brvnare

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

quarterback

#1 brvnare

Post by quarterback »

Vec neko vrijeme razmisljam da se malo maknem iz grada pa sam u razmatranju tip opcija u obzir uzeo i kupovinu komadica zemlje sa nekim objektom. S obzirom da su u zadnje vrijeme popularne brvnare (recimo ovako nesto http://brvnarevaha.com/ ) interesuju me eventualna iskustva forumasa.

Prvenstveno me zanima koliko su ti objekti uslovni za mozda ponekad i duzi boravak jer bih sigurno tamo isao vikendima ali i prespavao po par dana kada me uhvati muka od gradskog primitivizma.

Da li su brvnare uslovne da se ostane recimo 7-15-30 dana tu i zivi normalno.
Pitam prvenstveno radi grijanja, mogu li se zagrijati zimi - moze li se u njima boraviti zimi ?

Kako je sa odrzavanjem brvnare ? Cuo sam da se svakih par godina treba premazivati zastitom, da li je to nesto sto mogu sam uraditi?

Kako je sa insektima, da li su realni problemi sa crvima i ostalim nametnicima?

Da li postoji mogucnost da recimo misevi progrizu put sebi unutra ?

Hvala
djulba

#2 Re: brvnare

Post by djulba »

Kod gradnje ovakvih brvnara je problem što ti moraš pripremiti teren, temelj, dovesti struju vodu tako da ova gospoda kad dođu samo sklope za nekih 7 dana brvnaru. Izaće te ovo skupo. Bolje nađi kojeg majstora neka ti sagrade malu vikendicu i nemaš problema poslije ni sa premazivanjem i sl.
Filter

#3 Re: brvnare

Post by Filter »

po meni, bolja ti je manja zidana vikendica. brvnara je sminkica i kamara problema.
zakote se misevi, bajke, bojenje, glancanje...ocisti, sredi, prodje odmor dok si dlanom o dlan.
uvijek mozes uz vikendicu izvesti kakvu drvenu konstrukciju, natkrivenu terasu, pergolu...
arte.fakt

#4 Re: brvnare

Post by arte.fakt »

quarterback wrote:Vec neko vrijeme razmisljam da se malo maknem iz grada pa sam u razmatranju tip opcija u obzir uzeo i kupovinu komadica zemlje sa nekim objektom. S obzirom da su u zadnje vrijeme popularne brvnare (recimo ovako nesto http://brvnarevaha.com/ ) interesuju me eventualna iskustva forumasa.

Prvenstveno me zanima koliko su ti objekti uslovni za mozda ponekad i duzi boravak jer bih sigurno tamo isao vikendima ali i prespavao po par dana kada me uhvati muka od gradskog primitivizma.

Pitam prvenstveno radi grijanja, mogu li se zagrijati zimi - moze li se u njima boraviti zimi ?

Kako je sa odrzavanjem brvnare ? Cuo sam da se svakih par godina treba premazivati zastitom, da li je to nesto sto mogu sam uraditi?

Hvala
vecina kuca u skandinaviji je napravljena od drveta ako se njima na onolikim minusima isplati kuca od drveta zasto ne i u bosni ...
Dabba

#5 Re: brvnare

Post by Dabba »

quarterback wrote:Vec neko vrijeme razmisljam da se malo maknem iz grada pa sam u razmatranju tip opcija u obzir uzeo i kupovinu komadica zemlje sa nekim objektom. S obzirom da su u zadnje vrijeme popularne brvnare (recimo ovako nesto http://brvnarevaha.com/ ) interesuju me eventualna iskustva forumasa.

Hvala
Svaka čast na tome da želiš da se makneš od grada. I ja sam doslovno u istom filmu, pa ti mogu reći sledeće šta sam naučio spremajući se za realizaciju "uskakanja" u brvnaru. Brvnara je kuća od full profila trupca (20-45 cm prečnika) i kod nje ni iz vana, a ni iznutra ne treba nikakva izolacija. Te kuće iz linka koji su stavio nisu brvnare, nego drvene kuće. A kao što vidiš i u njihovoj galeriji kod takvih kuća iznutra ima posla kao i kod kuće klasične gradnje (izolacija, malterisanje, itd.itd.) Ja sam u svojim planovima eliminisao drvenu kuću. Nije to to. Što se tiče prave brvnare, niti zimi, a niti ljeti nemaš nikakvih problema sa grijanjem i hladjenjem. Drvo sve "odradjuje" odlično. Pogledaj ovaj file. http://www.zaslike.com/files/cjtg4bzimsbgky1nj4lc.jpg. Kad se otvori, klikni na njega i onda će se slika raširiti.
U linku ispod imaš jednu galeriju gradnje PRAVE brvnare od punog trupca. To je prava brvnara.
http://www.basici.hr/proizvodi_detalji.aspx?id=69

Što se tiće zaštite, postoje ekološki premazi koji štite drvo. Neke od (po meni stvarno fenomenalnih) informacija pri izolaciji izmedju trupaca: Finci (HONKA, najpoznatiji svjetski proizvodjač pravih brvnara), kao izolaciju izmedju trupaca stavljaju alge iz sjevernog mora. A iz razgovora sa nekim ljudima sa ex-Yu prostora, čuo sam da su stari ljudi stavljali ovčju vunu kao izolaciju izmedju trupaca. Uglavnom prava brvnara je najzdravije mjesto za živjet.
Edit: U grubljem smislu za brvnaru trebaju 4 osnovna materijala: drvo-trupac, metal, kamen, i ono šta onaj ko slaže kuću, stavi kao izolaciju izmedju trupaca. Ostali prateći materijali su staklo, crijep, beton (osnova na koju se postavi kuća), sredstvo za premazivanje drveta.
CherryLips

#6 Re: brvnare

Post by CherryLips »

Roditelji su pravili vikendicu od poluoblica,tj.svana su poluoblice,a ostatak je radjen normalno,i izolacija i iznutra rigips i sve ostalo....nije radio Vaha,nasli obicne majstore,obezbijedili materijal i sve super ispalo....ide se stalno u vikendicu,ljeti i na duze periode (vise mjeseci),uslovno kao i u kuci da zivis,sve zavisi kako sebi sredis i uredis...i puuuno ljepse djeluje drveni objekat u prirodi i zelenilu,nego cigla i ostala popratna sminka....
quarterback

#7 Re: brvnare

Post by quarterback »

hvala svima na odgovorima, sada cu sve detaljno procitati, kupio bih gotovu brvnaru, ne znam ko ju je pravio ali lici na ovu sa naslovne strane vahinih brvnara, cijena sa zemljom je povoljna, hvala svima na informacijama
Last edited by quarterback on 14/09/2012 16:48, edited 1 time in total.
Filter

#8 Re: brvnare

Post by Filter »

quarterback wrote:hvala svima na odgovorima, sada cu sve detaljno procitati, kupio bih gotovu brvnaru, cijena sa zemljom je povoljna, hvala svima na informacijama
sretno sestro :thumbup:
ako bude trebalo kakvih "umnih" radova, zovi
quarterback

#9 Re: brvnare

Post by quarterback »

jedini umni rad moze biti onaj pracen rostiljem sestro :D
juzna_strana

#10 Re: brvnare

Post by juzna_strana »

@quarterback
Nedavno mi je prijatelj dao letak firme Steco iz Bijeljine,proguglaj i vidi ima li sta interesantno.
Ako ti bude trebao kontakt javni,njegov rodjak je prodajni agent za Sarajevo..
Filter

#11 Re: brvnare

Post by Filter »

quarterback wrote:jedini umni rad moze biti onaj pracen rostiljem sestro :D
moRe :D na naselje ti donosim pumpu za biciklo... koja se koristi za raspuhivanje rostilja :D :D
melrose

#12 Re: brvnare

Post by melrose »

Ako govoris njemacki na ovoj stranici imas dosta informacija:
http://blockhaus-bauen.info/Blockhaus/b ... -bauweise/ (ako ne, ubaci u Google prevodilac ili pitaj, pa cu ti prevesti)
Ugl. to je sve popularniji nacin gradnje, ali...uvijek postoji neko ali, takve kuce se slijezu vremenom i potrebno je naci iskusnog majstora (gdje i kako!!!!????) koji zna kako se slazu/grade ovakve kuce, tako da se ona vremenom ravnomijerno i minimalno slegne, a ne da se nakrivi ili srusi. Drugi problem je izolacija (neko je vec spomenuo vunu, ima jos i opcija pluto, staklena vuna itd.), treci problem je njega (premazivanje).
Ovu stranicu su napravili muz i zena koji i sami zive u 'blockhaus' i napisali su svoje iskustvo da drugi ne moraju istrazivati kao sto su oni morali dok su gradili kucu.
quarterback

#13 Re: brvnare

Post by quarterback »

hvala melrose, mene je to zainteresovalo jer sam nasao na prodaju jednu kucicu, to mi je cisto opcija za razmisljanje

bio sam sticajem prilika par dana pored 2 kuce koje je gradila firma stecco iz bijeljine, danas sam malo usao da pogledam, jako lijepo to sve izgleda ali ipak cini mi se da nije za bilo kakvo ozbiljnije stanovanje, zidovi su mi djelovali pretanki, kao sto neko iznad napisa ne bi trebalo ici ispod ovih poluoblica ...
jovance1984

#14 Re: brvnare

Post by jovance1984 »

Mene zanima da li neko od vas ima konkretnu informaciju ko te brvnare pravi odnosno ne one montažne već od pravih trupaca i da li iko ima link od tih proizvođača ? I ja i suprug želimo sebi napraviti jednu za življenje pa nas trenutno to zanima i tražimo na sve strane... Dosad smo samo našli one koji prave montažne brvnare. Pozdrav
motorola01

#15 Re: brvnare

Post by motorola01 »

quarterback wrote:hvala melrose, mene je to zainteresovalo jer sam nasao na prodaju jednu kucicu, to mi je cisto opcija za razmisljanje

bio sam sticajem prilika par dana pored 2 kuce koje je gradila firma stecco iz bijeljine, danas sam malo usao da pogledam, jako lijepo to sve izgleda ali ipak cini mi se da nije za bilo kakvo ozbiljnije stanovanje, zidovi su mi djelovali pretanki, kao sto neko iznad napisa ne bi trebalo ici ispod ovih poluoblica ...
Ma ozidas kao svaki normalan covjek i onda preko toga stiropor peticu i oblice preko i nema zime, ali nema ni para u dzepu :D
Dabba

#16 Re: brvnare

Post by Dabba »

quarterback wrote:bio sam sticajem prilika par dana pored 2 kuce koje je gradila firma stecco iz bijeljine, danas sam malo usao da pogledam, jako lijepo to sve izgleda ali ipak cini mi se da nije za bilo kakvo ozbiljnije stanovanje, zidovi su mi djelovali pretanki, kao sto neko iznad napisa ne bi trebalo ici ispod ovih poluoblica ...
Kao što ti i rekoh za "drvenu" kuću koja nije od punog trupca: nije to to. Poluoblice su polurješenje.
Isto kao i debljina drveta u ovom linku http://www.files.com.ba/brvnare1.html. U takvom objektu dodatne izolacije jednostavno mora biti. A zidovi tanki...

Bez obzira na veličinu objekta za ove prostore je nekakav minimum 23cm prečnika (pa na gore) trupca i onda nema 'blema ni sa grijanjem, a ni sa stabilnim održavanjem "hladne" temperature ljeti. A vala ni sa statikom i čvrstinom takvog objekta.

Evo jedna baš velika galerija, gdje je bračni par slikao od početne faze pa (skoro) do kraja gradnju (baš velike) kuće od trupaca: http://s242.photobucket.com/albums/ff30 ... 1QQtppZZ16
Last edited by Dabba on 18/09/2012 12:14, edited 2 times in total.
Dabba

#17 Re: brvnare

Post by Dabba »

jovance1984 wrote:Mene zanima da li neko od vas ima konkretnu informaciju ko te brvnare pravi odnosno ne one montažne već od pravih trupaca i da li iko ima link od tih proizvođača ? I ja i suprug želimo sebi napraviti jednu za življenje pa nas trenutno to zanima i tražimo na sve strane... Dosad smo samo našli one koji prave montažne brvnare. Pozdrav
Malo ih je. Pravih & kvalitetnih... U mom prvom postu u ovom topicu imaš firmu koja radi baš te kuće. Ima i drugih proizvodjača. Zavisi gdje tražiš proizvodjača i gdje želite namontirati objekat, u BiH, ili negdje drugo. Javi se na pp. Osnovno u pregovorima sa bilo kojom firmom je sledeće: da vas upute na svoje reference. Da svojim očima vidite konkretne objekte koje su napravili. I još ako su vlasnici u objektima, onda iz prve ruke saznati da li ima eventualne problematike. To je ključ. I ne treba previše razmišljati o troškovima obilaska referenci, jer bolje je potrošiti (recimo) i 500€ za te troškove obilazeći napravljene kuće, i pregledati ih, nego onako "naslijepo" dogovoriti posao sa proizvodjačem, pa poslije pjevati La kukarača.
senci-071

#18 Re: brvnare

Post by senci-071 »

Raja sta misltie na ovo,da li se isplati kupiti ?

http://www.rs.ivenbrand.com/stambeni-kontejneri.html
ami8

#19 Re: brvnare

Post by ami8 »

Možda bi ovi sa Nišićke visoravni mogli napraviti nešto pošto vidim da nude razne varijante za kupce:
http://www.pik.ba/artikal/579250/ad-brvnare/
quarterback

#20 Re: brvnare

Post by quarterback »

hvala puno Dabba
Dabba

#21 Re: brvnare

Post by Dabba »

quarterback wrote:hvala puno Dabba
Molim. Ako hoćeš javni se na pp, pa ti mogu mail-om poslati baš puno raznog materijala vezano za ovu temu, a takodjer za još neke ideje koje mi se čine smislenim (prirodno/ekološki i nije skupo), i slične ovoj sa gradnjom kuće/vikendice od trupaca.
quarterback

#22 Re: brvnare

Post by quarterback »

ako se odlucim na tu varijantu svakako da cu se javiti, lp !
rhei10

#23 Re: brvnare

Post by rhei10 »

jovance1984 wrote:Mene zanima da li neko od vas ima konkretnu informaciju ko te brvnare pravi odnosno ne one montažne već od pravih trupaca i da li iko ima link od tih proizvođača ? I ja i suprug želimo sebi napraviti jednu za življenje pa nas trenutno to zanima i tražimo na sve strane... Dosad smo samo našli one koji prave montažne brvnare. Pozdrav
Obratite se na 033/240-032..Brvnare "Vaha" i oni rade sve po veoma jeftinoj cijeni."
rhei10

#24 Re: brvnare

Post by rhei10 »

Zao mi je sto se tek sad ukljucujem u ovu temu,ali ukoliko ste jos uvijek zainteresovani za brvnaru mogu vam reci da Vaha radi odlicno.. Jeftino je i kvalitetno..Kazem ovo sa sigurnoscu jer poznajem vlasnika pa znam sigurno koji je kvaltet izvedenih radova..Ujedno se i sve radi po zelji tako da mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema.
Lullaby5

#25 Re: brvnare

Post by Lullaby5 »

e vidis, moje iskustvo sa Vahom je sasvim suprotno. ukratko: PRESKUP FUSERAJ, koji smo poslije o svom trosku morali popravljati, jer nas je on naravno ignorisao kad smo se zalili :x
Post Reply