po tome nekih 80% osoba koje koriste gras, rade u grilu, cevapari i slbez_ideje wrote:a ima raje rade u grillovima,cevaparama i sl...mjestima....pa povuce odjeca,jakna
Higijenske navike kod nas
Moderator: anex
- Michun
#526 Re: Higijenske navike kod nas
-
PalaSa Marsa
#527 Re: Higijenske navike kod nas
Odlicno je sto vodis racuna o licnoj higijeni. Al' vodi racuna da ubijanjem bakterija koje su opasne, tolikim pranjem ili koristenjem nekakvih lampi, mozes dovest u opasnost svoje (pozitivne), da 'vako kazem, bakterije koje te cuvaju od kojekakvih bolestina.corxle wrote:Nedavno sam otvorio temu "Koji toaletni papir preferirate i zasto?", ali je nedugo potom i zakljucana. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7#p6642960
Mislio sam da ce mnogi osuditi temu kao poprilicno banalnu i neozbiljnu. Medjutim, iznenadilo me kako su neki forumasi svojim odgovorima dali ozbiljnost ovoj temi analizom odnosa kvalitet/cijena, promocijom domaceg proizvoda itd. Bilo je nekih forumasa koji su svojim komentarima (ne?)opravdano dali povoda moderatorici da zakljuca temu. Mozda je tako i bolje jer je vecina pocela skretati sa teme u podrucje licnih higijenskih navika, a kako to kod nas biva, skloni osudjivanju osoba sa cijim se stavovima ne slazemo, a ne samih stavova, lako predjemo granicu kulture, tolerancije i sl.
Zato sam odlucio da otvorim ovu temu, da iznesete svoje navike, stavove, misljenja, znanja, komentare, kritike itd., da upoznate kako to drugi rade, ali vas pri tome molim da ne skrecete puno sa teme i da ne postavljate neprilicne postove kako i ova tema ne bi bila zakljucana, a mislim da bi mogla biti poprilicno interesantna.
Npr. higijena ruku i usta prije i poslije jela - da li su vlazne maramice i Orbit zvake dovoljne?? Meni licno bez vode i sapuna nema odgovarajuceg uklanjanja prljavstine, a sklopivu cetkicu za zube uvijek nosim sa sobom van tako da u ugostiteljskom objektu poslije obroka mogu u toaletu brzinski iscetkati zube od ostataka hrane.
Higijena intimnih dijelova tijela poslije velike i male nuzde??? Vidio sam da je nekima vlazna maramica dovoljna, dok se nad tim zgrazaju zagovornici vode i sapuna (i sam sam zagovornik toga, mozda cak i ribace cetke)
Higijena koze, noktiju, kose itd pa higijena radnog i zivotnog prostora.....
Jeste li bolesni od cistoce (ja jesam, ugradio cak i UVC lampe u kupatilo, WC i kuhinju), ili ste nako ili vam je to zadnje na listi prioriteta??????????
- branimir stulic
#528 Re: Higijenske navike kod nas

danas u Sarajevu
-
PalaSa Marsa
-
silver testelone
#530 Re: Higijenske navike kod nas
Ima dosta nevjerovatnih postova... 
Evo moja neka iskustva što se tiče lične, a i svake druge higijene... Realno, nekad se kupam jednom sedmično, nekad jednom dnevno, zavisno od higijenskog stanja koje itekako za sebe mogu dobro procijenit, koje je posljedica temperature zraka, vlažnosti, tjelesne aktivnosti, znojenja, rada itd... važno je da nikad neću smrdit nikom uglavnom
mislim ono student sam i živim s nekoliko cimera u stanu i šta se imam npr. kupat svaki dan ako ne izlazim iz sobe, samo sjedim i učim cijeli dan, nit se znojim nit šta... jedan je bio koji se i u tim situacijama svaki dan, stalno, prao nešto, tuširo, svi ostali ga zajebavali, eno onaj opet otišo da "pere pičku"
što se tiče higijene odjeće, otvorim ormar i prije nego navučem na sebe neku majicu npr., malo je pomirišem i procijenim, ako smrdi, odlažem je u prljavo, ako se malo ko osjeti neki smrad, kažem može još jednom i obučem je
, jer ionako čim se izađe u grad, neki dim se uvuče u odjeću, smog, šta li
jaknu ne perem često zbog toga, jer sam jednu uništio perući je svake sedmice, izblijedila, a taj smrad se uvuče za pola sata šetnje po gradu ionako, u zimskim mjesecima 
što se tiče higijene hrane, tu sam strog skroz, ruke naravno moraju bit uvijek čiste kad pripremam hranu naročito, suđe takođe... sto poslije jela jbg obično svima bude mrsko očistit, pa nekad čak usisivačem usisam mrve samo
jbg to bi bila ta studentska iskustva i improvizacije 
Evo moja neka iskustva što se tiče lične, a i svake druge higijene... Realno, nekad se kupam jednom sedmično, nekad jednom dnevno, zavisno od higijenskog stanja koje itekako za sebe mogu dobro procijenit, koje je posljedica temperature zraka, vlažnosti, tjelesne aktivnosti, znojenja, rada itd... važno je da nikad neću smrdit nikom uglavnom
što se tiče higijene odjeće, otvorim ormar i prije nego navučem na sebe neku majicu npr., malo je pomirišem i procijenim, ako smrdi, odlažem je u prljavo, ako se malo ko osjeti neki smrad, kažem može još jednom i obučem je
što se tiče higijene hrane, tu sam strog skroz, ruke naravno moraju bit uvijek čiste kad pripremam hranu naročito, suđe takođe... sto poslije jela jbg obično svima bude mrsko očistit, pa nekad čak usisivačem usisam mrve samo
-
gilbert
#531 Re: Higijenske navike kod nas
Jesi peksin
Upravo to pere picku , muskarcina balkanska mora da dismr na znoj, grah prdanac
-
silver testelone
#532 Re: Higijenske navike kod nas
ma ne, naravno da ne mora, i sam sam jako osjetljiv na te smradove bilo koje vrste... al što je previše previše je jbg ;Dgilbert wrote:Jesi peksin![]()
ako sam se npr. juče kupao, i naredna 24 sata praktički proveo u "hibernaciji", još uvijek nema nikakvih naznaka nečistoće, nema potrebe bezveze se prat ponovo
sredstva javnog prevoza su priča za sebe... još ljeto i znoj, mokra odjeća... da ne spominjem...
- ljubav_aha
#533 Re: Higijenske navike kod nas
gilbert wrote:Jesi peksin![]()
- Ateista
#534 Re: Higijenske navike kod nas
Vidis, dobro me podsjeti na cigare, na to sam zaboravio.A jedan wrote:nisam siguran da zivimo u istom sarajevu. nakon pranja jakne treba joj cirka dvije noci da smrdi na dim/smog/ugalj/duhan/sarajevo mixed flavour zima 2011/2012.Michun wrote:ama ima jos jedna stvar u tim gradskim prevozima...a to je smrad garderobe: na kuhanje, na dim, na nepranje.Cholina_Lokica wrote:Ako ima ista gore nego petkom u trolu uci, kunem se da mi svaki put pozli, ponedeljak je najdurabilniji vecina ih se nedeljom okupa, ali petak
razumijem ja da ljudi zive u skucenim prostorima ali ima rjesenje za sve.
resho kupis mali pa na terasu pa pristavi pretis sa sarmom/grahom i sl. ili drzi jakne na terasi da se ne usmrde. eto, okupaj se i obuci smrdljivu jaknune kontam.
to je sustina, ne smeta sto nam cijeli grad smrdi, samo nek smo mi mirisljavi.
opracu ja jaknu, ali ko ce oprati iza auspuha cura iz moje firme? provedu po pola sata u parkiranju auta, al ga moraju imati, jelte, jos samo da nauce da voze, a mirisu ko jutarnja rosa hmmmmm.
post od ateiste gore iznad
To je jos jedna od stvari koja mi ide na zivce kod laznih cistunaca, sve se kao peru svaki dan, smeta im svaki miris, a to sto sami na kilometar smrde na cigare to nista.
- Michun
#535 Re: Higijenske navike kod nas
Zivimo. Ali ja zracim jakne nakon izlaska. Ako se ne izraci obucem drugu.A jedan wrote:nisam siguran da zivimo u istom sarajevu. nakon pranja jakne treba joj cirka dvije noci da smrdi na dim/smog/ugalj/duhan/sarajevo mixed flavour zima 2011/2012.Michun wrote:ama ima jos jedna stvar u tim gradskim prevozima...a to je smrad garderobe: na kuhanje, na dim, na nepranje.Cholina_Lokica wrote:Ako ima ista gore nego petkom u trolu uci, kunem se da mi svaki put pozli, ponedeljak je najdurabilniji vecina ih se nedeljom okupa, ali petak
razumijem ja da ljudi zive u skucenim prostorima ali ima rjesenje za sve.
resho kupis mali pa na terasu pa pristavi pretis sa sarmom/grahom i sl. ili drzi jakne na terasi da se ne usmrde. eto, okupaj se i obuci smrdljivu jaknune kontam.
to je sustina, ne smeta sto nam cijeli grad smrdi, samo nek smo mi mirisljavi.
opracu ja jaknu, ali ko ce oprati iza auspuha cura iz moje firme? provedu po pola sata u parkiranju auta, al ga moraju imati, jelte, jos samo da nauce da voze, a mirisu ko jutarnja rosa hmmmmm.
post od ateiste gore iznad
Mislim da ima nacinazda ne smrde na sarmu, kuhanje, nepranje sebe i garderobe.
Slazem se vezano za pusace...pa jos kad stave zvaku, naparfemisu se i smrad cigara. Bljak.
-
gilbert
#536 Re: Higijenske navike kod nas
Ja zapalim i vecina ljudi se iznenadi da sam ja pusac kao kako se necuje duhan pusi samo u otvorenom prostoru , nikada u kuci jer se miris uvuce svagdje i onda dodje licna higijena . Redovno kupanje i pranje ruku. A ne nikotin se uvukao u kosu i smrdi kosa ko pepeljara.
- corxle
#537 Re: Higijenske navike kod nas
WOW! Moje UV lampe su digle toliku prasinu
Mnogi su sa zgrazanjem komentarisali upotrebu UV svjetlosti u sterilizaciji prostora. Ja sam naveo da ih posjedujem i da ih koristim. A nisam naveo kako cesto i u kojim situacijama ih koristim, a nemam ni priliku da se nekom pravdam. Onoga trenutka kada se u masovnu kulturu higijene ugradi i pozitivno misljenje o koristenju (ispravnom, naravno) UV svjetlosti, nitko nece reci da je jedan forumas sa Sa-xa to davno radio. Itekako sam upoznat sa vaznoscu ekspozicije vanjskim antigenim strukturama u stvaranju imunosti kod covjeka. ADEKVATNOM primjenom UV svjetlosti u domu, pogotovo u prostorijama poput kupatila, WCa i kuhinje, pored standardnih higijenskih mjera, moze se znatno doprinijeti smanjenju nastanka nekih opasnih orofekalnih i aerosolom prenosivih infekcija (ukoliko se pojave) za koje se imunitet ne moze steci ili je cijena toga previsoka. Ne kazem da cu biti zdraviji od onih koji ne koriste to, ali ako mi vise moze pomoci, nego odmoci, zasto da ne?!
Bakterije korisne covjeku se nalaze u njegovnom probavnom traktu i UV svjetlost ih ne unistava nego neracionalna upotreba antibiotika.
Cilj ove teme je bio da se stekne opci uvid u higijenske navike kod ljudi sa ovog prostora, iznoseci vlastite i eventualno tudje primjere i da to, ko hoce, uporedi sa navikama ljudi sa drugih geografskih sirina i duzina.
Naravno, mi ne bismo bili mi, kada ne bi bilo pojedinaca koji misle da je samo ono sto oni rade i misle normalno, a drugi koji se razlikuju od njih nenormalni i trebaju biti izlozeni porugi. Mnogo je primjera toga na forumima Sa-xa. Citajuci postove na ovoj temi mnogo sam se pozitivno iznenadio higijenskim navikama nekih forumasa, da sam rekao sebi da neke od njih moram i ja pokusati uvesti u svoju praksu. Bilo je i forumasa sa kojima ne dijelim misljenje i stavove glede higijenskih navika, ali, Boze moj, svak sebi, necu nikoga omalovazavati i raspravljati se sa njim/njom. Mozda znaju nesto bolje od mene. Svakoga cijenim.
I za kraj ovoga posta savjet od mene:
Najefikasnija higijenska mjera u prevenciji infekcija: PRANJE RUKU!
Bakterije korisne covjeku se nalaze u njegovnom probavnom traktu i UV svjetlost ih ne unistava nego neracionalna upotreba antibiotika.
Cilj ove teme je bio da se stekne opci uvid u higijenske navike kod ljudi sa ovog prostora, iznoseci vlastite i eventualno tudje primjere i da to, ko hoce, uporedi sa navikama ljudi sa drugih geografskih sirina i duzina.
Naravno, mi ne bismo bili mi, kada ne bi bilo pojedinaca koji misle da je samo ono sto oni rade i misle normalno, a drugi koji se razlikuju od njih nenormalni i trebaju biti izlozeni porugi. Mnogo je primjera toga na forumima Sa-xa. Citajuci postove na ovoj temi mnogo sam se pozitivno iznenadio higijenskim navikama nekih forumasa, da sam rekao sebi da neke od njih moram i ja pokusati uvesti u svoju praksu. Bilo je i forumasa sa kojima ne dijelim misljenje i stavove glede higijenskih navika, ali, Boze moj, svak sebi, necu nikoga omalovazavati i raspravljati se sa njim/njom. Mozda znaju nesto bolje od mene. Svakoga cijenim.
I za kraj ovoga posta savjet od mene:
Najefikasnija higijenska mjera u prevenciji infekcija: PRANJE RUKU!
- chuchumbamayumbe
#538 Re: Higijenske navike kod nas
Dobro.
A sada zatvorite temu.

A sada zatvorite temu.
- headbanger
#539 Re: Higijenske navike kod nas
jutros se obuko ko meDZed i sad se fino oznio
udara u mozak
a duge gace, joooj safunja
udara u mozak
- mirnisan
#540 Re: Higijenske navike kod nas
takve volim,namah te prosimheadbanger wrote:jutros se obuko ko meDZed i sad se fino oznio
udara u mozak
![]()

-
Nur_
#541 Re: Higijenske navike kod nas
Baš nedavno u jednoj apoteci u Sarajevu (centar grada) čekah da apotekarka potraži ono što mi treba i tako čekajući malo pogledah šta još ima u ponudi okolo i zape mi za oko tastatura koju koriste - kao da se pola godine nije očistila (ne pretjerujem stvarno), to su naslage prašine
. Vrati se ona, pogledam joj ruke, dugi nokti, crveni lak...tipka ona šifre po tastaturi
.
O higijeni ljudi koje poznajem ne bih komentarisala, odmah si napaćen, isfrustriran...čudak, čim bilo kome skreneš pažnju na nešto. Mogu samo reći da je žalosno u današnje vrijeme - kad je bukvalno sve dostupno, biti na marginama i ispod margina osnovne higijene i kulture.
O higijeni ljudi koje poznajem ne bih komentarisala, odmah si napaćen, isfrustriran...čudak, čim bilo kome skreneš pažnju na nešto. Mogu samo reći da je žalosno u današnje vrijeme - kad je bukvalno sve dostupno, biti na marginama i ispod margina osnovne higijene i kulture.
- irac300
#542 Re: Higijenske navike kod nas
Nisam sve čitao, ali ono malo što jesam vidim da se ide iz krajnosti u krajnost. Zlatna sredina zakon. Znači, redovno kupanje po potrebi, a ne svaki dan deri kožu sa sebe, nije ni to zdravo. Redovno pranje ruku, zubi. Znači prijela jela, kada dođeš s vana, poslije nužde. Jbg, to se uči u osnovnoj školi. Ovaj s ultravioletnim svjetlima neka slobodno posjeti psihijatra (nije uvreda, a ni zezancija), jer počinje dobijati kompulsivni poremećaj, a ni bakteriofobija nije daleko. Koliko god nehigijena ima svojih nuspojava od raznih miomirisa do bolesti, tako i sterilna higijena ima svoje produkte, prvenstveno stvaranje kilavih generacija koje su alergične na sve živo i mrtvo, a imunitet ravan nuli. Kao što rekoh na početku, zlatna sredina i miran si.
- Michun
#543 Re: Higijenske navike kod nas
ma i mene su napadali sto perem garderobu koja je nova kupljena...kao da je u fabrici propere neko a ne da stoji u skladistu, kontejneru, pa opet skladisu, pa u radnji obuce 2-3 zene prije nego ja kupim
kakvo nam je stanje u zemlji govori pojava suge o kojoj se pise zadnjih dana.
kakvo nam je stanje u zemlji govori pojava suge o kojoj se pise zadnjih dana.
- Bosanac sa dna kace
#544 Re: Higijenske navike kod nas
Nakon iscitane teme ubijedjen sam da moram kupit ili neku mini komoru za UV zrakama, dje cemo sve nakon detaljnog ciscnjenja fino sterilizovati, ili neku spravusa radijaciskim zracenjem koje je naravno minimalno, samo me zanima koje je isplatiljivie i sta su prednosti i mane oboga ako moze neko pojasni
- zlo zlo
#545 Re: Higijenske navike kod nas
sto se tastatura tice, i ostalih povrsina, domestos higjenske maramice zakon,a isto tako imat ih u kupaoni ako imali gosta da brzo mozete dasku prebrisat itd 
- Drvosjeca iz Dejcica
#546 Re: Higijenske navike kod nas
Je li stvarno nosiš po restoranima sklopivu četkicu ili karikiraš? Pročitao sam da su radili istraživanja kojima su dokazali da pranje zuba odmah nakon jela proizvodi kontra efekat, odnosno da se ostaci hrane ne rastope te se utrljaju u desne i time nastaje veći problem nego da se zubi operu nakon 1 do 3 sata iza jela. Smatram da u svemu treba imati mjeru pa i u higijeni.corxle wrote:Nedavno sam otvorio temu "Koji toaletni papir preferirate i zasto?", ali je nedugo potom i zakljucana. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7#p6642960
Mislio sam da ce mnogi osuditi temu kao poprilicno banalnu i neozbiljnu. Medjutim, iznenadilo me kako su neki forumasi svojim odgovorima dali ozbiljnost ovoj temi analizom odnosa kvalitet/cijena, promocijom domaceg proizvoda itd. Bilo je nekih forumasa koji su svojim komentarima (ne?)opravdano dali povoda moderatorici da zakljuca temu. Mozda je tako i bolje jer je vecina pocela skretati sa teme u podrucje licnih higijenskih navika, a kako to kod nas biva, skloni osudjivanju osoba sa cijim se stavovima ne slazemo, a ne samih stavova, lako predjemo granicu kulture, tolerancije i sl.
Zato sam odlucio da otvorim ovu temu, da iznesete svoje navike, stavove, misljenja, znanja, komentare, kritike itd., da upoznate kako to drugi rade, ali vas pri tome molim da ne skrecete puno sa teme i da ne postavljate neprilicne postove kako i ova tema ne bi bila zakljucana, a mislim da bi mogla biti poprilicno interesantna.
Npr. higijena ruku i usta prije i poslije jela - da li su vlazne maramice i Orbit zvake dovoljne?? Meni licno bez vode i sapuna nema odgovarajuceg uklanjanja prljavstine, a sklopivu cetkicu za zube uvijek nosim sa sobom van tako da u ugostiteljskom objektu poslije obroka mogu u toaletu brzinski iscetkati zube od ostataka hrane.
Higijena intimnih dijelova tijela poslije velike i male nuzde??? Vidio sam da je nekima vlazna maramica dovoljna, dok se nad tim zgrazaju zagovornici vode i sapuna (i sam sam zagovornik toga, mozda cak i ribace cetke)
Higijena koze, noktiju, kose itd pa higijena radnog i zivotnog prostora.....
Jeste li bolesni od cistoce (ja jesam, ugradio cak i UVC lampe u kupatilo, WC i kuhinju), ili ste nako ili vam je to zadnje na listi prioriteta??????????
- corxle
#547 Re: Higijenske navike kod nas
zbog uklanjanja vidljivih ostataka hrane izmedju zuba (a moji su takvi - nezgodni) koji mogu estetski biti neugodniJe li stvarno nosiš po restoranima sklopivu četkicu ili karikiraš? Pročitao sam da su radili istraživanja kojima su dokazali da pranje zuba odmah nakon jela proizvodi kontra efekat, odnosno da se ostaci hrane ne rastope te se utrljaju u desne i time nastaje veći problem nego da se zubi operu nakon 1 do 3 sata iza jela. Smatram da u svemu treba imati mjeru pa i u higijeni.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#548 Re: Higijenske navike kod nas
Pitanje, izvinjavam se zbog malo specifičnog odabira teme.
Koji postotak ljudi u BiH, prvensteno kod Bošnjaka, koristi vodu za pranje poslije velike nužde?
Ja znam da se to radi vodom, onda papir. Gdje god sam bio, uvijek je ili bio neki šlauf, ili onaj otvor u školjci iz koje izlazi voda, kod starog imaju bidet.
Međutim, čuo sam da to zapravo kod Bošnjaka zapravo samo manjina radi? Znam samo za Srbe i Hrvate, odnosno pravoslavce i katolike, da oni to ne rade većinom...
Ponovo, izvinjavam se ako je pitanje za guzicu
Koji postotak ljudi u BiH, prvensteno kod Bošnjaka, koristi vodu za pranje poslije velike nužde?
Ja znam da se to radi vodom, onda papir. Gdje god sam bio, uvijek je ili bio neki šlauf, ili onaj otvor u školjci iz koje izlazi voda, kod starog imaju bidet.
Međutim, čuo sam da to zapravo kod Bošnjaka zapravo samo manjina radi? Znam samo za Srbe i Hrvate, odnosno pravoslavce i katolike, da oni to ne rade većinom...
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#549 Re: Higijenske navike kod nas
Ja perem supak veoma temeljito nakon velike nuzde. Potrosim sigurno 2-3 litra vode i onda samo obrisem vodu papirom. Prelijep je osjecaj cistog anusa zapoceti dan.sehohari wrote: ↑11/11/2024 22:19 Pitanje, izvinjavam se zbog malo specifičnog odabira teme.
-
mali_balon
#550 Re: Higijenske navike kod nas
Papir voda papir....i obavezno obrijan pakas ko macja guza.....i naravno malo duze i temeljitije pranje ruku je pozeljno.....ali ako neces papir imas kupit onaj vlazni toalet papir pa ozezi s njim....ja sad planiram da ugradim higiejnski tus...i da je estetski i higijenski i lakse odrzavati ugradio bi cucavac.....bolje je praznjenje crijeva i nema sjedt 3h igrat igrica na mobitelu ili ko ka zavrsiti fakultet uceci na solji...kad utrnu koljena mozes samo u cucavac upastsehohari wrote: ↑11/11/2024 22:19 Pitanje, izvinjavam se zbog malo specifičnog odabira teme.