Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa me baš nešto zanima da li je iko ikad saznao koliko kalorija ima jedan ručak u ćevabdžinici, dakle kako i u naslovu stoji ''deset u pola s lukom i kajmakom'' i još ako k tomu dodamo i svemoćnu coca-colu.
Kakve li se brojke tu kriju? Možda slične ovom ''Mesnom monstrumu'' iz vijesti?
Ima li išta ljepše od porcije ćevapa sa lukom i čaša kiselog mlijeka. Možda za neke i ima, ali ovo jelo je jedno od najboljih koje postoji. Ikad! Zdravstvene implikacije su višestruke. Visok holesterol, visok pritisak i srčani udar. U porciji ćevapa u sebe ćete unijeti oko 500 kalorija i između 25 i 30 grama masnoće. I ne zaboravite, poslije svake porcije ćevapa, žvačite Orbit. On skoro pa učinkovito rješava problem neugodnog zadaha.
Varijacija na temu: Nema - ćevapi su jedinstveni.
ja mislim da ima PUNO vise od 500 kalorija u cevapima. ne bi me zacudilo da ima i preko 1000.
Ćevapi (910 kalorija) - Gotovo tisuću kalorija sadrži porcija velikih ćevapa. Dodamo li tome i umake, poput kajmaka, vrhnja i ajvara koje mnogi vole uz ovo jelo, prosječna vrijednost jednoga takva obroka penje se na više od 1.000 kalorija. Pridodamo li tome i veliko pivo ili slatko gazirano piće, cijeli obrok opasno se približava granici od čak 1.500 kalorija po obroku.
ovo nadjoh na jednom drugom mjestu.
hvala bogu da ne volim cevape. a i gazirano vise ne pijem. a i hljeb sam smanjila na minimum.
Ćevapi (910 kalorija) - Gotovo tisuću kalorija sadrži porcija velikih ćevapa. Dodamo li tome i umake, poput kajmaka, vrhnja i ajvara koje mnogi vole uz ovo jelo, prosječna vrijednost jednoga takva obroka penje se na više od 1.000 kalorija. Pridodamo li tome i veliko pivo ili slatko gazirano piće, cijeli obrok opasno se približava granici od čak 1.500 kalorija po obroku.
ovo nadjoh na jednom drugom mjestu.
hvala bogu da ne volim cevape. a i gazirano vise ne pijem. a i hljeb sam smanjila na minimum.
Broj kalorija koji ti nađe je, šta reći nego, mašala!
Volim sve s roštilja i volim gazirano ali se koliko je moguće kontrolišem pa ne posjećujem ćevabdžinice više od dvaput mjesečno.
Zanimljivo je kako sve dovodi u vezu sa McD. On je totalno irelevantan za ono o čemu je ovdje riječ.
Dakle, procjene o količini kalorija u jednom ''ceneru'' idu od 500-1000Kcal. Puno li je.
Ako tome dodamo da smo ujutro pojeli pola hljeba sa argetom, pa usput popili po dvije tri slatke kafe i pojeli 50-ak grama čokolade, a znamo da nas kući čeka sarma i punjene paprike i hurmašice ili tulumbe iz Klasa. Pa sljedeći dan pojedemo ujutro 200grama Poli salame, pa pače u aščinici, i onda kući pojedemo neku dobro pomašćenu pitu i pojedemo baklavu ili tufahiju i sve to uz nezaobilazne slatke kafe.
Zaključak je jednostavan: vrlo nezdravo se hranimo a smijemo se Amerikancima i njihovim prehrambenim navikama.
saga wrote:Ja se u te brojke ne razumijem... ako cujem 100 i 10000 meni to isto, ccc...
Ima li neki preporuceni dnevni unos kalorija ili tako nesto?
ima al za svakog je drugacije, zavisi od tezine, visine, godina, i kolicine aktivnosti dnevno. mislim da se formula po kojoj se racuna zove harris benedict il tak nest, pa proguglaj.
neka univerzalna preporuka je 2000kcal ali iskreno..ja tolko ne mogu pojest sve i da hocu.
medjutim, ne smijes ic ispod 1200kcal bez lijecnickog nadzora jer je to lose za organizam.
.
Last edited by alica.k on 14/04/2011 07:32, edited 2 times in total.
saga wrote:Ja se u te brojke ne razumijem... ako cujem 100 i 10000 meni to isto, ccc...
Ima li neki preporuceni dnevni unos kalorija ili tako nesto?
ima al za svakog je drugacije, zavisi od tezine, visine, godina, i kolicine aktivnosti dnevno. mislim da se formula po kojoj se racuna zove harris benedict il tak nest, pa proguglaj.
neka univerzalna preporuka je 2000kcal ali iskreno..ja tolko ne mogu pojest sve i da hocu.
medjutim, ne smijes ic ispod 1200kcal bez lijecnickog nadzora jer je to lose za organizam.
kako bona?
koliko puta dnevno jedes?
hocu i ja tako
10 cevapa = otprilike 200-250 grama masnog mesa = 600-700 kalorija
pola somuna/lepinje = otprilike 100 grama brašna = otprilike 250 kalorija
30-50 grama kajmaka = čista mast = 200 kalorija
ukupno negdje oko 1300-1400 ako uračunamo i mast koja se pokupi sa ćevapa i roštilja i luk.