InterRail - Mala Avantura :)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
paravan

#1 InterRail - Mala Avantura :)

Post by paravan »

Prije svega pozdrav svima

prije nekih mjesec-dva sam saznao za interrail... naime za nekih 400 eura mozes mjesec dana putovati u 30 zemalja evrope, vozom... koliko hoces... dodje nesto kao mjesecna tramvajska :D

uglavnom svidjela mi se ideja pravo i kontam negdje u maju, junu sa jos par drugarica i drugova da zapocnemo tu avanturu ako bog da :)

pa me zanima da li je iko od vas sa foruma vec lutao po evropi sa interrail-om...

kako ste isplanirali put? koliko sveukupno izadje trosak? koji su vam bili najveci problemi tokom te avanture itd... uglavnom sve moguce info koje imate volio bi kada biste ih podjelili samnom

a i ako nema nikog ovdje iz BiH ko je ovako putovao... nema veze, mozete mi i vi pomoci oko planiranja, sta kako :D

hvala svima na odgovorima

http://www.interrailnet.com
Vincent_Chase

#2 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by Vincent_Chase »

pozdrav,
putovao sam interrailom.

dodude ne mjesec dana, ali imao sam kartu koja je kostala cca 150 eura i mislim da za te pare mozes putovati 5 dana unutar perioda od 10 dana.

Sto znaci kupis kartu i danas putujes i onda odmaras u nekom gradu, pa sutra ponovo putujes a prekosutra ne koristis kartu i tako dalje....

Opcija je super, jer fakat ono ako ti ne smeta mozes da spavas u vozi i po hostelima, i tako obidjes Evropu jako jeftino.

Kada kupis tu kartu ne mozes putovati samo u zemlji iz koje dolazis, znaci ako si Njemac ne mozes putovati po Njemackoj, tj kao Bosanac po Bosni.

Najbitnije ti je dobaciti se do ZG ili eventualno do Austrije, i onda imas vozove svakih sat/dva za sve destinacije u Evropi.

Najbolje ti je da odes na stranice zeljeznica u Evropu, i napravis raspored putovanja kada gdje zelis putovati i preporucujem ti opciju night train, tj da spavat u vozu, znaci danas hodas po Parizu, navece se ukrcas na voz i spavas do Madrida.....
Dr.Mr.Fr.

#3 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by Dr.Mr.Fr. »

Ja išao od Austrije do Španije, nije loše samo ti bude muka od voza vrlo brzo, meni je malo bilo tesko naci smještaj jer nisam planirao put nego onako avanturisticki skroz...ali super je zeza sa dobrom ekipom, preporucujem :thumbup: :thumbup: :thumbup:
because_of_you

#4 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by because_of_you »

Zvuči super! :thumbup:

Da li su tu uključene samo zemlje u Europi, ili ima neka veza i za UK? :-?
Vincent_Chase

#5 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by Vincent_Chase »

nisam siguran...mislim da jesu,,ali provjeri na netu,,ukucaj na goole interrail,,,i sve ce ti reci :)
because_of_you

#6 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by because_of_you »

Pa to je :thumbup:

Znači, hipotetički, u mjesec dana mogla bi se obići Turska, Velika Britanija, Španija, Austrija.... Za kartu od 300 eur :-)

Ovi što su putovali, koji su vlakovi u pitanju, tj. jesu li oni brrrrrzi? :D
Vincent_Chase

#7 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by Vincent_Chase »

ne mozes obici tako to...

nije tek tako jednostavno....

Radi se o tome da kada recimo kupis kartu koja kosta cca 300 eura....dobije 20 dana validnost karte, ali samo 10 dana mozes putovati...

sto znaci: danas putujes pa sutra "odmaras" a prekosutra putujes, pa onda odmaras, i tako dalje.....

vozovi jesu brzi, tj mozes koristiti koje god vozove hoces, ali ipak izmedju minhena i amsterdama ti treba npr 8 sati...tako da nije bas da je raketa.....
because_of_you

#8 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by because_of_you »

Jedan dan- 24 sata za putovanje, jel tako? :)

Sad sam se zadala na njihov forum, baš se zarazih :D

Kako sam skontala, najbitniji je plan putovanja i dobro upratiti red vožnji. A negdje sad nađoh da do Londona treba 2o-ak sati, iz Beča, čini mi se.

Sve u svemu, super opcija! :)
neki

#9 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by neki »

Samo vi pazite da se ne zafurate u London bez vize :D oni nisu u Shengenu :x
Vincent_Chase

#10 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by Vincent_Chase »

ja sam koristio sam opciju od "10 dana" unutar kojih imas 5 dana putovati...tako da sam putovao petak subota, i onda slijedeci petak subota nedelja..... i to je zbog posla....

opcija je super, ukoliko si ono "backpack" friendly ....i ako napravis dobar plan,,,moze obici cijelu Evropu za tih 20 dana....
because_of_you

#11 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by because_of_you »

semlaca wrote:Eh mene zanima gdje ste se kupali, ako ste spavali u vozu. Nešto kontam s momkom da idemo, pa mi kupanje naumpade.
Još me zanima koliko ima potrebe za smještajem, tj. koliko se može iskorititi ovo spavanje u vozu, tj. putovanje noću.
Mi bi na ovu turu od 15 dana, na stranici piše da je karta 289 eura.
Koliko para još otprilike treba, ono za hranu, poneki suvenir, kafa i to?

Sad ste me naložili, pišite malo detaljnije ko je već išao. :D :sax:

Ja sam malo listala ponude, mogu se uzeti 3 vrste vlakova, od onih standardnih vagona(koji se ne plaćaju), pa do onih za spavanje ili koji imaju i kupatilo. Samo što ove druge se treba doplatiti (ništa puno).
paravan

#12 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by paravan »

@Vincent_Chase

hvala ti na odgovoru :) za to da se ne moze putovati po zemlji odakle si nisam znao, prvi put cujem ali svakako cu se raspitati jos detaljnije
---------------------------

a nocenje tj. gdje cu spavati nije mi bitno... idem avanturisticki totalno! imas hostele, te nocne vozove, sator cu ponijeti, a naravno tu je i aerodrom xD

da mi je krenuti vec jednom :D
pare nisu problem, para nema :x :D
frankestein

#13 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by frankestein »

bila je isto neka opcija da se ide preko OIA-e... i preko GlocalYouth Foruma... koliko znam da se preko Glocal Youth Foruma vise ne ide... jel zna neko nesto o tome...
jesu li vezane ove karte za studij (tipa imaju li neki studentski popusti) ili je kako je tako je... pa izvolite
ljubav_aha

#14 Re: InterRail - Mala Avantura :)

Post by ljubav_aha »

:-D
Post Reply