Naime, narednih 10 godina ću raditi za relativno mali stan koji želim napraviti što ugodnijim. Zato bih željela ofarbati parket... ne lakirati, već ofarbati. Da li je iko radio nešto slično i da li je to uopšte moguće?
Parket je lakiran.... ali ga u svakom slučaju treba srediti. Međutim ja ga ne bih lakirala nego ofarbala u bijelo.
I može li se išta napraviti sa onim odvratim linoleumom (u hodniku i kuhinji)... Nemam para da ga dižem i stavljam pločice, a tako je grozan i žut i fuj....
Farbanje parketa i još štošta?
Moderator: anex
-
leeloo
#1 Farbanje parketa i još štošta?
Last edited by leeloo on 03/06/2008 00:47, edited 2 times in total.
- ProbuseniDolar
#2 Re: Farbanje parketa i još što-šta?
Nemoj u bijelo ... sad su ti ove vesele boje IN ... npr. narandzasta, roza, svijetlo zelena ...

- karanana
#3 Re: Farbanje parketa i još štošta?
nije bas na temu 100%, ali da ne otvaram novu a da pitam: kojim sredstvom mogu cistiti mrlje od farbe koje su pale na parket za vrijeme krecenja zidova i drvenarije? hoce li razradjivac zeznuti lak parketa? i postoji li neko sredstvo koje "zamaskira" parnice na parketu?
-
ludacha
#4 Re: Farbanje parketa i još štošta?
karanana . ako je rijec o vodorazrjedivim bojama za unutarnje zidove(a danas cu cini mi se mnoge, ako ne i sve takve) onda bi morao moći očistit mrlje obicnom krpom i vodom - ako fleke nisu bas previse stare.
a od drvenarije...hm..it iz a triki kvescn. lakovi su obicno na bazi otapala, te ih nije tako zgodjusno ukloniti. nitro raztjedjivač definitivno ne - jer postoji velika sansa da ce ostetiti lak za parket. uljni razrjedjivač je manje agresivan. da probas s njim? u svakom slucaju, prosetaj do neke trgovine boja i lakova i priupitaj
p.s. zaboravih napomenuti da ce nitro vrlo lako skinuti sve
a od drvenarije...hm..it iz a triki kvescn. lakovi su obicno na bazi otapala, te ih nije tako zgodjusno ukloniti. nitro raztjedjivač definitivno ne - jer postoji velika sansa da ce ostetiti lak za parket. uljni razrjedjivač je manje agresivan. da probas s njim? u svakom slucaju, prosetaj do neke trgovine boja i lakova i priupitaj
p.s. zaboravih napomenuti da ce nitro vrlo lako skinuti sve
Last edited by ludacha on 26/07/2008 19:45, edited 1 time in total.
- karanana
#5 Re: Farbanje parketa i još štošta?
hvala. problem mi je u farbi od drvenarije. ma ja bojao sam se probati razradjivac. oticu do prdavnice parketa.ludacha wrote:karanana . ako je rijec o vodorazrjedivim bojama za unutarnje zidove(a danas cu cini mi se mnoge, ako ne i sve takve) onda bi morao moći očistit mrlje obicnom krpom i vodom - ako fleke nisu bas previse stare.
a za "skrivanje" parnica na parketu? ma i to cu ih pitati.
-
ludacha
#6 Re: Farbanje parketa i još štošta?
o parketu znam premalo da bih ti smjela bilo sta reci, pa radje sutim