Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Moderator: anex
-
♥ Julianna ♥
#76 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
'Ta će ćevapi. Doner ruleZ 
- Ridjobrki
#77 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
1400? Žanpolgautje, jes to ti??? 
Nego, u čem je problem? Ćevapi milju kalorija a meni trebaju još dv'je! Đe će mi nakon ovog stati a da mi se pupak ne odriši...
Nego, u čem je problem? Ćevapi milju kalorija a meni trebaju još dv'je! Đe će mi nakon ovog stati a da mi se pupak ne odriši...
-
tvile
#78 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
To je premalo! Da bi organizam preživio bez ikakvog smanjenja tjelesne mase množi se 25xtjelesna masa. Uzmite u obzir da se i disanjem, spavanjem i minimalnom aktivnostima sagorjevaju kalorije, potrebno nam je mnogo više. Što ste aktivniji više kalorija vam je potrebno. Jasno k'o dan!chengaba wrote:Jest možda kod djeteta od 8 godina...vickey93 wrote:Preporučeni dnevni unos je 1.400 kcal. Neko je pitao pa eto,da odgovorim.![]()
- seln
#79 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
200 g cevapcica = cca. 400 kalorija.Haettenschweiler wrote:10 cevapa = otprilike 200-250 grama masnog mesa = 600-700 kalorija
pola somuna/lepinje = otprilike 100 grama brašna = otprilike 250 kalorija
30-50 grama kajmaka = čista mast = 200 kalorija
ukupno negdje oko 1300-1400 ako uračunamo i mast koja se pokupi sa ćevapa i roštilja i luk.
Somun = cca. 250
kajmak nije cista mast, vec 30-35 %. cca. 150 kalorija.
ukupno 800 kalorija.
I za razliku od MD hamburgera, porcija cevapa je jedan obrok. Ni dva MD sta-god-bilo nisu obrok.
Ko ne voli cevape, ok, nije belaj. Ali kuditi bezze je stvarno bezze.
- alica.k
#80 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
tvile, nije nego se BMR (bazalni metabolizam) mnozi sa nekim brojem na osnovu aktivnosti. meni je to mislim oko 1700kcal al ne znam sigurno.(po tvojoj racunici meni izadje 1500, sto ja mislim da je premalo)
i onda ako oces smrsat od toga opet oduzimas neki broj, al ne znam koji..
edit: evo ovdje. samo unesete ove fazonice. prvo je bazalni metabolizam a onda ispod tdee iliti kolko dnevno potrosis sveukupno kalorija tj koliko trebas unijeti kalorija da odrzis tezinu kakva jeste. (ispadnu mi isti ovi brojevi sto su ispali kod nutricioniste)
edit: evo ovdje. samo unesete ove fazonice. prvo je bazalni metabolizam a onda ispod tdee iliti kolko dnevno potrosis sveukupno kalorija tj koliko trebas unijeti kalorija da odrzis tezinu kakva jeste. (ispadnu mi isti ovi brojevi sto su ispali kod nutricioniste)
- Cholina_Lokica
#81 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
2373 kod mene po ovoj tabeli, po ovome sto tvile rece bilo bi 1700, i umrla bih od gladi od togaalica.k wrote:tvile, nije nego se BMR (bazalni metabolizam) mnozi sa nekim brojem na osnovu aktivnosti. meni je to mislim oko 1700kcal al ne znam sigurno.(po tvojoj racunici meni izadje 1500, sto ja mislim da je premalo)
- alica.k
#82 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
is blago tebi. trebala bi se ja pocet bavit kakvim sportom, mozda bi i men bio veci broj
jes da ja ne mogu pojest ni ovih 1750 al opet, bilo bi ljepo 
- Cholina_Lokica
#83 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Ma ne bavim se sportom ba sto je najgore 
- alica.k
#84 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
vec????
ja tek kad stavim da budem "veoma aktivna"
izadje mi tih tvojih 2300+
ja tek kad stavim da budem "veoma aktivna"
- Cholina_Lokica
#85 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Ma ja samo sto radim je hodanje svaki dan po neka 2 sata, to mi je nekako ovo umjerena aktivnost...
- alica.k
#86 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
uh, sad mi je lakse 
- Cholina_Lokica
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#88 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
ziva istinaguidoski wrote:Slab sam s računanjem Brko, ali sigurno znam da bi tuzlanska velika porcija s ''poljevom'' sve ovo potukla do nogu.Ridjobrki wrote:Nego, drugovi i drugarice, ovo je sve bazirano na velikoj porciji sarajevskih. Može li neko Brki svom sračunati vrijednosti velike kombinacije banjalučki/šiš sa duplom lepinjom, ništa luk, ništa kajmak?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#89 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
a gdje ti je ta Hercegovina u kojoj se moglo u podne kopat u njivi, ko je mogo dikelat do 10, taj je bio najjaci u seluHaettenschweiler wrote:Ja baš, narod je stvarno pohasio i tu ne mislim samo na "glave čudnih oblika" i njihove fAmelije već na komplet narod.guidoski wrote:Zanimljivo je kako sve dovodi u vezu sa McD. On je totalno irelevantan za ono o čemu je ovdje riječ.
Dakle, procjene o količini kalorija u jednom ''ceneru'' idu od 500-1000Kcal. Puno li je.
Ako tome dodamo da smo ujutro pojeli pola hljeba sa argetom, pa usput popili po dvije tri slatke kafe i pojeli 50-ak grama čokolade, a znamo da nas kući čeka sarma i punjene paprike i hurmašice ili tulumbe iz Klasa. Pa sljedeći dan pojedemo ujutro 200grama Poli salame, pa pače u aščinici, i onda kući pojedemo neku dobro pomašćenu pitu i pojedemo baklavu ili tufahiju i sve to uz nezaobilazne slatke kafe.
Zaključak je jednostavan: vrlo nezdravo se hranimo a smijemo se Amerikancima i njihovim prehrambenim navikama.
A priča mi nedavno dedo kako se hranilo dok je on bio mladić (prva Jugoslavija/NDH):
Dnevno su bila samo 2 obroka. Prvi bi se jeo oko podne direktno na njivi a drugi kada bi se vratili sa posla.
Meso je bilo čisti luksuz i pripremalo bi se samo za bajrame, svadbe i slične svečane prilike.
Glavno jelo je bila pita(sirnica). Za večeru bi se iznjela 1 malo veća tepsija pite na siniju gdje je čekalo 10ak gladnih da nešto prizalogaje. Veoma često je ono što bi u prvoj turi prigrabili bilo sve što bi i pojeli te večeri.
Uz to se pila mlaćenica i kiŚelina dok je varenina bila čisti luksuz.
Treba li spominjati da u selu nije bilo ni jedne malo deblje osobe a kamo li pretilih koje danas viđamo na svakom koraku. Ja još nešto, šećer se držao pod ključem.
P.S.
Možda je važno spomenuti i to da za tadašnje uslove nisu bili siromašni. Imali su mnogo više plodne zemlje već mnoge druge porodice iz Hercegovine.
kolko hercegovac potrosi kalorija dok izvadi vode iz catrnje ??
-
Haettenschweiler
#90 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Neko je gore spomenuo da proteini kao i ugljikohidrati imaju 4kcal po gramu. Evo da su ćevapi čisti protein (a nisu, min 25% je mast (8kcal po gramu)) ispada opet da 200g ćevapa ima 800kcal. Tako da moja prva računica ispada dosta konzervativna. Neka me isprave biolozi/hemičari/ljekari/nutricionisti ako pogrešno računam ove kalorije.seln wrote:200 g cevapcica = cca. 400 kalorija.Haettenschweiler wrote:10 cevapa = otprilike 200-250 grama masnog mesa = 600-700 kalorija
pola somuna/lepinje = otprilike 100 grama brašna = otprilike 250 kalorija
30-50 grama kajmaka = čista mast = 200 kalorija
ukupno negdje oko 1300-1400 ako uračunamo i mast koja se pokupi sa ćevapa i roštilja i luk.
Somun = cca. 250
kajmak nije cista mast, vec 30-35 %. cca. 150 kalorija.
ukupno 800 kalorija.
I za razliku od MD hamburgera, porcija cevapa je jedan obrok. Ni dva MD sta-god-bilo nisu obrok.
Ko ne voli cevape, ok, nije belaj. Ali kuditi bezze je stvarno bezze.
P.S. jedan MD hamburger može komotno biti obrok. Ne treba razvaljivati želudac sa previše hrane odjednom, kažu nije zdravo.
- cls
#91 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
glavno je pitanj odakle cevapi, ako su zeljini i ako uzmes da on do 500kg mesa kada pomjesa sa sodom i hljebom dobije 700kg cevapa onda je to druga racunica, a ako su cisto meso pretezno protein
i kada dodas somun mozes laku procjenu doiti koliko ima kalorija u cevapima 
P.S.
Da dodam ne postoji prosjecni dnevni unos i ne postoji RDA (preporuceni dnevni unos vitamina) jer bioritam je kod svakog razlicit i potreba za vitaminima isto.
P.S.
Da dodam ne postoji prosjecni dnevni unos i ne postoji RDA (preporuceni dnevni unos vitamina) jer bioritam je kod svakog razlicit i potreba za vitaminima isto.
-
tvile
#92 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Ja napisah osnovne potrebe organizma (cak i bez disanja
) + sve aktivnosti/pasivnosti
(i one trose energiju koliko god nam izgledalo da nista ne radimo) koje obavljamo.
Tako da je sasvim realno da zena srednje gradje i tjelesne mase, umjerne fizicke aktivnosti potrosi 2000-2300 kcal.
Tako da je sasvim realno da zena srednje gradje i tjelesne mase, umjerne fizicke aktivnosti potrosi 2000-2300 kcal.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#93 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Onako odokativno, mislim da u jednoj porciji ima oko 1000 Kcal.
- alica.k
#94 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
ali po tome x25 dvije osobe koje imaju istu kilazu a razlicitu visinu trebaju istu energiju za osnovne potrebe organizma, sto nije istina ako je npr jedna prepremrsava a druga prepredebela. npr, osoba od 150cm i osoba od 2m i obje imaju 60kg (lupam, ne znam jel to predebelo, samo dajem primjer)!tvile wrote:Ja napisah osnovne potrebe organizma (cak i bez disanja) + sve aktivnosti/pasivnosti
(i one trose energiju koliko god nam izgledalo da nista ne radimo) koje obavljamo.
evo konkretno za ovaj slucaj, bazalni metabolizam za prvu ispadne oko 1400kcal a za drugu 1500kcal.
a po tvojoj racunici izadje 1500, sto je za ovu nizu osobu pogresno. ako je u pitanju muska osoba, razlika je preko 200kcal. a o razlici izmedju toga da li je muska ili zenska osoba u pitanju da ne pricam.
naravno, nijedna formula nece nikad biti tacna jer ima jos tu faktora osim mnozenja visine tezine i slicnih stvari (npr termogeneza, kolicina sala vs misica u tijelu itd), ali ovo je najblize sto se moze izracunati.
- ema_
#95 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
A koliko kcal ima pita u Bosni

- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#96 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Vjerovatno puno, jer ja nakon što pojedem 300g bureka jedva dišem.ema_ wrote:A koliko kcal ima pita u Bosni![]()
- ema_
#97 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Neki dan jedan reče da smaže kilogram bureka, doduše iz neke pekare
One pite iz Bosne sto grama dosta vala

One pite iz Bosne sto grama dosta vala
- JThomas
#98 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
jebote ovdje svi jedu k'o ptice i broje kalorije.
po tim vašim računicama ja bi trebao imati 200 kg...
po tim vašim računicama ja bi trebao imati 200 kg...
- ALexis
- Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.
#99 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
ema_ wrote:Neki dan jedan reče da smaže kilogram bureka, doduše iz neke pekare![]()
One pite iz Bosne sto grama dosta vala![]()
kad vidim sta vi pisete tacno shvatim da ove tri kile viska sto imam uopce nisu puno koliko ja jedem.
pa ja ako ne ostavim 3 KM u bosni, gladna izadjem
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#100 Re: Broj kalorija u ''deset u pola s lukom i kajmakom''
Ma pita u Bosni je horor, toliko je masna da pliva u masnoci, moji kupe ponekad i ja uzmem dva ona mala "rebra" i ne mogu vise zinuti koliko je jako.
Ail znam 2,3 puta godinje pojesti njihovu tikvenicu, savrsena je.
Ail znam 2,3 puta godinje pojesti njihovu tikvenicu, savrsena je.