shunj wrote:Pa jeste malo neobicna ta doza hmelja na prvu, medutim kad sjedne, sjedne ko budali samar. Znam da su ova piva, nazalost, nedostupna kod nas al sam konto zacas ces ti to smuckat (ocigledno nemam pojma o proizvodnji piva).
ma smuckao sam ja njega davno prijatelju, i to ne jednom nego vise puta

evo ga domaći IPA, ja gaz'o
nego sam mislio da hocu k'o covjek kad sjednem u kafic u sarajevu da kazem konobaru donesi IPA ili donesi APA ili donesi šta belgijsko ili šta fino češko. znači nema ga kod nas u ponudi. to sam mislio. a kod mene kući, uvijek ima, you name it - kod mene ima, a ako nema ja to napravim
Eborg wrote:Da priupitam nesto za kupovnu pivu. Zasto je u razlicitim pakovanjima jedne te iste pive okus tako razlicit?
Npr. Sarajevsko pivo iz konzerve, staklene flase, dvolitre/dvoguze/bambooche te toceno imaju sasvim razlicit okus.
Da li je najveci hamelj naguran u bamboochu za siroke narodne mase a najkvalitetnije ide u staklene flase ili ima veze i sa posudom nesto? Ili je sve ipak subjektivni dozivljaj?
Isto tako, zasto se cesto vodi polemika je li toceno pivo najbolji ili najgori kvalitet? Koliko znam tu samo ima vise CO2 koje se "ubrizgava" prilikom tocenja i to mu daje specifican okus.
postoje mnoge polemike oko toga. jedno je sigurno - ozbiljne pivare isti brend piva toče potpuno isto pivo u staklo, limenke i plastiku.
rađeni su blind tests i nije primjećena neka pravilnost u pogodcima. znači natoči se u jednu kriglu točeno, u drugu iz limenke, a u treću iz stakla i slučajni odabranici iz takozvanih fokus grupa, moraju reći da li se piva razlikuju i u čemu. većinom su odgovori takvi da kad se sve sabere i kad se uradi grafički prikaz rezultata ankete, ne vidi se nikakva značajna razlika ili odstupanje koje bi ukazivalo da je pivo pakovano u staklo bolje od onog iz limenke ili vice versa. isto vrijedi i za plastiku.
naravno, kad zabiješ jezik u onu aluminijsku limenku, da tvoja percepcija tog pića se automatski mijenja. ja ću tebi natočiti najbolji konjak u pravi originalni snifter i u šolju za čaj. iako piješ isto piće koje je vrhunsko, garantujem životom da bi na blind testu rekao da ti je puno bolje leglo piće koje si popio iz sniftera, nego iz šolje za čaj. to je stvar percepcije. ali pivo nije ni namijenjeno da se pije direktno iz limenke nego iz čaše - limenka je samo ambalaža u kojoj se pivo
skladišti. isto vrijedi i za PET ambalažu.
da bi shvatili zašto pivare pakuju pivo u različite ambalaže možete vidjeti na ovom grafu koji prikazuje strukturu troškova u proizvodnji piva. obratite pažnju na trošak ambalaže
kao što vidite, troškovi sirovina i proizvodnje, čine
samo jednu četvrtinu ukupnih troškova u jednoj pivari.
moderne PET ambalaže su takve da apsolutno ne mogu ostaviti nikakav okus u pivu ili pivo na bilo koji način pokvariti. ista je situacija i sa aluminijskim limenkama.
međutim, sve što sam rekao vrijedi za ozbiljne pivare. te pivare ne pakuju pivo u plastiku samo zato što je jeftinije, nego zato što to ima neke prednosti - idete na piknik - zar nije budalaština nositi pivo u staklu koje je teško kao i samo pivo u njemu? pivo na brodu/čamcu/jedrilici? valovi, ljuljanje - sigurnije je u plastici. pivo u staklenim bocama na plaži? razbije se boca i eto belaja

jednostavnije za transport, brže se hladi i tako dalje.
ovo važi za ozbiljne pivare. također, njihovo pivo u plastici je jeftinije zato jer je sama ambalaža jeftinija, a ne zato što je pivo lošije.
međutim, neozbiljne pivare, odnosno pivare koje imaju problema sa poslovanjem, vjerujem da toče drugačije pivo u plastiku. da li je to slučaj sa sarajevskom pivarom i našim ostalim pivarama, zaista ne znam, niti me zanima, pošto to pivo ne pijem. ali vrlo je moguće.
ono što takođe bitno utiče na percepciju je činjenica da imaš veliku količinu piva u plastičnoj flaši i da ono već nakon 15 minuta ili dva otvaranja, poprilično ishlapi.
iako ne bi trebalo biti nikakve razlike između istog piva iz različitih ambalaža, i na tome rade čitavi timovi prehrambenih tehnologa, ipak pivare s renomeom sebi ne dopuštaju pakovanje u plastiku, pa čak ni u limenke. ne zato što je lošije, nego zato što time kvare ugled i renome. tradicija nalaže da bi pivo trebalo biti pakovano u staklenu ambalažu, pa to ima više veze s marketingom i ciljnim tržištem, nego sa okusom piva.
ja isto nastojim držati se tog principa i milion puta sam mogao i ja svoje pivo flaširati u plastične boce što bi mi bilo puno jednostavnije, ali nije to to
još jedna od stvari koja stvarno puno može uticati na okus piva nije u odgovornosti same pivare, a to je skladištenje i tu su odgovorni distributeri i preprodavači. pivo koje je bilo izloženo svjetlosti dugo vremena ili na toplom dugo vremena, može potpuno promijeniti okus i postati jako loše, braća englezi bi rekli, skunky.
što se tiče točenog piva i količine CO2 u njemu, to je odgovornost šankera jer on može do određene mjere po želji povećavati ili smanjivati količinu otopljenog CO2 u pivu, ali i CO2 odnosno mjehurići samo mijenjaju percepciju okusa, ali ne i sam okus piva. ti kad piješ pivo sa više CO2 imaš samo drugačiji doživljaj tog pića jer taj gas, ti mjehurići, da tako kažem, "distribuiraju" okus po tvom jeziku i okusnim bradavicama koje šalju mozgu signal. što ga više ima (gasa), to manje okusa osjećaš, a zapravo ti se najviše sviđa to "grebanje" po jeziku i mouthfeel, odnosno osjećaj teksture.