radet wrote:Ovdje mi preporučuješ ovaj pilsner i crystal malt (slad). Ako ja nabavim slad iz Gradiške mogu li se kod njih uzeti konkretno ovi ili? Ovo mi nije baš najjasnije??
ne mozes u gradiški uzeti ništa osim pilsner slada. pilsner slad se još naziva "bazni" slad jer njega ide najviše u recept, nekih 5-6 kila, a ovih ostalih, takozvanih specijalnih sladova, u koje spada i crystal ide uvijek puno manje. znači sve ćeš morati naručiti sa interneta, uključujući i crystal, a samo ćeš bazni slad morati kupiti u gradiški. ja ti ipak prije prvog kuhanja preporučujem da pročitaš knjigu na stranici
www.howtobrew.com ili knjigu Pivo iz vlastitog podruma i da dobro skontaš kako to sve ide. ako treba knjiga poslacu ti na mail.
coltrane wrote:@brewer,
od sada samo prava prica, nista ova gringo/cedevita verzija
Razmisljam da ta tura bude tamno pivo, nesto na temu tamnog Velkopopovickog Kozela (manje alkohola, slatkasto-medasta aroma, tako bih ja to nekako opisao).
Da li je proizvodnja tamnog piva vise zahmetli od svijetlih varijanti?
Pisao si o omiljenim engleskim i belgijskim pivima. Kad stignes, molim te daj par tipova za ceska i njemacka piva, koja ti leze i sl.
Mene posebno zanimaju izvjestaji o pivu koje je komercijalno dostupno (ne mora bas samoposluga, ali radnja "dostupna" obicnom smrtniku).
Sastavicu i listu onih koja su mi se dopala, pa da cujemo tvoje cijenjeno misljenje.
Jos jednom respect!
njemci i česi najčešće proizvode najbolje lagere na svijetu, a to su piva donjeg vrenja koje kućni pivari rijeđe prave od piva gornjeg vrenja. objasnio sam u prethodnim postovima i zašto. ali što se njemačkih piva gornjeg vrenja tiče, obvezno probaj Koelsch i Altbier.
Što se čeških tiče, oni prave 90% lager piva i ne pada mi na pamet sad niti jedno češko pivo gornjeg vrenja. Najpoznatiji češki lager je Pilsner Urquell i to je jedno fantastično pivo. moguće ga je napraviti, ali je potrebno imati škrinju za lagerovanje sa termostatom. inače bio sam u posjeti toj pivari Pilsner Urquell, pa evo nekoliko slika kad već o tome pišem
vrenje lager piva u češkim tradicionalnim otvorenim tankovima
kotlovi za ukomljavanje
na ovoj slici je čaša nefiltriranog Pilsner Urquella točenog direktno iz drvenog bureta, proizvedenog na stari tradicionalni način. ovo se može probati isključivo u pivari i nigdje više. ovo je stvarno nektar.
opet kotlovi za ukomljavanje u novom pogonu
ovo je njihov "lonac"