Hanini vegetarijanski recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Bumbar

Post by Bumbar »

hananah wrote:ali postoji mogucnost pod odredjenim uvjetima, ali ako jaje nije pod kokoskom sto ga ne bih jela, doduse nesto ne volim puno jaja ali opet jaja nisu zivot :)
iskreno flora moram se nasmijati, sjetih se oralnog sexa, haha da malo zachitam svoju sopstvenu temu, pa postoji mogucnos zacetka zivota i tu pa opet praktikujemo oralni sex, zar ne?
:lol: :lol: eto ga sad...
flora.sa

Post by flora.sa »

Bumbar wrote:
hananah wrote:ali postoji mogucnost pod odredjenim uvjetima, ali ako jaje nije pod kokoskom sto ga ne bih jela, doduse nesto ne volim puno jaja ali opet jaja nisu zivot :)
iskreno flora moram se nasmijati, sjetih se oralnog sexa, haha da malo zachitam svoju sopstvenu temu, pa postoji mogucnos zacetka zivota i tu pa opet praktikujemo oralni sex, zar ne?
:lol: :lol: eto ga sad...
jest vala, dobro je rekla... :D
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

Sastojci:
750 g mladog sira
250 g kajmaka
1 kg blitve (špinata)
5 jaja
2 kisela vrhnja
150 g maslaca
1/2 litre Jamnice
sol
paket kora za pite
bijeli papar
muškatni oraščić po želji

Priprema:

Sir,bkajmak, kiselo vrhnje, 75 gr maslaca(rastopljenog), Jamnicu i 5 žumanjaka izmiješati u jednoličnu smjesu.

Bjelanjak posebno isući (sa malo soli) i dodati smjesi. Blitvu (špinat) blanširati, isjeckati na komadiće te dodati smjesi. S ostatkom rastopljenog maslaca namazati malo dublju škrovadu (tepsiju) i na dno staviti 2 kore te ostaviti jednu za kraj.

Ostale kore malo pogužvati, namočiti u smjesu (paziti da se ne izlome puno) te ih ravnomjerno slagati u škrovadu(tepsiju).

Ostatak smjese (ako ostane) izliti na vrh. Sve to pokriti sa korom koja je ostala. Prije pečenja ostaviti 20-30 min da Jamnica uradi svoje tj. da malo uzavrije.

U pećnicu zagrijanu na 180 C staviti škrovadu(tepsiju) pokrivenu papirom za pečenje (ne folijom) i tako peći 30-ak minuta. Otkriti te peći još 30-45 min. Po potrebi premazati nauljenim pinelom (kistom).

Kad kora dobije zlatno-smeđu boju izvaditi pitu te je još jednom premazati sa 25 grama otoplenog maslaca.

Ostaviti pitu 10-15 min te je služiti mlaku (ne pokrivati).
prijatno
kalesijski slavuj

Post by kalesijski slavuj »

Sastojci:
750 g mladog sira
250 g kajmaka
1 kg blitve (špinata)
5 jaja
2 kisela vrhnja
150 g maslaca
1/2 litre Jamnice
sol
paket kora za pite
bijeli papar
muškatni oraščić po želji

Priprema:

Sir,bkajmak, kiselo vrhnje, 75 gr maslaca(rastopljenog), Jamnicu i 5 žumanjaka izmiješati u jednoličnu smjesu.

Bjelanjak posebno isući (sa malo soli) i dodati smjesi. Blitvu (špinat) blanširati, isjeckati na komadiće te dodati smjesi. S ostatkom rastopljenog maslaca namazati malo dublju škrovadu (tepsiju) i na dno staviti 2 kore te ostaviti jednu za kraj.

Ostale kore malo pogužvati, namočiti u smjesu (paziti da se ne izlome puno) te ih ravnomjerno slagati u škrovadu(tepsiju).

Ostatak smjese (ako ostane) izliti na vrh. Sve to pokriti sa korom koja je ostala. Prije pečenja ostaviti 20-30 min da Jamnica uradi svoje tj. da malo uzavrije.

U pećnicu zagrijanu na 180 C staviti škrovadu(tepsiju) pokrivenu papirom za pečenje (ne folijom) i tako peći 30-ak minuta. Otkriti te peći još 30-45 min. Po potrebi premazati nauljenim pinelom (kistom).

Kad kora dobije zlatno-smeđu boju izvaditi pitu te je još jednom premazati sa 25 grama otoplenog maslaca.

Ostaviti pitu 10-15 min te je služiti mlaku (ne pokrivati).
prijatno
hananah

Post by hananah »

Svega mi Slavuje ti dobar u sexy i u kuhinji :-) :-) :-) :-)
O joj, sto ce nekoj plaho s tobom biti :-) :-) :-) :-)
pitt

Post by pitt »

od tih vegeterijanskih nazovimo jela, jedino volim neko umake (spinach dip) i humus.

Evo recepata:

Middle Eastern Dips (turski)

Ingredients:
a tin of cooked chick peas (about 200 g)
tahini (sesame paste)
juice of 3 lemons
100 ml olive oil
garlic (optional)
salt
ground chilli pepper

Directions:
skin the chick peas. if dried chick peas are used, they need to be soaked overnight, and cooked next day at least for an hour. mash them fine (I use a hand blender). add tahini, salt, crushed garlic (optional), pepper, olive oil and lemon juice. if it is too thick, add more lemon juice .

KIparski (takodje grcki)

Cyprus special

2 cups Chick peas (cooked)

1 tbsp Tahini

1 Whole pressed garlic

1/2 cup Olive oil

1/4 cup Lemon juice

Salt

Pepper

Mix all of the ingredients together in your food processor. Serve with warmed pita bread.

Neki dodaju isjeckane masline ili povrce ali uvijek se servira sa toplim pita hljebom (slicno somunu) koji se umache u humus i jede,

Image
hananah

Post by hananah »

ja vec stavih humus Pitte i to preveden :) ali hvala u svakom slucaju :)
repeater

Post by repeater »

hananah: uvreda je suvišna.
hananah

Post by hananah »

ne kontam gdje se ti to nadje uvrjedjen al' eto, bolje da nisi al'kad si neka si,
svakako to nije tema :)
danas

Post by danas »

e, podsjeti me zlata...
ovdje pravim pitu od tikve, ali od "butternut squash" (ne znam kako s eto kaze na nasem), evo kako izgleda:
Image

uzmes ovako jedno pola ove tikve, sameljes je u procesoru na onako male komadice (ne moze bas rucno, jako je tvrda tikva), dodas sitno nasjeckan veeeeliki zuti luk (najbolje je ako ima svjez luk, kao "spring onion" -- ja i luk cesto ubacim u procesor sa tikvom, brze je i lakse je), i sve to samljeveno pososlis i pobiberis po ukusu. onda dodas par jaja, pavlake, i svjezeg mladog sira dok masa ne postane jednaka, tj., dok ovaj sir i jaja ne pokriju svu mjesavinu tikve i luka. onda filovati jufke, ali niposto ne slagati, nego rolati. zapeci da kore porumene. ova pita je za ubit' se onako mlaka, sa jogurtom ili jos bolje dobrim kajmakom (ko moze da nadje).
hananah

Post by hananah »

A joj to je tikvenjaca sa nadjevom za bucnicu, naime isti nadjev ide za bucnicu samo za bucnicu se naprave tri kore debele pola prsta pa se filuju jedna po jedna i prije pecenja izrezu na kocke. Zagorski specijalitet i fakat za prste polizati :)
A u tikvenjacu ide sve isto osim mlijecnih proizvoda i jaja :)
Ali nije losa ideja kombinirati nadjev za bucnicu sa nacinom pravljenja tikvenjace :)
danas

Post by danas »

hananah wrote:A joj to je tikvenjaca sa nadjevom za bucnicu, naime isti nadjev ide za bucnicu samo za bucnicu se naprave tri kore debele pola prsta pa se filuju jedna po jedna i prije pecenja izrezu na kocke. Zagorski specijalitet i fakat za prste polizati :)
A u tikvenjacu ide sve isto osim mlijecnih proizvoda i jaja :)
Ali nije losa ideja kombinirati nadjev za bucnicu sa nacinom pravljenja tikvenjace :)
ova bucnica mi nije poznata, ali vjerujem ti na rijec... :D
a ja mislila da sam ovo ja izmisila -- jednom nisam imala dovoljno ni za tikvenjacu ni za sirnicu, pa sam pomijesala.... :D :D :D
Bumbar

Post by Bumbar »

Vegetarijanska sarma

Sastojci:
1 manja glavica kiselog kupusa,
300 g smeđe riže
150 g dimljenog tofua
2 glavice luka
2 žlice nasjeckanog peršina
2 žlice VE-začina
1 žlica mljevenog zrna gorušice.

--------------------------------------------------------------------------------

Priprema:
Rižu kuhamo30 minuta. Nasjeckamo tofu na kockice. Na luku dinstamo prokuhanu rižu, tofu i začine. Savijamo u sarme. Kuhamo u 1.5 l vode zajedno s narezanim kupusom 30 minuta.
Pooll

Post by Pooll »

hananah wrote:Vec odavno i rekoh da ne spadam ni u kakve sekte, moja sekta je moja slobodna volja i moje slobodno razmisljanje, a najslicniji mom razmisljanju je Budizam, ali moja ishrana nema veze sa Budizmom nego sa mojim osjecajem sta treba jesti a sta ne, a ziva bica ubijati pa jesti to je pogresno po mom slobodnom razmisljanju.
Slicno i ja ovako razmisljam... ;)

___

Vidi pitt-a.. a mene zove Stevo :D :D :D

___

Ovaj kolac sam vec stavljao morate ga napraviti tako je jednostavan... ;)

Ovaj kolac je vrlo jednostavan a jako ukusan... nije suh a ni previse socan... idealan.. zove se ODLICAN KOLAC :)

Prijatno!!!

"Odlican" Kolac

1 solja ulja/zejtina
1,5 solja secera
1,5 solja brasna
2 solje oraha
4-5 vecih herendanih jabuka
1 prasak za pecivo
1 kasika mrvica/prezle

___

Sve izmjesati... ugrijati rernu na 200° i peci 35-40 minuta... posuti secerom u prahu

:-)

Image
hananah

Post by hananah »

Joj Poll bas kontam sta bih slatko pravila, fala ti :)
Bumbar

Post by Bumbar »

Totala jednostavno..

Thank you Pool :-)
Bumbar

Post by Bumbar »

Kolač od jogurta i višanja

Sastojci
200 ml jogurta
1 čaša šećera
½ čaše ulja
1 Vanilin šećer Dolcela
2 jaja
2 čaše brašna
1 Prašak za pecivo Dolcela
200 g Nadjeva od višanja Podravka
Za posipavanje:
šećer u prahu

Postupak
1. U dubljoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer.

2. Nakon toga umiješajte jogurt, brašno pomiješano s praškom za pecivo i ulje.

3. U namašćen i pobrašnjen pleh (35x20 cm) izlijte pripremljenu smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15 minuta.

4. Pleh izvadite iz pećnice, a po tijestu rasporedite nadjev od višanja. Vratite ga u pećnicu i nastavite peći još 15 minuta.

Posluživanje
Pečeni kolač dobro ohladite i prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Savjet
Po želji u tijesto možete dodati malo naribane narančine ili limunove korice.
Bumbar

Post by Bumbar »

Soparnik

Sastojci za 6 osoba
Za tijesto:
500 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
1 žličica soli
4 žlice suncokretova ulja
350 ml vode
Za nadjev:
1 kg blitve
1 žlica Vegete
50 ml maslinova ulja
60 g mladog luka
2 žlice nasjeckanog peršina
Za posipavanje:
2 žlice maslinova ulja
3 češnja češnjaka
50 g grubo narezanih badema

Postupak
1. Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pokriveno stoji 15-ak minuta.

2. Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite Vegetom. Ostavite stajati oko 10 minuta i ponovo ocijedite.

3. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutiće, peršin i sve dobro izmiješajte.

4. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine tijesta, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24x40 cm).

5. Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog tijesta.

6. Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite vilicom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.

7. Pečeni soparnik premažite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim češnjakom i bademima.

Savjet
Kod pripreme soparnika važno je da oprana blitva bude suha. Možete je posušiti tako da listove blitve stavite na čisti kuhinjski ubrus.
penda

Post by penda »

Cao hano, tema je za 5!!!
Bit ce mene jos ovdje. :skoljka:
penda

Post by penda »

E ljudi evo vam recept za novogodisnju lecu, koju Jevreji jedu za novu godinu ( prvo se to servira) za pare i bogatstvo u sl. godini...dakle u zelji da cete makar malo imati nafake svake sl.godine evo receptic pa( ako hocete) probajte...to je na principu kao koliko leckica toliko novcica...
1kg lece
1 veci krompir
so,biber
2-3 lorbera
sve staviti u lonac da se kuha sa oko 3 l vodeoko 1 sat.Kad je kuhano, staviti u tavu ulja,3-4 cehna bijelog luka,da se proprzi,dodati 1 kas.brasna( ne smije porumeniti),oko 1/2 l vrele vode na zaprsku.U corbicu na kraju ubaciti 1 kas. jabukovog sirceta. Servira se sa kasikom pavlake u sredini...Ne zaboravite-Nova,godina,prvo jelo,najbolje zelje i tako to...haj zdravo :-D
hananah

Post by hananah »

Fala Pendice :-) i dobro dosla :)
dalmatinka

Post by dalmatinka »

100_KA wrote:Ima li ko kakav dobar recept za tijesto za pizzu :-) :) :-D :D
Najjednostavnije i najbrže : 30 dag brašna, po mogućnosti pola oštog pola glatkog, žličica soli, kesica instant kvasca, žličica maslinovog ulja (tko ne voli može i sunokretovo), tople vode po potrebi. Umijesiti malo tvrđe tijesto, ostaviti pokriveno da se digne, zatim ga premijesiti, oblikovati kuglu i opet ga na čistoj pobrašnjenoj krpi ostaviti da se digne.
Samo tako ćete ga moći razvuči na veličinu koju želite. Ova količina brašna je dovoljna za jednu veliku plitku četvrtastu tepsiju ili za dvije okrugle, baš za pizzu. Za ovo drugo odmah napraviti 2 kugle tijesta.
Pooll

Post by Pooll »

Joj ja fakat volim lecu... moram ovo probati!
Bumbar

Post by Bumbar »

dalmatinka wrote:
100_KA wrote:Ima li ko kakav dobar recept za tijesto za pizzu :-) :) :-D :D
Najjednostavnije i najbrže : 30 dag brašna, po mogućnosti pola oštog pola glatkog, žličica soli, kesica instant kvasca, žličica maslinovog ulja (tko ne voli može i sunokretovo), tople vode po potrebi. Umijesiti malo tvrđe tijesto, ostaviti pokriveno da se digne, zatim ga premijesiti, oblikovati kuglu i opet ga na čistoj pobrašnjenoj krpi ostaviti da se digne.
Samo tako ćete ga moći razvuči na veličinu koju želite. Ova količina brašna je dovoljna za jednu veliku plitku četvrtastu tepsiju ili za dvije okrugle, baš za pizzu. Za ovo drugo odmah napraviti 2 kugle tijesta.
mozes napraviti i vise...staviti u kesice i uliti malo maslinovog ulja...ostavis u frizider... :D
penda

Post by penda »

evo jos jedan recept za pizzu
na 1/2kg brasna stavite 1 kesicu instant kvasca,1/2 p.za p.,kascicu secera,1-2 kasc.soli, malo ulja ili rastopljenog putera i zalijete vodom ili pola voda pola mlijeko. E sad VAZNO-pizza se pece na temperaturi 320C-donja temperatura, 250 gornja. I jos nesto VAZNO_tijesto je bolje kad prenoci. Bolja je sirova germa milion puta, zato ako ste u mogucnosti pravite ono germa,voda(toplo mlijeko) i secer...
HANI HVALA NA DOBRODOSLICI :)
Post Reply