Pozdrav fallout,
samo da nakratko nesto veoma vazno razjasnim prije nego nesto o tvojoj zbirci kazem.
u Filitalistickom svjetu kao prvo Kvalitet jedne Markice odlucuje dali je vrijedna jedne kupovine i naravno cijenu. Uz to dolazi i pitanje kad je Stampana i u koliko primjeraka. Sto manje primjeraka, to vrijednija. Sto vise gresaka (Abarten) za vrijeme Stampe u odnosu na normalna izdanja, to skuplja i trazenija kod Filatelista koji takve traze. Vecinom su prve godine jedne drzave trazene a isto tako i poneki Blokovi. Filatelisti kad vide neku trazenu Markicu gledaju prvo na Kvalitet : Dali je u stanju kao prvog dana kad se prodala ( gumiranje na pozadini mora biti cisto bez ikakvih fleka i da se nije u Albumu na jednom mjestu zaljepila, Zubci moraju biti gotovo svi isti a ne odlomljeni itd.)
Kod Stampanih: Dali je pecat centriran i cist (bez pruga, samo okrugli pecat!), zubci i cistoca. Markice sa prugama umjesto okruglog pecata smanjuju strasno vrijednost jedne stembiljane Markice i nije uopste omiljena kod Filatelista. Za nekog koji samo skuplja zato sto eto skuplja, onda mozda ali ne kod pravih Filiatelista, jedino ako se radi o Plavoj Mauriciji

Onda imamo i pitanje dali su vrijedne Markice od ispitivaca Saveza Filiatelista (nadam es da je to pravi naziv na Bosanskom)? ispitane i kao takve zigosane malim pecatom ili napravit atest da se radi o pravoj a ne o laznoj markici ili pecatu na markici. Ispitane Markice se na Ebayu strasno lako prodaju i za daleko vecu Cjenu nego one koje nisu ispitane i atestirane, iako se radi o istom izdanju. Ali ovako kupac onda zna da kupuje pravo i daje vise para za Markice. Laznih Markica i Pecata ima strasno puno u Filiateliji, ali to je prica za sebe.
Dodjimo do Vrijednosti. Puno ljudi koji skupljaju Markice misle da imaju strasno vrijednu zbirku, to je nazalost pogresno i u vecini slucajeva i bolno kad saznaju da je mozda samo par eura vrijedna, zato sto nije trazena i u strasno velikom broju dostupna. Jer potraznja i kvalitet govori kolika je cjena na kraju! Naravno postoje Katalozi (Michel najglavni) gdje se sve Markice mogu vidjeti i nihova MOGUCA cijena! Medjutim vecinom se te iste Markice nikad neprodaju za Michelovu vrijednost kaja stoji u Katalogu, jedino ako ima nesto posebno na sebi i veoma trazeno. uobicajno je vrijednost Michela u kupnji i prodaji od 5% pa do 25% od Michelove vrijednosti.
Uzmimo kao primjer " BRD Posthorn Serie 1951" + ispitane i sa Atestom. Na Ebayu se kompletna serija u Luxus kvalitetu prodaje za 600-750 Eura. Vrijednost u Michel Katalogu je 2500€. Druge Markice vrijedne (Michel)100€ se mogu preko Ebaya dobiti za 8-15€. Sve zavisno od potraznje i koliko ih ima koji daju vise.
Dozivjeo sam puno puta da je vrijednost jedne zbirke ( naprimjer BRD 1949-2000) Michel 6000€ otisla puno puta za 300€ i to u Lindnerovim Albumima gdje samo listovi od Lindner Albuma kostaju oko 450€ novi. Filiatelija i Cjena su posebna Prica za sebe, gdje se nekad neke Akcije mogu razumjeti a nekad nemaju nikakve logike! Znaci potraznja je na kraju ta koja uvijek odlucuje.
Ok, dodjimo sada do tvoje zbirke. Kad upotrebis ovo sve gore sto sam napisao, vidjeces da oko 50% Markica nema nikakvu vrijednost, a drugih 50% ces moci prodati onome koji bas te Zemlje i te Markice trazi koje imas u Albumu. Ja bih ti preporucio da ih po zemljama sortiras i preberes, uslikas in a Ebay u pravu rubriku stavis. Mozda ce se neko naci ko bi ih kupio.
Kod pregledavanja Slika nisam nista posebno pronasao. Ako ih stavis na Aukciju, zelim ti puno srece.
PS.
Molim da izvinite moj nacin pisanja, do sada sam Godisnje mozda 2-3 Texta na Bosanskom Jeziku pisao.