domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
insomnia78

#276 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Ja sam u Francuskoj. Jel ima nesto njihovo vrijedno paznje?

s' moje sokocalo
brewer

#277 Re: domaće pivo

Post by brewer »

insomnia78 wrote:Ja sam u Francuskoj. Jel ima nesto njihovo vrijedno paznje?

s' moje sokocalo
sve što se proizvodi na u pograničnom području sa Belgijom je vrijedno pažnje. Inače što se francuskih piva tiče oni jako vole flaširati pivo u boce od šampanjca, sa onim pkutanim čepom i žičanom vezicom. Francuska i nema baš tradicionalno razvijeno pivarstvo, ali dva pivska stila iz fr se sigurno ističu, a to su Bier de garde i Saison. takođe i u francuskoj ima jedan trapistički samostan koji proizvodi pivo, ali koliko je meni poznato oni nisu u onom konzorciju samostana koji sam opisivao ranije i nemaju pravo stavljati na etiketu oznaku la trappe. uglavnom sve što valja locirano je u pograničnom području s belgijom.

Dakle orijentiši se ti radije na belgijske pive jer ja vjerujem da ih sigurno ima u izboru i u francuskoj, a ako već hoćeš francuska onda traži bier de garde (na engleskom farmhouse ale) i saison.....

mislim da se ovo Saison na francuskom piše malo drugačije ali nisam siguran....možda Seison? uglavnom amerikanci kažu Saison.....

edit:

ja sam nedavno pio ovo francusko pivo i nisam baš nešto pretjerano zadovoljan jer sam očekivao više...sve u svemu, onako......
Image
insomnia78

#278 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Hvala puno druze

s' moje sokocalo
brewer

#279 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Lud i ponosan wrote:@brewer

Sutra cu potraziti nesto od tvojih preporuka, mada pretpostavljam da je ponuda vise nego siromasna i da cu biti sretan ako nadjem bilo sta.
od mojih preporuka teško da ćeš išta naći kod nas :D otiđi u milan's u altu na zadnji sprat i popij točeni la trappe. popij onaj najjači :D eto, čisto da dobiješ dojam šta je dobro pivo....

poslije možeš kupiti tomislava ako negdje naletiš, ali čisto sumnjam da ćeš ga igdje naći. u hoše-u sam vidio neki dan krombacher weizen. to je pivo koje nikad ne bi baš preporučivao nekome jer i nije neki vrh, ali s obzirom na izbor koji imaš to pivo sigurno odskače od ponude.

ja za sutra preko posebnih štela :D imam spreman Hovels

Image

i Paulaner Dunkelweizen

Image

inače, onaj supermarket u FIS vitezu, baš u Vitezu je uvijek imao dobar izbor stranih kvalitetnih piva. tu sam nalazio i Tomislav i Paulaner Salvator (vrhunsko pivo), pa onda ove weizene i tako dalje....
insomnia78

#280 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Naletih na ovo :)

Image
s' moje sokocalo
brewer

#281 Re: domaće pivo

Post by brewer »

da, ovo je "periodni sistem" pivskih stilova. imaju osnovni podaci za svaki pivski stil. više služi ljudima koji vare pivo, ali može poslužiti i samo konzumentima. čisto da vide šta je sve na tržištu :)

naglašavam ovo nisu brendovi piva nego pivski stilovi. svaki pivski stil proizvodi masu proizvođača pod različitim imenima. kao što vidite u svijetu postoji daleko više Ale piva nego Lager piva.
Kruler

#282 Re: domaće pivo

Post by Kruler »

Image
insomnia78

#283 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

Image
Otprilike je to ono sto se nalazi po marketima
brewer

#284 Re: domaće pivo

Post by brewer »

od onoga što sam ja probao ti mogu reći. na gornjoj polici su ti dobra piva la guillotine i maredsous ali i obavezno njemački weihenstephaner.

na srednjoj la trappe onaj što ispod piše dubbel

e sad što se najdonje police tiče, ne vidim ništa, međutim ima jedna vrlo zanimljiva stvar, a to su ova dva guinnesa. jedan ima crnu etiketu, a ovaj drugi žutu.

guinness je do 1960 godine radio po jednom receptu svoj stout, a onda su bili primorani da promjene recepturu i taj novi recept nije ni blizu tom starom prije 1960 godine, a razlozi za to su ekonomske prirode. međutim, guinness je ipak nekad poslije odlučio da izbaci na tržište pivo po starom receptu, ali u puno manjem obimu. to je ova boca sa žutom etiketom i na njoj bi trebalo pisati Guinness extra foreign stout i trebao bi sadržavati cca. 7,5% alc. dok ovaj drugi sa crnom etiketom sadrži cca. 4% alc. i poprilično se razlikuju. eto, s najdonje police uzmi ovaj žuti guinness i nećeš se pokajati :)

a evo sad vidim da ima i na srednjoj polici jedna boca tog žutog guinnessa
nosara

#285 Re: domaće pivo

Post by nosara »

insomnia78 wrote: Otprilike je to ono sto se nalazi po marketima
Gdje...?
brewer

#286 Re: domaće pivo

Post by brewer »

nosara wrote:
Gdje...?
nije kod nas ovdje ne brini :D
insomnia78

#287 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

nosara wrote:
Gdje...?
Francuska

s' moje sokocalo
Sajo---:

#288 Re: domaće pivo

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 11/04/2025 12:47, edited 1 time in total.
brewer

#289 Re: domaće pivo

Post by brewer »

evo i odgovora :)
Sajo---: wrote:Recimo, rekli ste: "dakle, uzimamo novih 15 litara vode koja je preko noći stajala u plastičnoj kanti, zagrijavamo na temperaturu 75° i ponovo sada to nalijemo na onaj slad koji je preostao u frižideru. preostali šećeri iz slada sada se otapaju u toj novoj vodi i ponovo puštamo novu sladovinu u isti lonac i miješamo je s onom prvom."

Da li i u ovom slučaju ostavljamo slad u novoj vodi 60 minuta?
ne. prethodna voda koju smo već ocijedili zagrijala je slad na cca. 65° i time je došlo do konverzije škroba (polisaharid - velika molekula - nefermentabilan) u maltozu (monosaharid-mala molekula-fermentabilna) i dekstrine (nefermentabilni šećeri koji će poslije ostati u pivu i dati mu okus i tzv. "tijelo". znači, u trenutku dodavanja druge vode, škrob je već pretvoren, odnosno slikovito rečeno, "razbijen" u te šećere i sada ga je dovoljno samo "isprati" sa novom vodom. dovoljno je pet-deset minuta da ta druga voda temperaturom uništi enzime i prekine sve enzimske reakcije.

primjećujete da je ta nova voda dosta više vruća od prethodne. dva su razloga - jedan je da ovaj put želimo uništiti enzime, a drugi je da je toplija tekućina manje viskozna i lakše se cijedi.

nakon tih 5-10 minuta opet se procijedi ta voda, odnosno samo se otvori pipa i kroz filter iscuri nova sladovina.

nadam se da sam dobro objasnio i da si shvatio.
Sajo---: wrote:Koliko je hmelja uopšte potrebno dodati i u kojim vremenskim intervalima? (vjerujem da to zavisi od vrste piva koje pravimo)
ovo je jako opširno za objasniti. ja sam u svojim početnim objašnjenima pokušao samo neku bazu predstaviti da bi ljudi shvatili osnovne korake. uglavnom, evo pokušat ću.

hmelj je samo "začin" u pivu. kao biber u jelu. mnogi ljudi krivo misle da od hmelja nastaje alkohol ili slične stvari. međutim, hmelj je samo i isključivo začin u pivu koji mu daje nekoliko bitnih osobina od kojih su najvažnije - gorčina, miris i konzerviranje (hmelj ima jaka antibakterijska svojstva i time stabilizira i do jedne mjere konzervira pivo).

po međunarodnoj pivarskoj konvenciji postoji brojčana skala gorčine, a mjerna jedinica za gorčinu se označava sa slovima "IBU" (international bitterness units). postoji nekoliko formula za izračunavanje gorčine ali najčešća je formula po Tinsethu.

e sad, da se vratimo na hmelj. hmelj u sebi sadrži tri bitne stvari za pivarstvo - eterično ulje, alfa kiseline i beta kiseline.

eterična ulja u hmelju su zaslužna za aromu, odnosno miris u pivu, beta kiseline su zaslužne za okus u pivu jer hmelj daje dio svog okusa u pivo, a najbitnije su alfa kiseline koje ustvari daju gorčinu u pivo. svaki proizođač hmelja mora označiti na pakovanju koji procenat alfa kiselina sadrži ta berba inače je taj hmelj praktično neupotrebljiv, jer se bez tog podatka ne može izračunati gorčina i time zapravo ne znate hoćete li dobiti potpuno negorko ili strašno pregorko pivo.

procenat alfa kiselina dobija se laboratorijskom analizom od strane proizvođača.

e sad, postoji stotine sorti hmelja. neka sorta ove godine može imati 12% alfa kiselina, a iduće samo 9% alfa kiselina, zavisno od berbe, klimatkih uslova, tretmana biljaka i tako dalje....međutim postoje sorte koje su namijenjene samo za gorčinu i one koje su jako dobre samo za aromu.

količinom hmelja zapravo kontrolišete IBU, a IBU se izračunava na osnovu formule, a to naravno niko ne radi ručno, nego ima softver (beersmith ili beertools ili besplatni beertarget) ili neki online calculator koji to izračunava. za vašu orijentaciju sarajevsko, ožujsko,karlovačko, nektar i ta slična industrijska piva imaju u prosjeku nekih 25 IBU.

e sad, dolazimo do intervala dodavanja hmelja. u pravilu se hmelj dodaje tri puta, mada je to vrlo relativno. neka piva imaju samo jedno dodavanje hmelja, a neka i po desetak, zavisno od stila piva. međutim školski primjer je tri dodavanja hmelja. a zašto se dodaje tri puta... zato što kuhanjem hmelja dolazi do otpuštanja alfa kiselina (gorčine) u pivo i što se duže kuha to više gorčine hmelj otpusti. međutim, što se duže kuha on gubi eterična ulja koja daju aromu!

zato se prvo dodavanje hmelja, čim sladovina krene da kuha, zove hmelj za gorčinu (bittering hops). on se kuha 60 minuta. on će otpustiti najviše gorčine, a najmanje ili nikako arome jer će u 60 minuta sva eterična ulja ispariti.

drugi hmelj je takozvani hmelj za okus (flavor hops) i on se najčešće dodaje 30 minuta prije kraja kuhanja i on će otpustiti dosta gorčine u alfa kiselinama, ali će otpustiti i dosta beta kiselina koje daju okus.

i na kraju ide hmelj za aromu (aroma hops) koji se dodaje u zadnjih deset minuta. ova tura hmelja će otpustiti najmanje gorčine, ali će zato što se jako kratko kuhao, ostati u pivu jako puno arome od eteričnih ulja koja neće stići sva ispariti.

dakle to sve kad saberemo, na primjer prvo dodavanje je u pivu dalo 15 IBU, drugo 8 IBU i treće 2 IBU što ukupno u pivu daje gorčinu od 25 IBU. ali je od drugog i trećeg dodavanja ostala i aroma i okus.

što hmelj ima veći procenat alfa kiselina to ga manje u pivo ide da bi dobio željenu gorčinu. da bi dobio isti nivo gorčine u pivu sa hmeljom od 14% alfa kiselina treba ti na primjer 25 grama tog hmelja, a sa hmeljom od 7% alfa kiselina treba ti 50 grama tog hmelja.

uglavnom, sve to izračuna softver.

nadam se da si makar jedan dio shvatio, a ako nisi reci šta nije jasno pa ćemo pokušati opet da malo pojasnimo.
Sajo---: wrote:Na koji način odredimo koja je količina bijelog šećera dovoljna kada pivo zatvaramo u flaše?
Također, da li se tu radi o običnom kupovnom šećeru?
već sam pisao o ovome. neka piva zahtjevaju manju karbonizaciju, puno manje CO2, kao što su britanski pale ale-ovi, dok neka druga zahtjevaju jako velik nivo karbonizacije, kao što su weizen piva. ako ne znaš šta radiš onda je standardna mjera šećera 8g/l piva. znači pomnožiš broj litara piva sa 8 i dobiješ količinu šećera u gramima koja ti je potrebna. ovo će dati jedno solidno karbonizirano pivo u mjeri u kojoj su karbonizirana sva naša industrijska piva.

takođe i za ovo postoji kalkulator koji sve sam izračunava u softverima koje sam naveo...

ako šta još ne bude jasno, samo pitaj :-D

pozdrav
Sajo---:

#290 Re: domaće pivo

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 11/04/2025 12:47, edited 1 time in total.
brewer

#291 Re: domaće pivo

Post by brewer »

Sajo---: wrote:Hvala vam na iscrpnom odgovoru. Pomogli ste mi itekako! Nadam se da cu svoje prvo pivo piti u sljedeca dva mjeseca! Svakako cu izvjestavati o svom napretku!

izvještavaj obavezno. i ne moramo se persirati :)
insomnia78

#292 Re: domaće pivo

Post by insomnia78 »

brewer wrote:
Sajo---: wrote:Hvala vam na iscrpnom odgovoru. Pomogli ste mi itekako! Nadam se da cu svoje prvo pivo piti u sljedeca dva mjeseca! Svakako cu izvjestavati o svom napretku!

izvještavaj obavezno. i ne moramo se persirati :)
To Sajo majstore samo naprijed.
Ja sam trenutno u frci posto sam u fazi preseljenja al kad se zavrsi idemo lagano sa pocetkom

s' moje sokocalo
radet

#293 Re: domaće pivo

Post by radet »

Evo da se i ja prijavim. Već nekoliko dana detaljno čitam i odlučio sam se upustiti u proces pravljenja. Oprema je nabavljena tj. naručena s neta, pa mi još samo treba sirovina i čim sve stigne krećem u akciju. Ako može preporuka koji hmelj, kvasac i slad kupiti i odakle, kao i količine. I još jednom veliko hvala na ovako iscrpinim informacijama i vremenu koje trošiš na sve ovo tipkanje.
brewer

#294 Re: domaće pivo

Post by brewer »

radet wrote:Evo da se i ja prijavim. Već nekoliko dana detaljno čitam i odlučio sam se upustiti u proces pravljenja. Oprema je nabavljena tj. naručena s neta, pa mi još samo treba sirovina i čim sve stigne krećem u akciju. Ako može preporuka koji hmelj, kvasac i slad kupiti i odakle, kao i količine. I još jednom veliko hvala na ovako iscrpinim informacijama i vremenu koje trošiš na sve ovo tipkanje.
hm, kupio si onaj set opreme s neta? daj da vidim link s kojega si kupio, baš me zanima.

što se tiče recepta, evo jedan recept za sve početnike. radi se o engleskom bitter pivu. ovo je pivo koje je za prvi put savršeno. treba vam 4,7 kg baznog pilsner slada, 0,3 kg crystal slada 120 EBC, northdown i east kent goldings engleske sorte hmelja, te jedna vrećica S-04 kvasca.

Premium Bitter (recept za forum)
8-B Special/Best/Premium Bitter
Author: Brewer

Image

Size: 23 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 153,26 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,046 (1,040 - 1,048)
|====================#===========|
Terminal Gravity: 1,012 (1,008 - 1,012)
|======================#=========|
Color: 10,59 (5,0 - 16,0)
|================#===============|
Alcohol: 4,53% (3,8% - 4,6%)
|======================#=========|
Bitterness: 33,7 (25,0 - 40,0)
|=================#==============|

Ingredients:
4,7 kg (94,0%) 4,7 kg Pilsner Malt - added during mash
0,3 kg (6,0%) 0,3 kg Crystal Malt 120 EBC - added during mash
25 g (33,3%) 25 g Northdown (8,6%) - added during boil, boiled 60 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 20 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 5 m
1 ea 1 ea Fermentis S-04 Safale S-04

Results generated by BeerTools Pro 1.5.23
brewer

#296 Re: domaće pivo

Post by brewer »

aha, ja sam mislio da si uzeo i fermentacijske posude i sve ostalo... ovo sve što si uzeo je super. jedino si trebao uzeti s ovog linka hidrometar jer ovdje dobiješ i menzuru za uzimanje uzoraka. ovako ćeš morati nabaviti još menzuru. možeš kod nas u apotekama ili da naručiš s neta. najbolje uzmi plastičnu.

http://www.ebay.co.uk/itm/Hydrometer-Ho ... 099wt_1163

preporuka za ovaj termometar je da displej umotaš u plastičnu foliju i ispod zategneš gumicom, jer kad mjeriš prilikom ukomljavanja temperaturu ima dosta pare i onda se kondenzira unutar displeja i nakon nekog vremena možeš bacit termometar jer crkne....
radet

#297 Re: domaće pivo

Post by radet »

Vidjet ćemo, možda stigne i menzura.

Imam još jedno pitanje. Jel' ovo taj slad i je li moguće da ne naplaćuju poštarinu??

http://www.hopandgrape.co.uk/public/det ... IL20176746
brewer

#298 Re: domaće pivo

Post by brewer »

radet wrote:Vidjet ćemo, možda stigne i menzura.

Imam još jedno pitanje. Jel' ovo taj slad i je li moguće da ne naplaćuju poštarinu??

http://www.hopandgrape.co.uk/public/det ... IL20176746
to je taj slad i nije moguće da ne naplaćuju poštarinu :) to vrijedi samo za dostavu u UK ja mislim. inače, sve se isplati naručiti sa ove stranice osim baznog slada. poštarine su BOLESNO skupe, tako da predlažem ipak da se bazni slad kupi u sladari u novoj gradiški ili u bačkoj palanci. tamo je to stvarno jeftino. 5kn/kg košta....
coltrane

#299 Re: domaće pivo

Post by coltrane »

Pozdrav svim pivoljubcima (pivopije nekako ne ide na ovu temu :)

Super tema. I super da imamo nekoga ko se razumije.

Totalno sam novi u cijeloj prici i za nekih 3-4 sedmice bi moja prva tura trebala biti gotova. (sve skupa traje nekih 15tak sedmica).

Bice to onako jedan lagani pale ale, zlatno-smedji, fermentacija na vrhu (ne na dnu) - moram se jos usteliti sa ovim nasim terminima, posto literatura i forumi koje pratim su "stranjski".
Uglavnom sa ovim kvascem je lakse raditi kod kuce , posto vrije na sobnim temperaturama.
Moj facit nakon "skidanja mraka":
Jecmeni slad i hmelj sam narucio vec "pripremljen" , posto u stanu nemam bas uslove sam da "kuham". Ali je u planu :)
Krenuo sam sa nekih 10°. Redovno pratio fermenraciju i kad je konstatno bilo na nekih 3° poceo sa "presipanjem".
Racunam sa nekih 4,5-4,8% alkohola na kraju.
Vrenje, flasiranje i zrenje , sve je ok, nije bilo nikakvih infekcija i miris, boja i ukus su onako "pivski", iako je vrenje bilo bas stihijsko (nije bas pretjerano pjenilo, ali ga je bilo defintivno).
Sve sam naravno sterilisao (ko' kad stara otkuha na 90°), flase takodje (cak su imale i sok terapiju u rerni na 120°).
Vodim i "pivski dnevnik", sa recepturom.
Ono sto me malo brine je stvaranje CO2, imam osjecaj da je proces jako slabasan. Posto koristim zatvarace sa zicanim mehanizmom , a ne normalne cepove, kontam da mozda ne dihtuju dobro. Mozda je i sve ok, jednostavno pivo treba svoje vrijeme da "sazrije". Uglavnom, kad bude proba (bice i etiketiranje), javim se.

Ono sto je sigurno je da u jesen pocinjem sa novim pokusajem. Sada sam bar apsolvirao ovu "hemijsko-mikrobiolosku" stranu price, sad radim strogo na talenat :).

pozz.
CartmanSA

#300 Re: domaće pivo

Post by CartmanSA »

moze li se hidrometar kupiti negdje u SA?
Post Reply