domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
brewer

#451 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote:brewer hajde molim te opisi postupak pranja kvasca iz flase u kojoj je bilo pivo. Mislim pokusati uzgojiti kvasac iz flase vec popijenog piva (weizen). :roll:
svaka čast za ideju :) moguće je "ukrasti" kvasac od mnogih komercijalnih pivara. problem je što neke pivare da bi se zaštitile od takve prakse, koriste jedan kvasac za primarnu fermentaciju, a nakon toga filtriraju pivo i dodaju drugi soj kvasca koji služi samo za refermentaciju u bocama. na primjer siguran sam da poznata belgijska piva kao što su Rochefort, Chimay, Orval itd nemaju takvu praksu, odnosno iz njihovih boca se može uzgojiti originalni kvasac koji su koristili u primarnoj fermentaciji, što je super.

ne znam iz kojeg ti piva planiraš da uzgojiš kvasac, ali u svakom slučaju treba pripaziti na ovo što sam rekao. negdje sam davno na internetu našao tabelu sa hrpom piva i podacima o tome da li je kvasac iz primarne fermentacije i dalje u boci prilikom konzumacije, ali sad nikako ne mogu da nađem to...

uglavnom, postupak je sljedeći u koracima:

1. Kupiti pivo iz kojeg želimo kvasac (uslov je naravno da je pivo nefiltrirano i refermentirano u bocama)
2. Staviti flašu u frižider na nekoliko sati kako bi se kvasac koji je eventualno još uvijek u soluciji sedimentirao na dno boce
3. Otvoriti bocu i plamenom upaljača malo spaliti grlić oko mjesta gdje je bio čep radi dezinfekcije
4. Natočiti sebi pivo u čašu, ali to učiniti oprezno, sporo i iz jednog poteza tako da što više sedimentiranog kvasca ostane na dnu boce. U flaši ostaviti cca. 15-20% piva zajedno sa sedimentiranim kvascem, a ostatak koji smo nasuli u čašu, popiti. :)
5. Bocu s ostatkom kvasca i piva zatvoriti sa dezinficiranom alu-folijom

6. Pripremiti čistu, dezinficiranu plastičnu ili staklenu bocu i dezinficiran čep za tu bocu sa instaliranom vrenjačom (airlockom)
7. Pripremiti prvi starter od 250 ml vode u kojoj treba prokuhati 25 g suhog ekstrakta ječmenog slada. Nakon dest minuta kuhanja naglo ohladiti na cca 26°C i naliti u dezinficiranu pripremljenu bocu. Snažno mućkati par minuta da bi se tekućina aerirala, odnosno obogatila kisikom.
8. U ovu tekućinu dodati pivo s talogom kvasca iz boce komercijalnog piva koju smo sačuvali i držati na sobnoj temperaturi
9. Kvasac bi se trebao "probuditi" u roku od 72 sata i trebali bi se vidjeti mjehurići u vrenjači. To znači da je kvasac aktiviran i da je od njega poslije moguće napraviti glavni starter za fermentaciju piva. Kvasac ovako može stajati u frižideru nekih 2-3 mjeseca, ali je obavezno poslije raditi veliki starter od cca 1-2 litra da bi dobili dovoljno viabilnih stanica kvasca za zdravu fermentaciju piva.

Ako ti se ne da ovo da radiš, postoji i suhi kvasac za weizen piva od Fermentisa - šifra je WB-06. ovako izgleda vrećica.

Image

zapamti još da ti za weizen pivo treba osim ječmenog i pšenični slad, te plemenite sorte hmelja kao što su Hallertauer ili Tettnang.
Zis

#452 Re: domaće pivo

Post by Zis »

Znam vec za te sorte kvasca,ali ne mogu da docekam da mi dodje hmelj i kvasac, suhi ekstreakt jecm. slada nemam moze li se sta bez njega uraditi. Pivo je Krombacher weizen i ima fino bijelog taloga na dnu boce, kupljeno u Konzumu. ;-)
brewer

#453 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Zis wrote:Znam vec za te sorte kvasca,ali ne mogu da docekam da mi dodje hmelj i kvasac, suhi ekstreakt jecm. slada nemam moze li se sta bez njega uraditi. Pivo je Krombacher weizen i ima fino bijelog taloga na dnu boce, kupljeno u Konzumu. ;-)
mozes jednostavno napraviti 200 ml sladovine od ječmenog slada, ali bi morao baš ukomljavati i napraviti sve isto kao i za glavno pivo samo s malom količinom da bi dobio tih cca 200 mL sladovine specifične gustoće 1.040

problem je ovo što sam rekao na početku - postoji vjerovatnoća da krombacher koristi drugi kvasac za refermentaciju u bocama, što znači da bi ti uzgojio kvasac koji oni nisu koristili za primarnu fermentaciju i onda to ne bi bilo to nego nešto sasvim drugačije.
valter.ba

#454 Re: domaće pivo

Post by valter.ba »

Samo da se prijavim :D . Naletih na temu i pomislih kako samo dobra zahebancija. Nisam jos stigao sve procitati pa ako je vec neko postavljao pitanje namlati me :lol:. Naime ne pijem alkohol pa me zanima kako se pravi bezalkoholna piva, imas li nekih saznanja? Pratim :thumbup:
brewer

#455 Re: domaće pivo

Post by brewer »

valter.ba wrote:Samo da se prijavim :D . Naletih na temu i pomislih kako samo dobra zahebancija. Nisam jos stigao sve procitati pa ako je vec neko postavljao pitanje namlati me :lol:. Naime ne pijem alkohol pa me zanima kako se pravi bezalkoholna piva, imas li nekih saznanja? Pratim :thumbup:
bezalkoholno pivo je praktično nemoguće proizvesti u kućnim uslovima, ali nisko-alkoholno je moguće napraviti. kad kažem nisko-alkoholno mislim na cca. 0,5% alc.

svi oni koji ne konzumiraju alkohol iz bilo kojih razloga (vjerskih, medicinskih itd.) bi trebali znati da dosta komercijalnih "bezalkoholnih" piva, zapravo sadrži određenu (minimalnu) količinu alkohola. zato najčešće na etiketi stoji 0% a ne stoji 0,00% :) jer iza nule ima neka decimala. uostalom i boza koju prodaju naši slastičari sadrži malu količinu alkohola.

teoretski mogao bi proizvesti bezalkoholno pivo na taj način da uradiš sve kao za alkoholno pivo, ali nakon fermentacije bi se pivo trebalo zagrijati na temperaturu od cca. 80°C i zadržati tako neko vrijeme (etilni alkohol isparava na temperaturi od 78,37°C na 0 metara nadmorske visine). nakon toga bi trebao to servirati iz točionika uz dodavanje CO2 pod pritiskom u bure, jer svaki drugi način za gaziranje piva stvorio bi ipak dodatnu malu količinu alkohola.
valter.ba

#456 Re: domaće pivo

Post by valter.ba »

Uh komplikacija je to dodavanje CO2 pod pritiskom u bure :sad: . Hvala na brzom odgovoru, pratim i dalje :) .
brewer

#457 Re: domaće pivo

Post by brewer »

evo jedna slika mog najnovijeg piva - Extra Special Bitter-a

Image

ovo pivo ima specifičan okus po engleskom hmelju i engleskom kvascu. rađeno po engleskoj recepturi. :)
piatc

#458 Re: domaće pivo

Post by piatc »

pratim
danny_boy

#459 Re: domaće pivo

Post by danny_boy »

brewer wrote:evo jedna slika mog najnovijeg piva - Extra Special Bitter-a

Image

ovo pivo ima specifičan okus po engleskom hmelju i engleskom kvascu. rađeno po engleskoj recepturi. :)
Izgleda "opako" !!! :shock:
brewer

#460 Re: domaće pivo

Post by brewer »

hehe, hvala. još je "opakijeg" okusa. :kravata:
djulba

#461 Re: domaće pivo

Post by djulba »

Da se i ja javim. konačno sam se nakanio i naručio od Patsy sastojke za engleski bitter. naručio sam za dvije ture pošto dođe puno hmelja. takođe sam naručio njihov termometar. Ostalo sve imam osim sistema za hlađenje koji moram napraviti sa majstorom ali i to ću ubrzo. Nadam se da će mi uspjeti imam dosta iskustva oko vina pa mislim da neću fulati. poslije ovoga jednostavnog piva nadam se da ću preći na malo kompleksnija.

Breweru hvala za iniciranje već dugo se kanim :thumbup: ,
čak sam i napravio svoj slad prošle godine koji i dalje stoji ali ne smijem sa njim praviti nabaviću iz gradiške. ovaj ide kokoškama :lol:
Pozdrav.
lordd

#462 Re: domaće pivo

Post by lordd »

brewer jel to pivo iz onog recepta sto si sastavio prethodno na forumu? posto sam i ja kupio sastojke za onaj ESB, pa da znam na sta treba da lici na kraju :)
brewer

#463 Re: domaće pivo

Post by brewer »

djulba wrote:Da se i ja javim. konačno sam se nakanio i naručio od Patsy sastojke za engleski bitter. naručio sam za dvije ture pošto dođe puno hmelja. takođe sam naručio njihov termometar. Ostalo sve imam osim sistema za hlađenje koji moram napraviti sa majstorom ali i to ću ubrzo. Nadam se da će mi uspjeti imam dosta iskustva oko vina pa mislim da neću fulati. poslije ovoga jednostavnog piva nadam se da ću preći na malo kompleksnija.

Breweru hvala za iniciranje već dugo se kanim ,
čak sam i napravio svoj slad prošle godine koji i dalje stoji ali ne smijem sa njim praviti nabaviću iz gradiške. ovaj ide kokoškama
Pozdrav.
taj slad što si sam pravio najvjerovatnije i jest samo za kokoške :) vjerujem da se nisi zeznuo što ga nisi iskoristio jer sumnjam da bi bio ravan pravom industrijski rađenom sladu.
lordd wrote:brewer jel to pivo iz onog recepta sto si sastavio prethodno na forumu? posto sam i ja kupio sastojke za onaj ESB, pa da znam na sta treba da lici na kraju
da, to je po onom receptu, doduše, samo je malo modificiran, ali to je to....
piatc

#464 Re: domaće pivo

Post by piatc »

Na kojoj temperaturi se treba odvijati vrenje? (ako se uopšte odvija vrenje, samo sam preletio)
brewer

#465 Re: domaće pivo

Post by brewer »

piatc wrote:Na kojoj temperaturi se treba odvijati vrenje? (ako se uopšte odvija vrenje, samo sam preletio)
sve je već napisano :) uglavnom, za kvasce gornjeg vrenja optimalna temperatura fermentacije/vrenja je nekih 17-18°C dok je za lagere to puno niže, odnosno od 8-12°C i poslije ih je potrebno lagerovati na 0°C najmanje 30 dana....
piatc

#466 Re: domaće pivo

Post by piatc »

jeli jako bitno održavanje konstantne temperature? (ovi sa garsonjerama razumiju problematiku :mrgreen: )
brewer

#467 Re: domaće pivo

Post by brewer »

piatc wrote:jeli jako bitno održavanje konstantne temperature? (ovi sa garsonjerama razumiju problematiku :mrgreen: )
da, bitno je. većih odstupanja ne bi smjelo biti. fermentacija je proces u kojem živi organizam (kvasac) konzumira šećere. znači, tamo imate živo biće :) kvascu je jako bitna temperatura na kojoj obavlja fermentaciju, odnosno stvara pivo.

na početku sam rekao da se fermentacijom stvara CO2 i etilni alkohol i to je predstavljeno formulom

C6H12O6 => 2(CH3CH2OH) + 2(CO2)

jedna molekula glukoze razlaže se na dvije molekule etilnog alkohola i dvije molekule ugljičnog-dioksida, međutim to je samo osnovna formula, ali zapravo se tamo na mikro razini dešava još mnogo stvari, odnosno kvasac osim navedenog proizvodi još dosta spojeva od kojih su mnogi u prevelikim koncentracijama nepoželjni u pivu, a stvaraju se na višim ili nižim temperaturama od preporučenih.

neki od njih su

diacetil koji je najčešće znak mladog ili "zelenog" piva koje nije dovoljno odležalo. kod prevelikih koncentracija diacetila osjeti se miris sličan puteru, a jedna vrsta diacetila stvara aromu na med.

esteri koji su jedan od najvažnijih elemenata u okusu piva. neki pivski stilovi ne predviđaju velike količine estera (na primjer lager piva), dok neki drugi moraju po pravilu imati visok nivo estera (na primjer engleski ale-ovi ili belgijska piva). esteri stvaraju voćne arome u pivu. ponekad u prevelikim koncentracijama mogu uzrokovati jako voćni okus, koji je sličan okusu žvakaće gume "bazooka" (stariji članovi foruma znat će o čemu pričam). e sad, ovi esteri upravo nastaju u većim koncentracijama kad pivo fermentira na višim temperaturama (na primjer, preko 20°C).

acetildehidi nastaju oksidacijom etilnog alkohola i prvi su korak u acidifikaciji, odnosno preduslov da bi se pivo ukiselilo. zbog toga što nastaju kao rezultat oksidacije, odnosno kao reakcija O2 sa etilnim alkoholom treba izbjegavati "ozračivanje", odnosno oksidaciju piva prilikom pretakanja i točenja u boce. znači crijevo mora kod pretakanja biti na dnu posude i ne treba dozvoliti ni u jednom trenutku da pivo prska ili s velike visine pada u posudu. još samo da napomenem da acetildehid nije jedini problem kod oksidacije, nego ih ima još, tako da u svakom slučaju treba izbjegavati ozračivanje piva i što opreznije, sporije i "nježnije" pretakati pivo iz posude u posudu (kod flaširanja ili prebacivanja u sekundarni fermentor i slično)

dimetil-sulfid (DMS) je spoj kojeg dosta ima u samom sladu (posebno pilsnerskom) a također nastaje i prilikom fermentacije. potrebno je zato kuhati pivo uvijek bez poklopca i snažno vriti da bi u isparenjima što više DMS-a isparilo. dosta ga isparava i u procesu fermentacije. prevelike koncentracije mogu dovesti do okusa i mirisa koji je najsličniji kuhanom kukuruzu.

visoki alkoholi (fusel alcohols) - osim etilnog alkohola, prilikom fermentacije stvaraju se i drugi tipovi alkohola koji znatno utiču na okus u pivu. međutim, kod previsokih temperatura fermentacije stvaraju se velike količine tih fusel alkohola i tada pivo kao konačni proizvod ima jak okus na alkohol (što je u većini pivskih stilova nepoželjno, osim kod nekih belgijskih). dakle i ovdje imamo situaciju u kojoj previsoka temperatura fermentacije ili oscilacije u istoj dovode do negativnog efekta u konačnom proizvodu.

eto, to je otprilike razlog zašto ne bi smjelo biti značajnijih oscilacija u temperaturi fermentacije. još da napomenem da i ako vam se desi da temperatura "pobjegne" i da osjetite neki od ovih okusa, ipak nije sve propalo. u većini slučajeva dugim odležavanjem u bocama nakon flaširanja u pivu će nestati ovi okusi. kad kažem dužim odležavanjem onda mislim na nekih 3 i više mjeseci.
lordd

#468 Re: domaće pivo

Post by lordd »

posto je i meni problem sad u avgustu odrzavati temperaturu ispod 20 stepeni dok traje fermentacija mislio sam da izvedem sledece:
napravim temp izolacionu kutiju od stiropora,
sacekam septembar i hladnije dane, kad u podrumu bude odgovarajuca temperatura ili niza,
kupim ovako nesto na ebayu:
http://www.ebay.com/itm/12V-Digital-LCD ... 142wt_1397
ubacim u kutiju sijalicu prikopcanu na ovaj regulator i nastimam da se pali i grije kutiju kad padne temperatura ispod odredjenog praga.
u kutiju naravno ubacim pivo da fermentira.
Tako bih i nocu i danju imao prilicno istu temperaturu za fermentaciju.

Jel ok ideja? Ima li kakav bolji nacin :)
brewer

#469 Re: domaće pivo

Post by brewer »

lordd wrote:posto je i meni problem sad u avgustu odrzavati temperaturu ispod 20 stepeni dok traje fermentacija mislio sam da izvedem sledece:
napravim temp izolacionu kutiju od stiropora,
sacekam septembar i hladnije dane, kad u podrumu bude odgovarajuca temperatura ili niza,
kupim ovako nesto na ebayu:
http://www.ebay.com/itm/12V-Digital-LCD ... 142wt_1397
ubacim u kutiju sijalicu prikopcanu na ovaj regulator i nastimam da se pali i grije kutiju kad padne temperatura ispod odredjenog praga.
u kutiju naravno ubacim pivo da fermentira.
Tako bih i nocu i danju imao prilicno istu temperaturu za fermentaciju.

Jel ok ideja? Ima li kakav bolji nacin :)

pa ok je ideja, samo što isti princip možeš koristiti i ljeti, samo što ćeš umjesto sijalice da grije unutra stavljati led da hladi (ja smrzavam plastične boce od kole) i to savršeno drži temperaturu, ja sam prezadovoljan. stavljao sam već ovdje slike kako izgleda moja komora za fermentaciju....
djulba

#470 Re: domaće pivo

Post by djulba »

Breweru kakva su ti iskustva sa carinom kada naručuješ od Hopandgrape i inaće kakva je procedura kada izvršiš plaćanje računa i dostave. ja sam naručio sirovine za dvije ture i termometar tek sad se sjeti da će to završiti na carini. paket će biti težak oko jedne kile. Da li patsy šalje račun uz paket da vide vrijednost.
brewer

#471 Re: domaće pivo

Post by brewer »

djulba wrote:Breweru kakva su ti iskustva sa carinom kada naručuješ od Hopandgrape i inaće kakva je procedura kada izvršiš plaćanje računa i dostave. ja sam naručio sirovine za dvije ture i termometar tek sad se sjeti da će to završiti na carini. paket će biti težak oko jedne kile. Da li patsy šalje račun uz paket da vide vrijednost.
ja već godinama naručujem i nisam imao nikada nikakvih problema, do prekjučer kada su mi zadržali paket na carini. pomogao mi je jedan član ovdje s foruma da stupim u kontakt s ljudima na carini i sve je riješeno ok i ovim putem mu se zahvaljujem. ljudi nisu znali šta je to u paketu, mislili su da je sjeme a to bi bio problem. međutim ne radi se o sjemenu jer slad nema nikakvu mogućnost klijanja jer je pržen.

uglavnom, izgleda da se moraš pouzdati u sreću. inače, koliko mi je poznato svi paketi preko 50 KM vrijednosti mogu biti ocarinjeni i to je diskreciono pravo carinika da odluči hoće li ili neće cariniti.
Pitarrr82

#472 Re: domaće pivo

Post by Pitarrr82 »

@brewer

E hocemo li sta popiti :mrgreen: ?
brewer

#473 Re: domaće pivo

Post by brewer »

da vas malo rashladim po ovoj vrućini - američki pale ale u koji je dodan korijander i korica naranče kao začini. ovo pivo je nestalo u vrlo kratkom roku :D

Image

:-D
Kyuss

#474 Re: domaće pivo

Post by Kyuss »

brewer wrote:da vas malo rashladim po ovoj vrućini - američki pale ale u koji je dodan korijander i korica naranče kao začini. ovo pivo je nestalo u vrlo kratkom roku :D

Image

:-D
Jooooj, mojne po ovoj vručini :P
Prekjučer riješio zadnji SNPA iz fridža, ostalo mi tek dva-tri Hacker Pschorr-a, Oktoberfest edition.

Image
brewer

#475 Re: domaće pivo

Post by brewer »

gdje nabavljaš SNPA mishu? :D :-)

pretpostavljam da zivis u USA?
Post Reply