Gubitak roditelja
Moderator: anex
- SaraLe
#1 Gubitak roditelja
Kako pomoci prijatelju, kad ostane bez jedinog roditelja , kako ga utjesiti, kako mu pomoci 
- dark side of the moon
#2 Re: Gubitak roditelja
budi tu...SaraLe wrote:Kako pomoci prijatelju, kad ostane bez jedinog roditelja , kako ga utjesiti, kako mu pomoci
- daduli_sa
#3 Re: Gubitak roditelja
Nikako. Mislim da tu nema utjehe. To treba covjek sam preraditi.SaraLe wrote:Kako pomoci prijatelju, kad ostane bez jedinog roditelja , kako ga utjesiti, kako mu pomoci
A ti budi tu u blizini.
- anais_nin
svako prolazi proces tugovanja zbog gubitka svojim tempom i na svoj nacin...dopusti njemu/njoj da ti da do znanja sta i koliko treba od tebe...sto neko odmah rece "budi tu"...
ali pokusaj izbjeci sljedece stvari koje ljudi konstantno govore, a koje znaju iritirat
- ona/on je sada na boljem mjestu
- bice bolje
- i ovo ce proci
- sve se desava s razlogom
- razumijem te + prica o nekom tvom iskustvu gubitka (ljudi obicno pribjegavaju ovakvim pricama jer ne znaju sta da kazu...mojne
)
iskrena briga, paznja, dostupnost, vrijeme koje poklonis, rame za plakanje koje poklonis, to su stvari cija vrijednost je neizmjerna, nesto izuzetno dragocjeno...zato osloni se na to....i kad ne izgleda da pomaze, pomaze....
ali pokusaj izbjeci sljedece stvari koje ljudi konstantno govore, a koje znaju iritirat
- ona/on je sada na boljem mjestu
- bice bolje
- i ovo ce proci
- razumijem te + prica o nekom tvom iskustvu gubitka (ljudi obicno pribjegavaju ovakvim pricama jer ne znaju sta da kazu...mojne
iskrena briga, paznja, dostupnost, vrijeme koje poklonis, rame za plakanje koje poklonis, to su stvari cija vrijednost je neizmjerna, nesto izuzetno dragocjeno...zato osloni se na to....i kad ne izgleda da pomaze, pomaze....
- irfan2
anais_nin wrote:svako prolazi proces tugovanja zbog gubitka svojim tempom i na svoj nacin...dopusti njemu/njoj da ti da do znanja sta i koliko treba od tebe...sto neko odmah rece "budi tu"...
ali pokusaj izbjeci sljedece stvari koje ljudi konstantno govore, a koje znaju iritirat![]()
- ona/on je sada na boljem mjestu![]()
- bice bolje
- i ovo ce proci
- razumijem te + prica o nekom tvom iskustvu gubitka (ljudi obicno pribjegavaju ovakvim pricama jer ne znaju sta da kazu...mojne)
.
- anais_nin
#9 Re: Gubitak roditelja
znam da su prosla samo 2 mjeseca, ali eto da priupitam je li prijatelj sada imalo "bolje"SaraLe wrote:Kako pomoci prijatelju, kad ostane bez jedinog roditelja , kako ga utjesiti, kako mu pomoci
- neprilagodjena
#10 Re: Gubitak roditelja
Budi tu i slusaj,kad vidis da place zagrli ga/nju i pusti je da place.SaraLe wrote:Kako pomoci prijatelju, kad ostane bez jedinog roditelja , kako ga utjesiti, kako mu pomoci
Nekad je samo prisustvo dovoljno.
I nemoj da mu/njoj govoris da je vrjeme da ide dalje.
Znam kako je,govorim ti iz iskustva
-
shalaedin
#11 Re: Gubitak roditelja
Lako... reci mu da je to sasvim normalan proces i da cemo svi umrijeti... malo mu skreni misli sa onoga sto mu se desilo, odagnaj mu tugu malo, budi cesce tu kraj njega i lako ce pregurati to.
U ovoj godini to se desilo dvojici mojih jarana, a u mojoj 6 godini zivota sam ostao bez oca... tako da otprilike znam kako se nositi u takvim situacijama.
U ovoj godini to se desilo dvojici mojih jarana, a u mojoj 6 godini zivota sam ostao bez oca... tako da otprilike znam kako se nositi u takvim situacijama.
- sojka
#12 Re: Gubitak roditelja
Lijep gest sa tvoje strane, soul sister.
Postoji vise nacina da preradimo nesto, tj. da se naucimo nositi sa situacijom, ali gubitak, bol ostaje.
Razgovori o tome, pisanje, citanje o toj temi, druzenje pomazu.

Danas brisuci prasinu,
dodirnem dobro mi poznatih
korica knjigu,
koju sam ti citala,
nad tada jos toplom posteljom,
dok su pahuljice padale,
grijao si mi ruke prozeble,
grijali smo pazljivo nadu da bice ono
sutra, nasmijeseno.
Danas listam svaku stranicu pojedinacno,
dodirujem ju umjesto tebe,
trazim misteriju zivota i smrti.
Tugu brisem suzama,
uputih tihu molitvu,
da mirno, najljepse spavas,
i ljubav kcerke koja je vjecna:
Volim te oce,
srce klice.
I da- nedostajes mi.
I suzica za spokoj
za vjecnost vise.
(12-3-2008)
Postoji vise nacina da preradimo nesto, tj. da se naucimo nositi sa situacijom, ali gubitak, bol ostaje.
Razgovori o tome, pisanje, citanje o toj temi, druzenje pomazu.

Danas brisuci prasinu,
dodirnem dobro mi poznatih
korica knjigu,
koju sam ti citala,
nad tada jos toplom posteljom,
dok su pahuljice padale,
grijao si mi ruke prozeble,
grijali smo pazljivo nadu da bice ono
sutra, nasmijeseno.
Danas listam svaku stranicu pojedinacno,
dodirujem ju umjesto tebe,
trazim misteriju zivota i smrti.
Tugu brisem suzama,
uputih tihu molitvu,
da mirno, najljepse spavas,
i ljubav kcerke koja je vjecna:
Volim te oce,
srce klice.
I da- nedostajes mi.
I suzica za spokoj
za vjecnost vise.
(12-3-2008)
-
*mima*
#13 Re: Gubitak roditelja
Nema tu utjehe.......a najveca pomoc da budes uz prijatelja.SaraLe wrote:Kako pomoci prijatelju, kad ostane bez jedinog roditelja , kako ga utjesiti, kako mu pomoci
- SaraLe
#14 Re: Gubitak roditelja
Nijeanais_nin wrote:znam da su prosla samo 2 mjeseca, ali eto da priupitam je li prijatelj sada imalo "bolje"SaraLe wrote:Kako pomoci prijatelju, kad ostane bez jedinog roditelja , kako ga utjesiti, kako mu pomoci
- dacina_curica
#15 Re: Gubitak roditelja
- sojka
#16 Re: Gubitak roditelja
Iz "Znakovi pored puta" Ivo Andric
Da starimo, da umiremo, to smo oduvek znali, iako smo se sporo navikavali na tu misao i teško mirili sa njom. Ali sa godinama, evo se javljaju u nama, i to pre smrti i pre samog starenja, nove misli sa kojima se čovek ne može da pomiri i koje nas guraju u starost pre vremena i u pravu smrt pre umiranja. To je: jasno i neumoljivo saznanje da u onom što je plodno, radosno i napredno u svetu mi sve manje i sve ređe učestvujemo, da je sve više zanosa koje ne osećamo i podviga u kojima nemamo udela, da u stvari, za nas svet vene i umire pred našim očima, a mi, još živi ali izvan života, posmatramo ga nemoćni, bez reči i pokreta.
Odavno mi je postalo jasno da ne bi imalo smisla, da ne bi bilo mogućno živeti kad bi život bio onakav kakav na mahove izgleda, kad bi sve stvari u životu bile samo ono što njihovo ime kazuje i ništa više. Ovako, znam da koliko god je prostranstvo života na površini, u širini, toliko ga ima u dubini, tako da su nevidljive i skrivene mogućnosti života bezbroj miliona puta veće od onih koje vidimo na površini.
Jedino tako je mogućno podneti život i misao o smrti.
Da starimo, da umiremo, to smo oduvek znali, iako smo se sporo navikavali na tu misao i teško mirili sa njom. Ali sa godinama, evo se javljaju u nama, i to pre smrti i pre samog starenja, nove misli sa kojima se čovek ne može da pomiri i koje nas guraju u starost pre vremena i u pravu smrt pre umiranja. To je: jasno i neumoljivo saznanje da u onom što je plodno, radosno i napredno u svetu mi sve manje i sve ređe učestvujemo, da je sve više zanosa koje ne osećamo i podviga u kojima nemamo udela, da u stvari, za nas svet vene i umire pred našim očima, a mi, još živi ali izvan života, posmatramo ga nemoćni, bez reči i pokreta.
Odavno mi je postalo jasno da ne bi imalo smisla, da ne bi bilo mogućno živeti kad bi život bio onakav kakav na mahove izgleda, kad bi sve stvari u životu bile samo ono što njihovo ime kazuje i ništa više. Ovako, znam da koliko god je prostranstvo života na površini, u širini, toliko ga ima u dubini, tako da su nevidljive i skrivene mogućnosti života bezbroj miliona puta veće od onih koje vidimo na površini.
Jedino tako je mogućno podneti život i misao o smrti.
#17 Re: Gubitak roditelja
Saro,
lijepo je tako misliti na prijatelja, ali ne zaboravi da "ostanes" tako blizu i poslije. Ja suze nisam pustila kada mi je otac umro i kako vrijeme prolazi meni je sve teze... Sad je dovoljno da pomislim na njega...
Budi uz tog prijatelja, neka ti se iplače i izjada, puno to znači
lijepo je tako misliti na prijatelja, ali ne zaboravi da "ostanes" tako blizu i poslije. Ja suze nisam pustila kada mi je otac umro i kako vrijeme prolazi meni je sve teze... Sad je dovoljno da pomislim na njega...
Budi uz tog prijatelja, neka ti se iplače i izjada, puno to znači
- SaraLe
#18 Re: Gubitak roditelja
Nekad to nije dovoljnodacina_curica wrote:Bas mi je zao Saro
.......Samo budi tu i budi mu i dalje dobra drugarica (kao sto mi znamo da jesi
)
- sojka
#19 Re: Gubitak roditelja
Svaki kraj je radjanje, pocetak neceg novog. Zivot ide dalje, ali pod drugacijim uslovima. Stalna borba za odrzavanje i stvaranje uslova. Recimo novi hobi, nesto sasvim novo, nova lica koja imaju sa tim iskustva ili upis nekog kursa. Recimo literarne veceri na tu temu ili nesto sto je ta osoba oduvijek voljela, a nije mogla. Odtugovati je zdravo, ok, ukoliko ne upadnemo u fazu apatije i izolacije. Prijatelj mora naci najbolji nacin da uzme oprost od drage osobe.
Animiraj ga, saslusaj, razumijevanje, pruzaj mu utjehu, nazalost bol ne mozes uzeti, ali ublaziti svakako.
Animiraj ga, saslusaj, razumijevanje, pruzaj mu utjehu, nazalost bol ne mozes uzeti, ali ublaziti svakako.