Napiti se nije osobito lijepo iskustvo. Ako me ipak "krene", onda sebi priustim pijanstvo od pica napravljenog od najboljih prirodnih sastojaka. Pijem .... konjak.
Vjerujem da nije toliko stetno, a pijanstvo je, siguran sam, manje neugodno nego od nekih "vjestackih" pica. Obazrivost i svjesno, ... lagano uzivanje u ispijanju konjaka je nacin konzumacije koji me u pravilu nece dovesti u neugodnu situaciju.
Postojbina konjaka je francuska regija Cognac, podijeljena je u 6 podrucja, ... Grande Champagne, Petite Champagne, Borderie, Fin Bois, Bon Bois i Bois Ordinaires. Konjaci koji dolaze iz tih predjela su najcjenjeniji, a razlog je specificna mikroklima, ... utjecaj sunca, blizina mora, te ostali faktori koji cine poseban okus grozdja, vina pa tako i konjaka.

Sta je ustvari konjak, ... kako se pravi? Polako, .... sve cu vam reci.
Dobar konjak je ustvari jedna harmonicna mjesavina raznih konjaka, (najmanje 3) razlicitih godista. Naravno, kada govorimo o tome, svi ti konjaci moraju poticati iz regije Cognac.
U slucaju kada je najmladji konjak stariji od 2,5 godine, on tada dobija oznaku V.S. Kada je u mjesavini najmladji konjak stariji od 4,5 godine, on nosi oznaku V.S.O.P. Ako je najmladji konjak stariji od 6,5 godina, njegova oznaka je XO. Ovdje je vazno podsjetiti da se ove oznake odnose na najmladji konjak u sastojku konacnog proizvoda.
Zagrijati casu ili ne?
Nema neke posebne potrebe da se casa extra zagrijava parom iz espresso-aparata ili na neki slican nacin, kako to rade neki ugostitelji. Sasvim je dovoljno da casu sa konjakom drzite na nacin kako to radi ovaj gospodin na prilozenoj slici. Tako dobijate optimalnu temperaturu konjaka kojeg zelite konzumirati.

Konjak sa ledom? - Hmmm, .... moze, ali onda to nije to.
Popiti konjak kao aperitiv ili digestiv?
Moze i jedno i drugo. Ako konjak uzimate kao digestiv, dakle poslije jela i kolaca, .... necete vjerovati, ali izvrsno ide nakon cokoladne torte.
Zivjeli, ..... uz casicu originalnog "Hennessy"-a, ... naravno XO.