Gdje na more? - 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, ... 2057, 2058

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Travnički Noćni Šetač

#1501 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Travnički Noćni Šetač »

Pa čuj... najbrže ti je na autoput na Bijaču... jest da se najduže putuje autoputem pa je skuplja cestarina ... i cca 60 kilometara je duže ali velika je šansa da ćeš stići za isto vrijeme ili par minuta brže radi prosjeka brzine...
Tebi je ionako do Jablanice doći...
Jablanica - Mostar je brže nego Jablanica - Tomislavgrad ...
tako da ti je na Bijaču najmanje "peglanja" ... ali je ovamo interesantno priroda i pejzaž za vidjeti... Ako ti je cilj veća prosječna brzina i manje krivina idi na Bijaču...
dinao

#1502 Re: Gdje na more? - 2017

Post by dinao »

UterivacDugoga wrote:Ja cu ako Bog da sledece sedmice za Vodice iz SA. I gledam nesto po google maps,kad baca me prema jablanici i onda desno prema Tomislavgradu pa dalje na Kamensko. Nikad nisam isao tim putem(Jablanica -Tomislavgrad),onako na karti mi se cini da nema previse krivina.Brdo,uspon,nizbrdo?

Zna li neko nesto vise o tome? Ili neka preporuka?
Ima dosta makadama. Jaka uzbrdica do Blidinja, odroni sa strana, uzak sa dosta krivina. Od Blidinja do Tomislavgrada je bolje.
Ne bih ti to preporucio. Bolje idi na Travnik pa preko Kupresa...
UterivacDugoga

#1503 Re: Gdje na more? - 2017

Post by UterivacDugoga »

Zahvaljujem vam. Znaci taj put otpada,ili Kupres ili Bijaca.Mada ce biti prije Bijaca zbog autoputa...
Ned071

#1504 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Ned071 »

UterivacDugoga wrote:Ja cu ako Bog da sledece sedmice za Vodice iz SA. I gledam nesto po google maps,kad baca me prema jablanici i onda desno prema Tomislavgradu pa dalje na Kamensko. Nikad nisam isao tim putem(Jablanica -Tomislavgrad),onako na karti mi se cini da nema previse krivina.Brdo,uspon,nizbrdo?

imas varijantu preko kupresa, na livno pa se ukljuciti na autoput prema sibeniku
imas i varijantu mostar-siroki-imotski pa na autoput...
Dope_Man

#1505 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Dope_Man »

Od Jablanice do Blidinja je malo losija dionica. Put je star i vrijeme ga je malo najelo. Daleko od toga da je nesto posebno los, moze se voziti pofino, ali ima i mjesta gdje se mora usporiti, i ima uspona dok se ide prema Blidinju.
Tu je i 3 km makadama koji ima i dobrih, ali i losih dijelova, svakako ce auto biti prekriveno prasinom. Kad se prodje taj dio ide savrsenstvo za voznju, dugi pravci, ravno i lagano preko 100, a krajolik prelijep.

Kad se kod Blidinja odvoji prema Tomislavgradu opet slijedi jos 3 km makadama (lako je i fuliti , ovaj je i bolji od prethodnog jer nema rupa i u osnovi je priprema za postavljanje asfalta (kojeg ce ko zna kad postaviti), nakon cega opet slijedi uglavnom odlicni putevi do Tomislavgrada i dalje.

Bjezati skroz na Bijacu je ipak malo nerazumno, bar iz mog ugla. Puno vise se obilazi. Moze ovdje obici, da ne ides na makadam, preko Prozora. Put do prozora jesta klasicni bosanski brdski teren, tako da ima i uspona i padova, i prolazak kroz naselje pored jezera je pegla jer mora se sporo zbog uske ulice i ostrih krivina, ali kad se izadje opet si na cistini i opalis preko 100 bez problema.
shalla

#1506 Re: Gdje na more? - 2017

Post by shalla »

dinao wrote:

Ima dosta makadama. Jaka uzbrdica do Blidinja, odroni sa strana, uzak sa dosta krivina. Od Blidinja do Tomislavgrada je bolje.
Ne bih ti to preporucio. Bolje idi na Travnik pa preko Kupresa...
Ne znam što se uopšte zajebavati sa tim varijantama?
Ako hoće da izbjegne Bijaču zbog gužve nek ide na granične prelaze Crveni Grm ili Orahovlje i 10-15 minuta poslije je na autoputu i fura prema Vodicama...
bersK

#1507 Re: Gdje na more? - 2017

Post by bersK »

srkletnik wrote:Zna li neko koja je najbolja bus opcija iz sarajeva do herceg novog?

Moj stari je nekidan predao paket za Herceg Novi Lalatović travelu na sarajevskoj autobuskoj. Pogledaj im na stranici, oni voze za Herceg Novi, a Sarajevo im je samo tranzit. Ne znam kolika je cijena
Travnički Noćni Šetač

#1508 Re: Gdje na more? - 2017

Dope_Man wrote:Bjezati skroz na Bijacu je ipak malo nerazumno, bar iz mog ugla. Puno vise se obilazi. Moze ovdje obici, da ne ides na makadam, preko Prozora. Put do prozora jesta klasicni bosanski brdski teren, tako da ima i uspona i padova, i prolazak kroz naselje pored jezera je pegla jer mora se sporo zbog uske ulice i ostrih krivina, ali kad se izadje opet si na cistini i opalis preko 100 bez problema.
Pa ne obilazi se baš puno više... riječ je o 50 km razlike ili dvadesetak minuta... s obzirom da na autocesti u Hrvatskoj presretači ne diraju na 150 km/h a mapa kalkuliše na 130 km/h , tu je ustvari riječ o 50 kilometara dužem putu za isto vrijeme, ali put je neuporedivo bolji , sa manje krivina , što ustvari i traži kolega koji je postavio pitanje...
ja sam samo odgovarao u skladu sa pitanjem , a inače bih u toj situaciji išao putem kojim nisam prije prošao jer uvijek volim da otkrivam nove puteve...

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1509 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Truba »

imas barem tri kilometra makadama
tojest sljunka uzbrdo nizbrdo
gore kod hajduckih vrleti
Tomahawk11
Globalni moderator

#1510 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Tomahawk11 »

Dilema: Turska ili Italija :-?
Nisam pretjerano željan mora, ide se svake godine, nekako bi više volio malo po Italiji landarati nego preležati odmor u Turskoj.
A i opcija sa Italijom znači da ću gledati derbi :mrgreen:
shalla

#1511 Re: Gdje na more? - 2017

Post by shalla »

Tomahawk11 wrote:Dilema: Turska ili Italija :-?
Nisam pretjerano željan mora, ide se svake godine, nekako bi više volio malo po Italiji landarati nego preležati odmor u Turskoj.
Mene hanuma munta da idemo ovdje a meni se ne ide, isto ko da me neko na Stojčevac odveo i reko "eno imaš tamo i more" :mrgreen: :mrgreen:
A fkt je prejeftino jbt, 7 noćenja 680 KM za nas dvoje i malca...

http://www.booking.com/Share-87rUM9
Last edited by shalla on 25/07/2017 17:08, edited 1 time in total.
pirmin

#1512 Re: Gdje na more? - 2017

Post by pirmin »

Vratio se radni kolega (Austrijanac) iz Istre, odusevljen. Sve mu je savrseno bilo plus je nasao neku varijantu koju je vec gotovo rezervisao za sljedecu godinu.
Jedno mu nije jasno da li je u Jugoslaviji (kako oni kazu) zabranjeno zenama hodati bez gornjeg dijela bikinija jer su njegovu poprijeko gledali - zene sa prezirom a muski baleci jer, kako kaze, ima podosta mase. :D
Rekoh koliko znam oficijelno nije zabranjeno. :?
Travnički Noćni Šetač

#1513 Re: Gdje na more? - 2017

Tomahawk11 wrote:Dilema:
Sta je dilema ? :lol: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#1514 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Tomahawk11 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Tomahawk11 wrote:Dilema:
Sta je dilema ? :lol: :lol: :lol:
Pa propustiti derbi ili ne :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1515 Re: Gdje na more? - 2017

Post by konektovan »

UterivacDugoga wrote:Zahvaljujem vam. Znaci taj put otpada,ili Kupres ili Bijaca.Mada ce biti prije Bijaca zbog autoputa...
Ja isao Sarajevo, Lasva, Vitez, Rostovo, Bugojno, Kupres, Livno, Kamensko, pa onda kroz neko mjestasce na auto put, pa do Sibenika. Poranio, i za 4h30 minuta voznje bio u Vodicama. :D
zippoo87

#1516 Re: Gdje na more? - 2017

Post by zippoo87 »

Travnički Noćni Šetač wrote:Sve OK ali zašto prelaziš na Kamensko ako se spuštaš na Brela preko Šestanovca... Za tu cestu imaš prelaz Prisika/ Aržano ... Gužva debelo zavisi od termina u kojem putuješ...
u pravu si,nisam isao na Kamensko,Kamensko je par km dalje,prelaz je Arzano...zadnji put sam isao prije 3-4 godine i zaboravio sam napamet kako se zove :D
Edin H.

#1517 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Edin H. »

pirmin wrote:Vratio se radni kolega (Austrijanac) iz Istre, odusevljen. Sve mu je savrseno bilo plus je nasao neku varijantu koju je vec gotovo rezervisao za sljedecu godinu.
Jedno mu nije jasno da li je u Jugoslaviji (kako oni kazu) zabranjeno zenama hodati bez gornjeg dijela bikinija jer su njegovu poprijeko gledali - zene sa prezirom a muski baleci jer, kako kaze, ima podosta mase. :D
Zabranjeno je i zagondzijama hodati bez majice, osim na plazi.
Travnički Noćni Šetač

#1518 Re: Gdje na more? - 2017

zippoo87 wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Sve OK ali zašto prelaziš na Kamensko ako se spuštaš na Brela preko Šestanovca... Za tu cestu imaš prelaz Prisika/ Aržano ... Gužva debelo zavisi od termina u kojem putuješ...
u pravu si,nisam isao na Kamensko,Kamensko je par km dalje,prelaz je Arzano...zadnji put sam isao prije 3-4 godine i zaboravio sam napamet kako se zove :D
:thumbup:
spreca

#1519 Re: Gdje na more? - 2017

Post by spreca »

Edin H. wrote:
pirmin wrote:Vratio se radni kolega (Austrijanac) iz Istre, odusevljen. Sve mu je savrseno bilo plus je nasao neku varijantu koju je vec gotovo rezervisao za sljedecu godinu.
Zabranjeno je i zagondzijama hodati bez majice, osim na plazi.
Sherijat na hrvatski nacin :lol:
MensurM

#1520 Re: Gdje na more? - 2017

Post by MensurM »

Idi preko Travnika.
novi_korisnik

#1521 Re: Gdje na more? - 2017

Post by novi_korisnik »

Pozdrav,

Imam par pitanja vezano za Albaniju (Vlore)

Zanima me koja se valuta koristi, da li da uzmam EURO ili da uzmam albanski LEK.. ( Da li je uopste moguce kod nas uzeti njihovu valutu? )
Da li neko zna neki povoljan operater za internet ?
banjaluka078

#1522 Re: Gdje na more? - 2017

Post by banjaluka078 »

UterivacDugoga wrote:Ja cu ako Bog da sledece sedmice za Vodice iz SA.
Razmisli još jednom: http://www.index.hr/vijesti/clanak/uziv ... 85009.aspx
wewa

#1523 Re: Gdje na more? - 2017

Post by wewa »

konektovan wrote:
UterivacDugoga wrote:Zahvaljujem vam. Znaci taj put otpada,ili Kupres ili Bijaca.Mada ce biti prije Bijaca zbog autoputa...
Ja isao Sarajevo, Lasva, Vitez, Rostovo, Bugojno, Kupres, Livno, Kamensko, pa onda kroz neko mjestasce na auto put, pa do Sibenika. Poranio, i za 4h30 minuta voznje bio u Vodicama. :D
i meni je ovo najdrazi put za taj dio jadranske obale
predivna priroda, nema guzve, solidna cesta :thumbup:
zikamu

#1524 Re: Gdje na more? - 2017

Post by zikamu »

novi_korisnik wrote:Pozdrav,

Imam par pitanja vezano za Albaniju (Vlore)

Zanima me koja se valuta koristi, da li da uzmam EURO ili da uzmam albanski LEK.. ( Da li je uopste moguce kod nas uzeti njihovu valutu? )
Da li neko zna neki povoljan operater za internet ?

http://forum.klix.ba/albanija-ljetovanj ... 35787.html
Trebam te

#1525 Re: Gdje na more? - 2017

Post by Trebam te »

walk_M-A-N wrote:Na more samo gdje imaš policiju na svom jeziku :roll:
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/56 ... stima.html

A Hrvatska kaze Bosanci nisu najbrojniji gosti vec Nijemci, Swicarci...:) :D :D
Post Reply