Heklanje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#1 Heklanje

Post by WipeOut »

Nasla sam smiraj u igli :-D

Kako imam slobodnog vremena,uzela sam od kone igle i konac :D ,i hocu da opletem :D
Eh sad,nasla sam na netu neki double crochet,i treble(bas ovako pise) crochet ...pojima nemam sta znaci ovo ,al sam naucila ,
i znam onaj obicni vez ...

Pa eto,pomagajte sa mustrama,šemama,ili šta mi već treba da napravim nesto konkretno :zoka:
I ako postavite neku šemu pliiiiiiiiiiiz malo mi pojasnite kako da odpocnem :)
Karen

#2 Re: Heklanje

Post by Karen »

Davno sam znala heklati, sad bi mi trebalo malo vremena da se sjetim. Na žalost ne znam engleske nazive. Probaj you tube, svašta se nađe tamo.
Misliš da bi bila dobra ideja da teme o heklanju, pletenju i koju sam otvorila o šivanju da spojimo u jednu i stavljamo naše uratke?
thea

#3 Re: Heklanje

Post by thea »

double crochet, ti znaci dupla petlja, inace ti je crochet petlja, tj ona jedna petlja na dzemperu heklanju pletenju kako hoces.
ja ne znam heklati, ali crochet sa francuskog znaci petlja. ja mislim da se to tako kaze zar ne? petlja..
ccc...pisi
Karen

#4 Re: Heklanje

Post by Karen »

Možda da dva puta namotaš konac na iglu, pa jednom provučeš prvu, pa drugi put drugu petlju - nemam pojma jesam li ovo dobro objasnila. Uglavnom tako bod bude viši.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#5 Re: Heklanje

Post by WipeOut »

@thea
jest u pitanju petlja,izadje bas fina petljica :)

@karen
sta se mene tice,meni je svejdno,samo trebamo paziti ako se teme spoje,da npr ne zanemarimo pletenje zbog sivenja,ili nesto drugo zbog neceg drugog...
Karen wrote:Možda da dva puta namotaš konac na iglu, pa jednom provučeš prvu, pa drugi put drugu petlju - nemam pojma jesam li ovo dobro objasnila. Uglavnom tako bod bude viši.
a ovo je ta trebele crochet

evo sta sam nasla

video tut za bod bez navijutka
http://www.nexstitch.com/v_single_crochet.html

Bod s jednim navijutkom
http://www.nexstitch.com/v_double_crochet.html

Bod sa dva navijutka
http://www.nexstitch.com/v_treble_crochet.html
thea

#6 Re: Heklanje

Post by thea »

da vam cure iskreno kazem, divim vam se ako ste uzele onaj sicusni konac i heklicu. Jer je to mrkotrpan rad, ja naime osobno nikad nisam heklala, ako vec hocete nesto moderno izvoditi uzmite kerati, meni je kera nesto fascinantno.
Da mogu ikako kreirala bi jednu romanticnu haljinu sa jako puno izvezene kere. mnogo kosta

Image

Uploaded with ImageShack.us

sretno cure
Last edited by thea on 14/11/2011 14:37, edited 1 time in total.
Gospoda Ministarka

#7 Re: Heklanje

Post by Gospoda Ministarka »

Tetka me naucila siti na masinu, mama me naucila plesti i heklati.. :lol:
simbabimba

#8 Re: Heklanje

Post by simbabimba »

Nekad u ratu je neka teta organizovala kurs izrade makramea u svom stanu kod trznice i isla sam. Stigla sam da naucim sve cvorove, ali nismo dosli do izrade konkretnih upotrebnih predmeta i kombinovanja mustri (granatiranja su postala prezestoka i okupljanje obustavljeno).

Mama me (u ratu :-) ) naucila da pletem i to sam poprilicno dobro savladala (i kad god mi treba psihoterapija uzmem igle u ruke), ali...ne znam da heklam.

Rado bih da naucim, ali nisam bas lik da kontam ove tutoriale (bas mi se mora uzivo pokazati).

Ako znate da negdje ima organizovan kurs heklanja/pletenja javite, rado bih se upisala!
simbabimba

#9 Re: Heklanje

Post by simbabimba »

Ako nekog zanima u "Nahli" uskoro pocinje kurs keranja, pa bujrum. :)
LUKSOR

#10 Re: Heklanje

Post by LUKSOR »

Heklanje osim što lijepo izgleda čuva i brak, bar prema shvatanju Sulje i Muje:
Na pecanju Suljo i Mujo , cio dan ali ne grize, pa dosadno.
Pito Suljo muju:
- Šta li sada rade naše žene dok smo mi na pecanju?
Mujo:
-Šta rade, heklaju ili se kurvaju.
Suljo se malo uzvrpolji i ubrzo se poče pakovati da ide kući.Začuđen mujo ga upita šta bi pa se pakuje.
Suljo: AMA, ONA MOJA NE ZNA HEKLATI!
Alhemicarkaa

#11 Re: Heklanje

Post by Alhemicarkaa »

Moja majka je fenomenalno heklala, takve mustre i šare da sjedneš na guzicu, i to za tili čas posla. Obožavala sam je gledati sa navijenim koncem na prstu i kako se prst pomjera kao da prijeti dok hekla. Fasciniralo me to. Zamolim je da me nauči da i ja heklam, ajme majko, kao da umjesto ruku imam noge, naučim onaj osnovni vijenac, ali čim treba da se skrene lijevo ili desno ni naopako, nikako to nisam uspjela skontati. Sad je i majka prestala heklati, ne vidi tako dobro, ali tako bih voljela da imam pola njenog talenta, ma šta pola, četvrtinu.
Lounge Act

#12 Re: Heklanje

Post by Lounge Act »

evo ti sema za jednu lijepu kapicu:
Image
Image
potrebna je deblja vuna i deblja heklarica, sve su bodovi sa jednim navijutkom, a ono sto na slici izgleda kao zrna rize su takva tri navijutka koje ne zavrsis u potpunosti, ne provuces onaj zadnji dio vec kad uradis sva tri onda kroz sve provuces jednom i tako dobiejs tri stubica pod jednim "krovom" valjda ces shvatiti kako sam ja ovo objasnila :-)
ja sam svojoj kcerkici napravila jednu takvu, ali mi je bila tanka vuna i tanka heklarica, zbog toga mi je trebalo malo vise vremena, evo slicice:
Image
jutarnja zvijezda

#13 Re: Heklanje

Post by jutarnja zvijezda »

@enisa cestitam na divnoj kapici. :) puno je ljepsa od "originala".svaka cast ! :thumbup:
Lounge Act

#14 Re: Heklanje

Post by Lounge Act »

hvala puno :-D
vkmiro

#15 Re: Heklanje

Post by vkmiro »

web stranica sa najviše šema za filet heklanje.
Dobra je stvar da se šeme mogu platiti i dopunom na telefon, a nisu skupe.
ink:
http://www.heklanjeze.com
Last edited by vkmiro on 22/10/2017 12:49, edited 1 time in total.
vkmiro

#16 Re: Heklanje

Post by vkmiro »

Evo link sa najviše šema za heklanje na netu:

www.heklanje-kukicanje.com
Post Reply