeva SF u Mitsubishiju je srednja klasa. Postoji ona narodna koliko para toliko muzike, SF VE iili (VEH) jedan radi od -15C a drugi do -20 indenticni uredjaji samo sto VEH ima fabricki ugradjen grijac tepsije i zahtijeva drugaciju ugradnju (kako mi je pojasnjeno u Otus-u), sto se tice ovog modela FH to je nesto najace sto MITSU ima da ponudi u ovoj sferi klimaizacije stim sto sva imena u Mitsubishi 25, 35, 42 oslikavaju snagu tj. kapacitet tih modela osim u slucaju FH to se nesto sasvim drugacije bar vidjeno u tabeli koju je Otus objavio a nazvali su je kapaciteti grijanja pri razlicitim tempeaturama, tu se sve vidi ko malo sabere 2 i 2 vidjece da je 35VEHZ zvjer jer na -10 ima snagu od skoro 6kw, a do -15C zadrzava nazivnu snagu. Sta to znaci??
Odredjivanje snage potrebne da bi se nesto grijalo zavisi od mnogo faktora, termike kao 1,kubikaze m3, ITD sa losom termikom kostace vise da bi se grijalo inverterima, takodje jos jedna bitna stvar je izbor izmedju, -15C, -20C ili-25C sto je minus veci vise je i para :-) iz ove tabele koju sam procitao do sada smatrao da moje potrebe zadovoljava uredjaj od 3,5KW medjutim na -15C uredjaj od 3,5kw neradi vise tom snagom i ima dosta manje kW osim u slucaju ovoga modela FH35 ili FH25 kod njih se nista ne mjenja tako da u mome slucaju sa nesto skromnijim budjetom izbor je pao na SF42 nesto jaci model kad se odbiju minusi opet imam tih minimalnih 3,5kw. Od toga gdje kupiti procitao sam na stranici Mitsubishi-ja da je Otus distributer u BiH, iz Otusa su mi rekli da vecina njihovih saradnika nenaplacuje izlazak na lokaciju kako bi odredili sta kome treba a tek nakon toga ti isti ljudi ugradjuju i prodaju uredjaj!
poz.. :thumbup: :wink:
Shimano

#1285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Shimano »

telefon je cudo ;-) ;-) top modeli su super stvar kome se moze $$, kako se kaze ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo! Nisam ja rekao da Nokrija nevalja (licno izgled mi se nesvidja) samo Nokrija je ako se nevaram top proizvod Fujic-u kao FH u Mitsubishi-ja , ili ovaj model sto gore spomenuse Dajkina u jednom se slazemo a to je da su Japanci br. 1.
Tesko je reci sta je bolje Mitsubishi Daikin ili Toshiba .
motorola01

#1286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Svaka vam cast kad imate damu da ulozite 4000KM za grijanje prostora od cca 55-75 m2. Ja kako god da okrenem, morao bih dvije klime kupiti i plus jedan konvektor za kupatilo, da bih pokrio cijeli stan. Ne znam kakav vam je racun uloziti 4 puta vise u grijanje stana, da bi godisnje ustedjeli na struji cca 300-400 KM?
motorola01

#1287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Dokazi da sam bjezao sa casova. Dvije klime su 4000, pokrivanje ovolikog stana konvektorima je 1000-1300 KM. Godisnja potrosnja struje sa konvektorima sumnjam da ce prelaziti 1000-1200 KM. Koliko struje ce te dvije klime potrositi?
motorola01

#1288 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:ako imas konvektore znas kolko trosis struje,otprilike podijeli na 4 toliko bi potrosio klimama,to je sve na grubo,100 puta sam naveo svoj primjer na temi.
za cijelu proslu zimu potrosio oko 230KM ajmo zaokruzit 250KM struje,kuca sa dobrom izolacijom,ali kuca znaci ne griju me komsije,85m2 sprat,klime radile od septembra do kraja znaci april valjda,uvijek radile,samo ako nas nema kuci cio dan onda je temperatura 18-20*C a cim dodjemo kuci temp ke 24-25 *C,imamo bebu i prilicno nam je toplo na ovoj temp ali radi bebe moram tako grijat.
Pitanje je kolko bi potrosili konvektori grijuci cijelu zimu bez gasenja moju kucu :D
E ovakva informacije trebaju :thumbup: . Samo bez uvrede, ne mogu stvarno da vjerujem da ce mi recimo dvije klime potrositi samo 250-500KM struje u toku cijele godine, ali eto. Kod mene je stan od 60 kvadrata i kazem opet, na osnovu rasporeda prostorija mi trebaju dvije klime da bih pokrio cijeli stan i plus jedan konvektor za kupatilo. Stan je u sredini i imaju vanjski zidovi samo u spavacoj i trpezariji, kao i balkon u dnevnoj. Prozori su novi sa low-e staklima i plus u svakoj sobi su vertikale od centralnog grijanja. Zar meni nije lakse (kao i vecini sigurno) postaviti konvektore i tako fino rasporediti izvore toplote nego kupiti dvije klime po 2000KM i opet ne mogu pokriti cijeli stan(jer mi treba konvektor u kupatilu)?

A ovo sto kazes da trose 4 puta manje struje od konvektora, ne znam majke mi. Mozda je stvarno moguce, ali eto ja ne mogu nikako da vjerujem u to(opet bez uvrede jer ne zelim da kazem da lazes, nego jednostavno mi to nestvarno izgleda).
motorola01

#1289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:postoji google :D ,stvarno ne razumijem ljude koji svoje znanje tako ogranice,na danasnjem vremenu,imas internet mogao si to davno proucit,za moju kucu najveci racun za struju je dosao u januaru 85KM mislim,poredsvih ostalih potrosaca,a sve je na struju.
Prvo ne znas o inverterima,umjesto da pitas ti sudis o njima o kojima ne znas,jos odredjujes im i cijenu na kvadraturu a i to ne znas,jer dvije klime po 1900KM sa izolacijom kao kod tebe idu na 120m2 bez dodatnih konvektora.
Nego sloboda je izbora,uzmi sebi konvektore i uzivaj,ako te to cini sretnim,ja sam ih izbacio iz kuce davno,konvekori su naravno odlicni,jedino sto eto trose u prosjeku 3-4 puta vise
Jesam mogao,ali mi eto dosad nije trebalo. Sad razmisljam sta da uradim povodom grijanja stana i postoje 3 vec poznate opcije. Naravno da bih najvise zelio grijati se sa invereter klimom zbog nizih racuna el. energije, ali je problem pokrivanje cijelog stana jednom klimom. Evo pogledaj ovu gore skicu stana i covjek nema sanse da pokrije cijeli stan sa jednom klimom. Znaci treba platiti 4000KM da bi to sve pokrio. Mislim da je to previse. Kod mene takodjer.

Kod drugog bolda govoris kako je moguce stan od 60-ak kvadrata grijati sa jednom klimom. Kako se moze pokriti stan sa milion zidova unutar tih 60 kvadrata ravnomjerno zagrijati? Dok on postigne normalnu temperaturu u kupatilu ili spavacoj(izvor toplote je recimo postavljen u dnevnoj sobi), u dnevnoj ima da izgoris :) : Jel tako? Zato sma naveo da trebaju dvije klime da bi se sve to fino izjednacilo. A ako trebaju dvije klime, onda moras priznati da je to veliki trosak.
motorola01

#1290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:ukljuci glavu,ne postoje klime samo od 2000KM,inverteri idu od 800 pa do recimo 3000KM tog ranga,stan moze imat tezak raspored za klime(zato sam ja 2011.te kad sam gradio razmisljao o tome),kad je raspored tezak uzima se vise manjih klima,manje su jeftinije,bezze lupas ovdje,odes u firmu gdje prodaju i ugradjuju klime,oni ti dodju kuci snime prostor i kazu sta ti treba i kolko kosta,pa onda dodjes i bacas bombe ovdje :D
KOliko se ja sjecam, ti ovdje tvrdis da su dobre klime sa inverterom od samo tri proizvodjaca. Njihova cijena je oko 2000KM(sve informacije od tebe). Toliko od bacanju bombi, a sad navodis da se mogu kupiti i klime od 800KM drugih proizvodjaca(sad i one valjaju). Nemoj bolan, nema smisla. Ne znam zasto si se nasao u svemu ovome uvrijedjen, jer ja tebe uopste ne napadam nego pokusavam svima nama koji su se iskljucili sa centralnog grijanja pronaci najisplativiji vid grijanja u buducnosti i zato treba sagledati sve aspekte ovog problema. Nije samo bitna potrosnja el.energije, nego i pokrivenost prostora, raspored prostorija(vrlo bitan jer ti moze udvostruciti investiciju, koja odmah postaje neisplativa/po meni)... Bezveze si se uvrijedio i bezveze napdas. Ispada ako nije po tvome, odmah ne valja. ALi nema veze, neka ostane tema ni na nebu ni na zemlji jer je ispisano tovar stranica bez konkretnog rjesenja za pojedine slucajeve(sve kvadrature stanova).
motorola01

#1291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:www.pik ba/artikal/4349135/fujitsu-asyg12leca/
jel ovo taj proizvodjac de nam reci kolko ovo kosta

www.pik ba/?trazilica=klima+mitsubishi
ima i ovdje npr micko

ili ces daikin
http://edostuzla.pik .ba/artikal/7478957/klima-uredjaj-inverter-daikin/

koji proizvodjac ovdje ne valja reci mi
Ne moze otvoriti, ali pronaci cu vec.
motorola01

#1292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:fujitsu 12 leca za kes nije vise od 1300KM
daikin FTXN25L/RXN25L kosta 1023KM
daikin FTXN35L/RXN35L kosta 1133KM
znaci nisu uvijek 2 klime 4000KM mozes li to razumjet
Mogu druze, nikakav problem :) . Evo sad gledam, klime su okvirno po 4 kW. Znaci ko god da se odluci za ovaj vid grijanja, mora paziti na jacinu glavnog osiguraca i dolaznog kabla od brojila do ploce sa osiguracima u stanu. Eto nesto i od mene :) .
motorola01

#1293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Pa cemu onda oznaka od 4kW na ovoj klimi, a cemu oznaka na konvektoru od 2kW?
ps.nemam veze sa strujom.
Hajlac

#1294 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

motorola01 wrote:
lamudan wrote:ukljuci glavu,ne postoje klime samo od 2000KM,inverteri idu od 800 pa do recimo 3000KM tog ranga,stan moze imat tezak raspored za klime(zato sam ja 2011.te kad sam gradio razmisljao o tome),kad je raspored tezak uzima se vise manjih klima,manje su jeftinije,bezze lupas ovdje,odes u firmu gdje prodaju i ugradjuju klime,oni ti dodju kuci snime prostor i kazu sta ti treba i kolko kosta,pa onda dodjes i bacas bombe ovdje :D
KOliko se ja sjecam, ti ovdje tvrdis da su dobre klime sa inverterom od samo tri proizvodjaca. Njihova cijena je oko 2000KM(sve informacije od tebe). Toliko od bacanju bombi, a sad navodis da se mogu kupiti i klime od 800KM drugih proizvodjaca(sad i one valjaju). Nemoj bolan, nema smisla. Ne znam zasto si se nasao u svemu ovome uvrijedjen, jer ja tebe uopste ne napadam nego pokusavam svima nama koji su se iskljucili sa centralnog grijanja pronaci najisplativiji vid grijanja u buducnosti i zato treba sagledati sve aspekte ovog problema. Nije samo bitna potrosnja el.energije, nego i pokrivenost prostora, raspored prostorija(vrlo bitan jer ti moze udvostruciti investiciju, koja odmah postaje neisplativa/po meni)... Bezveze si se uvrijedio i bezveze napdas. Ispada ako nije po tvome, odmah ne valja. ALi nema veze, neka ostane tema ni na nebu ni na zemlji jer je ispisano tovar stranica bez konkretnog rjesenja za pojedine slucajeve(sve kvadrature stanova).

I ti ga prekardasi. Nije istina da nije govoreno konkretno - ja sam pisao da za vece stanove trebaju dvije (manje)klime i/ili(jedna) u kombinaciji s konvektorom u manjim zabacenim prostorijama.

Iste kombinacije u nordijskim zemljama redovno praktikuju :wink:

Kazes 4000KM je previse :-)
1. Ako ugradis plinsko centralno, doce te 7-8 hiljada KM
2. Ako ugradis samo konvektore tj. obicne pretvarace el. u toplotnu energiju, dugorocno ce te ubijati racuni svake zime dok vise ne mognes izdrzati pa se pocnes smrzavati tj. smanjivati jacinu na potenciometru konvektora.
3. El. blok centralno - jos veci racuni nego s konvektorima.

Ova prica je vec prezvakana na temi x puta; da si temu procitao, ne bi iste dileme i price ponavljao - sve se svodi na to gledamo li od danas do sutra ili od danas do 1-2-10 godina unaprijed ;-)
S konvektorima je relativno mala pocetna investicija ali osudjen si na velike racune zauvijek.
S toplotnim pumpama relativno je velika pocetna investicija (opet 2x manja od centralnog) ali dugorocno si rahat s troskovima/racunima (kljucno: pod uslovom da kupis kvalitetan vrhunski uredjaj od ≥2000KM).
motorola01

#1295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

Moguce da sam prekrdasio, jer stvarno nisam procitao cijelu temu. Evo u ovom tvom postu pise sve sto moze nekoga zanimati u vezi grijanja na struju. Jos samo napisi, ako nije problem, da li onih 4kW u karakteristika one inverter klime znaci da se mora pojacati gl.vod ili nema potrebe za tim(jer bi onda isle dvije klime po 4kW)? Jer vecina nas ima gl.osigurac na 25 ili 35A, odnosno prikljucak je vecini(u stanovima) na 6,7-nekih 8-8,5kW.

I onda ova dva tvoja posta postaviti na vrh ove teme, na prvoj stranici.
motorola01

#1296 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:aj teska covjeka,jel te ja moram sve ucit
konvektor ima grijac od 2kw,znaci trosi struje 2 kw grije 2 kw,isto kao i najobicnija grijalica
a klima je toplotna pumpa,ona svu toplotu u kucu upumpava iz vana,pomocu vanjske jedinice,i tako upumpavajuci 4 kw toplote ona trosi struje mozda 1000w,ta struja se ne trosi na grijanje nego na rad te pumpe,kompresor,kondenzator,ventilatori,ovo ono .....
E pa to se trazi :D . A ne ucis bolan samo mene, nego i veliku vecinu koja sve ovo cita i prikuplja informacije o grijanju na struju. Zahvaljujem :thumbup:
MeanMachine

#1297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by MeanMachine »

motorola01 wrote:Pa cemu onda oznaka od 4kW na ovoj klimi, a cemu oznaka na konvektoru od 2kW?
Obično inverter klima veličine 12 (12000 BTU) troši električne energije od nekoliko stotina W pa do max. 1500 W (neki modeli možda i malo više), s tim da je 1500 W potrošnja samo ako klimu staviš u režim max. hlađenja (grijanja), obično nazvano jetcool ili nešto slično tome. U ostalim slučajevima redovnog rada klime ona najčešće troši ispod 1 kW. Što se tiče tih 4 kW koje ti navodiš to se na klimi deklariše kao "heating capacity", tj. kapacitet grijanja (ili "cooling capacity" za hlađenje) i zapravo ti govori koliko toplotne energije ti klima ubacuje u prostor, pri potrošnji električne energije kako sam ranije naveo. To zapravo znači da ta klima u idealnim uslovima troši ELEKTRIČNE energije npr. oko 1 kW, a pri tome proizvodi TOPLOTNE energije oko 4 kW, znači u takvoj situaciji mijenja grijalicu od 4 kW. Treba naglasiti da tih deklarisanih 4 kW imaš samou idealnim klimatskim uslovima izvan prostora koji zagrijavaš (temperatura okoline itd.) dok je to u praksi ipak nešto manje, ali kod kvalitetnih invertera svakako sasvim dovoljno.
motorola01

#1298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

lamudan wrote:jarane ovo je procitano 300 puta ti ko da si s marsa pao,ti nas ubjedjujes u nesto sto ja imam u kuci,a ti tek poceo citat o tome
http://www.klimacentar.com/fujitsu/inve ... 12ltc.html
ovdje je specifikacija jedne klime,na nas jezik.
De nam procitaj odavdje koliki je ucinak grijanja a kolka potrosnja struje
Vidim da trosi manje od kilovata, a koliko isporucuje, veze nemam. Ne znam koliko isporucuje obicna klima bez invertera pa da mogu uporediti sa ovom. Ne znam cemu ovakvo pitanje, jer ne bih postavljao ovakva pitanja da to sve znam! Zato tebe pitam ili nekog drugog ko zna.
motorola01

#1299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by motorola01 »

MeanMachine wrote:
motorola01 wrote:Pa cemu onda oznaka od 4kW na ovoj klimi, a cemu oznaka na konvektoru od 2kW?
Obično inverter klima veličine 12 (12000 BTU) troši električne energije od nekoliko stotina W pa do max. 1500 W (neki modeli možda i malo više), s tim da je 1500 W potrošnja samo ako klimu staviš u režim max. hlađenja (grijanja), obično nazvano jetcool ili nešto slično tome. U ostalim slučajevima redovnog rada klime ona najčešće troši ispod 1 kW. Što se tiče tih 4 kW koje ti navodiš to se na klimi deklariše kao "heating capacity", tj. kapacitet grijanja (ili "cooling capacity" za hlađenje) i zapravo ti govori koliko toplotne energije ti klima ubacuje u prostor, pri potrošnji električne energije kako sam ranije naveo. To zapravo znači da ta klima u idealnim uslovima troši ELEKTRIČNE energije npr. oko 1 kW, a pri tome proizvodi TOPLOTNE energije oko 4 kW, znači u takvoj situaciji mijenja grijalicu od 4 kW. Treba naglasiti da tih deklarisanih 4 kW imaš samou idealnim klimatskim uslovima izvan prostora koji zagrijavaš (temperatura okoline itd.) dok je to u praksi ipak nešto manje, ali kod kvalitetnih invertera svakako sasvim dovoljno.
Hvala na pojasnjenju :thumbup:
Hajlac

#1300 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

motorola01 wrote:
lamudan wrote:fujitsu 12 leca za kes nije vise od 1300KM
daikin FTXN25L/RXN25L kosta 1023KM
daikin FTXN35L/RXN35L kosta 1133KM
znaci nisu uvijek 2 klime 4000KM mozes li to razumjet
Mogu druze, nikakav problem :) . Evo sad gledam, klime su okvirno po 4 kW. Znaci ko god da se odluci za ovaj vid grijanja, mora paziti na jacinu glavnog osiguraca i dolaznog kabla od brojila do ploce sa osiguracima u stanu. Eto nesto i od mene :) .
Opet prekardasi - sad bas lupas, izvini ali tako je.

Inverter klime tj. toplotne pumpe zrak-zrak normalnih dimenzija (do '18ke' tj. '42ke') maksimalno mogu povuci do 2,5kW struje, ali samo u ekstremnim situacijama (kad na daljinskom namjestis temp. @ 30C).

U normalnim okolnostima tj. kad temp. odrzavas na 23-25, trose od 500W(moj licni slucaj u stanu od <40m2) do 2kW(stanovi >70m2), zavisno od velicine stana i vanjske temperature :wink:

U defrostu, kojeg ove vrhunske klime >2000KM vrte ne cesce od svako 45min a najcesce samo po potrebi tj. kad se zaledi vanjska, trose manje od 1kW ;-)

Da ne bi vise smucivao ljude na ovoj temi vec prezvakanim pricama i zabludama, molim te lijepo da prvo pretabiris temu ne bi li naucio osnove o Toplotnim pumpama i razlikama u odnosu na sve ostale vidove grijanja :wink:
A kljucna razlika druze moj jeste sto Toplotna pumpa prenosi toplotu iz jedne prostorije u drugu (vanjska<->unutrasnja); udio el. energije u ukupnoj isporucenoj toplotnoj jer od 1/6 do max 1/2 (-15C i nize). Sve je vec davno objasnjeno na ovoj temi.
Post Reply