Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Moderator: anex
- insomnia78
#126 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
A meni nikako nije jasno zasto ljudi kod nas svrsavaju na tu nutelu, ko da je ne znam ti sta
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
- melrose
#127 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
A sta je KinderLadom???
-
zvrk
#128 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
melrose wrote:A sta je KinderLadom???
bojkot mori
http://blog.b92.net/text/20423/%E2%80%9 ... u-Balkana/
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#129 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
znaci dodje ti isti racun za struju i kad nisi kod kuce i kad kuhas nemilicesafran wrote: Ali ne mora biti ni skupo. Na primjer:
- 3 kg malina koje se ne moraju kupiti na pijaci - mogu se naći divlje
- 2,100 g šećera (4 KM)
Rezultat su 4 velike i jedna manja tegla predivnog, prezdravog džema.
- 2 kg dunja (ljudi ih uvijek dijele okolo jer ne znaju šta bi sa njima)
- 1 kg šećera
- 1 kesica limuntosa (samo za kupanje dunja da ne bi potamnile)
Rezultat - 4 L predobrog koncentrisanog soka - razblaži se 1:1 sa vodom.
Tako se mogu iskoristiti i drenjci, kupine
A što se tiče troškova struje - ja sam u augustu i septembru kuhala nemilice - sokove, džemove, zimske salate i sl., sušila paradajz u rerni (traje satima) račun za struju je za tačno 2,5 KM bio veći u odnosu na juli kada smo 15 dana bili odsutni
pa lijepo, kod mene nije tako, ja platim koliko potrosim
kao drugo, zaista ne znam gdje bih brala kupine, niti imam koga da mi sta da
sto kupim, to imam
kao trece, ove godine smo napravili dzem, od sljiva i sipka
tako da tacno znam koliko se isplati, tj koliko kosta
nije to tako jeftino ako ti niko nista ne da i ako ti struju obracunaju normalno
jeftinije i ukusnije od kupovnog jeste, ali sigurno nije dzaba
-
crv u jabuci
#130 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Odoste vi daleko sa raspravama, hajd da pokušam usmjerit temu u nekom korisnom pravcu.
Praktični savjeti koje prakticiram u svom domaćinstvu pokušavajući sastaviti kraj s krajem:
-prije svega truditi se uštediti na režijama...zašto platiti 60 KM i više za el.energiju ako možete platiti do 40KM. Kako? Jednostavno...koristiti što više jeftinu struju jer je ona duplo jeftinija. Ja npr.uglavnom perem veš, kuham ručak, usisavam itd.u periodu jeftine struje. Pokušajte, isplati se.
Drugo...ko je u mogućnosti da uvede grijanje na drva, nek se ne omišlja ni sekundu. Meni se to pokazalo kao jako pametan potez i najekonomičnija(i najzdravija)opcija, kupimo drva u sezoni kad su još uvijek jeftina i ne brinemo za zimu. Osim toga što se odlično ugrijemo (i ne strahujemo od nestašica plina) na istom šporetu u isto vrijeme kuham ručak, grijem vodu za kahvu ili pranje suđa, kuham kestene, pečem hljeb i još mnoooogo toga zavisno od potrebe. Kad već spomenuh hljeb mogu vam toplo preporučiti pravljenje domaćeg hljeba...isplati se vjerujte jer vreća brašna je oko 24 KM(prije je bilo puuuuno jeftinije), germa za mjesec dana oko 3 KM i ukoliko pečete na jeftinoj struji doći će vam oko 7KM struje dodatno(a možda čak i manje)...što je sveukupno oko 30-35KM mjesečno dok npr.kupovinom minimalno 2 hljeba dnevno(računam da ste porodica od 3 člana)utrošićete najmanje 60KM mjesečno što je skoro duplo.
-jedna od stvari koje mi pomažu oko ušteda je i kupovanje na akcijama i obilazak više tržnih centara, kao i kupovanje određenih namirnica u centrima gdje znam da su jeftinije(npr.u Robotu je uglavnom najjeftinija tjestenina, u Hoše komercu mliječni proizvodi i slatkiši, u Bingu imate odlične njemačke deterdžente za kuhinju, wc i sl.po povoljnim cijenama itd.),kupovina proizvoda sa gratisima(mada je toga u zadnje vrijeme sve manje, ali nađe se), osim toga kupujem stvari koje se stalno koriste a koje su na akciji trenutno pa čak i ako mi sad ne trebaju(npr.ukoliko kući imam oko 2kg deterdženta za veš a na akciji imam trenutno deterdžent po 40% jeftinijoj cijeni neću propustiti priliku da ga kupim, ukoliko imam novca naravno:D ). Pored toga izbjegavam kupovinu npr.voća i povrća izvan sezone tj.neću kupovati lubenicu kad tek dođe i košta oko 2KM/kg već 20-tak dana kasnije kad joj cijena opadne na 0,50 KM/kg.
Ima još toga...pašće mi napamet sigurno...ukoliko neko opet ne začata temu
Praktični savjeti koje prakticiram u svom domaćinstvu pokušavajući sastaviti kraj s krajem:
-prije svega truditi se uštediti na režijama...zašto platiti 60 KM i više za el.energiju ako možete platiti do 40KM. Kako? Jednostavno...koristiti što više jeftinu struju jer je ona duplo jeftinija. Ja npr.uglavnom perem veš, kuham ručak, usisavam itd.u periodu jeftine struje. Pokušajte, isplati se.
Drugo...ko je u mogućnosti da uvede grijanje na drva, nek se ne omišlja ni sekundu. Meni se to pokazalo kao jako pametan potez i najekonomičnija(i najzdravija)opcija, kupimo drva u sezoni kad su još uvijek jeftina i ne brinemo za zimu. Osim toga što se odlično ugrijemo (i ne strahujemo od nestašica plina) na istom šporetu u isto vrijeme kuham ručak, grijem vodu za kahvu ili pranje suđa, kuham kestene, pečem hljeb i još mnoooogo toga zavisno od potrebe. Kad već spomenuh hljeb mogu vam toplo preporučiti pravljenje domaćeg hljeba...isplati se vjerujte jer vreća brašna je oko 24 KM(prije je bilo puuuuno jeftinije), germa za mjesec dana oko 3 KM i ukoliko pečete na jeftinoj struji doći će vam oko 7KM struje dodatno(a možda čak i manje)...što je sveukupno oko 30-35KM mjesečno dok npr.kupovinom minimalno 2 hljeba dnevno(računam da ste porodica od 3 člana)utrošićete najmanje 60KM mjesečno što je skoro duplo.
-jedna od stvari koje mi pomažu oko ušteda je i kupovanje na akcijama i obilazak više tržnih centara, kao i kupovanje određenih namirnica u centrima gdje znam da su jeftinije(npr.u Robotu je uglavnom najjeftinija tjestenina, u Hoše komercu mliječni proizvodi i slatkiši, u Bingu imate odlične njemačke deterdžente za kuhinju, wc i sl.po povoljnim cijenama itd.),kupovina proizvoda sa gratisima(mada je toga u zadnje vrijeme sve manje, ali nađe se), osim toga kupujem stvari koje se stalno koriste a koje su na akciji trenutno pa čak i ako mi sad ne trebaju(npr.ukoliko kući imam oko 2kg deterdženta za veš a na akciji imam trenutno deterdžent po 40% jeftinijoj cijeni neću propustiti priliku da ga kupim, ukoliko imam novca naravno:D ). Pored toga izbjegavam kupovinu npr.voća i povrća izvan sezone tj.neću kupovati lubenicu kad tek dođe i košta oko 2KM/kg već 20-tak dana kasnije kad joj cijena opadne na 0,50 KM/kg.
Ima još toga...pašće mi napamet sigurno...ukoliko neko opet ne začata temu
-
safran
#131 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Ovako:Op3r4t0r wrote:Ne znam kako sam ovaj dio posta preskocio i ne znam zasto ti ne volis svoje zdravlje iako se nadam da te jos sluzisafran wrote:- 2 kg dunja (ljudi ih uvijek dijele okolo jer ne znaju šta bi sa njima)
- 1 kg šećera
- 1 kesica limuntosa (samo za kupanje dunja da ne bi potamnile)
Rezultat - 4 L predobrog koncentrisanog soka - razblaži se 1:1 sa vodom.
Opet cistom matematikom dodjemo do podatka da ako zelimo popiti pola litre ovog soka (standardna mala flasa soka) u njemu cemo naci 125 grama cistog secera plus jedan dio vocnog secera pa mozemo lako zakljuciti da se taj sok sastoji otprilike od oko 30% secera iliti trecinu, nisam neki ljubitelj coca cole i ne znam koliko ona ima secera u sebi ali vjerujem da ima bar nekoliko puta manje.
Umjesto da se pojedu lijepo 2 kile jako zdravih dunja, idemo ih natrpati otrovom (secerom) da bi valjda dobili na kolicini i onda ih tako smazati, nigdje veze
1. Tema nije Zdrava ishrana nego Cijene hrane divljaju .... kako opstati?
2. Kalkulacija ti nije dobra - 4 L koncentrisanog soka = 8 L razblaženog (u biti najmanje 10 L ali da uzmemo goru varijantu) = 16 tvojih doza od 0,5 L . Ne računajući voćni šećer dodala sam 1000 g saharoze što znači 1000 g /16 = 62,5 g po dozi od 0,5 L.
3. Jesi li pročitao možda sastav na čašici tog jogurta od borovnice prije ili nakon što si ga smazao. Udio voća? Udio šećera? A i te supe, pretpostavljam da su jako zdrave?
Kao što rekoh - tema nije zdrava ishrana ali kad to već potencirate evo vam i za to ponešto:
- Pekmez od jabuka - definitivno zdravo i vrlo jednostavno - iscjediti sok od jabuka i ukuhavati do besvjesti ali vam za 1 L pekmeza treba do 20 kg jabuka (ovisno o kvaliteti) - jeftino - ni u kom slučaju,
- Pasterizirani sok od jabuke - čisti voćni šećer - 2 - 2,5 kg je potrebno za 1 L soka, beskrajno zdrav i beskrajno postojan,
- Sok od šljiva pripreman u parnom sokovniku - bez šećera - od 20-ak kg šljiva 6-7 L soka,
- Džem od šljiva - također bez šećera - jeftino ne - zdravo da,
- Buranija - umjesto u zamrzivač - blanširati i pasterizirati u tegle - čak je i jeftinije,
- Paradajz sos - pasirati, ukuhati i flaširati u vrućim uslovima - beskrajno postojan i zdrav - jeftin - ni u kom slučaju,
- Domaći kečap - paradajz sos, celer, persun, crvena paprika, luk, bijeli luk, vrlo malo soli i domaćeg jabukovog sirćeta - ukusno i zdravo - definitivno; jeftino - ne budite smiješni,
- Domaće jabukovo sirće - sok od slatkih jabuka ostaviti na hladno da lagano fermentira - izuzetno kvalitetno ali treba sačekati - jeftino - grohotom se smijem,
I da odgovorim na tvoje pitanje - zdravlje mi je jako dobro - malo me išijalgije ovih dana ali inače vrlo dobro, kao i zdravlje moje porodice jer sve ovo navedeno i još mnogo toga pripremam od domaćih proizvoda iz vlastite bašte. Ali kao što rekoh - tema je Kako opstati?
- dita von teese
#132 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Stalno spominjete Nutellu u vezi sa Aldijem i Lidlom, pa sam malo zbunjena. Ko je kad kupio Nutellu u Aldiju, nek se javi.
Osim ako pod Nutellom ne podrazumijevate svaki krem od cokolade, sto bi mi rekli eurokrem.
Nisam sigurna ni da je ima u Lidlu. Aldi prodaje ogranicen broj proizvoda (tri vrste supe - jedna sa slovima, jedna sa paradajzom, i jos jedna, al se ne mogu sjetiti koja). Dvije vrste kaladonta, jedna do dvije vrste deterzenta. Nema pedeset marki ko kod nas, na jednoj polici. Zbog toga su i cijene tako niske, jer nema izbora puno, i drze se svojih snabdjevaca.
Lidl ima nesto veci broj proizvoda, s tim sto kad pogledate sastav, bude jasnije i zbog cega su cijene tako niske. Emulgatori, hormoni, zasladjivaci i slicno, daleko je veci postotak svega toga. Ima naravno uvijek i ponude takozvanih bio proizvoda, a radi se uglavnom o povrcu i vocu.
Ali za Nutellu u Aldiju, pa i Lidlu...
A u vezi sa ovim dzemovima, pa sta ako ima toliko secera? Necu pojesti kilu toga, pojest cu krisku i hajd zdravo, i naravno da pogotovo skolarcima treba nesto jako i slatko kad im padne mrak na oci.
Nisam sigurna ni da je ima u Lidlu. Aldi prodaje ogranicen broj proizvoda (tri vrste supe - jedna sa slovima, jedna sa paradajzom, i jos jedna, al se ne mogu sjetiti koja). Dvije vrste kaladonta, jedna do dvije vrste deterzenta. Nema pedeset marki ko kod nas, na jednoj polici. Zbog toga su i cijene tako niske, jer nema izbora puno, i drze se svojih snabdjevaca.
Lidl ima nesto veci broj proizvoda, s tim sto kad pogledate sastav, bude jasnije i zbog cega su cijene tako niske. Emulgatori, hormoni, zasladjivaci i slicno, daleko je veci postotak svega toga. Ima naravno uvijek i ponude takozvanih bio proizvoda, a radi se uglavnom o povrcu i vocu.
A u vezi sa ovim dzemovima, pa sta ako ima toliko secera? Necu pojesti kilu toga, pojest cu krisku i hajd zdravo, i naravno da pogotovo skolarcima treba nesto jako i slatko kad im padne mrak na oci.
- Op3r4t0r
#133 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Ako krenem s predpostavkom da se u aldiju i hoferu nalaze iste stvari, a vjerujem da bi moralo biti tako, onda i ja licno mogu potvrditi da u hoferu ima nutella, ja je vidjam cini mi se od kraja prosle godine, znam da sam se i ja prosle godine iznenadio kad sam prvo ugledao kinder bueno u hoferu koji pripada istoj firmi kao i nutella, nakon toga je dosla i nutella, sad vec imaju dosta i markiranih proizvoda, originalni coca colini proizvodi, red bull, markirane cokolade, haribo itd itddita von teese wrote:Stalno spominjete Nutellu u vezi sa Aldijem i Lidlom, pa sam malo zbunjena. Ko je kad kupio Nutellu u Aldiju, nek se javi.Osim ako pod Nutellom ne podrazumijevate svaki krem od cokolade, sto bi mi rekli eurokrem.
Sto se tice supa sigurno mogu potvrditi da ih ima vise od 3, pored te sa slovima i te sa paradajzom ima i normalna supa sa tjesteninom (jedna od boljih koje sam probao a posto sam ljubitelj supe probao sam ih veliku vecinu od jeftinih do najskupljih), supa sa bjelim lukom, supa sa gris noklicama (jos jedna supa koja je bolja i od maggi i knor supe), supa sa hmmm kako bi se ovo zvalo na nas, mozda supa sa palacinkama
-
Zux
#134 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Nutella je beznacajna u ovoj prici, ali moram te ispravitidita von teese wrote:Stalno spominjete Nutellu u vezi sa Aldijem i Lidlom, pa sam malo zbunjena. Ko je kad kupio Nutellu u Aldiju, nek se javi.Osim ako pod Nutellom ne podrazumijevate svaki krem od cokolade, sto bi mi rekli eurokrem.
Sto se kvaliteta tice u Aldiju ne bih se slozio, ali je valjda tesko promijeniti misljenje da nesto sto je jeftinije mora biti i da ne valja. Predrasude su cudo
- dita von teese
#135 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Nisam ni ja bila sigurna tacno, a i proslo je puno vremena otkako sam bila u Aldiju. Zato sam malo proguglala. Interesantno mi je za Hofer da javljaju kad tacno imaju Nutellu - to nije stalno, vec povremeno imaju akcije, a o datumima se moze informisati i ovdje http://www.discounter-archiv.de/de/arch ... la/843957/Op3r4t0r wrote: Ako krenem s predpostavkom da se u aldiju i hoferu nalaze iste stvari, a vjerujem da bi moralo biti tako, onda i ja licno mogu potvrditi da u hoferu ima nutella, ja je vidjam cini mi se od kraja prosle godine, znam da sam se i ja prosle godine iznenadio kad sam prvo ugledao kinder bueno u hoferu koji pripada istoj firmi kao i nutella, nakon toga je dosla i nutella, sad vec imaju dosta i markiranih proizvoda, originalni coca colini proizvodi, red bull, markirane cokolade, haribo itd itd
Sto se tice supa sigurno mogu potvrditi da ih ima vise od 3, pored te sa slovima i te sa paradajzom ima i normalna supa sa tjesteninom (jedna od boljih koje sam probao a posto sam ljubitelj supe probao sam ih veliku vecinu od jeftinih do najskupljih), supa sa bjelim lukom, supa sa gris noklicama (jos jedna supa koja je bolja i od maggi i knor supe), supa sa hmmm kako bi se ovo zvalo na nas, mozda supa sa palacinkama(austrijski njemacki: frittaten, njemacki: flädle), eto ja znam za minimalno tih 6 supa
Ovo je sad vjerovatno vrhunac vrhunca na temu Nutella. Inace je ne jedem, za mene je to zasladjeni mazut, obojen u smedje. Glasam za dzemove sa velikim udjelom secera.
- dita von teese
#136 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
EDIT: Prema ovim svim podacima, u Aldiju i Lidlu Nutelle nema. U Hoferu kako se cini svakih mjesec do dva dodje zaliha.dita von teese wrote:Nisam ni ja bila sigurna tacno, a i proslo je puno vremena otkako sam bila u Aldiju. Zato sam malo proguglala. Interesantno mi je za Hofer da javljaju kad tacno imaju Nutellu - to nije stalno, vec povremeno imaju akcije, a o datumima se moze informisati i ovdje http://www.discounter-archiv.de/de/arch ... la/843957/Op3r4t0r wrote: Ako krenem s predpostavkom da se u aldiju i hoferu nalaze iste stvari, a vjerujem da bi moralo biti tako, onda i ja licno mogu potvrditi da u hoferu ima nutella, ja je vidjam cini mi se od kraja prosle godine, znam da sam se i ja prosle godine iznenadio kad sam prvo ugledao kinder bueno u hoferu koji pripada istoj firmi kao i nutella, nakon toga je dosla i nutella, sad vec imaju dosta i markiranih proizvoda, originalni coca colini proizvodi, red bull, markirane cokolade, haribo itd itd
Sto se tice supa sigurno mogu potvrditi da ih ima vise od 3, pored te sa slovima i te sa paradajzom ima i normalna supa sa tjesteninom (jedna od boljih koje sam probao a posto sam ljubitelj supe probao sam ih veliku vecinu od jeftinih do najskupljih), supa sa bjelim lukom, supa sa gris noklicama (jos jedna supa koja je bolja i od maggi i knor supe), supa sa hmmm kako bi se ovo zvalo na nas, mozda supa sa palacinkama(austrijski njemacki: frittaten, njemacki: flädle), eto ja znam za minimalno tih 6 supa
Ovo je sad vjerovatno vrhunac vrhunca na temu Nutella. Inace je ne jedem, za mene je to zasladjeni mazut, obojen u smedje. Glasam za dzemove sa velikim udjelom secera.
- dita von teese
#137 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Nutella je beznacajna u ovoj prici, ali moram te ispravitiZux wrote:
Sto se kvaliteta tice u Aldiju ne bih se slozio, ali je valjda tesko promijeniti misljenje da nesto sto je jeftinije mora biti i da ne valja. Predrasude su cudo
Aldi je jeftin zato sto nudi ogranicen broj proizvoda, a ne zato sto nudi nekvalitetne proizvode. Za Lidl sam rekla da nudi vise proizvoda, ali cijene odrzava tako sto kvalitet prilagodjava toj cijeni.
-
Zux
#138 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Malo si nesto zeznula sa citatima 
Nekako je prica od pocetka bila trpanje u isti kos oba ova lanca pa sam zato naveo Aldi jer za Lidl zaista ne znam.
No to svakako nije tema
Kod nas ce cijene divljati dok god to trgovci budu htjeli, jer ih niko ne drzi pod kontrolom. Naravno tu je i nas narod sa karakterom ovce koji svemu tome doprinosi. Tesko se sta moze kvalitetnije ustediti gdje god da se kupuje. Jos ako Todoric npr. kupi Mercator (sto je vrlo izvjesno) sve ce nas poklopiti i dokrajciti.
Nekako je prica od pocetka bila trpanje u isti kos oba ova lanca pa sam zato naveo Aldi jer za Lidl zaista ne znam.
No to svakako nije tema
Kod nas ce cijene divljati dok god to trgovci budu htjeli, jer ih niko ne drzi pod kontrolom. Naravno tu je i nas narod sa karakterom ovce koji svemu tome doprinosi. Tesko se sta moze kvalitetnije ustediti gdje god da se kupuje. Jos ako Todoric npr. kupi Mercator (sto je vrlo izvjesno) sve ce nas poklopiti i dokrajciti.
-
juzna_strana
#139 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Divim se ljudima koji sa skromnim platama uspijevaju prezivjeti.
Plate su na nivou od prije 5 godina,cesto i manje a troskovi su otisli u nebo.
Ocit primjer siromastva je cinjenica da se 60-80% primanja trosi na hranu.
U zemljama zapadne Evrope je taj procenat od 5 do 10%. Znaci,tanki smo pravo.
Juce gledam neke njemacke akcijske prospekte i vidim da je litar ulja 0.99 eura,mlijeko 0.55,
milka od 125 gr 0.69, a gore spomenuta Nutella 3.99 za 1 kg.
Ocito je da vecina nasih trgovaca pa i proizvodjaca puca jake marze.
Sve u svemu,nesto veliko ovdje treba da se desi da ljudi progledaju i da shvate koliko su propali..
Plate su na nivou od prije 5 godina,cesto i manje a troskovi su otisli u nebo.
Ocit primjer siromastva je cinjenica da se 60-80% primanja trosi na hranu.
U zemljama zapadne Evrope je taj procenat od 5 do 10%. Znaci,tanki smo pravo.
Juce gledam neke njemacke akcijske prospekte i vidim da je litar ulja 0.99 eura,mlijeko 0.55,
milka od 125 gr 0.69, a gore spomenuta Nutella 3.99 za 1 kg.
Ocito je da vecina nasih trgovaca pa i proizvodjaca puca jake marze.
Sve u svemu,nesto veliko ovdje treba da se desi da ljudi progledaju i da shvate koliko su propali..
-
detroit-mercy
#140 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Ja kada staroj kazem da platim galon mlijeka (3.8 litara) $1.69 ona pocne hebavati majku svim lopovima u BiH
.
U mene mi starci strogo vode racuna o svemu, ono redovno siju bastu, jedu sezonske proizvode, kupuju dosta toga od seljaka po mnogo povoljnijim cijenama a jeftinije.
Jedan primjer, kupe odjednom 10 litara svjezeg mlijeka i onda prave mladi sir, kajmak, naprave jogurta, ostane im i sirutka koja je zdrava za piti. 10tak litara mlijeka je ok 10km od seljaka, jer ovi vole da dobiju lovu odmah. Proces pravljenja mladog sira i kajmaka nije nesto posebno a siguran sam da se moze na tome ustedjeti prilicno i imati dobar proizvod. Pored toga, stari dobri zamrzivaci opet u funkciji pa se zalede pecene parprike i patlidzani kupljeni u sezoni, pilici se kupe od seljaka i dosta toga. Ima nacina da se ustedi lova, onaj koji svaki drugi dan ide sa kesom u prodavnicu, taj je najebao
.
U mene mi starci strogo vode racuna o svemu, ono redovno siju bastu, jedu sezonske proizvode, kupuju dosta toga od seljaka po mnogo povoljnijim cijenama a jeftinije.
Jedan primjer, kupe odjednom 10 litara svjezeg mlijeka i onda prave mladi sir, kajmak, naprave jogurta, ostane im i sirutka koja je zdrava za piti. 10tak litara mlijeka je ok 10km od seljaka, jer ovi vole da dobiju lovu odmah. Proces pravljenja mladog sira i kajmaka nije nesto posebno a siguran sam da se moze na tome ustedjeti prilicno i imati dobar proizvod. Pored toga, stari dobri zamrzivaci opet u funkciji pa se zalede pecene parprike i patlidzani kupljeni u sezoni, pilici se kupe od seljaka i dosta toga. Ima nacina da se ustedi lova, onaj koji svaki drugi dan ide sa kesom u prodavnicu, taj je najebao
-
safran
#141 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Da se pridružim tvojoj mami glede tog mlijeka
Naime, sa dvoje djece u razvoju mjesečno izdvajamo preko 100 KM samo za mlijeko.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#142 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
notsure wrote:Konzum BiH:
Nutella 440 g - 6,20 KM
Nutella 750 g - 10,80 KM
http://www.konzumshop.ba/konzum/faces/a ... jsp?page=2
Konzum HR:
Nutella 350 g - 19,99 Kn (5,17 KM)
Nutella 750 g - 37,99 Kn (9,83 KM)
http://online.konzum.hr/search?search_term=nutella
U Njemačkoj:
Nutella 400 g - 2,29 EUR (4,48 KM)
Nutella 800 g - 3,71 EUR (7,26 KM)
http://lebensmittel.twenga.de/nutella.html
U Lidlu i Aldiju vjerovatno ima i jeftinije.
Što južnije, to tužnije. Uzimaju nas lopatom.
ZBOG GM KINDERLADE LJUDI SANJAJU NAKAZE
Kako izbjeći navedene probleme?TIJEKOM saborske rasprave o genetski modificiranim proizvodima, dr. Zora Meštrović, inače magistrica nuklearne medicine i zdravstvene ekologije, ustvrdila je kako su monstruozni snovi prepuni strašnih nakaza posljedica konzumacije Kinderlade. Kinderlada, naime, sadrži lecitin iz genetski preinačene soje, pa osim što sanja stravične snove, osoba bi mogla i umrijeti od šoka, ako je alergična, zbog poljupca s osobom koja je pojela kinderladu, prenosi Večernji list tvrdnje dr. Zore Meštrović. ....
Nikako!
Nemoguće je pobjeći od ove tegobe.
- zlo zlo
#143 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
meni je fascinantno da nigdje u Mo i okolici nema za kupit ove izvrsne zitarice,(cak spada u zeljanice)hljedovu kasu, super zdrava, a pravo jeftina 7kuna kilogram,
priprema jednostavna, zdravo i jeftino. nez za Sa dal ima za kupit.
priprema jednostavna, zdravo i jeftino. nez za Sa dal ima za kupit.
-
safran
#144 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Heljda za 7 kn po kilogramu - gdje?
Kod nas je heljdino brašno oko 5 KM po kilogramu a heljdu u zrnu je teško naći. Ima jedan mlin u Hadzićima koji prodaje heljdino brašno ali heljdu ne da.
Kod nas je heljdino brašno oko 5 KM po kilogramu a heljdu u zrnu je teško naći. Ima jedan mlin u Hadzićima koji prodaje heljdino brašno ali heljdu ne da.
-
BIONA
#145 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Cuj 7 kn-kg
Ja ovu kasu ponekad vidim u interexu i merkatoru, ali znam da nije tako jeftina...
Ja ovu kasu ponekad vidim u interexu i merkatoru, ali znam da nije tako jeftina...
- melrose
#146 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
http://www.heljda.rs/www/index.php?opti ... &Itemid=10
Ovi su doduse iz Novog Sada, ali mozda izvoze i u BiH? Inace po porodavnicama zdrave (organske) hrane bi trebalo biti i heljde i heljdinog brasna.
Nesto mi pade na pamet...taj tvoj mlinar iz Hadzica koji prodaje heljdino brasno...jesi li siguran da je brasno zaista heljdino, jer mi nije logicno da ne zeli da proda heljdu. Kakve to ima veze, bitno mu je da proda, brasno ili zitarica. Jedino logicno objasnjenje je da ni on nema heljdu i pitaj boga sta vam prodaje pod heljdino brasno.
Ne znam da li je to isti mlinar, ali ovi su navodno najveci (i jedini) proizvodaci heljde u BiH, firma Heljda Eko i to iz Hadzica:
http://www.efair4u.com/Index/Organska+f ... _4971.aspx
Ovi su doduse iz Novog Sada, ali mozda izvoze i u BiH? Inace po porodavnicama zdrave (organske) hrane bi trebalo biti i heljde i heljdinog brasna.
Nesto mi pade na pamet...taj tvoj mlinar iz Hadzica koji prodaje heljdino brasno...jesi li siguran da je brasno zaista heljdino, jer mi nije logicno da ne zeli da proda heljdu. Kakve to ima veze, bitno mu je da proda, brasno ili zitarica. Jedino logicno objasnjenje je da ni on nema heljdu i pitaj boga sta vam prodaje pod heljdino brasno.
Ne znam da li je to isti mlinar, ali ovi su navodno najveci (i jedini) proizvodaci heljde u BiH, firma Heljda Eko i to iz Hadzica:
http://www.efair4u.com/Index/Organska+f ... _4971.aspx
-
safran
#147 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Vrlo dobro rezonovanje Melrose
Brašno je sigurno jednim dijelom heljdino ali vjerovatno dobrim dijelom nije.
Brašno je sigurno jednim dijelom heljdino ali vjerovatno dobrim dijelom nije.
- zlo zlo
#148 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
ma es brasno, tu ti svasta izmjesaju.. hljed sama po sebi je odlicna hrana, pravo ukusna, ne treba nikakve preradevine od nje..i da cijene brasna u bih su bas velike, a hljed ko zitaricu u Hr mos kupit za bagatelu i odavno se tako prodaje.. moja mama, baka itd je kuhali odkad znadu za sebe, safran kod mene zadnja cijena bila 7 kuna doma u trgovinama,svim obicnim trgovinama,.. doduse lokacija Hrvatsko Zagorje.. pa mi nije jasno ako 7 kuna u nas, u svim trgovinama, sto nema u Bih nikako.
primjer evo pakiranja koje znala kupovat
inace davno u ER-u Luka Kovac kuho ovo kasu gostima, i pojasnjavo da se moze samo u nas nac
primjer evo pakiranja koje znala kupovat
inace davno u ER-u Luka Kovac kuho ovo kasu gostima, i pojasnjavo da se moze samo u nas nac
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#149 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Dje ba 7kn, nema skupljeg brasna od heljdinog, a ni tjestenine od istog.
Ali je preukusno.
Ali je preukusno.
-
safran
#150 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?
Vjerovatno je dobrim dijelom do tradicije - u BiH je to novotarija pa samim tim mora biti skupa.