domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
brewer

#301 Re: domaće pivo

Post by brewer »

CartmanSA wrote:moze li se hidrometar kupiti negdje u SA?
ne moze, na zalost. mozda bi se eventualno mogao kupiti onaj za akvaristiku, ali taj ima skroz drugu skalu, pa je onda problem to konvertovati svako malo.....

dobre termometre digitalne imate u comradu, malo su skuplji ali su precizni što je jako bitno....kod kupovine termometra ipak je bolje da imate termometar sa što dužom sondom da se može s njim ući u sred komine.

ja imam ovakav sa dugom sondom nekih 30 centimetara.

Image

ali imam i ovaj koji mi je najdraži, a to je alkoholni termometar (alkohol umjesto žive unutra)

Image

međutim i ova opcija je jako dobra i ovo isto imam. sonda je na vrhu žice i može ići u vodu, u kominu, u bilo šta....

Image
CartmanSA

#302 Re: domaće pivo

Post by CartmanSA »

narucio sam vec neke stvari pa sad ide jos nabavka ostalog...
ako usput bude neko isao u gradisku ili palanku neka se javi da nam donese repromaterijal iz fabrike :)
coltrane

#303 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

6. Nakon sekundarne fermentacije, pivo se flašira uz dodatak određene količine šećera u svaku flašu da bi došlo do ponovne fermentacije koja će proizvesti karbonizaciju, odnosno novu količinu CO2 od kojega će nastati gaziranost, pa samim tim i pjena na pivu.
Pitanjce: ova karbonizacija cini mi se nikako da krene, i fali gaziranost u ukusu. Mogu li to nekako "popraviti" ili je sad prekasno?

p.s. fakat sam mrtvi pocetnik :skoljka:
brewer

#304 Re: domaće pivo

Post by brewer »

coltrane wrote:
6. Nakon sekundarne fermentacije, pivo se flašira uz dodatak određene količine šećera u svaku flašu da bi došlo do ponovne fermentacije koja će proizvesti karbonizaciju, odnosno novu količinu CO2 od kojega će nastati gaziranost, pa samim tim i pjena na pivu.
Pitanjce: ova karbonizacija cini mi se nikako da krene, i fali gaziranost u ukusu. Mogu li to nekako "popraviti" ili je sad prekasno?

daj malo opiši ukratko postupak, šta si i kako radio, pa ću ti moći možda odgvoriti.
coltrane

#305 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

brewer wrote:
coltrane wrote:

daj malo opiši ukratko postupak, šta si i kako radio, pa ću ti moći možda odgvoriti.

Nakon sto sam zasladio (koristio sam koncentrat za zasladjivanje (znam neces biti odusevljen :)),napunio sam sve u flase. Naskon sto sam napunio u flase, lagerovao sam flase 7 dana na sobnoj temberaturi , a onda (sad vec 4 sedmice) u frizideru na 7°. Prije stavljanja u frizider sam flase na kratko otvorio (milisekunda) da osjetim onaj "plop" momenat da vidim pjeni li, odnosno ima li pritiska u flasama. Vec tu (osim na par flasa) je pritisak bio nekao slabasan (ali subjektivan osjecaj, posto nemam iskustva).
Ne znam trebam li opisati i proces do zasladjivanja i punjenja?
lordd

#306 Re: domaće pivo

Post by lordd »

Pozdrav svima,
evo ja planiram narednih dana da odem do Gradiske po slad. Ja idem iz Banjaluke, pa ako je nekome lakse mogu i za njega kupiti. Moze se preuzeti i u Doboju i u BL.

Vec sam kontaktirao autora teme preko privatne poruke ali evo i ovde da pitam, mozda je korisnije za sve, da li bi bio problem da nam navedes tacne linkove sa http://www.hopandgrape.co.uk/public/catalog.asp sta da kupimo od specijalnih sladova, hmelja, kvasca za ovaj gore recept sto si naveo? Da samo isklikamo i narucimo. Nije sto sam lijen, nego kontam ako pogresno narucim pa opet narucivati i cekati dok to dodje...

P.S. Ja sam skoro svu opremu vec pribavio pa ako je neko iz BL moze da se javi da mu preporucim gdje sta ima. Nesto se mora i sa neta ali sve ostalo ima ovde... A i za sirovine sa neta se moze zajedno naruciti, pa da se ustedi na postarini koja marka ;)
Last edited by lordd on 19/07/2012 15:50, edited 1 time in total.
brewer

#307 Re: domaće pivo

Post by brewer »

@coltrane

bojim se da te ja baš ne razumijem najbolje. posebno taj dio sa "zaslađivanjem". da li si koristio ekstrakt ječmenog slada ili baš zrno ječmenog slada?

šta ti je koncentrat za zaslađivanje?

lagerovanje na sobnoj temperaturi ne postoji - pod lagerovanjem se podrazumijeva držanje flaša ili piva u buretu na 0°C-5°C, ali ne znam zašto si "lagerovao" ako si koristio kvasac gornjeg vrenja?

7 dana na sobnoj temperaturi je prekratko da bi se karboniziralo, a ti si ga odmah stavio nakon sedam dana u frižider i kvasac na toj temepraturi ne može da radi i normalno da ti nije karbonizirano.

to što si otvarao flaše ti je velika greška, jer samim tim si dosta ispustio CO2.

imam osjećaj da si krivo shvatio postupak....izvadi pivo odmah iz frižidera i ostavi ga na sobnoj temepraturi dvadesetak dana. nakon toga ga hladiš samo prije konzumacije koji dan. nemaš potrebe lagerovati pivo koje je fermentiralo sa kvascem gornjeg vrenja. zato ti najvjerovatnije nije karbonizirano, a još na to si otvarao flaše i normalno da si ispustio dosta gasa.... nisi to trebao raditi, ali sad znaš za idući put....

mada ja još ne kontam to što spominješ koncentrat za zaslađivanje :? je li misliš na ekstrakt ječmenog slada ili šta?
coltrane

#308 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

brewer wrote:@coltrane

bojim se da te ja baš ne razumijem najbolje. posebno taj dio sa "zaslađivanjem". da li si koristio ekstrakt ječmenog slada ili baš zrno ječmenog slada?

lagerovanje na sobnoj temperaturi ne postoji - pod lagerovanjem se podrazumijeva držanje flaša ili piva u buretu na 0°C-5°C, ali ne znam zašto si "lagerovao" ako si koristio kvasac gornjeg vrenja?

7 dana na sobnoj temperaturi je prekratko da bi se karboniziralo, a ti si ga odmah stavio nakon sedam dana u frižider i kvasac na toj temepraturi ne može da radi i normalno da ti nije karbonizirano.

to što si otvarao flaše ti je velika greška, jer samim tim si dosta ispustio CO2.

imam osjećaj da si krivo shvatio postupak....izvadi pivo odmah iz frižidera i ostavi ga na sobnoj temepraturi dvadesetak dana. nakon toga ga hladiš samo prije konzumacije koji dan. nemaš potrebe lagerovati pivo koje je fermentiralo sa kvascem gornjeg vrenja. zato ti najvjerovatnije nije karbonizirano, a još na to si otvarao flaše i normalno da si ispustio dosta gasa.... nisi to trebao raditi, ali sad znaš za idući put....

mada ja još ne kontam to što spominješ koncentrat za zaslađivanje :? je li misliš na ekstrakt ječmenog slada ili šta?
Koristio sam ekstrakt jecmenog slada (u receptu je pisalo ili to ili secer da se stavi u "mlado pivo"(Jungbier)). I sve ostalo sam pratio po receptu. Ovo sto ti pises zvuci logicno i fakat je onda tih 7 dana bilo prekratko (+ otvaranje flasa). Ok, vracam flase u gajbu .
Image
Hvala puno na odgovoru :dance: .
brewer

#309 Re: domaće pivo

Post by brewer »

lordd wrote:Pozdrav svima,
evo ja planiram narednih dana da odem do Gradiske po slad. Ja idem iz Banjaluke, pa ako je nekome lakse mogu i za njega kupiti.

Vec sam kontaktirao autora teme preko privatne poruke ali evo i ovde da pitam, mozda je korisnije za sve, da li bi bio problem da nam navedes tacne linkove sa http://www.hopandgrape.co.uk/public/catalog.asp sta da kupimo od specijalnih sladova, hmelja, kvasca za ovaj gore recept sto si naveo? Da samo isklikamo i narucimo. Nije sto sam lijen, nego kontam ako pogresno narucim pa opet narucivati i cekati dok to dodje...

P.S. Ja sam skoro svu opremu vec pribavio pa ako je neko iz BL moze da se javi da mu preporucim gdje sta ima. Nesto se mora i sa neta ali sve ostalo ima ovde... A i za sirovine sa neta se moze zajedno naruciti, pa da se ustedi na postarini koja marka ;)
za ovaj recept koji sam ja postavio, za ovaj engleski bitter koji preporučujem da pravite. evo linkova za sve osim baznog slada:

1. Kvasac Fermentis S-04
http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... CL20172254

2. Slad Crystal 120 EBC (možete na vagu tačno 300 grama ili možda i više da vam ostane za drugi put)
http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... RY20183631

3. Hmelj Northdown za gorčinu (7,8% AA)
http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... OR20142061

4. Hmelj East Kent Goldings za aromu (5,1% AA)
http://hopandgrape.co.uk/public/detailv ... AS20135843

hmelj je najskuplji, ali ovo je velika količina hmelja - od ovoga se može skuhati tri ili četiri puta onaj recept koji sam naveo, tako da bi možda bilo dobro ako će već neko kupovati da se još s nekim dogovori da podijele troškove hmelja. ili jednostavno da čuva za iduće pivo.....na žalost hmelj se ne pakuje u manja pakovanja od 100 grama.....
brewer

#310 Re: domaće pivo

Post by brewer »

coltrane wrote:
brewer wrote:@coltrane

Koristio sam ekstrakt jecmenog slada (u receptu je pisalo ili to ili secer da se stavi u "mlado pivo"(Jungbier)). I sve ostalo sam pratio po receptu. Ovo sto ti pises zvuci logicno i fakat je onda tih 7 dana bilo prekratko (+ otvaranje flasa). Ok, vracam flase u gajbu .
Image
Hvala puno na odgovoru :dance: .
da, znači koristio si ekstrakt. a koji si hmelj stavljao i koji kvasac? uglavnom izvadi ti to pod hitno iz frižidera. pozdrav!
coltrane

#311 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

da, znači koristio si ekstrakt. a koji si hmelj stavljao i koji kvasac? uglavnom izvadi ti to pod hitno iz frižidera.
Koristio sam koncentrat hmelja (isomeriert 6 % Iso-Alpha-kiselina - sta god da to znaci) a pivski kvasac (gornje vrenje)
Image

Prica je ta - ja se vec duze vrijeme interesujem (gdje god krenem ja izguglam pivare da posjetim) i dobio sam set na poklon (kinder jaje :)), sto nije lose da se covjek upozna sa materijom (u mom slucaju vidimo da dopunska nastava , pa i popravni u septembru su realne opcije i kod ovog predmeta), tako da su sve tri stvari vec dosle u setu. Al' sam se navuk'o, pravo me opcinilo.
brewer

#312 Re: domaće pivo

Post by brewer »

coltrane wrote:
da, znači koristio si ekstrakt. a koji si hmelj stavljao i koji kvasac? uglavnom izvadi ti to pod hitno iz frižidera.
Koristio sam koncentrat hmelja (isomeriert 6 % Iso-Alpha-kiselina - sta god da to znaci) a pivski kvasac (gornje vrenje)
Image

Prica je ta - ja se vec duze vrijeme interesujem (gdje god krenem ja izguglam pivare da posjetim) i dobio sam set na poklon (kinder jaje :)), sto nije lose da se covjek upozna sa materijom (u mom slucaju vidimo da dopunska nastava , pa i popravni u septembru su realne opcije i kod ovog predmeta), tako da su sve tri stvari vec dosle u setu. Al' sam se navuk'o, pravo me opcinilo.
da, znači sve si u koncentratu koristio. nije ti to nešto, odmah da ti kažem. vidjet ćeš kad napraviš prvo pivo sa zrnom ječmenog slada i sa pravim hmeljom i sa pravim kvascem.

:)
radet

#313 Re: domaće pivo

Post by radet »

brewer wrote:
radet wrote:Evo da se i ja prijavim. Već nekoliko dana detaljno čitam i odlučio sam se upustiti u proces pravljenja. Oprema je nabavljena tj. naručena s neta, pa mi još samo treba sirovina i čim sve stigne krećem u akciju. Ako može preporuka koji hmelj, kvasac i slad kupiti i odakle, kao i količine. I još jednom veliko hvala na ovako iscrpinim informacijama i vremenu koje trošiš na sve ovo tipkanje.
hm, kupio si onaj set opreme s neta? daj da vidim link s kojega si kupio, baš me zanima.

što se tiče recepta, evo jedan recept za sve početnike. radi se o engleskom bitter pivu. ovo je pivo koje je za prvi put savršeno. treba vam 4,7 kg baznog pilsner slada, 0,3 kg crystal slada 120 EBC, northdown i east kent goldings engleske sorte hmelja, te jedna vrećica S-04 kvasca.

Premium Bitter (recept za forum)
8-B Special/Best/Premium Bitter
Author: Brewer

Image

Size: 23 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 153,26 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,046 (1,040 - 1,048)
|====================#===========|
Terminal Gravity: 1,012 (1,008 - 1,012)
|======================#=========|
Color: 10,59 (5,0 - 16,0)
|================#===============|
Alcohol: 4,53% (3,8% - 4,6%)
|======================#=========|
Bitterness: 33,7 (25,0 - 40,0)
|=================#==============|

Ingredients:
4,7 kg (94,0%) 4,7 kg Pilsner Malt - added during mash
0,3 kg (6,0%) 0,3 kg Crystal Malt 120 EBC - added during mash
25 g (33,3%) 25 g Northdown (8,6%) - added during boil, boiled 60 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 20 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 5 m
1 ea 1 ea Fermentis S-04 Safale S-04

Results generated by BeerTools Pro 1.5.23
Ovdje mi preporučuješ ovaj pilsner i crystal malt (slad). Ako ja nabavim slad iz Gradiške mogu li se kod njih uzeti konkretno ovi ili? Ovo mi nije baš najjasnije??
coltrane

#314 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

@brewer,
od sada samo prava prica, nista ova gringo/cedevita verzija :)
Razmisljam da ta tura bude tamno pivo, nesto na temu tamnog Velkopopovickog Kozela (manje alkohola, slatkasto-medasta aroma, tako bih ja to nekako opisao).
Da li je proizvodnja tamnog piva vise zahmetli od svijetlih varijanti?

Pisao si o omiljenim engleskim i belgijskim pivima. Kad stignes, molim te daj par tipova za ceska i njemacka piva, koja ti leze i sl.
Mene posebno zanimaju izvjestaji o pivu koje je komercijalno dostupno (ne mora bas samoposluga, ali radnja "dostupna" obicnom smrtniku).
Sastavicu i listu onih koja su mi se dopala, pa da cujemo tvoje cijenjeno misljenje.
Jos jednom respect!
kenzo

#315 Re: domaće pivo

Post by kenzo »

brewer

moj si omiljeni .ilk na ovom forumu

je li proces pravljenja traje oko 20 dana?

koliko je potrebno da se sastojci skuhaju u loncu? 3 sata..i onda nakon toga stavljanje u boce pa fermentacija jedno 2 sedmice?
Ajatolah_

#316 Re: domaće pivo

Post by Ajatolah_ »

Radet, ne znam je li ti promaklo, iznad je lordd napisao da se možeš s njim dogovoriti za slad, pa polovite gorivo.
brewer

#317 Re: domaće pivo

Post by brewer »

radet wrote:Ovdje mi preporučuješ ovaj pilsner i crystal malt (slad). Ako ja nabavim slad iz Gradiške mogu li se kod njih uzeti konkretno ovi ili? Ovo mi nije baš najjasnije??
ne mozes u gradiški uzeti ništa osim pilsner slada. pilsner slad se još naziva "bazni" slad jer njega ide najviše u recept, nekih 5-6 kila, a ovih ostalih, takozvanih specijalnih sladova, u koje spada i crystal ide uvijek puno manje. znači sve ćeš morati naručiti sa interneta, uključujući i crystal, a samo ćeš bazni slad morati kupiti u gradiški. ja ti ipak prije prvog kuhanja preporučujem da pročitaš knjigu na stranici www.howtobrew.com ili knjigu Pivo iz vlastitog podruma i da dobro skontaš kako to sve ide. ako treba knjiga poslacu ti na mail.
coltrane wrote:@brewer,
od sada samo prava prica, nista ova gringo/cedevita verzija
Razmisljam da ta tura bude tamno pivo, nesto na temu tamnog Velkopopovickog Kozela (manje alkohola, slatkasto-medasta aroma, tako bih ja to nekako opisao).
Da li je proizvodnja tamnog piva vise zahmetli od svijetlih varijanti?

Pisao si o omiljenim engleskim i belgijskim pivima. Kad stignes, molim te daj par tipova za ceska i njemacka piva, koja ti leze i sl.
Mene posebno zanimaju izvjestaji o pivu koje je komercijalno dostupno (ne mora bas samoposluga, ali radnja "dostupna" obicnom smrtniku).
Sastavicu i listu onih koja su mi se dopala, pa da cujemo tvoje cijenjeno misljenje.
Jos jednom respect!
njemci i česi najčešće proizvode najbolje lagere na svijetu, a to su piva donjeg vrenja koje kućni pivari rijeđe prave od piva gornjeg vrenja. objasnio sam u prethodnim postovima i zašto. ali što se njemačkih piva gornjeg vrenja tiče, obvezno probaj Koelsch i Altbier.

Što se čeških tiče, oni prave 90% lager piva i ne pada mi na pamet sad niti jedno češko pivo gornjeg vrenja. Najpoznatiji češki lager je Pilsner Urquell i to je jedno fantastično pivo. moguće ga je napraviti, ali je potrebno imati škrinju za lagerovanje sa termostatom. inače bio sam u posjeti toj pivari Pilsner Urquell, pa evo nekoliko slika kad već o tome pišem

vrenje lager piva u češkim tradicionalnim otvorenim tankovima
Image

Image

kotlovi za ukomljavanje
Image

na ovoj slici je čaša nefiltriranog Pilsner Urquella točenog direktno iz drvenog bureta, proizvedenog na stari tradicionalni način. ovo se može probati isključivo u pivari i nigdje više. ovo je stvarno nektar.
Image

opet kotlovi za ukomljavanje u novom pogonu
Image

ovo je njihov "lonac" :D
Image
brewer

#318 Re: domaće pivo

Post by brewer »

kenzo wrote:brewer

moj si omiljeni .ilk na ovom forumu

je li proces pravljenja traje oko 20 dana?

koliko je potrebno da se sastojci skuhaju u loncu? 3 sata..i onda nakon toga stavljanje u boce pa fermentacija jedno 2 sedmice?
krivo si ti to nešto skontao. još jednom sve pročitaj ispočetka :D

da proces traje nekih 20-ak dana najkraće moguće, ali najčešće duže.
radet

#319 Re: domaće pivo

Post by radet »

Pala ova stranica hopandgrape.
brewer

#320 Re: domaće pivo

Post by brewer »

radet wrote:Pala ova stranica hopandgrape.
ja normalno otvaram....
radet

#321 Re: domaće pivo

Post by radet »

brewer wrote:
radet wrote:Pala ova stranica hopandgrape.
ja normalno otvaram....

Sada je OK, nije radilo cijelu noć do maloprije.
Jack Be Nimble

#322 Re: domaće pivo

Post by Jack Be Nimble »

Da li je moguce napraviti 'nitro/dusik' pivu kod kuce? Ta mi se vrsta pive svidje jer je mnogo gusca, osjecaj koda pijes milk shake. Poznat po guiness ali sem 'milk stout' ja sam probao nitro ale i ipa.
brewer

#323 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Jack Be Nimble wrote:Da li je moguce napraviti 'nitro/dusik' pivu kod kuce? Ta mi se vrsta pive svidje jer je mnogo gusca, osjecaj koda pijes milk shake. Poznat po guiness ali sem 'milk stout' ja sam probao nitro ale i ipa.
moguće je ali ti treba boca sa dušikom i kompletna oprema za točenje piva (točionik, manometri, bačva i sve ostalo što kafići imaju za točenje piva)

obično ide kombinacija dušika i CO2.

što se tiče milk stouta, to je stout u koji je dodana laktoza, odnosno mliječni šećer. on isto daje taj osjećaj gustoće i "sirupastog" piva. koji si milk stout pio?
Jack Be Nimble

#324 Re: domaće pivo

Post by Jack Be Nimble »

Left Hand 'milk stout' prodaje se u flasi

brewer

#325 Re: domaće pivo

Post by brewer »

naravno, zato što imaš pogone za punjenje/flaširanje koji zasićuju pivo/sokove s gasom (bilo CO2 ili N) i onda pri temperaturi od 0°C (znači skoro smrznuto) toče u flaše koje su prethodno sterilizirane UV zrakama. nisam ti spomenuo ovu varijantu jer sam pretpostavio da nemaš minimalno 30.000 eura koliko jedan takav pogon košta :D

u kućnim uslovima je nemoguće to izvesti, ako nemaš točionik. eventualno bi iz točionika bilo moguće natočiti u flaše, ali to je vrlo, vrlo teško i skoro nemoguće.
Post Reply