domaće pivo
Moderator: anex
- brewer
#926 Re: domaće pivo
i mene zanima. @djulba nam se pošutio nešto. 
- brewer
#927 Re: domaće pivo
da te ne preskočimPitarrr82 wrote:Naletih u Konzumu na http://www.swinckels.com/en/ probam ovo dan, dva...
swinckels je dobro pivo. radi se o vrlo kvalitetnom pilsneru. kvaka s ovim pivom, kao i sa svim drugim pivima koja su u prozirnim bocama je da jako brzo gube na kvaliteti. ako je dugo stajalo na polici ili, ne daj bože, na suncu
na hmeljne komponente u pivu drastično utiču UV zrake. pivo izloženo svjetlosti čak i na kraće periode može u potpunosti postati vodenasto i bez karaktera.
jeste li se ikada zapitali zašto se pivo najčešće pakuje u baš smeđe boce? smeđa i zelena boja najbolje odbijaju UV zrake. (čak i kad je u smeđim bocama, opet ih treba stavljati u mračne prostore jer nešto UV zraka prolazi i kroz smeđe staklo)
tu dolazimo do vječne borbe u pivarama - ona između direktora marketing službe i direktora proizvodnje.
ljudi u pivarskom marketingu iz nekog razloga imaju taj fetiš na prozirne boce.
ipak, izgleda da nekad pobijede ovi iz marketinga, što je slučaj sa swinckelsom, coronom itd....
marketing kaže da će prosječan kupac radije kupiti prozirnu bocu, pa taman se vec jednom otrovao njenim sadrzajem. marketing je cudo
edit: a u kojem konzumu si ga kupio?? ja ga nisam nigdje vidjao ovdje...
- Pitarrr82
#928 Re: domaće pivo
Jel moguce da ih je Bavaria kupila ili su nasi greskom stavili na uvoznicku naljepnicu?
Nije vazno, popio sam ga a da ga nisam uslikao
a mislim da mi zbog toga nije bas nekako ni bio jasan okus, mozda je cak i do prozirne flase...
Gorkog ukusa koji vuce na jabuku
, pomalo "slano" (jel do flase ili hrane prije nisam siguran
), sasvim ok pilsner...
Opet moram reci bio sam zedan, mozda je do mene
A Konzum je onaj na Stupu, hipermarket...
Nije vazno, popio sam ga a da ga nisam uslikao
Gorkog ukusa koji vuce na jabuku
- brewer
#929 Re: domaće pivo
Pitarrr82 wrote:Jel moguce da ih je Bavaria kupila ili su nasi greskom stavili na uvoznicku naljepnicu?
Nije vazno, popio sam ga a da ga nisam uslikaoa mislim da mi zbog toga nije bas nekako ni bio jasan okus, mozda je cak i do prozirne flase...
Gorkog ukusa koji vuce na jabuku, pomalo "slano" (jel do flase ili hrane prije nisam siguran
), sasvim ok pilsner...
nije greska to je pivo iz bavaria pivare. slankasto moze biti od puno natrija u vodi, ali ja to nisam primjetio kad sam ga pio. to sto tebi vuce na jabuku je prije grejpfrut jer je ovo pivo radjeno sa Cascade hmeljom koji ima okus po grejpfrutu, mada kada ne znas za to mozes to pojmiti kao jabuku ili neko drugo voce.
sjecas li se cijene slucajno?
- Pitarrr82
#930 Re: domaće pivo
Znaci ipak grejp, cijena je bila nesto preko 2KM oko 2,3KM cini mi se u petak kupljeno...brewer wrote:Pitarrr82 wrote:Jel moguce da ih je Bavaria kupila ili su nasi greskom stavili na uvoznicku naljepnicu?
Nije vazno, popio sam ga a da ga nisam uslikaoa mislim da mi zbog toga nije bas nekako ni bio jasan okus, mozda je cak i do prozirne flase...
Gorkog ukusa koji vuce na jabuku, pomalo "slano" (jel do flase ili hrane prije nisam siguran
), sasvim ok pilsner...
nije greska to je pivo iz bavaria pivare. slankasto moze biti od puno natrija u vodi, ali ja to nisam primjetio kad sam ga pio. to sto tebi vuce na jabuku je prije grejpfrut jer je ovo pivo radjeno sa Cascade hmeljom koji ima okus po grejpfrutu, mada kada ne znas za to mozes to pojmiti kao jabuku ili neko drugo voce.
sjecas li se cijene slucajno?
0,25 flasa
Last edited by Pitarrr82 on 15/10/2012 21:07, edited 1 time in total.
- Pitarrr82
#931 Re: domaće pivo
Srecom bolja polovina se pobrinula da ne ostane na jednoj flasi, evo ubrzo i slika 

-
AleksandarV
#932 Re: domaće pivo
Swinckels ima i u Alti. Kafić na vrhu.
-
AleksandarV
#933 Re: domaće pivo
Jedna zanimljivost.
BRISEL, Pun mjesec se obično povezuje sa plimom i osjekom, ludilom i vukodlacima, ali pokazalo se da ima uticaj i na vrenje piva.
“Napravili smo nekoliko testova i utvrdili da je fermentacija u vrijeme punog mjeseca aktivnija”, objasnio je Rože Kolije, vlasnik porodične pivare “Kolije” iz malog belgijskog mjesta Peruvelc, u kojoj je nedavno proizvedeno prvo pivo “sazrelo” uz sjaj punog mjeseca.
Pun mjesec ubrzava proces fermentacije sa sedam, na pet dana, a “krajnji proizvod je potpuno drugačiji, jači, sa ukusom koji se duže zadržava u ustima”, opisuje Kolije.
Piće sadrži deset odsto alkohola, što je relativno mnogo u poređenju sa većinom evropskih i američkih piva. U Belgiji se uobičajeno proizvode piva slične jačine, a nekad i jača.
Pivara “Kolije”, koja koristi metode iz 1840. godine, planira da proizvede oko 12.000 boca svog “piva punog mjeseca” pod nazivom “mir-Bog”, koje bi trebalo da se nađe u prodaji 31. oktobra, prenio je sajt ihned.cz.
Na ideju s punim mjesecom Kolije je došao poslije posjete prijatelju u Alzasu, vinarskom regionu istočne Francuske, koji mu je rekao da ima u planu da cijelu svoju proizvodnju organizuje prema lunarnom kalendaru.
Kolije je počeo da eksperimentiše i na kraju je napravio proces od devet koraka, koji podrazumjeva dva tipa hmelja i dvonedjeljenu sekundarnu fermentaciju u boci.
“Mnogi poljoprivrednici su uvjereni da mjesec ima uticaj na kvalitet njihovih proizvoda i ja se slažem s njima”, dodao je Kolije. Tanjug
BRISEL, Pun mjesec se obično povezuje sa plimom i osjekom, ludilom i vukodlacima, ali pokazalo se da ima uticaj i na vrenje piva.
“Napravili smo nekoliko testova i utvrdili da je fermentacija u vrijeme punog mjeseca aktivnija”, objasnio je Rože Kolije, vlasnik porodične pivare “Kolije” iz malog belgijskog mjesta Peruvelc, u kojoj je nedavno proizvedeno prvo pivo “sazrelo” uz sjaj punog mjeseca.
Pun mjesec ubrzava proces fermentacije sa sedam, na pet dana, a “krajnji proizvod je potpuno drugačiji, jači, sa ukusom koji se duže zadržava u ustima”, opisuje Kolije.
Piće sadrži deset odsto alkohola, što je relativno mnogo u poređenju sa većinom evropskih i američkih piva. U Belgiji se uobičajeno proizvode piva slične jačine, a nekad i jača.
Pivara “Kolije”, koja koristi metode iz 1840. godine, planira da proizvede oko 12.000 boca svog “piva punog mjeseca” pod nazivom “mir-Bog”, koje bi trebalo da se nađe u prodaji 31. oktobra, prenio je sajt ihned.cz.
Na ideju s punim mjesecom Kolije je došao poslije posjete prijatelju u Alzasu, vinarskom regionu istočne Francuske, koji mu je rekao da ima u planu da cijelu svoju proizvodnju organizuje prema lunarnom kalendaru.
Kolije je počeo da eksperimentiše i na kraju je napravio proces od devet koraka, koji podrazumjeva dva tipa hmelja i dvonedjeljenu sekundarnu fermentaciju u boci.
“Mnogi poljoprivrednici su uvjereni da mjesec ima uticaj na kvalitet njihovih proizvoda i ja se slažem s njima”, dodao je Kolije. Tanjug
- brewer
#934 Re: domaće pivo
zanimljivo ovo sa punim mjesecom, mada mislim da je gospodin Rože Kolije samo našao dobru foru da proda pivo. znaci, opet marketing. 
-
berabera
#935 Re: domaće pivo
pozdrav svima.novi sam na ovom forumu i mnogo mi se svidja tema domace pivo koje i sam pravim odnedavno,zovem se bernard i iz banja luke sam.pravim kopiju speidel masine za kuhanje piva.posle dok skontam kako postavit cu i slike.ako neko ima nekakav dobar recept za kuhanje svjetloga lagera gornjeg vrenja neka se javi.posjedujem veliku kolicinu hmelja i kvasca ako je kome potreban.pozdrav svima
- brewer
#936 Re: domaće pivo
pozdrav, mislim da smo se nekada i culi negdje u vezi piva.berabera wrote:pozdrav svima.novi sam na ovom forumu i mnogo mi se svidja tema domace pivo koje i sam pravim odnedavno,zovem se bernard i iz banja luke sam.pravim kopiju speidel masine za kuhanje piva.posle dok skontam kako postavit cu i slike.ako neko ima nekakav dobar recept za kuhanje svjetloga lagera gornjeg vrenja neka se javi.posjedujem veliku kolicinu hmelja i kvasca ako je kome potreban.pozdrav svima
lager pivo gornjeg vrenja ne postoji. postoje samo hibridni kvasci gornjeg vrenja koje proizvode piva jako slicna lager pivima koja se mogu, ali i ne moraju lagerovati. to su alt i kolsch.
kvascem gornjeg vrenja mozes proizvesti zanimljiva piva jako slična lagerima, ali moraš koristiti neutralne sojeve kvasca kao što su na primjer wyeast 2565 ili wyeast 2112 ili čak suhi US-05 koji u pravim uslovima fermentacije može proizvesti jako "čisto" pivo slično lageru.
-
berabera
#937 Re: domaće pivo
da li neko posjeduje informaciju gdje u bih mogu kupiti slad jer inace moram u novu gradisku tj u hrvatsku po njega.za kvasac nije problem dobijam ga iz banjalucke pivovare kao i hmelj isto.
- brewer
#938 Re: domaće pivo
slad teško da se može nabaviti kod nas. ja sam pisao mailove nekim firmama u bih, ali mi nisu nikad odgovorili. a danas sam se upravo cuo sa jednom firmom koja je iskazala spremnost da uveze slad iz Hrvatske. ja bih sada ovdje molio sve vas koji ste zainteresirani da mi u pp javite koji od sljedecih sladova ste spremni uzeti i u kojoj kolicini:berabera wrote:da li neko posjeduje informaciju gdje u bih mogu kupiti slad jer inace moram u novu gradisku tj u hrvatsku po njega.za kvasac nije problem dobijam ga iz banjalucke pivovare kao i hmelj isto.
Pivarski karamel svijetli slad 30 ebc
Pivarski karamel tamni slad 150 ebc
Pivarski minhenski ječmeni slad 25 ebc
Pivarski obojeni slad 1300 ebc
Pivarski pšenični slad 5 ebc
Pivarski slad pilsen 4 ebc
s obzirom da sam ja fizicko lice i da nisam firma, ja ne mogu kupiti slad za vas, nego vi morate pojedinacno otici (najvjerovatnije u Vitez) po to. ja trenutno samo dogovaram u vezi kolicina i cijena i ljudima iz te firme cu prenijeti okvirno neku kolicinu i vrste sladova prema podacima koje dobijem od vas iz vasih pp-ova.
ili da dogovorimo neku grupnu kupovinu, da svi skupimo pare na jedno mjesto/kod jednog covjeka/na jedan racun i da platimo za ukupnu kolicinu koju narucimo. takođe, možda će tražiti da se plati neki avans, jer i njima je sigurno rizik uvesti robu za koju nemaju 100% osiguranje da ce biti prodana.
druga stvar je kolicina. kao sto znate u nasim receptima se najcesce koristi 90-95% pilsnerskog slada plus specijalni sladovi. vrece koje bi oni nama mogli dostaviti su (koliko ja znam) 25 kg. to je ok kolicina za pilsner slad, cak bi komotno svi mogli uzeti po dvije vrece pilsa, medjutim problem nastaje sa kristalom (ovdje ga zovu karamel) jer jednom covjeku 25kg kristala moze trajati 10 godina, tako da bi morali dogovoriti neko razvagivanje. što se tiče pšeničnog, on ide u omjeru 50%, dok minhenski isto tako ide u slicnom omjeru, pa te vrece od 25 kila i nisu tako velike.
eto, javite sta i kako, a ja cu vam uskoro javiti cijene i sve ostale uslove.
postoji i treca mogucnost - ako neko od vas ima firmu ili zna nekoga ko ima firmu, mogla bi ta firma sve zajedno otkupiti i onda prodavati nama. kad uracunate cijenu goriva do nove gradiske, nama je svaka cijena ispod toga prihvatljiva.
ako neko ima jos neku ideju kako i na koji nacin ovo da se odradi, uskačite sa prijedlozima.
-
berabera
#939 Re: domaće pivo
meni je nova gradiska blizu nekih 70 kilometara.neznam tacno koji slad da kupim za lager pivo jer dosad sam koristio slad iz pivovare gdje mi prijatelji rade ali mi je vise muka da ih molim za slad.ako neko ima dobar recept neka javi pa ja kada budem isao kupit cu vise ali da znam sta treba tj koji da kupim.imaju nekakav po 5 kuna,skoro sam navratio tamo. trebalo bi provjeriti na njihovome sajtu da se nije cjena promjenila jer imaju vise vrsta.ko se razumije neka se javi.
- brewer
#940 Re: domaće pivo
meni je jako cudno da ti radis lager piva jer i iskusniji kucni pivari rijetko se upustaju u tu pustolovinu, a ako se i upuste to je onda nakon dužeg iskustva u proizvodnji ale piva, odnosno piva gornjeg vrenja. na koji nacin lagerujes? imas li kontrolu temperature? mozes li opisati proces kako dobijas svoje lager pivo?berabera wrote:meni je nova gradiska blizu nekih 70 kilometara.neznam tacno koji slad da kupim za lager pivo jer dosad sam koristio slad iz pivovare gdje mi prijatelji rade ali mi je vise muka da ih molim za slad.ako neko ima dobar recept neka javi pa ja kada budem isao kupit cu vise ali da znam sta treba tj koji da kupim.imaju nekakav po 5 kuna,skoro sam navratio tamo. trebalo bi provjeriti na njihovome sajtu da se nije cjena promjenila jer imaju vise vrsta.ko se razumije neka se javi.
sto se tice slada, za lager piva se koristi pilsnerski slad, a to je i jedini slad koji se moze kupiti u sladari u novoj gradiski. cijena se nije sigurno promijenila. oni nemaju vise vrsta slada, nego mogu po narudzbi, vecim pivarama raditi i malo jace przene sladove. tebi naravno, ne bi izasli u susret jer to rade u tonama za vece pivare.
edit:
napominjem svima koji su zainteresirani za sladove da procitaju moj post na prethodnoj stranici!
-
berabera
#941 Re: domaće pivo
proces proizvodnje radim po elaboratu iz banjalucke pivovare.neka mi neko objasni kako se stavljaju slike pa cu sve objaviti.
- brewer
#942 Re: domaće pivo
berabera wrote:proces proizvodnje radim po elaboratu iz banjalucke pivovare.neka mi neko objasni kako se stavljaju slike pa cu sve objaviti.
slike moraš staviti na neki od upload servisa - na primjer http://www.klix.com
nakon toga linkove tih slika kopiraš ovdje gdje pišeš post i staviš ih u tagove koje ces dobiti kad kliknes na ovu opciju gore "Img"
- illuminated
#943 Re: domaće pivo
ili otvori nabrewer wrote:berabera wrote:proces proizvodnje radim po elaboratu iz banjalucke pivovare.neka mi neko objasni kako se stavljaju slike pa cu sve objaviti.
slike moraš staviti na neki od upload servisa - na primjer http://www.klix.com
nakon toga linkove tih slika kopiraš ovdje gdje pišeš post i staviš ih u tagove koje ces dobiti kad kliknes na ovu opciju gore "Img"
http://www.dropbox.com
account, i tu imas public folder na raspolaganju i mozes da stavis do 2GB materijala.
linkeve kopiras i zalijepis kao i u prethodnom slucaju...
-
berabera
#944 Re: domaće pivo
moj proces ukomljavanja se odvija na sljedeci nacin,slad potapam u vodu na 35 stepeni pa ga onda meljem na toj temperaturi jer kada je pokvasen sporije se melje a nebude krhak pa se nestvara puno prasine tokom drobljenja vec budu krupniji komadi jer smatram da bi najbolji uspjeh bio prepoloviti ili samo naceti zrno zbog daljnjih obrada.znaci pljevicu sto manje ostetiti da bi kasnije bila laksa filtracija.po zavrsetku drobljenja slada dizem temperaturu na 50 stepeni i drzim je nekih 10 minuta jer na ovoj temperaturi se odvija proces razgradnje bjelancevine.po isteku 10 minuta dizem temperaturu na 64 stepena.temperaturna pauza u rasponu od 60 do 65 je optimalna za stvaranje najvise fermentabilnih secera.ovaj interval traje 30 minuta.nakon ove pauze na 64 stepena podizem temperaturu na 73 stepena tj u rasponu od 72 do75 stepena jer nitko nije toliko precizan a na toj temperaturi nastaju nefermentabilni seceri koje kvasci nemogu previrati a daju okus pivu.ovaj interval isto drzim 30 minuta.kada taj interval zavrsi dizem temperaturu na 78 i mogu slobodno zavrsiti ukomljavanje.poslije vrsim ocjedjivanje komine i naravno njegovo ispiranje da bih sve izvukao iz koma a to radim u par voda temperature 60 stepeni da ga hladnom ne prekalim i stavljam ga u presu da ga ocjedim.sljedeci korak je kuhanje i dodavanje hmelja po zelji u dva intervala.
- brewer
#945 Re: domaće pivo
ukomljavanje je ok, mada ja ne vidim potrebu da se moci slad prije mljevenja. pauza na 50°C je ok, kao i sve ostalo. jedino ovo stavljanje u presu nije preporucljivo radi ekstrakcije tanina. nikako se ne bi smio pritiskati kom da bi se sto vise sladovine iz njega iscijedilo jer time dolazi do oslobađanja tanina iz ljuske slada koji mogu proizvesti oporo i trpko pivo.berabera wrote:moj proces ukomljavanja se odvija na sljedeci nacin,slad potapam u vodu na 35 stepeni pa ga onda meljem na toj temperaturi jer kada je pokvasen sporije se melje a nebude krhak pa se nestvara puno prasine tokom drobljenja vec budu krupniji komadi jer smatram da bi najbolji uspjeh bio prepoloviti ili samo naceti zrno zbog daljnjih obrada.znaci pljevicu sto manje ostetiti da bi kasnije bila laksa filtracija.po zavrsetku drobljenja slada dizem temperaturu na 50 stepeni i drzim je nekih 10 minuta jer na ovoj temperaturi se odvija proces razgradnje bjelancevine.po isteku 10 minuta dizem temperaturu na 64 stepena.temperaturna pauza u rasponu od 60 do 65 je optimalna za stvaranje najvise fermentabilnih secera.ovaj interval traje 30 minuta.nakon ove pauze na 64 stepena podizem temperaturu na 73 stepena tj u rasponu od 72 do75 stepena jer nitko nije toliko precizan a na toj temperaturi nastaju nefermentabilni seceri koje kvasci nemogu previrati a daju okus pivu.ovaj interval isto drzim 30 minuta.kada taj interval zavrsi dizem temperaturu na 78 i mogu slobodno zavrsiti ukomljavanje.poslije vrsim ocjedjivanje komine i naravno njegovo ispiranje da bih sve izvukao iz koma a to radim u par voda temperature 60 stepeni da ga hladnom ne prekalim i stavljam ga u presu da ga ocjedim.sljedeci korak je kuhanje i dodavanje hmelja po zelji u dva intervala.
međutim, ovaj proces cijeli sa današnjim visoko modificiranim sladovima može se skratiti na samo single infusion ukomljavanje sa jednom pauzom na jednoj od temperatura u rasponu od 64-69° (zavisno od toga da li zelimo vise suho ili vise slatko pivo), a onda ide povećanje za 75° da bi se uništili enzimi i da bi se zaustavile sve enzimske reakcije.
to izgleda u grafičkom prikazu ovako:

a ti radiš multi step infusion, odnosno višestepenu infuziju koja izgleda ovako:

međutim, ono što ti ja mogu reći iz vlastitog dosadašnjeg iskustva je da je ovaj stepping nepotreban. ako ti se već zeza s tim, onda radi klasičnu, tradicionalnu trostruku dekokcijsku metodu, kako bi se zaista trebali tradicionalno raditi lageri i pilsneri:

također, najveći uticaj na ukus piva ćeš imati kontrolom mineralnog sastava vode koju koristiš i još važnije, kontrolom ph vrijednosti komine. ti radiš svijetla piva koja sadrže svijetli pilsner slad i možda samo malo kristala, a ph vrijednost pilsner slada u destiliranoj vodi je oko 5,85, a u kombinaciji s našom tvrdom vodom koja ima jako puno alkalnih elemenata dobiješ ph komine od cca. 6 što je previše lužnato/bazično za pravilan rad enzima prilikom ukomljavanja i generalno za ekstrakciju šećera i još dosta nekih stvari.
da bi to ispravio moraš u kominu dodati mliječnu kiselinu koja će spustiti ph vrijednost u prihvatljiv okvir (5,5), a da bi dobio pravi lagani i lepršav na jeziku lager, moraš koristiti destiliranu vodu ili vodu provučenu kroz filter za reverznu osmozu čime iz vode izbaciš sve minerale, a onda po potrebi dodaješ mineralne soli (CaSO4, CaCl2, MgSO4) kako bi doveo kalcij, magnezij, sulfate i kloride na željene razine.
ono što mene jako zanima je kako ti fermentiraš ta lager piva jer to je najvažnije u cijeloj priči. da li imaš uslove za lagering? pivo mora fermentirati na cca 8-12°C zavisno od soja kvasca koji koristiš, a onda mora ići na lagering najmanje 30 dana na 0°C. da li imaš uslove da ovako fermentiraš?
-
berabera
#946 Re: domaće pivo
za fermentaciju koristim frizider kao sto ces vidjeti na slikama kada ih iluminat postavi posto ja nism vjest za tako nesto a za temperaturu od minus jedan koristim zamrzivac sa prepravljenim termostatom.meni moj nacin spravljanja piva je dobar jer je to nacin banjalucke pivare tj pravljenja nektara koji i nije tako los a svoje pivo smatram jos boljim.slazem se sa tobom da bih to sve mogao drugacije ali sam ovako navikao i nije lose pivo.sto se tice vode nekada koristim i deratizovanu vodu ali mi je nekako ukus drugaciji tj losiji.ja sam navikao na ovu vrstu slada i smatram da je moje znanje siromasno jer se nerazumijem u vrste mozda kao ti pa tako ni neznam kakav slad da koristim tj da kupim jer sam dosad koristio samo jednu vrstu a pravio sam svjetlo pivo,tamno sa karamel sladom i crno sa przenim a i jednu turu sa przenom kafom bas da vidim kakav bi bio okus i nije bilo lose.nadam se da ces mi prenjeti nesto znanja cisto da napravim svoj brend na kojem bi se i zadrzao jer me eksperimenti u tome i neprivlace.
- brewer
#947 Re: domaće pivo
berabera wrote:za fermentaciju koristim frizider kao sto ces vidjeti na slikama kada ih iluminat postavi posto ja nism vjest za tako nesto a za temperaturu od minus jedan koristim zamrzivac sa prepravljenim termostatom.meni moj nacin spravljanja piva je dobar jer je to nacin banjalucke pivare tj pravljenja nektara koji i nije tako los a svoje pivo smatram jos boljim.slazem se sa tobom da bih to sve mogao drugacije ali sam ovako navikao i nije lose pivo.sto se tice vode nekada koristim i deratizovanu vodu ali mi je nekako ukus drugaciji tj losiji.ja sam navikao na ovu vrstu slada i smatram da je moje znanje siromasno jer se nerazumijem u vrste mozda kao ti pa tako ni neznam kakav slad da koristim tj da kupim jer sam dosad koristio samo jednu vrstu a pravio sam svjetlo pivo,tamno sa karamel sladom i crno sa przenim a i jednu turu sa przenom kafom bas da vidim kakav bi bio okus i nije bilo lose.nadam se da ces mi prenjeti nesto znanja cisto da napravim svoj brend na kojem bi se i zadrzao jer me eksperimenti u tome i neprivlace.
ok, to s friziderom je onda odlicno. mislio sam da ne mozes raditi lagering. ne znam sta bih ti rekao u vezi tog pokusaja da ponovis proces banjalucke pivare.
mi kucni pivari nastojimo da pobjegnemo sto dalje od komercijalnog piva, a posebno tih jeftinih lagera kao sto su nektar, sarajevsko, karlovačko, jelen, ozujsko, bavaria, becks i slicno.
ne znam kakva su ti iskustva s pivima generalno i sta si probao, a sta nisi, ali kad bi jednom probao neki imperial IPA ili nekog dobrog belgijanca kao sto su chimay, orval, duvel ili kwak, mislim da bi totalno promijenio svoj pristup prema pivu.
piva gornjeg vrenja, za razliku od lagera koji su piva donjeg vrenja, imaju puno kompleksniji okus i aromu jer fermentiraju na visim temperaturama. mozda bi trebao pokusati nekad da uradis nesto sa kvascem gornjeg vrenja, neki dobar američki pale ale ili nešto slično.
mi ovo i radimo zato sto zelimo biti razliciti (i daleko bolji) od nasih komercijalnih pivara, a ne da bi ponovili njihov proces.
koliko sam shvatio ti koristiš njihov kvasac i njihov hmelj - znaš li koja je sorta hmelja u pitanju?
pozdrav i ako bilo šta zapne, tu sam
e i samo još jedno pitanje - šta ti je deratizovana voda??
-
berabera
#948 Re: domaće pivo
sto se tice hmelja neznam koja je sorta u pitanju.a sada sam dobio nekakav kvasac saflager s-23 za koji tvrde da moze fermentirati na sobnoj temperaturi pa me interesuje sta mogu kombinovati sa njim tj da kupim slad u gradisci pa da nesto napravim.ako imas kakav dobar recept javi mi da probam .pozdrav i hvala na pomoci unapred
- brewer
#949 Re: domaće pivo
S-23 nije najbolje rjesenje. ljudi po pivarskim forumima koji su ga koristili nemaju bas rijeci hvale za ovaj kvasac. ako ces ga koristiti onda ga ni slucajno nemoj fermentirati na sobnoj temperaturi jer ces dobiti tonu estera i pivo nece ni sliciti lageru.berabera wrote:sto se tice hmelja neznam koja je sorta u pitanju.a sada sam dobio nekakav kvasac saflager s-23 za koji tvrde da moze fermentirati na sobnoj temperaturi pa me interesuje sta mogu kombinovati sa njim tj da kupim slad u gradisci pa da nesto napravim.ako imas kakav dobar recept javi mi da probam .pozdrav i hvala na pomoci unapred
neki od jako dobrih sojeva lager kvasaca (u tekucem obliku) su wyeast 2124 - češki lager ili wyeast 2206 - bavarski lager. to mozes kupiti online.
ne znam kako doziraš kvasac u svoja piva i da li radis startere?
pozdrav
-
berabera
#950 Re: domaće pivo
obicno dobijem prvu kulturu zasijanog kvasca pa ga onda poslije fermentacije koristim vise puta cak do sedam puta a tada pravim starter sa gotovim ekstraktom back ekstrakt samo malu kasicicu dodam na par deci vode zajedno sa kvascem.dosd nisam radio sa kupovnim kvascem.ovaj sto sam dobio bilo bi prvi puta.