Iftari :-) (sa fotografijama)
Moderator: anex
- suncokret_1984
#726 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
ja sam sos radila po ovom receptu, ali sam sve umanjila, jer mi je puno kolicinski..
http://www.coolinarika.com/recept/tartar-sos/
http://www.coolinarika.com/recept/tartar-sos/
- lara b.
#727 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
[quote="amy22
nemojte se vi koji spremate i od srca pravite iftare za porodicu tj prijatelje, sad naci prozvanim
apsolutno je predivan osjecaj ne biti sam za sofrom
mene je samo zanimalo od kad je obicaj POZIVATI da ne kazem organizovati iftare tokom cijelog Ramazana,kao da je rijec o necem obaveznom...
a koliko se mogu sjetiti unazad..spremanje iftara na ovaj nacin sa ovim "stilom" je nesto novo medju rajom...
znam da je blo "lijepo" ( da ne kazem sevap), nahraniti postace koji nisu u zavidnoj finansiskoj situaciji ili jos cesci slucaj...nosila se hrana,meso,uplacivali somuni kod Tetke isl objektima
mislim da sam odgovor dobila u postovima prije i da su shvatili sta pitam i da djelimo misljenje po pitanju toga
nego,postacima lagan post i da im dragi Bog upise sto vise sevapa
[/quote]
ja mislim da je prije rata bila druga situacija i nije se to svuda tako javno obiljezavalo, zavisi i gdje je ko radio...cesto si morao i kriti da postis, a praviti iftare to je bilo onako uzi krug... ja se sjecam kao mala da smo mi imali manje iftare...sa nanom i dedom i tetkom
ali o tome se nije bas pred prijateljima pricalo
a sjecam se i rodice u Visokom, tamo su oni mogli drugacije, znam da su imali i neku tursku sobu posebno namjestenu, tu su pravili bas velike iftare "za pokazivanje" i za one "bitnije", a ove manje bitne su primali u sporedne sobe i tu je znalo biti po 6-7 familija tj.30tak ljudi
mislim nakon rata je to pocelo svuda malo otvorenije i sa rajom da se slavi...
ali moramo priznati da ima i ovih novopecenih obicaja kada domacica danima pada s nogu jer joj dolaze svi moguci na iftare, a to se pravi preobilno /supe, tope, dolme, pile/meso, 4 pite itd.../ i izmisljaju neke karafeke od recepata
ove sto prave po retoranima iftare i pozovu po 50 prijatelja, ne znam sta bih rekla...nije mi to to... pola ih ne posti, ali dodju napucani, naparfemisani, mjerkaju se i pojedu i zaliju i odu...niko ne klanja i smrknu se kada se pita za teraviju...mislim stvarno
ja licno pravim iftar za moju raju zadnjih godina...nas 10tak... pravim supu i topu i pile+krompirici, salata, kupim pitu i kolace i taaaako
nemojte se vi koji spremate i od srca pravite iftare za porodicu tj prijatelje, sad naci prozvanim
apsolutno je predivan osjecaj ne biti sam za sofrom
mene je samo zanimalo od kad je obicaj POZIVATI da ne kazem organizovati iftare tokom cijelog Ramazana,kao da je rijec o necem obaveznom...
a koliko se mogu sjetiti unazad..spremanje iftara na ovaj nacin sa ovim "stilom" je nesto novo medju rajom...
znam da je blo "lijepo" ( da ne kazem sevap), nahraniti postace koji nisu u zavidnoj finansiskoj situaciji ili jos cesci slucaj...nosila se hrana,meso,uplacivali somuni kod Tetke isl objektima
mislim da sam odgovor dobila u postovima prije i da su shvatili sta pitam i da djelimo misljenje po pitanju toga
nego,postacima lagan post i da im dragi Bog upise sto vise sevapa
ja mislim da je prije rata bila druga situacija i nije se to svuda tako javno obiljezavalo, zavisi i gdje je ko radio...cesto si morao i kriti da postis, a praviti iftare to je bilo onako uzi krug... ja se sjecam kao mala da smo mi imali manje iftare...sa nanom i dedom i tetkom
a sjecam se i rodice u Visokom, tamo su oni mogli drugacije, znam da su imali i neku tursku sobu posebno namjestenu, tu su pravili bas velike iftare "za pokazivanje" i za one "bitnije", a ove manje bitne su primali u sporedne sobe i tu je znalo biti po 6-7 familija tj.30tak ljudi
mislim nakon rata je to pocelo svuda malo otvorenije i sa rajom da se slavi...
ali moramo priznati da ima i ovih novopecenih obicaja kada domacica danima pada s nogu jer joj dolaze svi moguci na iftare, a to se pravi preobilno /supe, tope, dolme, pile/meso, 4 pite itd.../ i izmisljaju neke karafeke od recepata
ove sto prave po retoranima iftare i pozovu po 50 prijatelja, ne znam sta bih rekla...nije mi to to... pola ih ne posti, ali dodju napucani, naparfemisani, mjerkaju se i pojedu i zaliju i odu...niko ne klanja i smrknu se kada se pita za teraviju...mislim stvarno
ja licno pravim iftar za moju raju zadnjih godina...nas 10tak... pravim supu i topu i pile+krompirici, salata, kupim pitu i kolace i taaaako
-
Mustang1
#728 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Nista ove zene slabo
Napravio bih ja i slikao ali ne smijem strah me potegnut cu zalogaj u usta dok budem pravio xD A necu da mamino slikam da se ne postidite 
- suncokret_1984
#729 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
ja zbog tebe postavila fotografije i da osvjetlam malo obraz zenama i ti opet nisi zadovoljanBubalo1 wrote:Nista ove zene slaboNapravio bih ja i slikao ali ne smijem strah me potegnut cu zalogaj u usta dok budem pravio xD A necu da mamino slikam da se ne postidite
-
Mustang1
#730 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
A mislio sam pohvaliti ali ocigledno da nisam
Halali
Sa obzirom da su cevapi tu ne moze bit lose 
- suncokret_1984
#731 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
pa ja cijeli dan cekam tvoj komentar, a ti nistaBubalo1 wrote:A mislio sam pohvaliti ali ocigledno da nisamHalali
Sa obzirom da su cevapi tu ne moze bit lose
dobro halalim
odoh sad sofru postavljat, vec je vrijeme
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#732 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
ne moze i vruce i slika
supa
piletina s jogurtom (vala je bolja s vrhnjem, al et)
pecene paprike i patlidzani
puding od cokolade
supa
piletina s jogurtom (vala je bolja s vrhnjem, al et)
pecene paprike i patlidzani
puding od cokolade
-
Mustang1
#733 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Nista dok ja ne zasucem rukave i napravim i slikam 
-
immuno
#734 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
iftar
supa od povrca
filovane paprike
pohovani patlidjan i pilece snicle
salata
shne-nokle
vrlo rado bih ja to i slikala al kad dodje vakat iftaru nenaumpadne mi
supa od povrca
filovane paprike
pohovani patlidjan i pilece snicle
salata
shne-nokle
vrlo rado bih ja to i slikala al kad dodje vakat iftaru nenaumpadne mi
-
Mustang1
#735 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Ja cu danas praviti pizzu pa cu mozda slikati ali samo pizzu ..posto ce mama ostalo praviti 
- vazi
#736 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
bas mi je drago da ti se svidjaju cevapisuncokret_1984 wrote:hvala..plain vanilla wrote:ovi cevapi super izgledaju, morat cu ih i ja napraviti
sve ti je odlicno![]()
a cevapi su stvarno ukusni, i lahko ih je napravit, par stranica prije @vazi je ostavila recept..
po tom predratnom receptu peceni cevapi se preliju tim sosom i malo odstoje, bude super
- HomeSweetHome
#737 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
immuno wrote:vrlo rado bih ja to i slikala al kad dodje vakat iftaru nenaumpadne mi
ista sam, obecavam, obecavam, a naumpadne mi jako za kahvom kad se sve rasceprka pa me sramota slikati
-
sorei
#738 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
sutra pravim svoje prve klepe pa cu da slikam ako mi se ne raspadnu

- plain vanilla
#739 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
gdje je slika?Bubalo1 wrote:Ja cu danas praviti pizzu pa cu mozda slikati ali samo pizzu ..posto ce mama ostalo praviti
-
Mustang1
#740 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Kad sam pojeo naumpalo mi
Ajd svakako nije bila nesto vizuelno
Pravit cu kolac ovih dana pa cu to slikati..Svakako mi to bolje ide 
- plain vanilla
#741 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
znaci, i ti samo pricasBubalo1 wrote:Kad sam pojeo naumpalo mi![]()
-
pile30
#742 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Narode, jel vi pozivate na iftar ljude za koje znate da ne poste? Ja licno ne postim i osjecam se glupo kad me neko zove da "iftarim" sa ostalim ljudima koji isto ne poste. I tako sjedimo kofol cekajuci vrijeme kad se treba mrsiti i onda pocnemo da jedemo
a niko postio nije. MIslim da spremanje "iftara" ljudima koji su jeli i pili citav dan nije nikakav sevap.
-
Mustang1
#743 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Ja mogu pricati ja sam muskarac meni nije obaveza praviti toplain vanilla wrote:znaci, i ti samo pricasBubalo1 wrote:Kad sam pojeo naumpalo mi![]()
![]()
-
immuno
#744 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
ma bubalo samo ti zbubaj kakv god da je kolac bice super 
- Ma.Le.Na
#745 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Bubalo1 wrote:Ja mogu pricati ja sam muskarac meni nije obaveza praviti toplain vanilla wrote:znaci, i ti samo pricasBubalo1 wrote:Kad sam pojeo naumpalo mi![]()
![]()
![]()
![]()
gdje je onaj smajli sto se valja po podu od smijeha
- HomeSweetHome
#746 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Sinoc sam napravila supet kolac od ostataka prethodnog (suhog kolaca - kao rahvanija - s kupinama, rozinama i malo oraha). Vidim dosadilo nam, niko ne jede, a ne mozemo stici ni pojesti pa je lijepo sve iskomadam na zalogajcice, rasporedim po tepsijici, prelijem pudingom od cokolade, malo to protresem i kad se ohladilo premazem slag kremom od vanilije. Ma plaho
Ne pozivam na iftar ljude koji poste ili ne poste, pozivam ljude s kojima zelim podijeliti tu radost iftara. Oni uglavnom poste, ali i ako se desi da neko ne posti, nema veze.
Ne pozivam na iftar ljude koji poste ili ne poste, pozivam ljude s kojima zelim podijeliti tu radost iftara. Oni uglavnom poste, ali i ako se desi da neko ne posti, nema veze.
- vazi
#747 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
desi se da me pozovu na iftar ljudi koje ne poste i to mi je bas drago , obicno nam bude lijepo i mene ne grize savjest ako je domacica puno kuhala jer znam nije postila...mogla je kuhati.pile30 wrote:Narode, jel vi pozivate na iftar ljude za koje znate da ne poste? Ja licno ne postim i osjecam se glupo kad me neko zove da "iftarim" sa ostalim ljudima koji isto ne poste. I tako sjedimo kofol cekajuci vrijeme kad se treba mrsiti i onda pocnemo da jedemoa niko postio nije. MIslim da spremanje "iftara" ljudima koji su jeli i pili citav dan nije nikakav sevap.
(jednom me prijateljica/postac pozvala na iftar , kaze od sehura kuhala, hej, nema smisla , stvarno)
pozivam na iftar ljude koji ne poste jer s njima zelim podijeliti radost iftara, prijatelji smo
Ako nam se mimo ramazana desi da se pozivamo na zajednicke ruckove/vecere ili baremù izlete, pa zasto onda ne bismo to uradili i za iftar? Sevap za spremanje iftara takvim ljudima zna Allah dz s ima li ga i koliki je...Ako nista drugo ima sevapa za druzenje + spominjanje Gospodara dz s
znam porodice koje ne poste ali uz ramazan se uvijek ceka iftar i tek tada jede, kazu djeca ce se sjecati da se cekao iftar...
- lasakad
#748 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Ne pozivam prijatelje koji ne poste na iftar ...Malo mi je bez veze da ja koja postim,idem na posao, dodjem kuci i spremam iftar ljudima koji su jeli cijeli dan..Obavezno spremim dva veca iftara za prijatelje i familiju(samo za postace)
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#749 Re: Iftari :-) (sa fotografijama)
Za ljude za koje znam da nikad ne poste ne zovem,ali zna se desiti da zovnemo braci par a hanuma ne moze da posti,pa eto samo tako.Ili u najgorem slucaju da jedno od njih dvoje nikad ne posti,a drugo da.Po meni je iftar nekako rezervisan za postace,a ovima sto ne poste mogu praviti veceru kad god,samo ne ovaj mjesec kada mi je ritam zivota skroz drugacijipile30 wrote:Narode, jel vi pozivate na iftar ljude za koje znate da ne poste? Ja licno ne postim i osjecam se glupo kad me neko zove da "iftarim" sa ostalim ljudima koji isto ne poste. I tako sjedimo kofol cekajuci vrijeme kad se treba mrsiti i onda pocnemo da jedemoa niko postio nije. MIslim da spremanje "iftara" ljudima koji su jeli i pili citav dan nije nikakav sevap.
- DoradO