Higijenske navike kod nas

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
corxle

#451 Re: Higijenske navike kod nas

Post by corxle »

lična higijena i higijena življenja nema veze sa standardom i BND.
ActionWoman

#452 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ActionWoman »

*zena21 wrote:ja nakon iscitavanja ove teme... od petka uvedoh novu praxu :D

znaci.. cim stignem kuci.. sve sa sebe skidam.. palim.. i zakopavam duboko...

lezim u kadi u vreloj vodi sa mjesavinom varekine i domestosa i ribam se ribacom cetkom...

sav namjestaj iz kuce sam izbacila i spalila zajedno sa odjecom.. ukljucujuci i tepihe..

sve novo sam narucila.. ali sam dogovorila sa dostavljacima da prije nego i pomisle da mi bilo sta dostave, prvo nek voze nedje na pranje.. da se to novo dobro izriba

ne otvaram vrata nikome, jer nedo bog moglo bi se desiti da se s nekim moram rukovati.. ili da mi neko od peksina unese kakve bakterije u kucu...

vise se ni s kim ne grlim.. ne ljubim.. po gradu masku nosam ko u doba SARS-a...

eto.. ovo su najosnovnije promjene sto uvedoh.. ima ih naravno jos.. ali ne zelim da pomislite da sam frik :oops: :D :D
oplakasmo i ja i dijete :) :) :)
corxle

#453 Re: Higijenske navike kod nas

Post by corxle »

http://www.mandrilo.com/index.php/sunce ... vor-zivota
"UVC zračenje od 280 nm–100 nm (van vidljivog spektra) koje je dio spektra zračenja Sunca ima antibakterijski učinak. UVC lampe se koriste danas za sterilizaciju medicinske opreme, a u novije vrijeme i za steriliziranje vode u sustavima za pročišćavanje vode. Zato je bolje sušiti rublje na prirodnom zraku i na suncu nego u sušilici rublja. Oni koji pate od akni uvijek se raduju ljetu jer znaju da sunce blagotvorno djeluje na problematičnu kožu."
Michun

#455 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Michun »

corxle wrote:lična higijena i higijena življenja nema veze sa standardom i BND.
Iskreno...nisi u pravu. Da li mozes uporediti svicarsku sa bih. I higijena zivljenja i licna.
cvjece13

#456 Re: Higijenske navike kod nas

Post by cvjece13 »

amidzazeher wrote:Licna higijena je naravno potrebna ali do neke granice. Pretjeranom higijenom sami sebi cinite "medvjedju" uslugu!! Lampe klinci, palci su smrt! Bakterije su nam prijeko potrebne zbog izgradjivanja imunog sistema, a ako mislite da cete vise bakterija(opasnih) pokupiti odlaskom u WC nego se poljubiti, pa cak i posuditi telefon od nekoga varate se. Svi ste culi za streptokoku? http://www.brighthub.com/science/geneti ... 45935.aspx

A kako izgraditi imuni sistem nego dodirom sa svim tim bakterijama! Kazu pucaju mi ruke moram ih mazati kremom, a svaki dermatolog ce ti reci manje budi u dodiru sa vodom. Zasto mislite da dlake rastu na mjestima gdje rastu? Eto onako Bog nam ih dao! Jedino sto sa godinama negdje opadaju a rastu gdje nikada nisu ali to je druga prica :lol:
Tema je ono :-) ali mozda neko nesto i nauci, a moj je savjet ostavite se pretjerivanja, prevelikog koristenja hemije i sl, ali naravno probajte da ne smrdite u tramvajima, autobusima, i ne ostavljate usrane solje iza sebe!!
Naravno! To zna svako ko ima samo one osnovne informacije o imunom sistemu, a ljudi kojima je već toliko stalo do zdravlja da kupuju te lampe i sl. bi trebali krenuti prvo od informisanja o načinu na koji njihov organizam funkcioniše. Al ne, lakše je progutati propagande smišljene da prodaju takve proizvode. A kad ste čuli od nekog doktora da treba prati ruke svakih sat vremena, a u međuvremenu koristiti one tečnosti?
žulijan asanž

#457 Re: Higijenske navike kod nas

Post by žulijan asanž »

ojjjjjj, odakle ti takav zaključak joksime?
corxle

#458 Re: Higijenske navike kod nas

Post by corxle »

žulijan asanž wrote:
ojjjjjj, odakle ti takav zaključak joksime?
Pa vidio si onu emisiju gdje one dvije tete dolaze u kuce/stanove ljudi u Americi i V.Britaniji i ciste im?! Ono sto sam ja vidio (nisam sve epizode doduse), fakultetski obrazovani ljudi, sa dobrim primanjima, zive ko najveci peksini itd. Svi su to vidjeli.... To je samo jedan od brojnih, ali dovoljan razlog da zakljucim, da ko hoce da mu je cisto u kuci i na njemu, dovoljno je samo malo vode, krpa i htijenja. Ne mora biti bogat i skupo odjeven i skucen da bi bio cist.
Zivi li neko u Svicarskoj ili u najzabacenijem selu u BiH, nije bitno. Bitno je ko ce od njih redovno usisavati i prati svoj perzijaner ili ponjavu. Ko ce brisati prasinu. Ko ce u obuci uci u svoju kuhinju, kupatilo ili u svoj krevet. Koliko cesto ce prati svoju odjecu Arielom ili kabashom,......
Michun

#459 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Michun »

Mnogo je vise pexina kod nas u odnosu na broj stanovnika. Definitivno. Btw-svi ti koji ne ciste kucu u emisijama, defintivno peru sebe.
Ambrozija

#460 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Ambrozija »

Za neke ljude sam totalno u soku :shock: Pogotovo za ove koji koriste ove lampe koje ubijaju bakterije :shock:

Oduvijek sam mislila da sam ja ludjakinja za cistocu, ali sad vidim da sam u potpunosti normalna :D (zezam se, bez uvrede)

Tusiram se svaki dan, kosu perem svaki drugi dan, zube normalno perem nakon svakog jela, ali sad da cetkicu nosim u torbi, pa poslije jela u restoranu da idem u WC (kako procitah da neki rade) i perem zube, Boze sacuvaj... :shock: To mi nije higijenski, ne zbog zuba, nego mi je sasvim :shock: da perem zube u javnom WC-u (usput, to nikad nisam vidjela ni cula do sada)....Javne WC-e izbjegavam, osim ako nije bas potreba...:D
Odrzavanje noktiju takodjer je nesto neizostavno...

Sto se tice kucne higijene...takodjer, usisavanje barem jednom sedmicno, po potrebi i vise, oprasivanje takodjer....pranje zavjesa mozda jednom mjesecno a tepiha/cilima jednom u pola godine (moram priznati ponekad i manje :D), jer redovnim odrzavanjem bude sasvim OK...Odrzavanje kupatila i kuhinje se podrazumijeva kao svakodnevni posao...A jednom u pola godine platim zeni pa zajedno generalno ocistimo kucu, ali bas temeljito....
Partizzanka

#461 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Partizzanka »

mene interesuje kako perete ves ... osim cim ga donesete iz prodavnice :P

inace
bijeli ves
sareni
na koliko stepeni
kako sortirate
itd
piupiu

#462 Re: Higijenske navike kod nas

Post by piupiu »

chuchumbamayumbe wrote:Dajte ba, kakve UV lampe po kući, kakve gluposti?!
Đe ste bili u ratu sa UV lampama i Safeguard safunima, šaaa ima lampa...
8-)
E šta svašta čoek ovdje neće pročitati.
Normala, ujutro umivanje, pranje zuba, i već šta sve ide.
Preko dana pranje ruku po potrebi, nisam fucken Monk ili Nikola Tesla, to je bolest.
Istovar je obično navečer, ide Toshirō Mifune poslije toga, zubalo i to je to.
Kakve lampe i qrci palci?!
Naravno, domestosom se zadaje po šolji i ostalim sanitarijama po potrebi, nikako svakodnevno.
p.s. ako se vanredno istegarim, ide papir, uredno. Kakvo pranje, prvo što vani nemaš đe da se posereš ko čoek, a onda i da se opereš i opereš ruke nakon umakanja prstiju u nutelu.
Kako se vi to perete ako se iskipate u Mercatoru, VF-u?! Nemojte mi samo reći da prije odlaska odete do supermarketa, kupite 2 litra Jane i onda pravac hala?!
8-)
Zavisi gdje zivis. Lijepa Azija, u njoj svaki javni WC ima tusic za upotrebu nakon nuzde. Bidei su nezgodni, a ti tusici su bas prava stvar. U Japanu WC solje po hotelima imaju ugradjene male tusice u WC solju, pa kad zavrsis, pritisnes dugme i dobijes mlaz tamo gdje ga usmjeris. Za sve ima lijek, :wink: .
piupiu

#463 Re: Higijenske navike kod nas

Post by piupiu »

empaticna85 wrote: Ne zelim stvarno da se raspravljam i mijenjam vase percepcije mog misljenja. Gdje zive samo muskraci, kuca ce ti biti onakva kakav si i sam i kakav odgoj nosis iz kuce, a tu je presudna uloga tvoje cijenjene majke (zene), koja te moze razamziti (pa dok si kod nje, raspremat tvoje stvari i cistiti iza tebe), ili te nauciti da od malih nogu - vodis racuna o sebi i cistis iza sebe, drzis do sebe i sve ostalo sto podrazumjeva danasnji zivot.

To su onda neki "super ljudi" koji imaju "super kucne ljubimce", ma dajte ljudi, vecina ljudi nije u stanju odrzavat, cistit i pospremat svoja "sranja" - ako hoces ista kvalitetno da uradis. Ljubmci zahtijevaju mnogo paznje, i nije dzaba receno u vjerskim knjigama (mislim na Islam i hadise, da kuca u kojoj se nalaze zivotinje - nije cista i u nju ne ulaze meleci).
Moram reci da 90% muskaraca koji zive sami (koje poznajem), imaju cistiju i uredniju kucu od bilo koje zene.
chuchumbamayumbe

#464 Re: Higijenske navike kod nas

Post by chuchumbamayumbe »

piupiu wrote:
8-)
Preko dana pranje ruku po potrebi, nisam fucken Monk ili Nikola Tesla, to je bolest.
Naravno, domestosom se zadaje po šolji i ostalim sanitarijama po potrebi, nikako svakodnevno.
p.s. ako se vanredno istegarim, ide papir, uredno. Kakvo pranje, prvo što vani nemaš đe da se posereš ko čoek, a onda i da se opereš i opereš ruke nakon umakanja prstiju u nutelu.
Kako se vi to perete ako se iskipate u Mercatoru, VF-u?! Nemojte mi samo reći da prije odlaska odete do supermarketa, kupite 2 litra Jane i onda pravac hala?!
8-)
Zavisi gdje zivis. Lijepa Azija, u njoj svaki javni WC ima tusic za upotrebu nakon nuzde. Bidei su nezgodni, a ti tusici su bas prava stvar. U Japanu WC solje po hotelima imaju ugradjene male tusice u WC solju, pa kad zavrsis, pritisnes dugme i dobijes mlaz tamo gdje ga usmjeris. Za sve ima lijek, :wink: .
Naslov teme je "Kod nas" a ne "u Japanu". 8-)
Mi smo iza Japana 14 tisuća najnovijih gigawata svjetlosnih godina. 8-)
piupiu

#465 Re: Higijenske navike kod nas

Post by piupiu »

chuchumbamayumbe wrote:
piupiu wrote: Zavisi gdje zivis. Lijepa Azija, u njoj svaki javni WC ima tusic za upotrebu nakon nuzde. Bidei su nezgodni, a ti tusici su bas prava stvar. U Japanu WC solje po hotelima imaju ugradjene male tusice u WC solju, pa kad zavrsis, pritisnes dugme i dobijes mlaz tamo gdje ga usmjeris. Za sve ima lijek, :wink: .
Naslov teme je "Kod nas" a ne "u Japanu". 8-)
Mi smo iza Japana 14 tisuća najnovijih gigawata svjetlosnih godina. 8-)
Slazem se, ali posto kod Bosanaca ima jako puno guzoperaca, cudim se da se oni WC tuscici i razne solja-kerefeke vec nisu pojavile, bar za skorojevicki sloj drustva, :D.

A, generalno, da, Japanci su Mars za vecinu, ne samo za nas. Njihovo isjedjavanje po javnim kupatilima i generalna cistoca su ... ono ... :shock:. Ali, nije to samo do njih, odes i u siromasnije zemlje Azije ... vec sam ovo negdje pisala na forumu ... i ljudi se kupaju, perkaju, i lizu podove bez obzira na siromastvo ili socijalni polozaj. Naravno, klima im je prednost.

Mi imamo los nivo licne higijene, mada se furamo na oprane cilime i zavjese. Neko je vec pisao o 'bapskim' pricama tipa - ne prati se kad imas menstruaciju jer ce ti stradati jajnici, ne prati kosu zimi jer ces dobiti 'upalu mozga', i tako neke budalastine. :-)

Nema nista ljepse od mirisljavog covjeka. Ali, mirisljavog, ono ... zdravo, sapunom opranog mirisljavog covjeka sa svjezim mirisom koze i cistom kosom .... mmmmm .... 8-). Ali miris covjeka moze imati veze i sa hormonima, zdravljem tijela, hranom koju jedes, itd .... i nekad gad se (u 'zloTVORnom' obliku), ne moze otarasiti pranjem dok se ne promijene i neke druge stvari.
Landa

#466 Re: Higijenske navike kod nas

Post by Landa »

I ja sam mislila da nizak standard doprinosi nehigijeni ali sam se uvjerila da to nema veze s` vezom sa onom jednostavnom higijenom koja je u stvari najbitnija. Ocistiti oko sebe, urediti svoj prostor, oprati zube barem jednom dnevno, plahnuti se cistom vodom. Nedostatak ove higijene je cista ljenost.

Ima ljudi po BiH koji nazalost spadaju u tesku kategoriju siromastva i samo oni znaju kako spajaju kraj s`krajem ali nisu peksini i smrdljivi. Na drugu stranu ima ih i koji svaki vid higijene izbjegavaju. Sad reci tacno koliko je ovih ili onih je tesko jer pored mene moze proci 10 ljudi sto ne smrde ili cak mirisu a ja cu ih prihvatiti kao normalnu pojavu i ne obazirati se dok ako mi jedan ili dva zasmrde na znoj ili ustajalost mogu pokvariti dan i nesvjesno navesti na neko generaliziranje.

Dalje, negdje u sredini ovih ekstrema se meni cini da mnogo ljudi u nasem kraju preskacu onaj prvi svakodnevni vid higijene i pokusavaju to zamaskirati. Nisam jednom srela mladjahnu djevojku izrazito lijepih crta lica, super linijom a da joj na licu primijetim otvorene pore velicine manjeg fildzana nonsalantno popunjenim puderom, nedefinisanim mirisom i zvakom u ustima. Dabome da je lakse zamaskirati nego sprijeciti znakove ali kao da nisu svjesne da prvi stepen higijene koji uopste ne mora biti skup odaje njegu lica i tijela i samo dugorocno daje rezultat.

Inace onaj cjelokupni dojam svjezine koji se prepozna na prvi pogled nije moguce konstruisati u pola sata.
A za to niti ti treba puno novca niti puno znanja dok za maskiranje je potrebno mnogo vise i novca i znanja. Sto se jednostavno svodi na ljenost.
ljubav_aha

#467 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ljubav_aha »

Partizzanka wrote:mene interesuje kako perete ves ... osim cim ga donesete iz prodavnice :P

inace
bijeli ves
sareni
na koliko stepeni
kako sortirate
itd
pa i ves iz prodavnice se prvo opere prije upotrebe ,kao i ostatak prljavog vesa kod kuce :-D

bijeli,maksimlano otkuhavanje
sareni,mlaka ili leden voda,perem cesto,i dobri su deterdzenti
sad su na market izbacili clolor catcher
http://www.shoutitout.com/en-US/Product ... tcher.aspx
ljubav_aha

#468 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ljubav_aha »

babyline wrote:
Partizzanka wrote:mene interesuje kako perete ves ... osim cim ga donesete iz prodavnice :P

inace
bijeli ves
sareni
na koliko stepeni
kako sortirate
itd
ja sortiram sve zivo... sve ima svoj program, temperaturu, deterdzent.. peskiri i posteljina,odvodjeno i po bojama i odvojeno gorni i donji dijelovi...da mozda ne pretjerujem :?

:skoljka:
ljubav_aha

#469 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ljubav_aha »

Landa wrote:I ja sam mislila da nizak standard doprinosi nehigijeni ali sam se uvjerila da to nema veze s` vezom sa onom jednostavnom higijenom koja je u stvari najbitnija. Ocistiti oko sebe, urediti svoj prostor, oprati zube barem jednom dnevno, plahnuti se cistom vodom. Nedostatak ove higijene je cista ljenost.

Ima ljudi po BiH koji nazalost spadaju u tesku kategoriju siromastva i samo oni znaju kako spajaju kraj s`krajem ali nisu peksini i smrdljivi. Na drugu stranu ima ih i koji svaki vid higijene izbjegavaju. Sad reci tacno koliko je ovih ili onih je tesko jer pored mene moze proci 10 ljudi sto ne smrde ili cak mirisu a ja cu ih prihvatiti kao normalnu pojavu i ne obazirati se dok ako mi jedan ili dva zasmrde na znoj ili ustajalost mogu pokvariti dan i nesvjesno navesti na neko generaliziranje.

Dalje, negdje u sredini ovih ekstrema se meni cini da mnogo ljudi u nasem kraju preskacu onaj prvi svakodnevni vid higijene i pokusavaju to zamaskirati. Nisam jednom srela mladjahnu djevojku izrazito lijepih crta lica, super linijom a da joj na licu primijetim otvorene pore velicine manjeg fildzana nonsalantno popunjenim puderom, nedefinisanim mirisom i zvakom u ustima. Dabome da je lakse zamaskirati nego sprijeciti znakove ali kao da nisu svjesne da prvi stepen higijene koji uopste ne mora biti skup odaje njegu lica i tijela i samo dugorocno daje rezultat.

Inace onaj cjelokupni dojam svjezine koji se prepozna na prvi pogled nije moguce konstruisati u pola sata.
A za to niti ti treba puno novca niti puno znanja dok za maskiranje je potrebno mnogo vise i novca i znanja. Sto se jednostavno svodi na ljenost.

:lol: :thumbup:
beautyfool

#470 Re: Higijenske navike kod nas

Post by beautyfool »

piupiu wrote:
8-)
8-)
Tusic u solji i pored solje su nesto sasvim normalno kod Turaka i Arapa, turisti koji dolaze iz tih djelova se cudom cude sto mi nemamo vode u wc-ima.
detroit-mercy

#471 Re: Higijenske navike kod nas

Post by detroit-mercy »

beautyfool wrote:
piupiu wrote:
8-)
8-)
Tusic u solji i pored solje su nesto sasvim normalno kod Turaka i Arapa, turisti koji dolaze iz tih djelova se cudom cude sto mi nemamo vode u wc-ima.
Jaranice draga, pa kod nas je doskora bila strahota uci u bilo koji javni WC ili iste po kafanama, kaficima, restoranima i ostalim javnim objektima :zoka: . Sjecam se, da sam nakon svake uptrebe ovih javnih WCa sam sebe dozivao da vidim da nisam slucajno naograjso :-) .
Primjetio sam da se je stanje malo promijenilo nabolje ovih zadnjih par godina sto se tice WCa u objektima ali jos je daleko gdje bi trebalo biti.
Kad se samo sjetim skolskog WCa (u osnovnoj) i sad me neka jeza prodje :skoljka: .
vox-populi

#472 Re: Higijenske navike kod nas

Post by vox-populi »

detroit-mercy wrote: Kad se samo sjetim skolskog WCa (u osnovnoj) i sad me neka jeza prodje :skoljka: .
Fakat. O.S. Razija Omanovic, sredina 80-tih... Strava i uzas...
gilbert

#473 Re: Higijenske navike kod nas

Post by gilbert »

be highirly wrote:'bemu misa, pa niko da opere ruke PRIJE obavljanja male/velike nuzde :? :-? :lol:
Ja obavezno , znam gdje je on bio cist u ciste gace spakovan i ako se oznoji drzim ga sa dva prsta nije da onanisem pa da koristim cijelu saku. :D a sta sam sve rukama dirao kvake i sl.
U istom wc uriniraju mornar i armiski rendzer , zavrse ode mornar i podje prati ruke , rendzer spakova alatku ,zakopca se i krenu preko vrata . Mornar ce :"Mene su u mornarici naucili da operem ruke poslije pisanja !" na to ce rendzer:"Mene su u armiji naucili da ne pisam po rukama " taj uvijek ispricam kada neko se nadje pametan da ukaze da sam oprao ruke prije uriniranja ali ne i poslije . Kada operem ruke u wc na poslu ili bilo gdje izvan kuce koristim papirne peskire da zatvorim vodu i otvorim vrata a onda tu grudvicu bacim ko pokojni Drazen Petrovic u korpu dok vrhom cipele drzim otvorena vrata.

Cuj oblize kasiku ,rovi po kaci za sir :-) a seljaci uvijek malcice piskali u sir i kajmak sto nose u grad da prodaju . ( posebno se isticali u toj praksi oni sto zive blizu Novakove Pecine ) .

Ja priznajem da mi ponekad smrdi iz usta , otisla zuc zahvaljujuci kvalitetnoj ishrani pripadnika AR BiH , to nemoze se popraviti ni pasta ni vodica za zube , neke vodice za zube cak naprave gore kao Listerine Cool Mint :skoljka: samo pola litre mlijeka i gomila antiacida. :-D
liberty02

#474 Re: Higijenske navike kod nas

Post by liberty02 »

prije nego sto idem u goste vrsim nuzdu za svaki slucaj :D i fino operem ruke (da nebi ko pomislio da ne perem ruke :lol: :lol: )
nekako mi se gadi u tudjim wc. :| pogotovo kad vidim na wc solji kapi od urina :cry:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#475 Re: Higijenske navike kod nas

Post by ladyblue18 »

vox-populi wrote:
detroit-mercy wrote: Kad se samo sjetim skolskog WCa (u osnovnoj) i sad me neka jeza prodje :skoljka: .
Fakat. O.S. Razija Omanovic, sredina 80-tih... Strava i uzas...
:lol: ako te tjesi, ni sa promjenjenim imenom sredinom 90ih nije bilo nista bolje. :mrgreen:
Post Reply