Gastritis/Čir na želucu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

flora.sa

#1 Gastritis/Čir na želucu

Post by flora.sa »

često me boli želudac...obično me boli kada sam nervozna, ili kada jedem "tešku" hranu...

jednom sam čak završila i u Hitnoj Pomoći, jer sam imala užasne bolove...

i sada me opet boli...popila sam Ranibos...

pretpostavljam da većina na forumu pati od iste boljke kao i ja :D , pa me interesuje šta vi radite u ovakvim situacijama...

čaj od mente, termofor...šta još???
Stari

Post by Stari »

Losec, Zantac, Omaprezol (20mg) ...ovdje u svedskoj su od skora na slobodnoj prodaji.

Inace soda bikarbona pola kafene kasike strpas u usta i zalies sa pola case (cirka 1dl) vode....kad nakon toga podrignes...bice ti lakse jedno pola sata. Nakon toga ponavljas isti proces dok si ne nabavis neki od gore navedenih farmaceutskih proizvoda.

Alternativno ..hirurgija.... uklanjanje cira.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

kad osjetiš da će napasati pojedi nešto, štabilo
Vingo

Post by Vingo »

Mene ja tako boljelo da sam sama sebe odvela na gastroskopiju, pa kad mi je reklo da mi nije nista, mislila sam da nemaju srca da mi kazzu sta je...Na kraju je ispalo da imam spazam zeluca, uzrokovan stresom, reklo mi da popijem tople vode kad me zaboli, mada ja nekad uz pomenutu vodu uzmem i eglonil.
Alfons Kauders

#5 Re: Gastritis/Čir na želucu

Post by Alfons Kauders »

flora.sa wrote:često me boli želudac...obično me boli kada sam nervozna, ili kada jedem "tešku" hranu...

jednom sam čak završila i u Hitnoj Pomoći, jer sam imala užasne bolove...

i sada me opet boli...popila sam Ranibos...

pretpostavljam da većina na forumu pati od iste boljke kao i ja :D , pa me interesuje šta vi radite u ovakvim situacijama...

čaj od mente, termofor...šta još???
ja isto imam belaja s gastritisom, treba izbjegavat slatko, alkohol, cigarete i kafu... drugim rijecima sve sto cini zivot ugodnim, bez alkohola i slatka mogu, ali ovo drugo je belaj... treba jesti voce i povrce, izbjegavati kombinacije mesa i krompira, slanu, masnu, zacinjenu hranu...

prije sam i ja pio gastale, ranitale i sl. al ne pomazu mi plaho, tako da u zadnje vrijeme skoro nikako ne koristim hemiju... ako imas problema s kiselinom, bademi ce ti dosta pomoci...balastne tvari i sl... trebas takodje jesti integralni hljeb, i zitarice za dorucak...

u biti najebo sam s tim, a i ti, nema nekog magicnog lijeka da to rijesi, valja se pazit, sta ces...
flora.sa

Post by flora.sa »

meni su rekli da imam jak gastritis, i preporuka je bila Gastroskopija, i neko savjetovalište za prehranu :? :roll: ali sam ja strašno lijena kad je zdravlje u pitanju, nikad nisam otišla to da uradim..

danas sam pojela 2 komada pizze, znam da mi od nje uvijek bude zlo :x :x :x ...i evo opet se to ponovilo...
flora.sa

Post by flora.sa »

ako imas problema s kiselinom, bademi ce ti dosta pomoci...balastne tvari i sl... trebas takodje jesti integralni hljeb, i zitarice za dorucak...

Alfons, ja takođe uopće ne podnosim bademe, kikiriki, lješnjake, sjemenke suncokreta, košpice, od toga me stomak takođe boli...

čudno jer kažu da bi to trebalo smiriti kiselinu, i bol...ali meni samo bude gore od toga.... :( :(
Vingo

Post by Vingo »

Za gastritis ti je super tahan halva. Ja je ne mogu smislit, ali tako kazu...Ili da poslije svakog junky obroka cuclas Gastal.
felichi

Post by felichi »

gastroskopija, nema druge
flora.sa

Post by flora.sa »

Vingo wrote:Za gastritis ti je super tahan halva. Ja je ne mogu smislit, ali tako kazu...Ili da poslije svakog junky obroka cuclas Gastal.
hm...problem je što ja baš i volim jesti tešku hranu, zato sam i trebala u savjetovalište...kao da bi mi oni pomogli :D ...pa kako da ne jedem ćevape, burek i sl...

a volim i ljuto,papreno...mada sada sam sebi smanjila unos te vrste hrane...ali ponekad se zahebem i.... :D :D ...belaj :D

ali od pizze mi je uvijek muka!!!

fakat moram prestati da je jedem... :roll:
Vingo

Post by Vingo »

Za gastritis ti je super tahan halva. Ja je ne mogu smislit, ali tako kazu...Ili da poslije svakog junky obroka cuclas Gastal.
Qwert

Post by Qwert »

....i colonoskopiju, za svaki slucaj. :)
virgo

Post by virgo »

Ako već nemaš, kupi sokovnik. Još ti treba i jedna manja vreća kupusa.
20-30 dana, svako jutro a može i uveče, iscijediš 1,5-2 dl soka od kupusa i piješ. Poslije ovog tretmana, stanje će ti se drastično popraviti (neki tvrde da su ovako izliječili po 2-3 čira). Puno sreće. :sleep:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

flora.sa wrote:meni su rekli da imam jak gastritis, i preporuka je bila Gastroskopija, i neko savjetovalište za prehranu :? :roll: ali sam ja strašno lijena kad je zdravlje u pitanju, nikad nisam otišla to da uradim..

danas sam pojela 2 komada pizze, znam da mi od nje uvijek bude zlo :x :x :x ...i evo opet se to ponovilo...
dje ces pizzu jest, nisi normalna

valja ti se hranit bolje, umjesto tog otpada od hrane, koji je vjerovatno i meni dohako u sadejstvu sa perverznim kolicinama votke, valja ti jesti sta normalnije... pravi sebi sendvice, ponesi jabuku i sl. za uzinu, jedi salate umjesto brze hrane... nema ti druge, pokusaj izbaciti secer, makar uz kafu, uzimaj sladilo, i izbjegavaj tursku kafu...
flora.sa

Post by flora.sa »

virgo wrote:Ako već nemaš, kupi sokovnik. Još ti treba i jedna manja vreća kupusa.
20-30 dana, svako jutro a može i uveče, iscijediš 1,5-2 dl soka od kupusa i piješ. Poslije ovog tretmana, stanje će ti se drastično popraviti (neki tvrde da su ovako izliječili po 2-3 čira). Puno sreće. :sleep:
boli me stomak i od kupusa... :D
doduše kuhanog :roll:
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

virgo wrote:Ako već nemaš, kupi sokovnik. Još ti treba i jedna manja vreća kupusa.
hmmm zanimljivo, nisam za to cuo, ali bas i ne znam da li bi mi sjeo kupus u tim kolicinama...
flora.sa

Post by flora.sa »

Alfons Kauders wrote:
flora.sa wrote:meni su rekli da imam jak gastritis, i preporuka je bila Gastroskopija, i neko savjetovalište za prehranu :? :roll: ali sam ja strašno lijena kad je zdravlje u pitanju, nikad nisam otišla to da uradim..

dje ces pizzu jest, nisi normalna

valja ti se hranit bolje, umjesto tog otpada od hrane, koji je vjerovatno i meni dohako u sadejstvu sa perverznim kolicinama votke, valja ti jesti sta normalnije... pravi sebi sendvice, ponesi jabuku i sl. za uzinu, jedi salate umjesto brze hrane... nema ti druge, pokusaj izbaciti secer, makar uz kafu, uzimaj sladilo, i izbjegavaj tursku kafu...
Alfonse, kako ti misliš da se ja najedem od jabuka i banana???? :D
nisam ja moja sestra :D , da more na jabuci all day :D

kafu pijem bez šećera...
cigare tak-tak...
slatko...joj alfons, bolje da mi oduzmeš litar krvi, nego slatko :D

ostali hvala... :-)

mislim da je ipak nervoza ta koja najviše utiče na moj želudac....

e sad to u sadejstvu sa pizzom... :roll: ...ali evo Ranibos je malo proradio :D ...znate na šta mislim :D ...mislim na one koji konzumiraju tablete za želudac....
flora.sa

Post by flora.sa »

Kekec...hvala na pp :-)

tnx još jednom :-)

predložio mi je ovo:
http://www.herbateka.com/?q=node/22

Alfons, jesi li ti probao???
virgo

Post by virgo »

flora.sa wrote:
Kuhani i svježi kupus su, za želudac i stomak, dvije potpuno različite stvari!!!
Primjeti da se ovdje radi o SOKU od kupusa (nije ga baš prijatno piti, ali je podnošljivo- naročito u poređenju sa bolom kojeg izaziva čir, tj. latinski ulcus bulbi duodeni- čir 12-palačnog crijeva)
flora.sa

Post by flora.sa »

virgo wrote:
flora.sa wrote:
Kuhani i svježi kupus su, za želudac i stomak, dvije potpuno različite stvari!!!
Primjeti da se ovdje radi o SOKU od kupusa (nije ga baš prijatno piti, ali je podnošljivo- naročito u poređenju sa bolom kojeg izaziva čir, tj. latinski ulcus bulbi duodeni- čir 12-palačnog crijeva)
Si skontala sam ba :D
zato sam i dodala da me boli samo od kuhanog...
tnx i tebi...

savjeti će valjda pomoći ne samo meni, nego mnogima ovdje...skoro svi manje-više imamo problema sa želucem...
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

flora.sa wrote:Kekec...hvala na pp :-)

tnx još jednom :-)

predložio mi je ovo:
http://www.herbateka.com/?q=node/22

Alfons, jesi li ti probao???
samo pijem sok, ne da mi se nesto zderat ih
car-x

Post by car-x »

zaboravio krastavice, friske paprike i frisak luk.. to ni pod razno..

s ljutim picima i bijelim vinom oprezno.. sto manje, to bolje..

a od terapije, ultop (mislim da se i kod nas ima kupiti) je zakon.. a najbolje je da se posavjetujes sa nekim gastrologom ili tako nesto..
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

seka wrote:pokusaj naci u biljnoj apoteci caj od malve (malva sylvestris)

meni pomaze posto imam hronicni gastritis :(

obicno se "javlja" - proljece i jesen
ni za to nisam cuo, al ako tebi pomaze, mozda ce i meni... i meni su isto rekli da imam hronicni...
danas

Post by danas »

nadji neem ekstrakt (joj ne znam kako se kaze na nasem -- latinski je Azadirachta indica). pomaze garantovano, pogotovo ako imas samo zgaravicu. inace smiruje sve infekcije i iritacije stomaka.
digger

Post by digger »

Stari wrote:Losec, Zantac, Omaprezol (20mg) ...ovdje u svedskoj su od skora na slobodnoj prodaji.

Inace soda bikarbona pola kafene kasike strpas u usta i zalies sa pola case (cirka 1dl) vode....kad nakon toga podrignes...bice ti lakse jedno pola sata. Nakon toga ponavljas isti proces dok si ne nabavis neki od gore navedenih farmaceutskih proizvoda.
Ove sugestije sve bile u redu do sada ali mislim da si sa donjim malo otisao podaleko:
Alternativno ..hirurgija.... uklanjanje cira.
Prvo, ne mora da znaci da ona ima cir. Ako joj tu tegobu moze da na kraci period pomogne casa Koka Kole, onda moze ima samo povecanu kiselinu.

Koliko ja znam, cir se vise ne lijeci operacijom nego najprije sa antibioticima koji treba da eliminisu H. pylori (Helicobacter pylori) bakteriju koja prouzrokuje cir. Za vise detalje, neka slijedi ovaj link: http://www.cdc.gov/ulcer/md.htm .
Post Reply