Gastritis/Čir na želucu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

alek

Post by alek »

kako znas da si ga navukao?
jel' tome prethodi neko iskliznuce velikih para :? :D :D
danas

Post by danas »

Sahbaz wrote:Cini mi se da je ove godine dodjeljena Nobelova nagrada u medicini za ovo otkrice o kojem digger prica.

http://nobelprize.org/medicine/laureate ... press.html

Vrlo je moguce da zivotni stil i sekiracija mogu stvoriti povoljnije uslove za razmnozavanje ove bakterije (vjerovatno slabljenjem odbrambenog mehanizma).
upravo tako.
zlata

Post by zlata »

Tako sam se ja izlijecila. Od devete god'ne sam pat'la od bolova. Isla doktorima...od djetinjstva...i ni jednom nije palo na pamet...da mozda imam cir.

Kad su mi konacno provir'li u trbuh...otkrili su da je tol'ko dugo bio ranjavan od cira...da mu se je i oblik izopacio. Namah su mi nared'li antiobitisko lijecenje...po otkricu tih Australijanaca...i nikad vise bola.

Znala sam nocima i nocima, umirati od trbusnih bolova, grceva. Nobel je svakako zasluzen! :-D
Tsunami

Post by Tsunami »

koje si antibiotike uzimala i koliko puta dnevno?
zlata

Post by zlata »

Tsunami wrote:koje si antibiotike uzimala i koliko puta dnevno?
Ne sjecam se vrste antibiotika...al'su bili jedno veliko pakovanje...sa odredjenim dnevnim dozama, u vel'kim kolicinama. Lijecenje je trajalo oko 14 dana...ako se pravo sjecam. Bilo je to prije 8 godina! Nije bilo jeftino...al'sam imala osiguranje. Ma tol'ko sam godina gadno bolovala...da bi se bilo isplat'lo i plat'ti!

Moz's skuziti da sam "truba" za zdravstvene teme...osim "mama, boli, buba".
digger

Post by digger »

zlata wrote:
Tsunami wrote:koje si antibiotike uzimala i koliko puta dnevno?
Ne sjecam se vrste antibiotika...al'su bili jedno veliko pakovanje...sa odredjenim dnevnim dozama, u vel'kim kolicinama. Lijecenje je trajalo oko 14 dana...ako se pravo sjecam. Bilo je to prije 8 godina! Nije bilo jeftino...al'sam imala osiguranje. Ma tol'ko sam godina gadno bolovala...da bi se bilo isplat'lo i plat'ti!

Moz's skuziti da sam "truba" za zdravstvene teme...osim "mama, boli, buba".
Zlata, dobro se sjecas.

Svaki paket je za po 7 dana tretmana--mislim 3 kapsule dnevno--a 14 dana je uobicajen period lijecenja. U Kanadi kostaju negdje oko $100 za 7 dana.
dinash

Post by dinash »

moze li malo vise podataka o ovom soku od kupusa? ako ima kakav konkretan recept isl.

thnx.

btw, pokretacu teme: sa unutrasnjim organima se ne zezaj. ti izracunaj; hoces li promjeniti neke stvari u zivotu ili trpiti bolove, i/ili eventualno (poput mene) zavrsiti u bolnici. cuclanje gastala itd. nije trajno rjesenje. ako se bolovi ponavljaju preporucujem gastroskopski pregled i pitaj da urade bakterioloski test ako vec nisi.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Nisam sad bas siguran da moj komentar pase na ovu temu, al se nadam da ima neke slicnosti. Naime, radi se o osobama sa jakom kiselinom u zeludcu ili o pojavi kiseline kod "normalnih" osoba. Slucajno sam gledao neku emisiju, gdje je doktor objasnjavao reformu americkog zdravstvenog osiguranja i spominjao da ovdasnji lijecnici u stvari ne nude lijekove za lijecenje bolesti, vec lijekove da pacijente sto duze odrze na istoj. Nanosi neke primjere kao visok pritisak, holesterol itd, i na kraju spominje tablete za kiselinu u zeludcu. Objasnjava nastanak kiseline, tj spominje nastajanje visokih pH vrijednosti u zeludcu. Zbog te pojave dolazi do pojacanog lucenja zuci. Kao jednostavan lijek on preporucuje obicno sirce, koje bi spustilo pH i sprijecilo daljnje lucenje kiseline od strane tijela. Nisam bas mogao vjerovati u to dok mi se jedan dan to nije desilo. Probao sam sa sircetom, noge mi se odsjekle od boli u tom trenutku kad sam progutao, ali 5 min nakon toga vise nista osjetio nisam.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

gastal nije bas rjesenje, jer ima kratkrotrajan efekat i djeluje simptomatski.

spas je trojaka terapija...moj tata je imao cir na dvanaesniku nekih 15-tak godina...pokusavao je sve i svasta, mucio se, nije smio popiti niti casu vina..problemi sa hranom: ljuto, gorko, kiselo, masno itd. pomogao mu je jedan jedini tretman TROJAKE terapije (i nekih vec 7-8 godina spava odlicno, jede sta hoce, pije pivo, vino bez posljedica):

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lijecenje:
Peptički ulkus koji je uzrokovan bakterijom Helicobacter pylori liječi se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluznicu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba utjecati i na smanjenje lučenja kiseline.

Na tržištu se nalaze dvije grupe preparata za smanjivane želučane kiselosti: H2-antagonisti (ranitidin, cimetidin, famotidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol). Liječenje je kombinirano: antibioticima, blokatorima lučenja kiseline, i lijekovima koji imaju zaštitno djelovanje na sluznicu (protektivi).
Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lijekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Njome se ublažuju simptomi ulkusa, ubija njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provjera učinka lijekova na H. pylori vrši se endoskopskom pretragom ili pretragom daha 4 tjedna nakon provedenog liječenja. Antacidi (Gastal) služe za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Međutim trostruka terapija najpouzdaniji je način liječenja peptičnog ulkusa.

Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori (što je mnogo rjeđi slučaj) nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline (antagonisti H2 receptora ili blokatori protonske pumpe).

U slučaju komplikacija (krvarenje, perforacija) obavezno se provode endoskopija ili hirurški zahvat.

Prevencija:
Ne zna se pouzdano na koji način se H. pylori širi, što otežava prevenciju oboljenja. Nakon nužde i prije jela obavezno je pranje ruku. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije.
Ako je ulkus nastao uzimanjem nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što je npr. acetilsalicilna kiselina, ubuduće treba uzimati lijekove iz ove grupe vrlo oprezno ili se savjetovati s liječnikom za djelotvornu zamjenu
Last edited by sunday_morning on 19/10/2005 12:27, edited 2 times in total.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

zaboravih reci:

za one koji nisu upuceni...acetilsalicilna kiselina je: aspirin, andol, analgin i sl.
@flora - moj ti je savjet da izbjegavas sve vrste eferveta = sumecih tableta. znaci kad te uhvati gripa...niposto ne uzimaj sumeci aspirin C, multivitamini, sumeci Ca (kalcij) i sl. to cesto stvara dodatne probleme, nadrazuje sluznicu crijeva, uzrokuje sitna petehijalna krvarenja..sve u svemu, izbjegavaj!
lajlica

#36 Re: Gastritis/Čir na želucu

Post by lajlica »

zna li ko kolko traje oporavak nakon operacije cira na zelucu :roll:
Mis mekinjas

#37 Re: Gastritis/Čir na želucu

Post by Mis mekinjas »

Iz prve ruke. 10 dana ležiš po operaciji u ozbiljnoj bolnici. A oporavak nakon toga, u ovisnosti od organizma. Meni je trebalo 20 dana da se vratim u neku normalu. Ali 3 mjeseca da se sve vrati na svoje mjesto.
Post Reply