Bosanska jela (al' baš bosanska)
Moderator: anex
- armin_tz
#1 Bosanska jela (al' baš bosanska)
Znači... ima li kakvih recepata za bosanska (ne turska po porijeklu, ne grčka) nego baš, baš bosanska
-
Eborg
#2 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
A koliko znam tagarica i bosanski lonac su autohtona jela ovdje...
Mada jako malo ljudi zna za tagaricu (mozhda se negdje drugachije naziva)...Jako slichno bosanskom loncu samo se pravi u zemljanoj posudi (tagarici) za kuglicama bibera i lovorovim listom.Mislim da je chak i neka druga vrsta mesa ali ne bih znao,ja jedem samo nemeso iz toga... 
- to sam ja
#3 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
ima ti tema "sta ste danas vi licno kuhali ...." e tu ti ima teta indigo, mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
potrazi njene postove
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#4 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Tehnika savijanja japrak sarme (japrak=lišće vinove loze):
http://www.youtube.com/watch?v=ktwyibQk-qw
Japrak se moze kupiti kod ''Hoše'' na Socijalnom ili u drugim većim
trgovinama, upakovano-uvoz iz Turske.
- slavkoimamodilera
#5 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
E vidis kod mene se u kuci japrak smatra sarma u listovima rastike... a od lisca vinove loze ima drugi naziv kojeg se ne mogu sjetit sad da me ubijes...PipiDugaDevetka wrote:Tehnika savijanja japrak sarme (japrak=lišće vinove loze):
- tranquil
#6 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
A ja sam uvijek mislio da je japrak = sarma u listovima vinove loze, dakle prema PD9 objašnjenju.slavkoimamodilera wrote:E vidis kod mene se u kuci japrak smatra sarma u listovima rastike... a od lisca vinove loze ima drugi naziv kojeg se ne mogu sjetit sad da me ubijes...PipiDugaDevetka wrote:Tehnika savijanja japrak sarme (japrak=lišće vinove loze):
Međutim poslije sam čuo jedno zanimljivo objašnjenje, ne znam koliko je tačno, a to je da su japraci sva jela "zamotana u lišće". Dakle Japrak > Sarma, sarma bi po tome bila samo podvrsta japraka (japrak u listu kupusa).
Po istom objašnjenju, kao što su "japraci" zamotana jela, "dolme" su punjena, a sogan dolma je samo jedna od varijanti.
Ima li neko tačno objašnjenje, a da nije "kod mene u kući se uvijek smatralo..." jer se u svakoj kući izgleda smatralo drugačije?
-
VjecitiStudent
#7 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Ne bih da vas prekidam u opisivanju ovih jela iz turske kuhinje, ali sta ono bjese tema?
- to sam ja
#8 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Klepe tipicno bosansko ili ??? (kako jaaaa volim klepem mmmmmmmmmmmmmm.... s jedno 1kg bijelog luka mmmmmmmmmmmm
)
-
VjecitiStudent
#9 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Tipicno i unikatno, kako da ne, krenemo sa talijanskim raviolima, a nastavimo sa ...to sam ja wrote:Klepe tipicno bosansko ili ??? (kako jaaaa volim klepem mmmmmmmmmmmmmm.... s jedno 1kg bijelog luka mmmmmmmmmmmm)
Similar foods in other cultures include the Chinese jiaozi or wonton – in fact, ravioli and tortellini are collectively referred to as "Italian jiaozi" (義大利餃) or "Italian wonton" (意大利雲吞)) – Eastern and central European pierogi, the Russian pelmeni, the Ukrainian varenyky, the Tibetan momo, the Turkish mantı, German Maultaschen, and Jewish kreplach. In Lebanon, a similar dish called shish barak (shishbarak) contains pasta filled with minced beef meat and cooked in hot yogurt.
- to sam ja
#10 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Upravu si ...sad se stidim samo takoVjecitiStudent wrote:Tipicno i unikatno, kako da ne, krenemo sa talijanskim raviolima, a nastavimo sa ...to sam ja wrote:Klepe tipicno bosansko ili ??? (kako jaaaa volim klepem mmmmmmmmmmmmmm.... s jedno 1kg bijelog luka mmmmmmmmmmmm)
Similar foods in other cultures include the Chinese jiaozi or wonton – in fact, ravioli and tortellini are collectively referred to as "Italian jiaozi" (義大利餃) or "Italian wonton" (意大利雲吞)) – Eastern and central European pierogi, the Russian pelmeni, the Ukrainian varenyky, the Tibetan momo, the Turkish mantı, German Maultaschen, and Jewish kreplach. In Lebanon, a similar dish called shish barak (shishbarak) contains pasta filled with minced beef meat and cooked in hot yogurt.
Pa sta je onda tipicno...jedino bosanski lonac, a tih lonceva imas isto svugdje
-
VjecitiStudent
#11 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Sendvici iz Pomodorina?
- to sam ja
#12 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
sta je s cevapima??? Turci, koliko ja znam, njih nemajuVjecitiStudent wrote:Sendvici iz Pomodorina?
- to sam ja
#13 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
to sam ja wrote:sta je s cevapima??? Turci, koliko ja znam, njih nemajuVjecitiStudent wrote:Sendvici iz Pomodorina?
Bolje je da ja sutim...
- JThomas
#14 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
VjecitiStudent wrote:Sendvici iz Pomodorina?
al nema dalje...možda i nisu unikatni, ali salmonela u prilogu definitivno jeste
-
VjecitiStudent
#15 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Evo ih, vreli iz Vijetnama ...to sam ja wrote:sta je s cevapima??? Turci, koliko ja znam, njih nemajuVjecitiStudent wrote:Sendvici iz Pomodorina?
- to sam ja
#16 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Dajte ljudi sad sam jadna sva zbunjuta
cevapi iz Vijetnama...haj klepe, kad sam malo ukljucila mozak fakat svugdje imas "klepe" od Italije, Rusije,Kine mijapana...al' cevapi i Vijetnam...sad cu da placem...onda nemamo nista
-
VjecitiStudent
#17 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Zar je uopste bitno, duga je lista zemalja koje se sa svojim kuhinjama ne mogu diciti.to sam ja wrote:Dajte ljudi sad sam jadna sva zbunjutacevapi iz Vijetnama...haj klepe, kad sam malo ukljucila mozak fakat svugdje imas "klepe" od Italije, Rusije,Kine mijapana...al' cevapi i Vijetnam...sad cu da placem...onda nemamo nista
Zar nije mnogo vaznije da se kombinacija jela koja se najcesce jede u BiH sprema ukusno, cisto i posteno tako da nam se autenticni pomodorino sendvic vise ne desava?
- beautyfool
#18 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Yaprak na turskom znaci list iako mi rijec Japrak u vecini slucajeva koristimo za sarmu od lista vinove loze ali i turci vecinom Yaprak Sarmasi nazivaju Sarmu umotanu listom od vinove loze dok recimo sarmu umotanu u listove kupusa zovu Lahana Sarmasi i sl.tranquil wrote:A ja sam uvijek mislio da je japrak = sarma u listovima vinove loze, dakle prema PD9 objašnjenju.slavkoimamodilera wrote:E vidis kod mene se u kuci japrak smatra sarma u listovima rastike... a od lisca vinove loze ima drugi naziv kojeg se ne mogu sjetit sad da me ubijes...PipiDugaDevetka wrote:Tehnika savijanja japrak sarme (japrak=lišće vinove loze):
Međutim poslije sam čuo jedno zanimljivo objašnjenje, ne znam koliko je tačno, a to je da su japraci sva jela "zamotana u lišće". Dakle Japrak > Sarma, sarma bi po tome bila samo podvrsta japraka (japrak u listu kupusa).
Po istom objašnjenju, kao što su "japraci" zamotana jela, "dolme" su punjena, a sogan dolma je samo jedna od varijanti.
Ima li neko tačno objašnjenje, a da nije "kod mene u kući se uvijek smatralo..." jer se u svakoj kući izgleda smatralo drugačije?
Dolme kao sto si rekao su sva punjena jela, kao sto je sogan dolma, sogan na turskom znaci luk i u Turskoj sva punjena jela se nazivaju tako "Dolmasi" Sogan Dolmasi, Biber Dolmasi - punjene paprike i sl
To su sva jela koja vode porijeklo Turske kuhinje i ja mislim da gotovo sva jela u nasoj kuhinji imaju neko porijeklo, eh sad mozda malo vise ili manje doradjena ali uglavnom imaju porijeklo u nekim drugim kuhinjama.
- to sam ja
#19 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Ma naravno da jeste...al' eto ono kada te neko "stranjski" pita "sta je tipicno bosansko jelo" ... sta bi covjeku rekaoVjecitiStudent wrote:Zar je uopste bitno, duga je lista zemalja koje se sa svojim kuhinjama ne mogu diciti.to sam ja wrote:Dajte ljudi sad sam jadna sva zbunjutacevapi iz Vijetnama...haj klepe, kad sam malo ukljucila mozak fakat svugdje imas "klepe" od Italije, Rusije,Kine mijapana...al' cevapi i Vijetnam...sad cu da placem...onda nemamo nista
Zar nije mnogo vaznije da se kombinacija jela koja se najcesce jede u BiH sprema ukusno, cisto i posteno tako da nam se autenticni pomodorino sendvic vise ne desava?
- vox-populi
#20 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Klepe imaju i u Rusiji, gotovo su identicne nasim i zovu se "Пельмени". Odgovorni (mama moje djevojke) kazu da su to autohtono jelo sa dalekog istoka Rusije.to sam ja wrote:Klepe tipicno bosansko ili ??? (kako jaaaa volim klepem mmmmmmmmmmmmmm.... s jedno 1kg bijelog luka mmmmmmmmmmmm)
-
VjecitiStudent
#21 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Sta god malo cesce dolazi na jelovnik u BiH i ukusno je spremljeno. Lokalni varijeteti i vrlo standardnih stvari znaju biti jako zanimljivi.to sam ja wrote: Ma naravno da jeste...al' eto ono kada te neko "stranjski" pita "sta je tipicno bosansko jelo" ... sta bi covjeku rekao
- beautyfool
#22 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Imaju i to raznih tipova "Kebap"to sam ja wrote:sta je s cevapima??? Turci, koliko ja znam, njih nemajuVjecitiStudent wrote:Sendvici iz Pomodorina?
Last edited by beautyfool on 31/12/2008 11:40, edited 1 time in total.
-
VjecitiStudent
#23 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Bezbeli je neki Talijan za Staljinova vakta zaglavio u Sibiruvox-populi wrote:Klepe imaju i u Rusiji, gotovo su identicne nasim i zovu se "Пельмени". Odgovorni (mama moje djevojke) kazu da su to autohtono jelo sa dalekog istoka Rusije.to sam ja wrote:Klepe tipicno bosansko ili ??? (kako jaaaa volim klepem mmmmmmmmmmmmmm.... s jedno 1kg bijelog luka mmmmmmmmmmmm)
- to sam ja
#24 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
Znam,znam sjetila sam se kasnije..... gledala na tv-u nedavno..vox-populi wrote:Klepe imaju i u Rusiji, gotovo su identicne nasim i zovu se "Пельмени". Odgovorni (mama moje djevojke) kazu da su to autohtono jelo sa dalekog istoka Rusije.to sam ja wrote:Klepe tipicno bosansko ili ??? (kako jaaaa volim klepem mmmmmmmmmmmmmm.... s jedno 1kg bijelog luka mmmmmmmmmmmm)
-
dugacki
#25 Re: Bosanska jela (al' baš bosanska)
2 bataka, 2 krila i malo bjeline (kako ti se svidja, jedno omanje pile je sasvim dovoljno)
400 g brasna
2.5 dcl vode
2.5 dcl mlijeka
jedno jaje
so
Sve to izmjesati u polugustu smjesu
Pripremiti piletinu, odnosno isjeci je na komade (batak i krila najbolje smekaju) Smjesu izlijes u tepsiju i po njoj poredas piletinu. Peces dok ne bude gotovo. Kad bude gotovo malo zalijes sa mlijekom (ali stvarno malo) Sve to zalijes po mogucnosti domacim kajmakom i ostavis jos 2 min. u rerni..