Hanini vegetarijanski recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
danas

Post by danas »

hananah wrote:Ma sad znam to je ustvari Grcka salata :) nisam znala za naziv dzidzik :)
:D :D :D :D
veze ovo sa grcima nema... oni su dzadzik (na turskom se to pise cacik) ukrali od turaka (kao i tonu drugih jela). grci dzadzik zovi tzatziki, i na zapadu ti je to kao neka satro "grcka kuhinja", sto veze nema sa mozgom, kao sto nema veze sa mozgom ni da je baklava grcka...

elem neise, samo ti njupaj... :D :D :D :D
i postiraj jos stogod, bas da probam... i hvala za ove recepte do sada...
hananah

Post by hananah »

ma Danas sta nas briga je li grcko ili tursko jelo, sta nas briga sta je starije kokoska ili jaje, eto sad nije ni grcka salata ni dzadzik nego Hanina salata :D (maznuta od Danas :D) :D vazno je da mi fino hapimo, a postirat cu jos koji recept uskoro, imam par super sosova za paste :)

100 imam ja fin recept za tijesto za picu, napisem ga uskoro :) kad budem izbacivala novu seriju recepata :)
bpsang

Post by bpsang »

ok :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ma daj jamte me tih jela za izgladnjivanje...nego imatel kakav recept dobar, fin, mesnat, ukusan,hranjiv, za debljanje...idem kuci, pa da malo usavrsim svoje kulinarkse sposobnosti...kod kuce ionako nema nikog pa mogu da eksperimentisem do mile volje.... :-) :-) :-)
A kako rekoste da se zove dzadzik na nasem? Sta ono sve treba? Narendaju se krastavci, razmuti jogurt,i i kako se zove ona travka sto se stavi da bude pravo ukusno????? :roll:
hananah

Post by hananah »

Zove se dil :)
danas

Post by danas »

hananah wrote:Zove se dil :)
na nasem? jel' isto dil?
hananah

Post by hananah »

pa ja mislim, valjda jeste, jer nikad ne trazim to od prodavca, obicno kupujem na pijaci i dodje u onoj vezici (persin, mrkva, celer itd.) te samo trazim vezicu i onda dodam jos koju "bankicu", prihvatim se dila (te travke) i kazem "de podebljaj s ovim" :D
Bumbar

Post by Bumbar »

Vegetable Griddle Cakes

2 potatoes, peeled and grated
2 carrots, peeled and grated
1 medium zucchini, grated
1/4 cup grated onion
3 large eggs
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon ground black pepper
1/4 cup all-purpose flour
2 tablespoons vegetable oil
Combine potatoes, carrots, zucchini and onion in a large bowl; toss well.
In a small bowl, whisk eggs with salt and pepper; stir into vegetables. Sprinkle flour on top and stir until well mixed.
Heat a griddle or heavy skillet over medium-high heat. Add oil and heat until hot, but not smoking. Drop batter by the heaping tablespoonfuls on the griddle, flattening slightly with a spatula or the back of a spoon. Flip and brown the other side. Drain on paper towels and hold warm until ready to serve. Continue to cook latkes until batter is used up, adding oil as needed.
Makes 6 servings.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Molim vas pomoć, ali nemojte se smijati. Htjela bih napraviti pitu zeljanicu, proučila sam recept, ali ne znam što vi podrazumijevate pod zeljem. Kako rekoh, nemojte se smijati, ali zavisno od regija, zelje kod nas može biti blitva, kupus ili čak špinat. Koje povrće ide u zeljanicu?
hananah

Post by hananah »

spinat :)
izrezi ga sitno i stavi malo ulja i soli i vrhnje, ako hoces blazu pitu, ako zelis malo ono jacu onda dodaj sira nekog masnijeg i slanog, ali u tom slucaju manje posoli :)
I pazi da izmedju jufki stavis uvijek malo ulja inace ce ti se zaljepiti
Dobar tek :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

hananah wrote:spinat :)
izrezi ga sitno i stavi malo ulja i soli i vrhnje, ako hoces blazu pitu, ako zelis malo ono jacu onda dodaj sira nekog masnijeg i slanog, ali u tom slucaju manje posoli :)
I pazi da izmedju jufki stavis uvijek malo ulja inace ce ti se zaljepiti
Dobar tek :)
Hvala velika!
hananah

Post by hananah »

nema problema, ako te jos nesto zanima a mogu ti pomoci rado cu to uciniti :)
zlata

Post by zlata »

hananah wrote:Ma sad znam to je ustvari Grcka salata :) nisam znala za naziv dzidzik :)
Pa originalno je dzidzek...al'su Grci to prekrstili u tzatziki. Ja imam cet'ri recepta: Turski, Grcki, Bosanski, Perzijski. Svi slicni...al'se i razlikuju.

Za Grcki Tzatziki moras procijed'ti kiselinu (jogurt), koja mora biti masna. Izribati krastavac. Isi'ckati cesnjak. Malko kopra (to ti je "Dill"). Soli i bibera. Ostav'ti na spavanje u hladnoci.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Sada svati da je vaznije je li zena vegeterijanka ili mesozder, nego je li nasa ili njihova.
zlata

Post by zlata »

Drug_Tito wrote:Sada svati da je vaznije je li zena vegeterijanka ili mesozder, nego je li nasa ili njihova.
Pa zavisi sta najvolis: Kumpirusu...il' Krmecu Glavusu?
Bumbar

Post by Bumbar »

I seka mi rece prije dva dana da je postala vegetarijanka...zapravo ne znam koliko ce je to drzati ali postujem. Mnogo se bolje i ja osjecam kad ne jedem meso.

Dakle, hanice...postiraj jos recepata :)...neke sam nasla na netu pa cu postati za ostale... puno ih je sa tofu-om to mi se ne da gnjaviti pa i za sestru da je.
hananah

Post by hananah »

Joj Dalmatinko, zaboravih ti reci da u zeljanicu idu jaja :(
Oprosti mi :(
Najidealnije je za zeljanicu 1 kg zelja (spinata) 4 jaja, 500 gr pavlake (vrhnja), malo soli i malo ulja :)
a recepata ce biti jos :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

hananah wrote:Joj Dalmatinko, zaboravih ti reci da u zeljanicu idu jaja :(
Oprosti mi :(
Najidealnije je za zeljanicu 1 kg zelja (spinata) 4 jaja, 500 gr pavlake (vrhnja), malo soli i malo ulja :)
a recepata ce biti jos :)
Imam recept sa svim sastojcima meni je samo bilo nejasno koje se povrće podrazumijeva pod zeljem. Kod mene bi to bila blitva, a u unutrašnjosti kupus (znaš ono -kiselo zelje), a špinat pod tim nazivom mi je bio na zadnjem mjestu, ali eto, čim mi se porodica nađe na okupu, spremam zeljanicu.
Bumbar

Post by Bumbar »

Ako je sa kupusom...onda je kupus pita...njam :D
Bumbar

Post by Bumbar »

SNICLA OD POVRCA
Materijal: 500 gr krompira, 100 gr sargarepe, 50 gr graska, 50 gr kelja, so, 100 gr celera, 2 zumanceta, biber, 50 gr margarina, 2 dcl mleka, 2 kocke kokosje supe, 50 gr brasna.
Za pohovanje: 2 cela jaja, 2 belanceta, brasno, ulje, prezla.
Priprema: povrce ocistiti, skuvati, ohladiti i isitniti a krompir propasirati. Na ugrejani margarin staviti brasno, dobro promesati, zaliti mlekom, dodati kocke supe i kuvati 10 minuta dok se ne dobije besamel-umak. U dobijenu smesu dodati pasirani krompir, povrce, zumanca i biber. Sve dobro izmesati i oblikovati pljeskavice. Pohujte ih u brasno, jaja, prezle i przite na vrucem ulju.
hananah

Post by hananah »

Hanina super ukusna pita (e ja je jos zovem “nidje s vezom”)
a nastala je tako sto sam htjela napraviti podlogu za krempitu pa se zeznuh i dodah vise vode nego sto je trebalo a vise brasna bijelog nemah pa stavih crno i na kraju ispade nesto sto nema veze sa krempitom, odnosno ja okrenuh u nesto drugo, ali je za prste polizati.

300 gr brasna bijelog staviti u posudu i dodati u to izerendati trecinu jednog pakovanja margarina, prasak za pecivo, sve dobro izmjesati da ne bude grudvica i dodati jedno jaje, malo soli, sok od jednog limuna i 1,5 solju vode. Sve zamjesiti i onda dodavati crno brasno dok ne bude fina cvrsta masa.
To fino razviti i ostaviti oko 10 min, onda izerendati jos trecinu margarina po jufki, sve prekuhati pa opet razviti, opet 10 min ostaviti i na kraju zadnju trecinu margarina izerendati po jufki, prekuhati, i onda od toga napraviti tri kolacica, svaki od njih razviti debljine 1 cm premazati filom po zelji. Urolati i staviti u blego pomastenu tepsiju.
Moj fil: mladi sir, pavlaka, 1 jaje, so, malo ulja (da bude “rastresito”). E sad moze tu ici i spinat, brokula ili samo jaje i so, a moze i salsa :)
Kad je skoro gotovo naerendati mozzarela sir (ili zuti), staviti po rolama i na to staviti kima i susama.
To je to, i vjerujte mi da fantasticnog okusa.
Bumbar

Post by Bumbar »

KNEDLE OD POVRCA
Materijal: 100 gr kelja, 100 gr karfiola, 100 gr krompira, 100 gr sargarepe, 100 gr celera, 3 zemicke, 2 jajeta, 1 kocka za supu, mleko, prezla, brasno, biber, ulje, so i strugani sir.
Priprema: ocistite povrce, isecite ga, pa stavite na vrelo ulje da se przi. Rastvorite kocku za supu u vodi i tu tecnost dolivajte lagano u serpu sa povrcem. Kad povrce bude mekano dodajte mu isecene i na ulju proprzene zemicke. Potom sve propasirajte. Posebno umutite jaja, mleko i brasno, dodajte masu od povrca i zemicki pa napravite testo za knedle. Posolite i pobiberite pa oblikujte knedle. Uvaljajte ih u brasno i skuvajte u slanoj vodi. Obarene knedle ocedite i pospite przenom prezlom. Sluzite uz strugani sir.
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

BUMBAR,

imam pitanja: kako pravis snicle? i palacinke?

unaprijed zahvaljujem...
Bumbar

Post by Bumbar »

Kako mislis???
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

pa mislim sta stavljas u mljeveno meso?
Post Reply