Iftari :-) (sa fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
suncokret_1984

#801 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

Rosebud_ wrote:Suncokretu, pravila sam Tarabu :D
Doduse, malo drugacije (stavila cokolade u prahu u biskvit i prvi fil). Evo kako je ispalo:
Image
ovo izgleda odlicno :thumbup: nadam se da ti se svidjela..
i znas sta, mogu ti rec da mi se ova tvoja verzija vise svidja jer ja volim sve sto je cokoladno, a nije mi palo na pamet da eksperimentisem :)
Rosebud_

#802 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Rosebud_ »

suncokret_1984 wrote: ovo izgleda odlicno :thumbup: nadam se da ti se svidjela..
i znas sta, mogu ti rec da mi se ova tvoja verzija vise svidja jer ja volim sve sto je cokoladno, a nije mi palo na pamet da eksperimentisem :)
Eto bas ti hvala. Meni su boje prvo pale na pamet, jer sam slican kolac vidjela na coolinarika.com, ali je komplikovaniji za napraviti, pa se ne upustam u takve avanturice :)
Kolac se svidio i meni i mojima, a asalete sam i hairliju na kahvu zvala da isproba, i njemu se pravo svidio. To je pravi uspjeh, posto on voli samo one s vise biskvita, a kreme i slag voli u manjim kolicinama.

Hvala ti na receptu, ja sam mislila sutra-prekosutra pravit jednu verziju Raffaella, pa cu stavit slike, mozda vam se svidi :)
conca

#803 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by conca »

Muminka wrote:moj danasnji iftarski meni

- limunada, hurma
- supa (tarhrana)
- peceno pile na soli (http://www.coolinarika.com/recept/peceno-pile-na-soli/)
-pasta salta sa feta sirom (http://www.coolinarika.com/recept/822945/)
- vocna salta sa sladoledom
- palacinci sa eurokremom
-kafa

uh uh uh........masallah sto sam se ja najelaaaaaaaaa mmmmmmmmmmmmm.....samo te palacinke nisam ni vidjela al ett...i sto ja ne volim ni miris ni okus ni izgled maslina....al cu da pravim tu tvoju magicnu salatu....mmmmmm
HomeSweetHome

#804 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by HomeSweetHome »

Samo da prijavim da sam probala ovaj suncokretin extra cevap i bas je ekstra.
napravila sam malu izmjenu nisam ga pohovala, a unutra sam stavila cijelo jaje i opet bio odlican :)
Drugi put aBda cu slijediti recept da vidimo kako ce ispasti :)

Hvala, suncokret :thumbup:
BJB

#805 Re: Re:

Post by BJB »

Mannequin wrote:
Hoce li biti bujruma kod tebe za koji dan? Onoo mozda kad budes pravila kvrgusu? (Shame on me, I know! :oops: )
:mrgreen: Narafno, uvijek pravimo vise za imaginarnog gosta :D ili bolje reci iznenadnog gosta :D
Laca mi se i ova taraba, iako mi se vise jede nesto vanilasto.. :mrgreen:
suncokret_1984

#806 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

HomeSweetHome wrote:Samo da prijavim da sam probala ovaj suncokretin extra cevap i bas je ekstra.
napravila sam malu izmjenu nisam ga pohovala, a unutra sam stavila cijelo jaje i opet bio odlican :)

nema na cemu, hvala @vazi za recept, a i meni je ovaj cevap bas extra :thumbup:
HomeSweetHome

#807 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by HomeSweetHome »

suncokret_1984 wrote:
HomeSweetHome wrote:Samo da prijavim da sam probala ovaj suncokretin extra cevap i bas je ekstra.

nema na cemu, hvala @vazi za recept, a i meni je ovaj cevap bas extra :thumbup:
hvala @vazi :)
suncokret_1984

#808 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

bijela wrote:pravila za sehur pileće filete u lisnatom tijestu :thumbup:
mnogo su dobri,
@ladyblue napisala recept negdje na petoj stranici

@bijela molim te da mi napises je li za ovu mjeru dovoljno ono jedno pakovanje lisnatog tijesta od 500 gr? nisam bas nesto vicna s lisnatim :oops: ali bi da probam recept :)
immuno

#809 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by immuno »

samo ukucaj ramazanska vaktija i nema problema a ako hoces spec grad/drzavu dodaj ja tako imam moju vaktiju za moj vilajet :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#810 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by plain vanilla »

immuno wrote:samo ukucaj ramazanska vaktija i nema problema a ako hoces spec grad/drzavu dodaj ja tako imam moju vaktiju za moj vilajet :lol:
promasil se kad tema :mrgreen:
boracha

#811 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by boracha »

tarabu sam vidjela ovdje, pa zato evo i moje, nije bas tip top ko kod vas, ali svidja mi se i opet cu pravit :-D
Image
suncokret_1984

#812 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

boracha wrote:tarabu sam vidjela ovdje, pa zato evo i moje, nije bas tip top ko kod vas, ali svidja mi se i opet cu pravit :-D
Image
:thumbup: ma kako nije tip top, izgleda njami i sad bih ja kod tebe na tarabu, ionako nesto me stomak muci, pa nisam nista pojela slatko za iftar :-D
BJB

#813 Re: Re:

Post by BJB »

Mannequin wrote:
BJB wrote: Posto se ovo kod nas ne pravi, a mojima ce se sigurno svidjeti..Imam dva pitanja, gdje se izgubi margarin iz recepta?
Slatko vrhnje?
Trebalo bi da to pomijesas i s tim prelijes kvrgusu! Znam da moji zaliju sa mlijekom pa stave vrhnju i onda one lokvice ispod mesa budu za prste polizati jos kad malo vise vegete ono s mesa ode u lokvicee ajoj!
Ovo mi je inace jos iz djetinjstva jedno od najdrazih jela upravo zbog famoznih lokvica 8-)
JE l' u tijesto ove kvrgushe ide germa ili prasak za pecivo ili ista za dizanje?
Ja pravila danas, piletina je odlicna, al' je tijesto grozno...Kaze mi tata da nikad nisam nista gore napravila..
Otisla ja da obavim nesto i kad sam se vratila kazu oni meni da je premasno i tijesto grozno..Ispeklo se al' je nekako zilavo i premasno..
Svega sam stavila po receptu, samo maslaca nisam, a i ovako je premasno..
Da sam stavila germe i manje brasna moglo je biti bas fino, bilo bi ko tijesto za picu..
Ovako nikad vise..Pojesce se meso, a ovo ispod u kantu..
Image
boracha

#814 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by boracha »

:thumbup: ma kako nije tip top, izgleda njami i sad bih ja kod tebe na tarabu, ionako nesto me stomak muci, pa nisam nista pojela slatko za iftar :-D
hehe bujrum :-D a ja cu cekat slike i recept, kad opet kod tebe bude nesto slatko :-D
Vipera berus

#815 Re: Re:

Post by Vipera berus »

BJB wrote:
Mannequin wrote:
BJB wrote: Posto se ovo kod nas ne pravi, a mojima ce se sigurno svidjeti..Imam dva pitanja, gdje se izgubi margarin iz recepta?
Slatko vrhnje?
Trebalo bi da to pomijesas i s tim prelijes kvrgusu! Znam da moji zaliju sa mlijekom pa stave vrhnju i onda one lokvice ispod mesa budu za prste polizati jos kad malo vise vegete ono s mesa ode u lokvicee ajoj!
Ovo mi je inace jos iz djetinjstva jedno od najdrazih jela upravo zbog famoznih lokvica 8-)
JE l' u tijesto ove kvrgushe ide germa ili prasak za pecivo ili ista za dizanje?
Ja pravila danas, piletina je odlicna, al' je tijesto grozno...Kaze mi tata da nikad nisam nista gore napravila..
Otisla ja da obavim nesto i kad sam se vratila kazu oni meni da je premasno i tijesto grozno..Ispeklo se al' je nekako zilavo i premasno..
Svega sam stavila po receptu, samo maslaca nisam, a i ovako je premasno..
Da sam stavila germe i manje brasna moglo je biti bas fino, bilo bi ko tijesto za picu..
Ovako nikad vise..Pojesce se meso, a ovo ispod u kantu..
Image
Evo ti recept kako ja pravim kvrgušu (kljukušu, oli ti ga ćoru pitu :mrgreen: ) i uvjek ''ispadne'' odlična. i drugi su je ovako pravili i svi kažu da je super :wink:
Prvo pročitaj recepAt, i pripremi sve što ti treba :mrgreen:

Isjeci pile na manje komade, posoli, ''povegeti'' i poredaj po namaštenoj tepsiji. U jedan kraj tepsije stavi sitno isjeckanog luka, malo posoljenog i nauljenog. (pazi da ti se luk ne raspe po cijeloj tepsiji, jer poslije ćeš ga izvadit). Stavi piletinu u zagrijanu rernu da se napola ispeče. (pazi da ne zagori)

U međuvremenu napravi smjesu za tijesto od:
- 3 jaja
- 250 ml kiselog mlijeka ili jogurta
- 250 ml mlijeka
- kašiku ulja
- Brašna toliko da dobiješ smjesu gustu kao za uštipke (oli ti ga, malo gušće nego za palačinke)
- Soli po potrebi
- Kašičica praška za pecivo
(Ako procijeniš da ti je mala količina tijesta, dodaj još brašna po potrebi, a možeš razrijediti s vodom, mlijekom ili jogurtom.)

E sad, onaj luk iz tepsije, ako je blago porumenio izvadi ga iz tepsije i umješaj ga u tijesto.

Kad piletina fino porumeni, izlij smjesu za tijesto ravnomjerno po piletini i ispeci.
Kad je pita pečena, zalij je rastopljenom domaćom pavlakom (ili tečno vrhnje) u koju si dodala malo maslaca i koju si posolila po svom ukusu.
bijela

#816 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by bijela »

suncokret_1984 wrote:
@bijela molim te da mi napises je li za ovu mjeru dovoljno ono jedno pakovanje lisnatog tijesta od 500 gr? nisam bas nesto vicna s lisnatim :oops: ali bi da probam recept :)
lady je pisala mjeru za oko 250 gr piletine i jedan dio lisnatog (u onom ledo pakovanju dođu 2 dijela)

dakle, ako ti treba više da pravis onda samo uduplaš :)
suncokret_1984

#817 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

bijela wrote:
suncokret_1984 wrote:
lady je pisala mjeru za oko 250 gr piletine i jedan dio lisnatog (u onom ledo pakovanju dođu 2 dijela)

dakle, ako ti treba više da pravis onda samo uduplaš :)
ok! hvala ti, to me i bunilo sto dodju 2 dijela :)
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#818 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by WipeOut »

@vipera
ovako kao sto si ti napisala moja mama pravi kvrgusu i uvijek bude odlicna

A ja sam napravila po onom receptu sto sam ovdje procitala i bas ko' @BJB da Bog sacuva kako je ispalo,tijesto uhhhh :sad: ...

Meni je ovo odlicna pita,samo nisam znala da se ovako zove :)
skafiskafsnjak

#819 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by skafiskafsnjak »

>Veceras ide rizoto + teletina isjeckana, ono sa biberom i lukom :;P

Nesto ovako

Image
suncokret_1984

#820 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

nisam ranije stigla postavit, domace lepine i kadaf (bilo za iftar prije par dana :D )
Image
Image
Kljblj

#821 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by Kljblj »

Inače nisam veliki ljubitelj kadaifa, ali ovaj izgleda mljac!
suncokret_1984

#822 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

Kljblj wrote:Inače nisam veliki ljubitelj kadaifa, ali ovaj izgleda mljac!
Hvala! :)
vazi

#823 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by vazi »

@suncokret, ziva bila kako si one lepinje 'nako dobro napravila, davaj recepAt :D

a isto i kadaif, ja sam ga donijela , kupila divan u bademu i ostavila da ceka akBd hadzijski bajram. mozel' repet i za kadaif?

evo od mene recept za oblatne, nek stoji akBd do sljedecih iftara ...mozda se ima i koji dan napostiti :)

jako ukusno a najjednostavnije za napraviti.

solja secera, solja vode, 200 gr tahan halve
100 gr cokolade za kuhanje,
1 margarin (moze i masalac, po zelji)

sve prokljucati, dodavati po redu kako je i napisano

prohladiti i filovati oblatne.

sve se pojede isti dan :)
suncokret_1984

#824 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by suncokret_1984 »

@vazi hvala ti :) evo recepti..

lepine (tijesto je super i za kiflice, punjene pogacice..)

1 kg brasna
4 kasike secera
2 kasike soli (nepune)
4 kasike ulja
1 kasika kvasca

- da ne bi bilo zabune za sve se koriste supene kasike :)

potkuhaju se mlakom vodom,
prije pecenja premazat umucenim zumancetom i posut susamom (ja sam stavila jos i lan i mak)

kadaif

1/2 kg kadaifa
5 jaja i
5 kasika secera umutit
200 gr oraha isjeckat
1/2 maslaca (onaj od 250 gr :) )
pouljiti tepsiju, pola kadaifa stavit i zalit rastopljenim maslacem
posut orasima, pa umucenom smjesom od jaja i secera
zatim staviti drugu polovicu kadaifa, zalit ostatkom maslaca

peć na 200 stepeni dok ne porumeni, a onda smanjiti (ja sam pekla oko 45 min,ali najbolje ces sama odredit)

agda:
900 gr secera, 10 fildzana vode, ucijedit malo limuna
zaljeva se vruce vrucim postepeno

ovo gore je orginalni recept, ja sam ga radila prvi put i sa pola smjese i meni je bilo malo agde, tako da sam sutrada morala jos agde napravit..
a iskreno ovo je prvi koji mi je bio tako ukusan i da je imao lijep oblik :-D
one prije koje sam pravila su se raspadali cim ih podjem vadit iz tepsije :oops:
vazi

#825 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)

Post by vazi »

@suncokret, bas ti hvala, ako ti nije tesko molim te reci jos kako si pekla lepinje? djeluju super, ko prave :thumbup:

ni moj kadaif ne bude bas nesto :D Doduse uvijek nastojim da stavim sto manje secera a izgleda da kadaif agda uredi...

pokusat cu pa ti javim
Post Reply