ime bebe

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Toffee karamela

#251 Re: ime bebe

Post by Toffee karamela »

Baghira wrote:Upoznah prosle godine bracni par, koji imaju dva sina....Lukman i Jahja...neobicno.

Zna li neko odakle potice ime Zeno?
Zeno je grčko ime i značenje mu je "dar Zeusov". Srodno žensko ime mu je Zinaida ("slična Zeusu"/"potomkinja Zeusova") i Zina ("boginja"). Dvojica poznatih grčkih filozofa zvali su se Zeno, također i jedan vizantijski car. Ostalo je u upotrebi u Italiji i Latinskoj Americi.
almin-78

#252 Re: ime bebe

Post by almin-78 »

mislis na Zena(ne Zina,jer Zina je arapsko ime)
Toffee karamela

#253 Re: ime bebe

almin-78 wrote:mislis na Zena(ne Zina,jer Zina je arapsko ime)
Ne, ne mislim Zena, na toj web stranici (koja je by the way vrlo iscrpna i pouzdana jer navodi i lingvističke dokaze) stoji "Zina" (u Rusiji je ime Zinaida često, skraćeno Zina, i nema glasa "E"). No može biti da i u arapskom Zina nešto znači jer sam pronašla par imena koji isto zvuče a imaju različito značenje u nekoliko jezika.

Npr.Lina

u starogerm. je nastalo kao nastavak imena koji se završavaju na -lina (Carolina,Paulina)
u sanskrtu znači "ujedinjena"
u arapskom "drvo palme" i "nježna"
Eweleen

#254 Re: ime bebe

Post by Eweleen »

Aurora Borealis wrote:Na ovom linku imate poprilican izbor svih imena, razvrstanih po znacenju, porijeklu, itd.
http://www.babynameshq.com/malebabynames.html

Meni je ovo pravo zanimljivo. Mnoga imena sam pronasla koja se na ovom podneblju tertiraju kao "arapska", a zapravo imaju neko sasvim drugo porijeklo (npr. zensko ime Iman - porijeklo: Afrika, znacenje: vjera)
Iman znači vjera na arapskom. Mislim da je to opštepoznata stvar :-D
vareshka

#255 Re: ime bebe

Post by vareshka »

Meni je lijepo musko ime Adam, ali muz kaze ne dolazi u obzir jer nije muslimansko. Sad me bas zanima gdje se u Kur'anu spominje, je li se izgovara Adam ili Adem?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#256 Re: ime bebe

Post by Chmoljo »

vareshka wrote:Meni je lijepo musko ime Adam, ali muz kaze ne dolazi u obzir jer nije muslimansko. Sad me bas zanima gdje se u Kur'anu spominje, je li se izgovara Adam ili Adem?
koliko se ja sjećam iz sufare to ti je haman isto. tako kažu da su ustvari Eldin i Aldin imenjaci ili Elma i Alma...

u suštini, ime je manje bitno. važno je šta je u srcu. :) :)
almin-78

#257 Re: ime bebe

Post by almin-78 »

Adam je biblijska forma,a Adem Kur´anska :)

U Bibliji imas Adama i Evu a u Kuranu Adema i Havvu
neprilagodjena

#258 Re: ime bebe

Post by neprilagodjena »

Erol mi je ljepo :-D :-D
tech10

#259 Re: ime bebe

Post by tech10 »

Ermin je neprelazan. :D
janje_

#260 Re: ime bebe

Post by janje_ »

charvel. wrote: :lol: A zasto onda ne i Starbucks ako cemo tako? :-D
Image

zasto da ne..
vilhana

#261 Re: ime bebe

Post by vilhana »

eto raja kad dam zapocela ovu temu bila sam 5mj trudna... sad mi je ostralo jos samo 4 sedmice... Za bebino ime smo se odlucili.. Najvjerovatnije ce se zvati Ajdin. Kako god da je nema veze, samo nek je on nama ziv i zdrav.. :)
Hvala vam svima za prijedloge.................
Ajatolah_

#262 Re: ime bebe

Post by Ajatolah_ »

...
Last edited by Ajatolah_ on 27/05/2010 15:58, edited 1 time in total.
sheilak

#263 Re: ime bebe

Post by sheilak »

Sretno, vilhana! :)
Baghira

#264 Re: ime bebe

Post by Baghira »

Toffee karamela wrote:
Baghira wrote:Upoznah prosle godine bracni par, koji imaju dva sina....Lukman i Jahja...neobicno.

Zna li neko odakle potice ime Zeno?
Zeno je grčko ime i značenje mu je "dar Zeusov". Srodno žensko ime mu je Zinaida ("slična Zeusu"/"potomkinja Zeusova") i Zina ("boginja"). Dvojica poznatih grčkih filozofa zvali su se Zeno, također i jedan vizantijski car. Ostalo je u upotrebi u Italiji i Latinskoj Americi.
Hvala na iscrpnom odgovoru. :)

Mene samo cudi kako je dospjelo doci do Sandzaka, obzirom da mi je dajdza nosioc tog imena :D (Zbog toga sam mislila da je arapksog ili turskog porijekla :))
Baghira

#265 Re: ime bebe

Post by Baghira »

EdoI wrote:Samo nek' ste izbjegli ona arapska imena (Imran, Oman i tome slična, bez uvrede). :thumbup:

Jah, a Ajdin je kojeg ono bjese porijekla? :D :D
vareshka

#266 Re: ime bebe

Post by vareshka »

Ja sam zapikala zenska imena: Fatma, Hana, Iman, Esma. Kratko i slatko.
Ako budemo imali muske glava ce da me zaboli kad budemo davali ime, jer meni su sva muska imena ruzna :lol: a muz mi je super muslimancina koji voli neka "teska" starinska imena...
Svidja mi se Adam, al' mi ne da muz :-)
janje_

#267 Re: ime bebe

Post by janje_ »

vareshka wrote:Ja sam zapikala zenska imena: Fatma, Hana, Iman, Esma. Kratko i slatko.
Ako budemo imali muske glava ce da me zaboli kad budemo davali ime, jer meni su sva muska imena ruzna :lol: a muz mi je super muslimancina koji voli neka "teska" starinska imena...
ako je "muslimancina" onda od Hamza nema bolje.. ;)
almin-78

#268 Re: ime bebe

Post by almin-78 »

Samo nek' ste izbjegli ona arapska imena (Imran, Oman i tome slična, bez uvrede).
pa Ajdin je arapsko/tursko ime :D

janje_@ joj danas je Hamza svaki drugi djecak,bolje uzeti nesto neobicno,u Kuranu ima puno lijepih islamskih imena..Imran,Ali,Sami..ta su imena islamska a ujedno i moderna

mene zanima ime Sukejna,je li islamsko i sta znaci?
Toffee karamela

#269 Re: ime bebe

Baghira wrote:
Mene samo cudi kako je dospjelo doci do Sandzaka, obzirom da mi je dajdza nosioc tog imena :D (Zbog toga sam mislila da je arapksog ili turskog porijekla :))
Da li se zove Zeno ili mu je to samo nadimak? Kao nadimak mogao bi biti izveden iz nekoliko tursko-arapskih imena recimo: Zenan, Zenad, Zejnil...ne znam sad šta ona znače, poznavala sam lično u djetinjstvu par dječaka koji su se zvali Zenan i Zenad, možda je to to. Inače sva je sila tih islamskih imena na "Z".
terra_incognita

#270 Re: ime bebe

Post by terra_incognita »

almin-78 wrote:
Samo nek' ste izbjegli ona arapska imena (Imran, Oman i tome slična, bez uvrede).
pa Ajdin je arapsko/tursko ime :D

janje_@ joj danas je Hamza svaki drugi djecak,bolje uzeti nesto neobicno,u Kuranu ima puno lijepih islamskih imena..Imran,Ali,Sami..ta su imena islamska a ujedno i moderna

Jeste, ali ne znam značenje.

Meni se sviđa Dunja :-) i Ajna (Ajna je Indijsko i to je ona čakra-treće oko tzv.)
Toffee karamela

#271 Re: ime bebe

almin-78 wrote:
Islamsko je sigurno, čak ako me sjećanje ne vara mislim da je prisutno u marokanskoj i jordanskoj kraljevskoj porodici.

Značenje mu je dvojako: ljupka, spretna/staložena,mirna
Toffee karamela

#272 Re: ime bebe

terra_incognita wrote:

Meni se sviđa Dunja :-) i Ajna (Ajna je Indijsko i to je ona čakra-treće oko tzv.)
Ajna je na turskom "ogledalo" a ne znam da li nešto znači i na nekom od indijskih jezika.

Inače, ko se ustručava dati Dunja jer se boji da će ga mahala proglasit kjafirom :D , može to učiniti na turskom.Dunja=Avajlija. :D

By the way meni je Dunja također jako lijepo ime, jedno od najljepših na ovim našim južnoslavenskim jezicima.
vareshka

#273 Re: ime bebe

Post by vareshka »

janje_ wrote:
vareshka wrote:Ja sam zapikala zenska imena: Fatma, Hana, Iman, Esma. Kratko i slatko.
ako je "muslimancina" onda od Hamza nema bolje.. ;)
Hamza je naravno bilo na stolu vise puta :lol: kao i Salahudin :-) :lol: , Ismail, Muhamed, Ahmed,.... ali meni nikako ne prilici maloj ljupkoj bebici dati ova imena :-)
vareshka

#274 Re: ime bebe

Post by vareshka »

Sukejna :-)
almin-78

#275 Re: ime bebe

Post by almin-78 »

Hamza je naravno bilo na stolu vise puta kao i Salahudin , Ismail, Muhamed, Ahmed,.... ali meni nikako ne prilici maloj ljupkoj bebici dati ova imena
a koja prilice`? :) osim Adema,koje ti se jos svidja? :-)
Post Reply