Filter kafa'

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
i_ja_na_forumu

#1 Filter kafa'

Post by i_ja_na_forumu »

Aparati za filter kafu i filteri na svakom koraku, medjutim nigdje u BiH ne nadjoh filter kafu.

Do sad su mi donosili rodjaci i poznanici pretezno iz njemacke, medjutim u zadnje vrijeme niko ne dolazi pa ostadoh bez kafe..

Pa eto ako zna neko gdje se moze kupiti bila bih jako zahvalna :D
mayab

#2 Re: Filter kafa'

Post by mayab »

Ovako na prvu, u Konzumu velikom na socijalnom, mora biti , barem Franck , a vidjao sam i jednu domacu vrstu
karanana

#3 Re: Filter kafa'

Post by karanana »

ja sam vidjao i kupovao franckovu u tadasnjem mercatoru. ali nemam vise filter aparat pa zadnjih nekoliko godina nisam obraco paznju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4 Re: Filter kafa'

Post by _BataZiv_0809 »

mayab wrote:Ovako na prvu, u Konzumu velikom na socijalnom, mora biti , barem Franck , a vidjao sam i jednu domacu vrstu
Ima sigurno i to vise vrsta :thumbup:
vjesticanametli

#5 Re: Filter kafa'

Post by vjesticanametli »

i dan danas donosim i donose mi iz DE....ko svercer sam......obozavam kafu iz tchiba a uzeh jednom u lidlu neku pa mi se zivot zgadio i bacila sam sve....neka italijanska bila......kod nas ne vidjeh osim te frank ..... nisam probala ali mislim da to kod nas jos uvijek nema osim hahhaha filtera i aparata......
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 04/06/2023 21:47, edited 1 time in total.
karanana

#7 Re: Filter kafa'

Post by karanana »

vau.

objasnjeno. profesor.
Danguba

#8 Re: Filter kafa'

Post by Danguba »

svaka cast @jOFLA, :thumbup:

ja godinama samo pijem tu kaf/h/vu i dugo sam lutao od distributera do distributera i na kraju se skrasio na nekoj znj brendu ali koja mi odgovara.
nema kakvu kafu nisam probao(nescafe, senseo, nespreso, kafe iz aparata sa zrnom...) ali mi filterusa najbolje sjeda. kada pozelim nasu tursku kafu tada ocejfim i onda opet po filterusi.
JanuaryJones

#9 Re: Filter kafa'

Post by JanuaryJones »

Dajte koji recept za mješavinu, ako ko miješa i melje i dodaje 'flavors' ;)
vjesticanametli

#10 Re: Filter kafa'

Probala sam ja to sa mljevenjem.....bjezi ba nije to isto......neka onog mirisa subotom ujutru po cijeloj kuci.....ja filterusa i piDZama..... neprocjenjivo :mrgreen:
JanuaryJones

#11 Re: Filter kafa'

Post by JanuaryJones »

vjesticanametli wrote:Probala sam ja to sa mljevenjem.....bjezi ba nije to isto......neka onog mirisa subotom ujutru po cijeloj kuci.....ja filterusa i piDZama..... neprocjenjivo :mrgreen:
Koju kupuješ u Tschibu?
graue_maus

#12 Re: Filter kafa'

Post by graue_maus »

Image
ja imam ovo cudo od mlina , melje porciju koju mi treba i sva kuca zamiri.........koristila sam ga i espreso masinu .......
Image
ovo koristim u zadnje vrijeme jer mi se filtermasina pokvarila ........uzeh na ponudi i evo 2 godine se sluzim .....svi su mi rekli, kao staklo ce brzo da se polomi, do sadase nije nista desilo ........
kafu kupim na ponudi ,tschibo , dalmayer ili sta vec mi naleti pod ruku ........
mada u zadnje vrijeme pijemo , nesto vise caj nego kafu , pa sam sebi ovo uzela ........
Image
bez ovih casica , ne volim ih vidjeti .........
vjesticanametli

#13 Re: Filter kafa'

@january jones evo ovu volim
http://images.google.de/imgres?imgurl=h ... kQ9QEIOjAD

graue maus imam i ja taj bodum hahahhaha meni ga mrsko prat ali koristim ponekad
Xillenn

#14 Re: Filter kafa'

Post by Xillenn »

jOFLA wrote: 05/12/2015 20:07
i_ja_na_forumu wrote:Aparati za filter kafu i filteri na svakom koraku, medjutim nigdje u BiH ne nadjoh filter kafu.

Do sad su mi donosili rodjaci i poznanici pretezno iz njemacke, medjutim u zadnje vrijeme niko ne dolazi pa ostadoh bez kafe..

Pa eto ako zna neko gdje se moze kupiti bila bih jako zahvalna :D

Ako misliš na običnu filter kafu, kod nas popularno nazvanu 'filteruša', koja se stavlja u trokutasti filter papir, onda ima kupiti svugdje po BiH, gdje god se kakva kafa u zrnu prodaje, u svakom granapu, svakoj i najmanjoj samoposluzi bez izuzetka.
Kako ?

Sve te kafe koje se prodaju za filter aparate su od sorte arabica, koja se komercijalno uzgaja u Brazilu, Keniji, Meksiku, Turskoj, i drugim afričkim, južnoamerilčkim zemljama, i zemljama centralne Amerike. Ta sorta arabica je ona ista sorta kafe koja se koristi za kafu Dedo, za kafu C, za Minas, i sve druge kojih ima kupiti u BiH. Sorta arabica je najraširenija sorta kafe u svijetu.

Samo još jedna sorta je u relativno širokoj upotrebi, ali mnogo manje od arabice, i zove se sorta Robusta. Koristi se za espresso kafu, i prerađevinu za instant kafe tipa Nescafe, i ništa više.

Pečeno zrno arabica sorte se samelje malo krupnije nego što mi to radimo, i to ti je filter kafa. U zavisnosti na kakvoj klimi je biljka rasla, na kojim temperaturama i količini vlage u zraku zrno sazrijevalo, na kojoj nadmorskoj visini, od sastava minerala u zemljištu - zavisi i aroma i kiselost napitka. Pa tako arome sorte arabica iz Meksika, Kenije, Brazila, Ugande, Gvatemale, itd... nisu baš identične.

Tako ljudi kupuju kafe sve od jedne te iste sorte za svoje filter aparate, ali neko više voli kenijsku, neko brazilsku, neko mješavine... U BiH i zemlje regiona se već decenijama kafa najviše uvozi iz Brazila, kao i u druge zemlje Evrope.
Uzmeš pečeno zrno kafe koju najviše voliš, samelješ ga ne tako sitno kao za našu kafu u džezvama, i to ti je kafa za filter. Možeš pomješati zrna različitih pržionica /distributera/uvoznika pa tako naći mješavinu koja ti odgovara.

Ono što mislim da tebi smeta, su isti ukusi kafe koje su kod nas u prodaji, na koje si toliko navikla da tražiš promjenu u aromi, pa si iz tog razloga naručivala pakovanja iz Njemačke, od distributera koji mogu imati mješavine kafa iz više zemalja, ili uvoze isključivo kenijsku. Ili neku drugu. I opet sve su one arabica. Primjetila si malo drukčiju aromu u odnosu na kafu sa domaćeg tržišta, i ostala pod krivim dojmom da je to neka specifična kafa za filter aparate. A nije.

Kafa za filter aparate nije ništa posebno. To je arabica, ona ista koju piješ iz džezve 99% uvezena iz Brazila, samo samljevena malo krupnije. Potraga za tim iz drugih zemalja odnosno drugih distributera/uvoznika koji na ambalaže stavljaju svoje ime, je čisto bacanje para za nešto što se već nalazi svuda oko tebe za manje novca.
Radije kod nas nađi neko drugo pakovanje kafe u zrnu koje nije iz obične samoposluge, i ako je zrno iste veličine kao kod npr. Minasa, to ti je arabica, dakle za filter aparate. Samo je krupnije samelji i imaš filter kafu.
Jofla lafe, izvini što te tagovah 5 godina kasnije.. Evo upravo sam zvao 10tak firmi, dodaj još 10 koje mi se nisu javile.. Pokrenuh novi topic..

Nestalo mi je filter papira, zovem najveći Bingo, Konzum, Merkator, Marcaffe, one u BBIu, Spazio, prodavače kafe aparata, čak i pržionice zvao na kraju..

NEMA NIKO FILTER PAPIR :shock:

Ja objašnjavam ljudima, ne treba mi filteruša kafa, neću kafu, imam svoju i svoj aparat!

Treba mi čovječe samo filter papir koji stavim preko šoljice, ili šolje zavisi koliko pravim, te sipam kafu preko toga da je on malo isčisti. Imao par stotina komada, nestalo jutros..

Ja već nervozan što ne mogu nigdje da nađem :D

Ima li to bilo gdje kod nas? Poljubiti ću te ako ima.. :kiss:
Mea_parvitas

#15 Re: Filter kafa'

Post by Mea_parvitas »

Jesu li to ti filteri? Znam da ova robna marka ima u svakom vecem supermarketu, pa vjerovatno negdje ima, ako je to, to...

Image
zlo zlo

#16 Re: Filter kafa'

Post by zlo zlo »

meni se cini da sam filtere viđala u dm-u
arxxx

#17 Re: Filter kafa'

Post by arxxx »

Ima u DM-u, 1.60KM filteri.
Takoder, ima DM Bio kafa, 10KM 500g:..cini mi se da je malo krupnije samljevena...radnica rece da je istu u zrnu kupovala i mljela te je zadovoljna.

[media]Image[/media]

Ja sam uzeo Franck 250g za 4.5 KM i ispala je takoder dobro.
vaučer

#18 Re: Filter kafa'

Post by vaučer »

Ako hoćeš dobru kavu u kućnoj upotrebi najbolje je kupiti mlin na kojem možeš namjestiti koliko fino da melje i uzimati pečenu kavu u zrnu. Melješ prije kuhanja koliko ti treba - puniji okus i savršeno za filter, french press i moka pot.
tovarish

#19 Re: Filter kafa'

Post by tovarish »

vaučer wrote: 24/10/2020 17:40 Ako hoćeš dobru kavu u kućnoj upotrebi najbolje je kupiti mlin na kojem možeš namjestiti koliko fino da melje i uzimati pečenu kavu u zrnu. Melješ prije kuhanja koliko ti treba - puniji okus i savršeno za filter, french press i moka pot.
Ali ne treba uzimati mlin koji melje sa nožem kao blenderi, već elektricni na principu rucnih mlinova. A kod nas se najvise prodaju upravo ovi prvi i jeftiniji su. Njih izbjegavajte.
tovarish

#20 Re: Filter kafa'

Post by tovarish »

Što se tiče mljevenja kafe, ne znam tačno koji nivo treba podesiti za filter kafu, ali redoslijed veličine zrna od najsitnijeg do najkrupnijeg je sljedeći:

1. Bosanska ili domaća
2. Espresso
3. Mocca pot ili kafetijera
4. Filter kafa
5. French press
Post Reply