ime bebe

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dado86

#1326 Re: ime bebe

Post by dado86 »

Cherry-Cherry wrote:ina, ines, alma, selma, jasmina, amina, almina, almira, ena, tina, lana
kenan, edin, armin, eldar
ina ili inela :oops: ...
theTruePath

#1327 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

Glupost pa neka je i iz Azhara ;)
Lounge Act

#1328 Re: `

Post by Lounge Act »

beautyfool wrote:
Lounge Act wrote: "Asja bint Muzahim ili Asja, žena faraonova (arapski: آسية), se u islamu smatra jednom od najplemenitijih žena u historiji čovječanstva. Jedna je od četiri žene žene za koje je poslanik Muhamed rekao da su upotpunile svoj iman (vjerovanje), te da će prve ući u dženet (raj).
A onima koji vjeruju - Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: "Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!" (Kur'an - At'Tahrim, 11)"

Prema ovome Asja je veoma lijepo ime ;)
Ja dobro znam ko je zena Faraona ali postoji ocita razlika u izgovaranju na arapskom i nasem, samim tim znacenja su drugacija.

Pitanje

Esselamu alejkum!
Molim vas da mi pomognete u rješavanju dileme u vezi imena Asija. Znate hadis u kojem Muhammed s.a.w.s. mijenja ime jednoj ženi koja se zvala Asija (a piše da znači grješnica) nakon toga daje ime Džemila. Žena spomenuta u Kur'anu jeste Asija, žena faraonova koju Allah dž.š. navodi kao primjer. A čitam u knjigama muslimanskih imena ime Asija znači liječenica, ljekarka, stup, temelj. Ime moje prve kćerke je Sumeja, nama dobro poznata kao prva žena šehid u islamu pa eto i Asija je poznata u islamu, mada sam u nedoumici oko različitih značenja a sigurno je riječ u značenju harfova i izgovaranju samih njih.
Kod nas ne postoje dva slova "a" kako bi se mijenjalo značenje imena, ili predlažete da se ipak trebam kloniti sumnjivih stvari.
Unaprijed hvala i da vas Allah nagradi!!!
Molim vas da mi što prije odgovorite kako bih mogao otpočeti sa akikom i davanjem imena.

Odgovor

Ukoliko još uvijek niste dali spomenuto ime Asija, preporučujemo Vam da djevojčici odaberete neko drugo ime zbog toga što se u našem jeziku ne pravi razlika između harfova "sad" u imenici 'asija (u značenju griješnica) i "sin" u imenu Asija. U našem jeziku je izgovor ove dvije riječi identičan. Ako ste se već opredijelili za spomenuto ime, nema smetnje.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=514

Sad i sin nisu jedina slova "s" u arapskom pismu, ima jos i sa. Sad je u izgovoru recimo dosta grubo za nase s, a Sa je opet u izgovoru premekano za nase s. Harf Sin se izgovara se izgovara kao nase s. Ako pogledas kako gore pise Asja na arapskom vidjet ces da je napisano sa harfom Sin س, jedina razlika izmedju izgovora naseg asja i ovog napisanog na arapskom je sto se kod njih na kraju ono "a" cita duze zbog harfa na kraju ة
Sto se tice ovog odgovora iz rijaseta ne mogu da vjerujem da neko ko zna uciti u Kur'anu, a pretpostavljam da zna dok tu daje odgovore, kaze da se ti harfovi kod nas izgovaraju isto. Trebao bi jos jednom proci sufaru u svakom slucaju :-?
Cherry-Cherry

#1329 Re: ime bebe

Post by Cherry-Cherry »

dado86 wrote:
Cherry-Cherry wrote:ina, ines, alma, selma, jasmina, amina, almina, almira, ena, tina, lana
kenan, edin, armin, eldar
ina ili inela :oops: ...
inela je takođe lijepo ime. anela, enela, inela :)
beautyfool

#1330 Re: `

Post by beautyfool »

Lounge Act wrote:
beautyfool wrote:
Lounge Act wrote: "Asja bint Muzahim ili Asja, žena faraonova (arapski: آسية), se u islamu smatra jednom od najplemenitijih žena u historiji čovječanstva. Jedna je od četiri žene žene za koje je poslanik Muhamed rekao da su upotpunile svoj iman (vjerovanje), te da će prve ući u dženet (raj).
A onima koji vjeruju - Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: "Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!" (Kur'an - At'Tahrim, 11)"

Prema ovome Asja je veoma lijepo ime ;)
Ja dobro znam ko je zena Faraona ali postoji ocita razlika u izgovaranju na arapskom i nasem, samim tim znacenja su drugacija.

Pitanje

Esselamu alejkum!
Molim vas da mi pomognete u rješavanju dileme u vezi imena Asija. Znate hadis u kojem Muhammed s.a.w.s. mijenja ime jednoj ženi koja se zvala Asija (a piše da znači grješnica) nakon toga daje ime Džemila. Žena spomenuta u Kur'anu jeste Asija, žena faraonova koju Allah dž.š. navodi kao primjer. A čitam u knjigama muslimanskih imena ime Asija znači liječenica, ljekarka, stup, temelj. Ime moje prve kćerke je Sumeja, nama dobro poznata kao prva žena šehid u islamu pa eto i Asija je poznata u islamu, mada sam u nedoumici oko različitih značenja a sigurno je riječ u značenju harfova i izgovaranju samih njih.
Kod nas ne postoje dva slova "a" kako bi se mijenjalo značenje imena, ili predlažete da se ipak trebam kloniti sumnjivih stvari.
Unaprijed hvala i da vas Allah nagradi!!!
Molim vas da mi što prije odgovorite kako bih mogao otpočeti sa akikom i davanjem imena.

Odgovor

Ukoliko još uvijek niste dali spomenuto ime Asija, preporučujemo Vam da djevojčici odaberete neko drugo ime zbog toga što se u našem jeziku ne pravi razlika između harfova "sad" u imenici 'asija (u značenju griješnica) i "sin" u imenu Asija. U našem jeziku je izgovor ove dvije riječi identičan. Ako ste se već opredijelili za spomenuto ime, nema smetnje.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=514

Sad i sin nisu jedina slova "s" u arapskom pismu, ima jos i sa. Sad je u izgovoru recimo dosta grubo za nase s, a Sa je opet u izgovoru premekano za nase s. Harf Sin se izgovara se izgovara kao nase s. Ako pogledas kako gore pise Asja na arapskom vidjet ces da je napisano sa harfom Sin س, jedina razlika izmedju izgovora naseg asja i ovog napisanog na arapskom je sto se kod njih na kraju ono "a" cita duze zbog harfa na kraju ة
Sto se tice ovog odgovora iz rijaseta ne mogu da vjerujem da neko ko zna uciti u Kur'anu, a pretpostavljam da zna dok tu daje odgovore, kaze da se ti harfovi kod nas izgovaraju isto. Trebao bi jos jednom proci sufaru u svakom slucaju :-?
Draga Lounge Act,

Ja zaista ne zelim komentarisati tvoj komentar, niti zelim ulaziti u bilo kakvu raspravu vezano za to ime.
Na ovo pitanje je dao odgovor Prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin i ja sam se osjecala nekako "duznom" da opomenem odnosno da podsjetim one koji ne znaju za to znacenje pa sam u skladu i s tim reagovala a ti ako mislis da bolje znas sufaru od njega onda mu slobodno pisi i reci mu gdje je pogrijesio, ja vjerujem da ces dobiti odgovor sa detaljima koji te interesuju.

Lp
dado86

#1331 Re: ime bebe

Post by dado86 »

ne valja vam ime asija...ne kaže se đaba...kako je poasijala
clarion_

#1332 Re: ime bebe

Post by clarion_ »

Muslima sam, vjernik i veliki zagovornik davanja imena iz Bosanskog jezika a ne iz Arapskog...
dado86

#1333 Re: ime bebe

Post by dado86 »

clarion_ wrote:Muslima sam, vjernik i veliki zagovornik davanja imena iz Bosanskog jezika a ne iz Arapskog...
takva imena ne postoje... osim zlatan i zlatija...boga pitaj zašto su se i ona održala...možda i sanjin :?
bariton

#1334 Re: ime bebe

Post by bariton »

Margarita - biser
Jelena :srce:
Leo-lav
Zvjezdan
Zlatan
Ena
Vedran
Mia
Branimir
Momčilo
Šaban-dečko
Nada
Sanja :srce:
Sunčica
Dragan
Dajana - o, o , o :srce:
Milica
Dražen
Stjepan
Armin
Ljiljana
Ljubica
Ljupka

....i još neki.

jedva čekam da mi se rodi sin ili kćerka i da im prije akike dam neko do srži slavensko ime.
5 0 5

#1335 Re: ime bebe

Post by 5 0 5 »

dado86 wrote: takva imena ne postoje... osim zlatan i zlatija...boga pitaj zašto su se i ona održala...možda i sanjin :?
ismar je cisto bosansko ime. mislim da je i mak bosansko ime.
limunada25

#1336 Re: ime bebe

Post by limunada25 »

Musko: Harun, kenan, adin, benajmin

Zensko:Irma, Lejla, Ena, itd :-)
theTruePath

#1337 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

dado86 wrote:ne valja vam ime asija...ne kaže se đaba...kako je poasijala
pa asija ne valja,ali asja je lijepo
theTruePath

#1338 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

limunada25 wrote:Musko: Harun, kenan, adin, benajmin

Harun :thumbup:
theTruePath

#1339 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

Draga Lounge Act,

Ja zaista ne zelim komentarisati tvoj komentar, niti zelim ulaziti u bilo kakvu raspravu vezano za to ime.
Na ovo pitanje je dao odgovor Prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin i ja sam se osjecala nekako "duznom" da opomenem odnosno da podsjetim one koji ne znaju za to znacenje pa sam u skladu i s tim reagovala a ti ako mislis da bolje znas sufaru od njega onda mu slobodno pisi i reci mu gdje je pogrijesio, ja vjerujem da ces dobiti odgovor sa detaljima koji te interesuju.

'
E pa bilo ko da je napisao pogrijesio je,vec je receno da Asja i Asija nije isto
theTruePath

#1340 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

Jel ko od vas cuo za ime Ismihan?
limunada25

#1341 Re: ime bebe

Post by limunada25 »

theTruePath wrote:
limunada25 wrote:Musko: Harun, kenan, adin, benajmin

Harun :thumbup:
:wink: :thumbup:
limunada25

#1342 Re: ime bebe

Post by limunada25 »

theTruePath wrote:Jel ko od vas cuo za ime Ismihan?
Jesam za Ismilda, slicno je :lol:
theTruePath

#1343 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

limunada25 wrote:
theTruePath wrote:Jel ko od vas cuo za ime Ismihan?
Jesam za Ismilda, slicno je :lol:
Ja cuo neki dan,i ima lijepo znacenje,ali nekako Ismihan..Ismijan :D :D
Lounge Act

#1344 Re: ime bebe

Post by Lounge Act »

theTruePath wrote:
Draga Lounge Act,

'
E pa bilo ko da je napisao pogrijesio je,vec je receno da Asja i Asija nije isto
:thumbup:

Ako covjek kaze da se harfovi u arapskom jeziku izgovaraju isto kao u nasem jeziku onda pola bosnjaka zna sufaru bolje od njeg :-)
Koga interesuje nek ga pita, meni Asija nije neko lijepo ime da bi me ista zanimalo oko njeg, a ni Asja mi nije u uzem izboru iako mi je lijepo ;-)
clarion_

#1345 Re: ime bebe

Post by clarion_ »

dado86 wrote:
clarion_ wrote:Muslima sam, vjernik i veliki zagovornik davanja imena iz Bosanskog jezika a ne iz Arapskog...
takva imena ne postoje... osim zlatan i zlatija...boga pitaj zašto su se i ona održala...možda i sanjin :?
Zvjezdan i Svjetlana ti nisu iz Bosanskog jezika?
theTruePath

#1346 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

WRRsmom wrote:kad sam daaaaavno gledla one staaaare turske filmove svidjelo mi se ime Emrah :D
i ne mogu da se sjetim jos jednog imena iz filma srno moja :hm: al sjetit cu se
inace volim kratka imena :thumbup:
Emrah je u to vrijeme bilo egzoticno ime,danas svako 4 djecak Emrah :D

Ja volim Emre 8-)
theTruePath

#1347 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

Ja znam 3 ,ime je na listi 100 najcescih imena

http://fzs.ba/Dem/ProcPrist/imena_m.pdf
Cherry-Cherry

#1348 Re: ime bebe

Post by Cherry-Cherry »

emre ? :roll:
theTruePath

#1349 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

WRRsmom wrote:lijepa su mi imena Bakir i Belkisa
Belkisa :thumbup:
bariton

#1350 Re: ime bebe

Post by bariton »

imena mogu biti afrodizijak

kad čujem

1.danijela
2.sandra
3.aida

piton u mojim gaćama se uskomeša i raspomami....
krenem u potragu.
uvijek nađem.
ha ha ha
Post Reply