Hanini vegetarijanski recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
danas

Post by danas »

izvinjenje -- ne stigoh nista sinoc...

ovo je neka moja lazanja, pa vi vidite :D :D :D (pendo, posalji i ti svoj recept, pa da i ja malo promijenim).....

elem, ovako... a vidjeli ste dosad da su moji recepti svi onako ofrlje, pa kako vam bude... :D :D :D

ja pravim lazanje sa dva sloja -- jedan od spinata, drugi od gljiva. izdinstati manju glavicu crnog luka na puteru, posoliti i pobiberiti po zelji. mlad spinat dobro oprati i tako mokar staviti preko ovog luka; mijesati dok spinat ne "uvene". tu smjesu spinata i luka onda pomjesati sa mladim sirom, narendanim mocarela sirom, i par kasika povlake u posebnoj zdjeli i ostaviti za nadjev.

u istoj tavi onda izdinstati jos jednu glavicu crnog luka na puteru, pa dodati isjecene naploske gljive. najbolje je kada se pomjesa nekoliko vrsta - - ja stavim trecinu bijelih sampinjona, trecinu malih portobela, i trecinu shitake gljiva. kad su gljive malo proprzene (ne treba da su skroz gotove) preruciti ih u posebnu zdjelu, i dodati solju naribanog parmezana u tu smjesu.

prokuhati u kipucoj vodi lazanju -- ne treba ih skroz skuhati, nego samo onako malo obariti, da ogreznu u kipucoj vodi na par minuta.

istovremeno napraviti i sos - ja ne stavljam sos od paradajza nego besamel sos. on se pravi ovako -- u serpi istopiti oko 100-150 grama putera na blagoj vatri. dodati oko 3-4 kasike brasna (najbolje pola bijelog pola kukuruznog) i mijesati polako. dodavati brasna dok sav puter nije upijen, i dok ne dobijete rue tj. ovu blagu zaprsku... proprziti to brasno dok ne pocne da se zlati i tamni... dodati soli i bibera i nutmeg (mislim da je to muskatni orascic na nasem -- malo ovog nutmega je obavezno za poseban smek ovog sosa)... onda polako dodavati mlijeko u ovu serpu sa puterom i brasnom -- mlijeko niposto ne smije biti hladno iz frizidera (sos ce se zgrusati), vec je najbolje da je na sobnoj temperaturi ili vec malo toplo... mijesati sa onom zicom polako mlijeko u sos (oko 2-3 solje); sos ce se poceti zgusnjavati kao puding i mozete dodati jos malo mlijeka za rijedji sos... ko voli moze dodati i paradajz iz tube ili svjez paradajz u ovaj sos -- bice onako roze boje i ukusan...

sad ovamo u naputerenu vatrostalnu posudu sloziti red lazanje, i nasuti onu smjesu od spinata i sireva preko, sve lijepo rasporediti da pokrije sve lazanje. ova smjesa je onako slicna nadjevu za zeljanicu; ako volite, mozete dodati i na kolutove isjecen buffalo mocarela sir, koji ce se lijepo istopiti ili na kolutove isjecen svjez paradajz. onda po svemu ovome posuti oko trecinu besamel sosa. onda staviti jos jedan red prokuhanih lazanji i staviti nadjev od gljiva. opet preliti trecinom besamela. staviti preko ovoga zadnji sloj lazanje i zaliti ostatkom sosa. zapeci sve oko 40-ak minuta u pecnici. pred kraj pecenja, mozete posuti naribanog zutog sira (recimo fontina) po vrhu i zapeci jos malo da se taj sir otopi. to je to...
digger

Post by digger »

dalmatinka wrote:...Srdele se samo obrišu krpom i slažu se u limene konzerve (npr. u one velike doze od džuvedža, mahuna ili sl. koje se upotrebljavaju u ugostiteljstvu). Na svaki gusto poredani red srdela prospe se šaka soli i tako do vrha. Završiš sa solju. Na vrh se stavi drveni poklopac točno izrezan da upadne u limenku i na vrh njega kamen kao uteg. To stoji nekoliko mjeseci, u početku moraš par puta žlicom pokupiti masnoću koju ispuste srdele. Kad sazriju, prvi red baciš, a onda ih vadiš po potrebi i nožem skineš ljuske, poslažeš na tanjur, preliješ maslinovim uljem ( ja ne stavljam kvasinu iako to svi drugi rade, dakle možeš malo i nje ubaciti) dodaš narezani crveni luk i to je to.

Ako ti je prekomplicirano možeš kupiti gotove u staklenkama....
Sestro, hvala ti za ovo zadnje. Nekako mi izgleda najlogicnije... :)
penda

Post by penda »

digger wrote:
dalmatinka wrote:...Srdele se samo obrišu krpom i slažu se u limene konzerve (npr. u one velike doze od džuvedža, mahuna ili sl. koje se upotrebljavaju u ugostiteljstvu). Na svaki gusto poredani red srdela prospe se šaka soli i tako do vrha. Završiš sa solju. Na vrh se stavi drveni poklopac točno izrezan da upadne u limenku i na vrh njega kamen kao uteg. To stoji nekoliko mjeseci, u početku moraš par puta žlicom pokupiti masnoću koju ispuste srdele. Kad sazriju, prvi red baciš, a onda ih vadiš po potrebi i nožem skineš ljuske, poslažeš na tanjur, preliješ maslinovim uljem ( ja ne stavljam kvasinu iako to svi drugi rade, dakle možeš malo i nje ubaciti) dodaš narezani crveni luk i to je to.

Ako ti je prekomplicirano možeš kupiti gotove u staklenkama....
Sestro, hvala ti za ovo zadnje. Nekako mi izgleda najlogicnije... :)

:lol: :lol: :D :D :D :D :D
ElectricLarryLand

Post by ElectricLarryLand »

Recepti su :thumbup:
Evo jedan i od mene, skroz je jednostavan i brzo se pravi, a mlogo je dobar. Pljeskavice od koprive:
- šaka koprive (ovo obično metnem odokativno, nikad je nisam baš u šaku stavljala da izmerim :lol: )
- šolja barenog prinča
- 4 jaja
- 3-4 supene kašike prezli
- 1 crni & 1 beli luk
- biber, so, vegeta, paprika
- kačkavalj (ili već neki sličan sir)

Kopriva se skuva na pari, mada može i u vodi, ali na pari je valjda zdravije, šta ga znam. Crni luk se izdinsta, umute se jaja, sve se to pomeša i podeli na pljeske, bači se na ulje i isprži, a na gotove pljeskavice se pospe aleva paprika i rendani kačkavalj (dok su još vruće, da se istopi).
hananah

Post by hananah »

Evo jedan brzinski a ukusan sto na sat:
prepeci samo jedan min na maslinovom ulju bijeli luk i ljute papricice, sve to sitno sjeckano, a kolicina po zelji, u to dodati soli, u medjuvremenu nam je pasta skuhana, opet po zelji (spageti, fetucini, makaroni...) i fino procjedjenu i opranu pastu preliti sa sosom :)
jednostano, brzo, jeftino i nadasve ukusno :)

napomena: ko voli meso moze u na ovom preprziti malo suhog mesa, prsute ili slanine :) zavisi ko kakvo meso jede i voli :)
digger

Post by digger »

danas wrote:
hananah wrote:Danas, imas li recept za taj dzadzik nisam nikad cula za to a ne bi bilo lose kusati :)
dzadzik ti je bona nesto kao nasa lukimira...
Grcki "tzatziki?"
Fair Life

Post by Fair Life »

Pečeni kiseli kupus sa kareom

Vrijeme pripreme: 60 min.

Sastojci:

- 500 gr ribanog kiselog kupusa
- 500 gr karea svinjskog
- sok od rajčice
- 3 srednja krumpira (po osobi)
- vegeta
- crvena mljevena paprika (slatka ili ljuta)
- papar
- brašno

Priprema:

Kiselo zelje oprati, ocijediti, te složiti u tepsiju ili vatrostalnu posudu.
Meso začiniti vegetom, paprom, posložiti po zelji, preliti uljem (ili masnoćom po želji) i staviti lagano peći na temperaturi od oko 200 stupnjeva.

Krumpir oprati, te staviti kuhati u ljusci u posoljenu vodu. Kuhani krumpir ohladiti i oguliti, te posložiti 20 minuta prije kraja pečenja okolo u krug u tepsiju.

U posudi umutiti 3 žlice brašna, 2 dcl soka od rajčice, vegete, papra, crvene mljevene paprike i vode (ako je potrebno, da ne bude previše gusto), te sve preliti preko krumpira i mesa i zapeći još 20-tak minuta.

Servirati toplo.
hananah

Post by hananah »

Ma ovo su ti bolan vegeterijanski recepti :) no nema veze recept se cini ukusnim samo sto bih ja ovo jelo umjesto "Pečeni kiseli kupus sa kareom" mogla pripremiti malo drugacije i nazvati ga "Pečeni kiseli kupus sa Karemom" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
neocekivana_sila

Post by neocekivana_sila »

hannah, kako ti kad prolaziš pored ćevabdžinice?
niko_i_nista

Post by niko_i_nista »

Draga moj ja tako sam ja pravila zemljane kolacica. :-)
vidim kreativnost ti je vrlina :-)
stvarno je tebi dosadno pa izmisljas te bljuvotine od ostataka hrane
svaka cast i mene je dirnula prica gladnih u africi i da nije lijepo bacati hanu :-)
Post Reply